Juhlistimme ystävien kanssa kekriä muutama viikko sitten, kun palsta oli peitelty lehtien alle talvilevolle ja palstaviljelijöidenkin oli aika hengähtää ja nauttia sadonkorjuun sekä säilönnän antimista.

Kekrin ruokalista koottiin palstan antaman ja inspiroiman ympärille. Vaikka lähelläkään mitään omavaraisuutta ei vielä olla, eikä aarin palstan kanssa koskaan tulla olemaankaan, on ollut kiitollista huomata, miten joka vuosi palsta on hellinyt hoivaajiaan entistä isommalla sadolla. Palstan antimia riittää vuosi vuodelta enemmän myös säilöttäväksi asti. Uskallankin jo puhua omavaraistelusta, sellaisesta syvää tyydytystä tuovasta urbaanin marttailijan puuhastelusta.

Eksoottinen oma ruokaperinne

Perinneruuat kiinnostavat itseäni kovasti, eikä vain kekrin takia. Oli aika, kun luulin, että jännittävyyttä ja eksoottisuutta keittiöön saa vain maailmalta, vaikka oikeasti parissa sukupolvessa minun tietotaidoistani oli hävinnyt lähes kokonaan esivanhempieni ruokaperinne.

Esimerkkinä: olen juonut erilaisia valmiskasvismaitoja vuosia, mutta en koskaan kiesaa, itse kaurasta tehtyä hapatettua juomaa, josta tehtiin ja yhä toki tehdään kiisseliä. Vaikka olen hiljalleen koittanut löytää takaisin ruokajuurilleni, en muista, koska viimeksi olisin syönyt ihan perusraaka-aineita, kuten naurista tai hamppua.

Tuntuu, että niin maailmassa yleisesti kuin henkilökohtaisesti olisi syytä hakea suuntaa menneestä. Hidastaa, vähentää ja kunnioittaa kaikkea elämää ympärillään.

Haluaisin syödä pääosin lähellä kasvatettuja ruokaa ja perustaa ruokalistat erilaisten juuresten ympärille, niitä kun saa läpi vuoden kotimaisena. Herneet (säilykkeenä tai pakasteena) koitan opetella samanlaiseksi kauppalistan vakkariksi kuin leivän, mutta härkäpapua en osaa laittaa kuin Härkiksenä. Rukiinen leipä on ollut aina suosikkini, mutta ruista pitäisi oppia käyttämään myös muuten ruuanlaitossa, samaten kuin ohraa.

Jaakko Kolmonen goes vegan

Perustelin pitkään omaa kiinnostumattomuuttani suomalaiseen perinneruokaan sillä, että suomalaiset perinnesapuskat ovat lihapitoisia. Mutta totuushan on se, että karjalanpaistit ja muut liharuuat olivat aikoinaan tavattoman harvinaisia ruokia.

Siksi kekrijuhlien menua suunnitellessani ajattelin mitä kokki Jaakko Kolmonen – joka kaltaiseni kasarilapsen silmissä oli perinneruokien kuninkaallinen – olisi laittanut vegaaniseen sadonkorjuupöytään meidän palstamme antimia hyödyntäen.

Ja tällainen juhlien menusta tuli:

Kekrijuhlien vegaaninen menu lounaasta aamiaiseen

Me vietimme kekriä reilun vuorokauden ajan, mikä oli vähintäänkin kohtuullista, sillä ennen kekriaika juhlineen kesti parikin viikkoa. Aloitimme lounaalla, jatkoimme illallisella ja nautimme vielä yökyläilyjen jälkeen yhteisen yltäkylläisen aamiaisen.

Yksi resepteistä löytyy postauksen lopusta. Muuten menun ruokalajeista on linkattu reseptiin, jonka mukaan ne on valmistettu. Pilkun tarkasti ohjeita ei ole seurattu, ja jos ohjeissa on voitu hyödyntää palstan antimia, näin on tehty. Esimerkiksi tomaattikeiton tomaattimurskan ja tuoreiden tomaattien tilalla on käytetty palstan tomaateista keiteltyä ja sitten pakastettua tomaattisosetta. Tuli muuten superhyvä keitto, lasten suosikki näistä ruokalajeista.

Mutta oli miten oli, tästä inspiraatiota muille kekrin viettäjille tai ihan vain syys-talven ruokalistoja miettiville:

Lounas

Illallinen

Ruokajuomavalikoima

Jälkiruoka

Aamupala

Juomavalikoima

 • Omenatuoremehu
 • Sammiollinen kahvia
 • Kaakaota
 • (Kupla)vesi

Sennin kurpitsakeiton resepti

 • 1 myskikurpitsa
 • 1 punainen paprika
 • 2 valkosipulinkynttä kuorineen ja rusautettuna
 • 1 porkkana
 • 1 sipuli
 • 1 kasvisliemikuutio
 • Ripaus cayennepippuria
 • Valkopippuria
 • Mustapippuria
 • Suolaa

Paloittele kaikki ainekset pellille ja huljuttele päälle öljyä. Paahda 225 asteessa uunissa noin 30 minuuttia, mutta ota valkosipulikynnet pois aikaisemmin ja luiskauta ulos kuoristaan kattilaan.

Lisää kaikki paahdetut kasvikset kattilaan ja lisää 1 litra kasvislientä. Keitä tovi ja mausta. Soseuta. Tarjoile esimekriksi vege fraichen ja paahdettujen kurpitsansiemenien kanssa.

Jaa