Tämän vuoden maaliskuussa kävin mittauttamassa varastorautani arvon, eli ferritiinin, ja järkytyin. Hyvästä hemoglobiini-arvosta huolimatta varastorauta-arvoni olivat 11,3 μg. Se oli hädintuskin yli viitearvon minimin, joka on 10 μg. Varasin silloin soittoajan Terveystalon lääkärille, joka kertoi naisten ferritiiniarvon optimin olevan noin 70 μg, kun 100 μg on jo oikein hyvä. Viitearvojen sisällä on vielä ferritiiniarvo 150 μg.
Tipahditko kärryiltä? Niin minäkin olisin tipahtanut ennen kevättä, kunnes aloin kaivaa esiin tietoa ferritiinistä. Vaikka olin pikkulapsivuosien rikkonaisten öiden jälkeen opetellut taas nukkumaan, väsymys kerääntyi päivän aikana kehoon lamaannuttavan raskaana. Sitten kuulin puhetta siitä, että väsymyksen takana saattaa olla vajaus kehon varastoraudassa. Aloin googlata.
Ferritiinistä löytyi silloin netistä harmillisen vähän tietoa, ja niissäkin teksteissä lähteet olivat hataria. Facebookin Raudanpuute-ryhmä tarjosi vertaistukea, neuvoja ja enemmän varmuutta siihen, että nuhjuisen ja väsyneen oloni takana voisi olla alhainen ferritiiniarvo.
Saattaa nimittäin olla, että rautavarastot ovat aivan lopussa, vaikka hemoglobiini olisi hyvä. Sormenpäästä verikokeella otettava hemoglobiini kun alkaa hälyttää vasta sitten, kun varastoraudat ovat jo ihan tyhjiä. Siinä vaiheessa raudanpuutteen oireet ovat jo alkaneet hiipiä elimistöön niin hiljalleen, että niistä on tullut osa normaalia oloa.
Kuluneen puolen vuoden aikana varastoraudasta on alettu puhua enemmän; jopa niin paljon, että sitä on alettu parjata muodikkaaksi. Ja tämä kuulkaa korpeaa. Rautavarastojen hupeneminen on etenkin naisten ongelma, ja se tuntuu olevan se ongelma. Taas jotain naisten vaivoja, ämmien hysteriaa, jota ei tarvitse ottaa vakavissaan.
Kannattaisi ottaa, koska asia koskee jollain tavoin jokaista, joka valuu jossain vaiheessa elämäänsä kerran kuukaudessa kuukautisverta. Ja etenkin kaltaisiani, joiden menkat vastaavat verimäärältään teurastusta. Myös raskaudet, synnytykset ja imetykset kuluttavat rautavarastoja. Kunnes ne ovat loppuun kulutetut, kuten itselläni.
Minä aloin viime maaliskuun lopussa käyttää nestemäistä Floravital-rautalisää. Tein tuolloin yhteistyötä kyseisen rautavalmistajan kanssa, ja minulla oli jo entuudestaan hyviä kokemuksia valmisteesta. Molempien raskauksieni aikana hemoglobiinini tipahti, joten sain neuvolasta kehotuksen syödä rautalisää. Floravital oli silloin ainut tuote, josta vatsani ei mennyt jumiin. Käytin nyt kevään ja kesän aikana kolme isoa pullollista rautalisää. Keväällä säännöllisesti, mutta kesän elelin niin huithaipelina, että saattoi mennä viikko tai kaksi, kun en muistanut ottaa lisää.
Kuukausien aikana huomasin muutoksia asioissa, joiden sanotaan johtuvan raudanpuutteesta. Ensinnäkin aineenvaihduntani heräsi. Ihan kohdillaan se ei ole vieläkään, mutta jotain alkoi tapahtua – jos tiedätte, mitä tarkoitan. Kesällä uin kylmissä luonnonvesissä, ja kun muut poistuivat hampaat kalisten rannalle, minä jäin vielä veteen. Siis minä, joka en tykkää käydä edes tavallisissa uimahalleissa, koska alan palella jo ennen kuin kastan isovarpaani hallin jäiseen veteen.
