Jos Google ei tiedä heti kertoa selkeää vastausta, soita äidille. Näin kävi tänään, kun yritin muistella, miten kerroskattilalla tehtiinkään riisipuuroa. Kätevästi, sen tiesin, sillä viime talvena keittelin puurot kymmeniä kertoja kerroskattilassa. Ihmismieli vaan näemmä siivoaa aivoista turhat tiedot pois, kun sinne lykätään tarpeeksi paljon uutta ihmeteltävää. Siinä minä seisoin hölmönä keskellä keittiötä kattila kädessäni muistamatta, miten sitä käytetään.
Tarvitset kerros- eli höyrytyskattilasta kaksi osaa. Kun otat setistä pois ritiläosan, jäljelle jää tarvittava. Täytä alimmainen kattila vedellä niin että päällimmäinen kattila mahtuu vielä päälle. Mittaa päällimmäiseen kattilaan 2 dl puuroriisiä ja halutessasi nokare voita. Kaada mukaan vettä sen verran, että riisit peittyvät. Laita liesi kuumimmalle mahdolliselle asetukselle. Keitä kunnes vesi on lähes imeytynyt riiseihin. Kaada sen jälkeen riisien joukkoon litra (soija)maitoa ja sekoita. Anna hautua noin tunnin ajan välillä pohjaa myöten sekoittaen. Liesi saa posottaa koko ajan kuumalla, jotta vesi alimmaisessa kattilassa kiehuu.
Ja mikä tästä tekee niin ihmeellisen tavan keittää puuroa? Se, että kerroskattila vapauttaa keittäjän tekemään jotain muuta tuoksi tunnin ajaksi, sillä puuroa ei tarvitse juuri vahtia eikä etenkään hämmentää taukoamatta. Maito ei pala pohjaan tai kiehu yli, ja sen jos jokin luo rauhaisaa joulukuun tunnelmaa.
Näppärää tuokin, mutta itse olen valmistanut uunissa vieläkin näppärämmin. Laitan maidon ja riisit vuokaan ja tunnin kuluttua otan puuron uunista. En edes ole sekoitellut välillä ja hyvää on tullut.
Joo, ohrapuuroa tykkään tehdä uunissa, vaikka sekin valmistuisi kerroskattilassa myös. Tulee erimakuisia, mutta ihania puuroja molemmilla tavoilla! Mä tosin olen joutunut uunissa hauduttaa puuroa kaemmin kuin tunnin.
Mä teen riisipuuron myös mieluummin kerroskattilassa kuin uunissa. Kattila on helppo putsata, kun taas uunivuuan reunoille jämähtäneitä puuroja rapsutellessa menee ikä ja terveys 😀
Haaveilen kerroskattilasta, mutta siihen saakka että saan sen teen molemmat puurot uunissa. Kun kiehauttaa vettä ja laittaa tipan astianpesunestettä uunivuokaan niin ei tarvii kun pyöräyttää tiskiharjalla vuoka puhtaaksi!
meillä on samanlainen kerroskattila 🙂 nojoo, eniten tykkään sellasesta kattilasta, jossa on tuplareunat ja sinne niiden väliin laitetaan kolosesta vettä. vielä parempi, vähemmän osia säilöä 🙂
Mulla sattuu just olemaan riisipuuro kerroskattilassa porisemassa ja tulin lorvailemaan nettiin siksi aikaa 😛 Jos haluaa vaihtelua, voi nesteeksi käyttää 1/2 luomukevytmaitoa (tai soijaa) ja 1/2 kookosmaitoa. Kun vielä maustaa vähän itämaisittain niin on kyllä herkkua!
Mä teen aina ohrapuuroa uunipadassa, siinä menee melkein pari tuntia, mutta on aika vähävaivaista. Toki riisipuuronkin saisi tehtyä uunissa, mutta meillä on käytetty viimeaikoina enenevässä määrin ohraa terveys- ja ympäristöhyötyjen takia.
Kiitos tästä ohjeesta! En ole ikinä tehnyt riisipuuroa, mutta sain jonkun mielihalun sitä kohtaan ja puuroriisitkin löytyy jo kaapista. Kerroskattilassa suunnittelinkin sen tekeväni, mutten ollut ehtinyt perehtyä kuinka se tapahtuu.
Tulee muuten superhyvää riisipuuroa, kun tekee sen mantelimaitoon! 🙂
Miksi pitää käyttää soija- manteli- ja kookosmaitoja kun meillä on Suomessa lehmiä?!?
Tuleeko tuo soijan maku läpi puurossa? Olen aina tehnyt kauramaitoon, mutta se ei ole tarpeeksi rasvaista tmv, kun siitä puurosta jää aina puuttumaan se jokin.
Astianpesuainevinkistä en ole aikaisemmin kuullutkaan!
Äitini antoi meille tämän vanhan Opansa, kun tahtoi hankkia isomman kerroskattilan puurohommiin. Tuplareunaista kattilaa en ole koskaan päässyt kokeilemaan.
