Jos Google ei tiedä heti kertoa selkeää vastausta, soita äidille. Näin kävi tänään, kun yritin muistella, miten kerroskattilalla tehtiinkään riisipuuroa. Kätevästi, sen tiesin, sillä viime talvena keittelin puurot kymmeniä kertoja kerroskattilassa. Ihmismieli vaan näemmä siivoaa aivoista turhat tiedot pois, kun sinne lykätään tarpeeksi paljon uutta ihmeteltävää. Siinä minä seisoin hölmönä keskellä keittiötä kattila kädessäni muistamatta, miten sitä käytetään.

Onneksi on äiti, joka osasi ladella riisipuuro-ohjeen desimittoja myöten samalla kun teki kiireellä lähtöä töihin. Ja että Google seuraavalla kerralla kysyessä osaisi kertoa lyhyen ja ytimekkään vastauksen puuronkeitto-ongelmaan, tässä ohje:

Tarvitset kerros- eli höyrytyskattilasta kaksi osaa. Kun otat setistä pois ritiläosan, jäljelle jää tarvittava. Täytä alimmainen kattila vedellä niin että päällimmäinen kattila mahtuu vielä päälle. Mittaa päällimmäiseen kattilaan 2 dl puuroriisiä ja halutessasi nokare voita. Kaada mukaan vettä sen verran, että riisit peittyvät. Laita liesi kuumimmalle mahdolliselle asetukselle. Keitä kunnes vesi on lähes imeytynyt riiseihin. Kaada sen jälkeen riisien joukkoon litra (soija)maitoa ja sekoita. Anna hautua noin tunnin ajan välillä pohjaa myöten sekoittaen. Liesi saa posottaa koko ajan kuumalla, jotta vesi alimmaisessa kattilassa kiehuu.

Ja mikä tästä tekee niin ihmeellisen tavan keittää puuroa? Se, että kerroskattila vapauttaa keittäjän tekemään jotain muuta tuoksi tunnin ajaksi, sillä puuroa ei tarvitse juuri vahtia eikä etenkään hämmentää taukoamatta. Maito ei pala pohjaan tai kiehu yli, ja sen jos jokin luo rauhaisaa joulukuun tunnelmaa.

Jaa