Ja sitten vielä sekin, että villasukaton kausi kesti tänä kesänä pitkään; tosin niin kesti kesäkin, ja tälläkin hetkellä minulla on kahdet villasukat jalassa ja silti paleltaa. Päänsäryt vähenivät selvästi. Jouduin nyt viikonloppuna pitkäksi venyneen työviikon jäljiltä napata orastavaan migreeniin lääkkeen, enkä muista, koska viimeksi olisi tarvinnut esikoisen raskausaikana puhjennutta migreeniä lääkitä.
Nämä kaikki muutokset voivat johtua tietenkin monesta muustakin seikasta kuin rautakuurista. Tähdenlennoista, kivikasoista ja etenkin siitä, että kulunut kevät ja kesä kohtelivat mieltäni ja kehoani hellästi.
Elokuussa olin käyttänyt viimeisen rautalisäpullon loppuun. Pidin tarvittavan parin viikon rautalisätauon ennen kuin kävin ottamassa Synlabissa uudet kyynärtaipeesta otettavat verokokeet. Tällä kertaa tahdoin selvitettäväksi vain pelkän ferritiiniarvon (hinta muistaakseni hieman alle 40 euroa), kun viimeksi verikokeessa selviteltiin myös muita arvoja. Tulos oli niin laimea, että en voinut kuin päätäni pyöritellen naurahtaa.
Neljän kuukauden rautakuurin aikana ferritiiniarvoni oli noussut 11,3 μg:sta 22,3 μg:hen. Eli nousua oli siis säälittävät 10 μg:ta. Siitä on aika pitkä matka siihen, että arvo olisi 70 μg, saati toivottava 100 μg. Jos arvo nousisi samaan tahtiin, satasen saavuttamiseen menisi kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta. Tiesin kyllä, että varastoraudan kartuttaminen on hidasta puuhaa, mutta haluaisin olla täysissä elämäni voimissa ennen kuin nuorimmaisenikin menee kouluun.
Tällä kertaa en konsultoinut lääkäriä, vaikka se tietenkin suotavaa olisi. Raudanpuutteen takana voi piillä muita ongelmia ja sairauksia, minkä takia itsehoidon sijaan pitäisi ensin kysyä ammattilaisen mielipide. Kävin kuitenkin sen sijaan tutkimassa apteekin rautalisävalmisteita ja otin riskin. Nappasin ostoskoriin farmaseutin suosituksesta Maltofer-rautavalmistetta, vaikka raskausaikana putkistoni meni siitä täysin tukkoon. Siinä on nestemäiseen raiutaan verrattuna reilusti enemmän rautaa yhdessä annoksessa (100 mg) ja sen voi ottaa ruokailun aikana.
Yllätyksekseni tablettimuotoinen rautalisä ei tällä kertaa aiheuttanut mitään ongelmia suoliston kanssa. Ehkä raskausaikana vatsan solmuun menemisen syynä oli se, että vatsan seuduilla oli aika paljon muuttujia ja aika vähän tilaa noin muutenkin. Nyt olen pian syönyt yhden paketillisen rautalisää.
Olo on oikeastaan mennyt huonompaan suuntaan. Mutta taas; siihen voi olla vaikuttamassa niin moni asia. Nyt etenkin se, että syksy ja vähenevä valo vievät aina voimiani, vaikka tämä kulunut syksy onkin ollut kaunis ja melko lempeä. Oli miten oli, jälleen paleltaa kaikkien villakerrostenkin alla, ja joudun taas silloin tällöin kaivaa esiin särkylääkkeitä päänsärkyihini. Alakuloisuus, hermostuneisuus ja ärtymys kulkevat taustalla koko ajan, aaltoillen. Mutta sekin on osaltaan kiinteä palanen minua, eikä sitä hyvät varastorauta-arvotkaan poista.