Hei kiitos muistutuksesta, kookosmaidollahan me viime vuonna maustettiin joulupuuroja, mutta näemmä sekin on päässyt unohtumaan 😀
Jep, ohra on kroppaa ja maapalloa ajatellen parempi puuro.
Ole hyvä! Kiva, että ohjeesta on hyötyä muillekin kuin itselleni 🙂
Pitää kokeilla! Mä en muuten ole mantelimaidosta oikein tykännyt, mikä on outoa, sillä manteleita sellaisenaan rakastan.
Tähän on varmasti monia syitä kuten maitoallergia, vaihtelunhalu tai terveysvaikutukset. Itse mieluusti korvaan eläinperäiset tuotteet kasvisperäisillä, eli syön ja juon ne kasvikset, enkä odota että ne ensin syötetään eläimille ja sitä kautta tuotetaan ravinnoksi ihmisille.
Mäkin käytän kauramaitoa muuten esimerkiksi leivonnassa soijamaitoa mieluummin, mutta puurossa soijamaito toimii mun tuntuman mukaan paremmin. Maku tulee kyllä läpi, mutta riisipuurossa se mielestäni toimii samaten kuin kahvissakin, kun soija tuo mukaan pehmeää makeutta.
Ei mitään, ja mä kun luulin olevani kekseliäs kun päätin mixata kookosmaitoa sekaan 😛 siihen kylkeen muuten käy aika hyvin sose tuoreista mangoista/aprikooseista, vaikka kyllä kookospuuro perinteisen luumukiisselinkin kanssa maistuu 🙂
Jos tulee kanttilan hankinta jossain vaiheessa eteen, suosittelen lämpimästi ostamaan puurokattilan (jonka vanha malli oli tuo kaksiseinäinen mihin laitettiin vettä reijästä), mutta nykyään ne on kaksi-osaisia, ja kun ottaa ”puuro-osan pois, voi kattilaa käyttää ihan kun mitä tahansa kattilaa. Tässä kattilassa meininki on siis sama kun kerroskattilassa, mutta erona on se, että kattilan päälle laitettavan ”puuro-osan” ja itse kattilan väliin jää pohjassa paljon pienempi rako, joten vettä tarvitaan vähemmän, mikä mahdollistaa puolestaan sen, että levyä voi pitää 2-3:lla ja silti pieni vesimäärä kiehuu ja hauduttaa puuron tunnissa ilman että palaa pohjaan! Energiaa sääsyy! 🙂 Voi tietty olla et kerroskattiloitakin on erilaisia ja kaikissa ei jää niin iso väli. Mut loppupeleissä ei sil oo kyl mitään eroo kummalla puuronsa tekee, mut jos nyt sattuu tarttee kattilan, niin samantien voi hankkii puuro-sellasen, ku saa kaks härkästä samalla ostolla. 😀
-em
Tämän mukaisesti syötiin meillä eilen aamupuuro!! Ei ollut tullu mieleenikään käyttää kerroskattilaa tuohon hommaan nimim. paristi riisipuuron aikaisemmin keittänyt ja pohjaan polttanut 😉
Kiitos joulupuuroni pelastamisesta! Murehdin jo etukäteen sitä ettei ole aikaa seistä tuntia lieden vierellä ja uunipuuro ei ole ollenkaan sama ruoka. Mutta kirjoituksesi innoittamana hankin kerroskattilan ja testikeitos oli erinomaista ;). Saan siis tänäkin vuonna puuroni.
KIITOS! En ole IKINÄ (joo, tiedän, hävettää ja nolottaa…) valmistanut riisipuuroa itse. Puurosta tykkään kyllä, mutta olen aina ajatellut, ettei se kuitenkaan onnistu, se palaa kuitenkin pohjaan jne… No, kerroskattila kaapista löytyy ja haudutusosa oli ihan iskemätön ja koskematon. Vaan eipä ole enää; aatonaattona tämä rouva tekaisi ohjeellasi puuron josta tuli NIIN maukasta, eikä siellä ollut seassa hitustakaan kärvähtänyttä puuromoskaa! Miehenikin kehui, että on ”kuin mummon tekemää” eli ilmeisestikin aikas onnistunutta. Kiitos! -Anu V.-
Ja yhä edelleen tämä ohje toimii..monet maukkaat ”iltapalapuurot” tekaistu näillä ohjeilla/neuvoilla! 🙂 -Anu V.-
Hehee, niin kiva kuulla! 🙂
minä keitän riisipuuron tuollaisella kerroskattilalla mutta ei lieden tarvi olla koko ajan täysillä, minä pienennän kuutoselta neloselle kun vesi alkaa kiehumaan alaosassa. vesi kiehuu myös lieden ollessa nelosella.
Teen myös puuroni kerroskattilassa. Mutta, laitan maidon sijasta vettä reilusti ja hauduttelen näin riisit kypsiksi. Sitten kaadan sekaan purkin kermaa ja haudutan puuroksi. Mukaan Tietenkin nokare voita ja suolaa. Nam. 🙂 mutta tuota soijamaitoon tehtyä sekä kookosmaitoon tehtyä puuroa tekee mieli kyllä kokeilla. 🙂 Jenni