Isoin asia on kuitenkin se sama. Hemmetti, että väsyttää. Olen ranttaliksi mennen kesän jäljiltä ottanut taas säntillisen unirytmini kiinni. Nukun tarpeeksi, ja aamuisin olen monesti osittain jo hereillä ennen herätyskelloa. Mutta silti olen iltaan mennessä niin väsynyt, että keho tuntuu painavalta ja pinna lyhyeltä.
Illan juoksulenkit ovat harventuneet, kun en vain jaksa, vaikka tiedän, miten hyvää minulle tekisi lähteä ihan yksikseni metsään kiskomaan hiki pintaan. Tuntuu, että tarvitsisin kahdet lyhyet päiväunet päivässä jaksaakseni. Yhdet noin kello 13, kun aamun tehotuntien jälkeen energiataso alkaa lamaantua ja työteho laskea viivasuoraan alas. Ja toiset noin kello 18, kun olen saanut lapset kotiin ja päivällisen pöytään, eikä kehossa tunnu sen jäljiltä olevan enää yhtään paukkuja jäljellä.
Luultavasti tulen hakemaan apteekista vielä yhden paketillisen rautaa. Joka tapauksessa lääkäri kun keväällä suositteli, että voisin ottaa ihan vain runsaiden kuukautisten takia rautakuurin joka syksy ja kevät. Lisäksi koitan pitää tämän syksyn elämänrytmin maltillisena, sillä niin ihana kuin syksy onkin, hiipuva valo runtelee kehoani. Josko sitten vuoden lopussa mittauttaisin uudelleen ferritiiniarvoni ja etsisin jonkun varastorautaan perehtyneen lääkärin sanomaan mielipiteensä siitä, mikä määrä väsymystä on normaalia.
Täällä postaukseni, kun kävin mittauttamassa ferritiiniarvoni yhdeksän kuukauden kuluttua rautakuurien aloituksesta.
Hei! Mä olen myös alhaisen ferritiinin ja kovan uupumuksen kanssa taisteleva. Sain fytonomilta hyvän vinkin, rautaa ei kannata ottaa kerran päivässä 100mg sillä siitä imeytyy vain noin 20 mg. Mieluumin kannattaa ottaa vaikka 20mg kolme tai kaksi kertaa päivässä. Mä käytän Solgarin Gentle Ironia, se ei haittaa mun mahaa. Huomenna saan tuloksen kun olen sitä puoli vuotta syönyt. Kannattaa pitää myös kerran viikossa rautavapaa päivä, niin maksa saa levätä. Näin ravitsemusalan ammattilainen neuvoi. Paljon tsemiä sulle ja toivottavasti rautavarastot täyttyvät. Mulla tuolla floravitalilla rautavarastot tippuivat 24stä 21een. Eli mulla ei toiminut.
Tästä imetymisasiasta olen muualtakin kuullut, ja Floravitalia otinkin pari kertaa päivässä – jos muistin. Taidan olla taipuvainen sellaiseen ”oman elämäni koekaniini” -ajatteluun, mutta viimeisimmän ferritiinitestin jälkeen tuli halu testata, josko sitten isompi annos kerralla toimisi mulle paremmin. Tosta rautavapaasta päivästä en ollut kuulutkaan, mutta ihan maalaisjärjelläkin ajateltuna noinhan se varmasti on.
Tsemppiä myös sinne rautavarastojen täyttelyyn. Jospa vaikka ensi syksynä väsymys ei olisi ihan näin kokonaisvaltaista.
Kuulostaa tutulta. Mulla ferritiini oli viimeksi mitatessa 6 ja olen nyt muutaman kuukauden kiskonut rautaa, minkä maha kestää. Ensin olo virkistyi, sitten tuli parin viikon jakso, kun väsytti ihan järjettömästi, sydän tykytti ja oli kuumia aaltoja. Silloin tuttu sairaanhoitaja lohdutti, että osalla oireet pahenevat jostain syystä sitten kun rauta vihdoin lähtee nousuun. Mitään luotettavampaa lähdettä mulla ei ole tähän antaa, mutta itselläni taisi olla niin, koska nyt on taas sata kertaa parempi olo.
Ja samalla raivostuttaa ja turhauttaa se, ettei tiedä ketä tässä pitäisi uskoa. Neuvolalääkärit puhuivat alentuvan ystävällisesti muotijutusta ja olivat sitä mieltä, ettei rautaa tarvitse enää syödä, koska hb on jo ihan hyvä. Ja sitten toisaalta on tämä oma kokemus siitä, miten huikeaa on, kun yhtäkkiä jaksaakin siivota ja tehdä ruokaa ja ulkoilla, eikä tarvitse taistella sitä väsymyssumua ja alakuloa vastaan.
Huh, sulla on ihan pohjalukemissa ferritiini. Toivottavasti saat ne nousuun! Tämä muotijutuksi alentaminen saa mun sapen kiehumaan. Sitten ollaan ehkä tyrkyttämässä masennuslääkkeitä, kun mieli on musta ja jaksaminen pohjamudissa, vaikka varastoraudan hupeneminen voi olla se syy.
Mutta kuten sanoit, eihän tässä oikein tiedä, ketä uskoa. Niin monenlaista faktaa, mielipidettä ja väitettä tuntuu asiasta tuolla maailmalla kulkevan.
Kirjoitin asiasta juuri eilen. Omat arvot olivat toukokuussa hb 101 ja ferrit 3. Heinäkuussa jo 127 ja 34. Eli aamuin illoin rautamehua, tyhjään mahaan, teen vähetäntäminen, kaldiumin vähennys toimivat mulla.
Oho, hienosti lähteneet arvot sulla nousuun! Saas nähdä, jos nämä rautatabletit eivät erityisemmin tehoa, vaihda minäkin takaisin rautamehuun.
Minulla oli nyt käydyissä verikokeissa ferrit 3 ja hb 103, nyt aloitettu ihan tabletit Obsidan Fe++ 100mg x2/vrk . Maha aika huonosti kestää ja heti alkoi sivuvaikutukset. Mitenhän tämän rautamehun kanssa sitten onnistuisi?
Kannattaa ehdottomasti pyytää resepti Caprilon lääkkeeseen! Itse kartan kaikkia hormonivalmisteita joten tuo Caprilon on ollut pelastus. Sitä otetaan vain pahimpina vuotopäivinä kun tarvetta on ja auttaa todella! Mitään haittavaikutuksia en ole myöskään huomannut puolen vuoden käytön jälkeen, ferritiini lähti hyvään nousuun kiitos tämän lääkkeen ja rautakuurin.
Munkin piti tulla mainitsemaan tänne Caprilonista. Niagara muuttuu takapihan puroksi enkä ole huomannut mitään haittavaikutuksia. Tämä on siis verenvuotoa vähentävä lääke ja tosiaan pari kolme päivää tarvitsee käyttää kuukaudessa. On tuonut ison helpotuksen arkeen.
Alhaiseen varastorautaan (11) olen popsinut rautaa koko kesän, mutta en tiedä onko väsymys erityisemmin helpottanut. Tai uupumus. Tavallisesta arjesta selviää, mutta väsymys on välillä niin kokonaisvaltaista, että pelkään että mieli nyrjähtää. Ja ei, en koe olevani tippaakaan masentunut, vaan välillä aivan loppu.
Tästä Caprilonista tuli Lähiömutsin somekanavillakin vinkkiä. Tämä on ehdottomasti asia, joka pitää tutkia. Hormoneihin en mielellään enää koskisi, ja onkin ihana kuulla, että on myös vaihtoehto.
Iso kiitos vinkistä <3
Runsaat kuukautiset. Tässä hyvää tietoo.
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00173
Luontaistuotekaupasta sanovat, ettei suuria määriä kannata syödä, että elimistö alkaa blokkaamaan rautaa. Varastojen täyttymiseen menee kauan ja pitää olla kärsivällinen. Mulla ferrittiini 6 ja olen käyttänyt rautasuihketta, olo on hiukka kohentunut mutta en tiedä onko arvot noussut. (Tiedän kyllä että yleisesti ajatellaan raudan imeytyvän ohutsuolesta)
Itse koitan rajoittaa kahvin ja teen litkimistä, nekun ei auta siihen imeytymiseen. Myös ruokaan olen kiinnittänyt huomioita. Joo kyllä sapettaa tuo muotijuttu, sillä taas tallataan meitä monia, joita asia koskee. Ei esim. Diabeteskään ole muotijuttu vaan kansantauti.
Kiitos avoimuudestasi, tiedän tunteen, todellakin haluiasi juosta ja olla aktiivinen mutta kun ei jaksa.
Jatketaan tankkausta ja ollaan armollisia itsellemme!
Joo, tästä on niin monenlaisia totuuksia ja mielipiteitä, että on hankala tietää, mikä on totta. Ja kun moni asia voi olla toisella totta ja toisella ei, kun elimistöt reagoivat eri tavalla.
Kahvia ja teetä rajoitin keväällä, kesällä mukana kulki koko ajan kahvitermari, mutta nyt taas juon aamuisin kupin kahvia, iltasella ehkä kupin tai kaksi teetä (yleensä yrttiteetä, jos sillä on väliä). En tahtoisi niistä luopua, mutta en tosin myöskään olla näin kovin väsynyt koko ajan.
Voi tsemppiä! Tuo raudanpuutteen aiheuttama uupumus ja olot on kyllä niin kaameat. Eikä syksy ja lisääntyvä pimeys ainakaan paranna tilannetta.
Minullakin keväällä todettiin (jälleen kerran) raudanpuuteanemia, ferritiini 3 ja hemoglobiini 90. Tämä tilanne tosin ollut sama niin kauan kuin muistan (ainakin viitisentoista vuotta), mutta koskaan asiaan ei ole sen kummemmin puututtu, mitä nyt raskausaikoina kehotettu lisäraudan syöntiin. Nyt vasta itse tajusin lähteä pyytämään apua. Tai sattui kohdalle ymmärtävä lääkäri. Jäätävän uupumuksen ja voimattomuuden lisäksi viimeiset vuodet ollut paljon rytmihäiriötyyppisiä sydänoireita ja ehdin jo diagnosoida itselleni astman, kun tuntui ettei henki kulje ja hapetus ihan takapuolellaan, mutta nämä ja moni muukin juttu johtunut ilmeisesti vaan raudanpuutteesta. Itselle ei suun kautta syöty lisärauta meinaa sopia missään muodossa tai miltään valmistajalta, vaan aiheuttaa pahoinvointia ja erinäisiä vatsaoireita, joten kolmen kuukauden tuskaisen rautakuurin jälkeen sain lähetteen rautainfuusioon. Lisäksi jäätäviin menkkoihin hoitona laitetaan hormoonikierukka (pakko tämäkin kokeilla, vaikkei kovin houkuttele). Vielä en ole kontrollilabroissa käynyt, joten jännä nähdä millä tolalla arvot on tällä hetkellä. Vointi ainakin vähän parempaan päin, rytmihäiriöt vähentyneet huomattavasti ja henkikin kulkee taas 🙂
Mutta toivottavasti voimat palailee ja väsymys väistyy pikkuhiljaa siellä että täällä!
Voi joo, ne rytmihäiriöt ja muut sydämen pampahtelut, jotka yhdistyvät siihen, että hengitys tuntuu salpautuvan. Mulla nää oireet helpottivat sitä myötä, kun aloin nukkua yöni. Mutta nytkin heti, jos tulee yksikin vähäuninen yö, alkaa sydän muljahdella. Ja onhan se nyt ihan helvetin pelottavaa.
Ihanaa, että sinä sait lähetteen rautainfuusioon. Toivottavasti olo alkaa koheta ja eloon tulee taas jaksamista <3
Kuten tuolla jo aiemmissa kommenteissa mainittiinkin, olo saattaa huonontua siinä kohtaa, kun kroppa alkaa saada rautaa kunnolla. Se on semmosta aaltomaista arvojen hinaamista ylöspäin, eli välillä on tosi hyvä olla ja sit taas ei todellakaan. Itse olen tämän huomannut omalla kohdallani ja erityisen hyvin sen huomaa siinä kohtaa, kun on se aika kuusta, että menkat tulee.
Suosittelen kyllä käyttämään nyt noita tabletteja raudanpuutteen hoitoon ja syömään suurempia määriä, jos maha vaan kestää. Noin surkea lähtötilanne vaatii kunnon tankkauksen, että varastot alkaa täyttymään. Itellä lähtötilanne oli 26 ja kyllä mä olen vetänyt välillä 300mg rautalisää per päiväkin. Jos ei suuremmillakaan määrillä ala varastot täyttymään, kannattaa varata aika kunnon lääkärille (semmoselle joka tän homman tietää ja osaa ja allekirjottaa!), että selvittävät syyn siihen, miksi arvot ei nouse. Syy pitää korjata, muuten se on kuin täyttäisit falskaavaa ämpäriä vedellä. Syöty rauta ei imeydy tai valuu ulos ja nappien napsiminen on silloin turhaa.
Tsemppiä tuohon olotilaan! Et ole yksin vaivasi kanssa! 🙂
Joo, olisihan se tietty mahtavaa, jos tämä syksyn tulleen kehoon hiipinyt totaaliväsymys olisi merkki siitä, että rauta on alkanut imeytyä 🙂
Tuo raudan ulosvaluminen on itselläni varmasti yksi syy alhaisiin arvoihin, ja se pitäisi hoitaa paremmalle tolalle.
Minulla todettiin alhainen ferritiini noin 7 vuotta sitten. Hengenahdistus, sydämen muljahdukset ja kamala väsymys olivat ainakin tuolloin oireina. Ferritiiniarvo oli silloin 5.Hemoglobiini on aina ollut hyvä. Ensimmäisestä raskaudesta tiesin, ettei elimistöni siedä rautatabletteja. Asun Sveitsissä ja täällä rautainfusiot ovat todella yleisiä. Saan sellaisen 1-2 kertaa vuodessa. Huomaan yleensä olon kohenemisen raudansaannin jälkeen. Kaksi kertaa olen saanut liian ison annoksen keholleni ja siitä on seurannut seuraavana päivänä kuume ja lihassäryt. Lääkärit tätä eivät tosin uskoneet että tulisi raudasta mutta itse olen varma siitä. Kun saan pienemmän annoksen sivuoireita ei tule. Infusiot ovat kai myös kiistelty juttu ja niitä ei kaikki suosittele, omat riskinsä tietenkin niissä on. Ja kalliita ne ovat ainakin täällä, sen tiedän. Minua ne ovat auttaneet ja olen hyvilläni ettei tarvitse kärvistellä vatsakipujen kourissa. Puolessa vuodessa arvoni ovat kuitenkin taas tippuneet yleensä noin 10een…Kuukautiset ovat runsaat ja kierto lyhyt…
Tsemppiä kaikille !!
Olen ehdottoman samaa mieltä Miran kanssa. Rautamehut ym. pienen rautamäärän sisältävät suihkeet eivät voi korjata tuollaista tilannetta eli rautaa tarvitaan vähintään 100 mg päivässä, jotta varastot saadaan täydentymään. Eikä näillä määrillä keho ala millään tavalla blokkaamaan raudan imeytymistä, kun kerran vajekin on vielä noin suuri. Kannattaa etsiä hyvä lääkäri ja hoitaa asia kuntoon. Ja myös kuukautiset tulee saada kuriin, muuten tankkaus valuu pöntöstä alas. Jos rautalääke ei toimi, infuusio on mahdollinen. Itse ymmärsin puuttua asiaan vasta vuosikymmenien viiveellä, kun puute oli jo kestänyt pitkään, ja elimistö teki lopullisen stopin. Lääkärit eivät enää edes lupaa, että elimistö palautuu, mutta sekin mahdollisuus on olemassa. Olen nyt maaliskuusta selvittänyt asiaa melko lailla ja en voi muuta kuin hämmästellä Suomen terveydenhuollon suhtautumista siihen.
Joo, toivotaan nyt isomman rautamäärän toimivan. Ei tosin siltä tunnu, mutta se luultavasti on vain tämä syksy 😀 En oikein tiedä, mistä etsiä asiaan perehtynyttä lääkäriä, mutta olisipa mahtavaa voida kysyä ammatilaiselta kaikki mieltä vaivaavat kysymykset. Tuo yllä mainittu Caprilon-lääke vaikuttaa lupaavalta sen suhteen, että saisin kuukautisten aiheuttaman rautahävikin kuriin.
Olen kans ymmärtänyt, että rautainfusiota ei noin vain saa. Itselleni onneksi käyvät myös rautavalmisteet, ja toivottavasti niillä nyt saan arvot nousuun. Runsaat kuukautiset ja lyhyt kierto ovat kyllä omiaan tyhjentämään rautavarastot pohjiaan myöten.
Ferritiiniarvosi on todella matala ja selittää hyvin väsymysoireita (mm. Huslabilla viite on 13-150, joten jäisi siellä viitteiden alapuolelle). Floravitalin sisältämä taas rautamäärä on niin pieni, että sillä ei saa rautavarastoja nostettua. Monen vatsa sietää Maltoferiä, mutta se on nk. nonhemirautaa, eikä imeydy kaikilla. Ja jos haluaa nähdä todellisen arvon, ferritiinin kanssa täytyy aina mitata myös tulehdusarvot (crp ja lasko), sillä ferritiini pompsahtaa pienestäkin tulehduksista korkealle. Tsemppiä rautavarastojen nostoon!
Mä kävin nyt just hakemassa uuden paketin Maltoferia ja kyselin farmaseutilta noista erilaisten rautojen imeytymisestä. Hän ei osannut sanoa juuta tai jaata; ei edes tajunnut rautojen erilaisuutta, kunnes maallikkona ne näytin pakkausmerkinnöistä.
Mutta joo, vedän nyt tämän paketin vielä ja käyn sitten taas mittauttamassa arvot. Jännä nähdä, onko mitään tapahtunut, kun nyt ainakin tuntuu, että väsymys on ihan kohtuutonta siihen nähden, miten muuten lepään, nukun ja elän.
Minulla todettiin kesällä ferritiinin olevan 8. Kolmen kuukauden rautakuurin jälkeen arvo oli 48. Tosin en pitänyt mitään taukoa ennen laboratoriokoetta – ei kukaan kertonut, että olisi pitänyt pitää. Viimeisen kuukauden söin valmistetta nimeltään Superior Sourcem Just Women Iron, joka on suussa liukeneva valmiste (saa mm. Ruohonjuuresta). Ei lainkaan pahan makuinen eikä aiheuta vatsaongelmia, suosittelen.
Olo on erityisesti syyskuun aikana parantunut. Sain vielä luvan käyttää kuukauden ajan tupla-annosta rautaa (välipäivistä ei mitään puhuttu). Eniten ehkä ihmetytti lääkärin kommentti, että nyt nämä rautavarastot riittävätkin loppuelämäksi.
Jos kyseessä oli mieslääkäri joka ei ajatellut raudan valuvan taas pytystä alas? Muille kuin lisääntymisikäisille naisillehan ei lähes ikinä tarvitse määrätä lisärautaa (paitsi mahd ison verenhukan jälkeen tms). Ja koska liika rautakaan ei ole hyväksi, ei sitä olisi ominpäin hyvä alkaa ottaakaan, jos ferritiiniarvot ym ovat kunnossa. Mulla onneksi toimivat rautatabletit ja ferritiiniarvot ovat nousseet kevään anemia-arvoista.
Onpa hienosti arvot sinulla nousseet! Mä kuulin joltain, että ennen kokeita pitäisi raudan napsimisessa pitää pari viikkoa taukoa. Mutta kuten tämän aihepiirin asioissa noin muutenkin, ohjeistuksia on ja ei ole kaikenlaisia. Mutta varmuudeksi nyt pidin sen päivän, ettei sitten juuri napatut raudat heiluta arvoa totuutta ylemmäksi.
Ai jännä ajatus lääkäriltä, että nyt rautaa riittää loppuelämäksi. Vaikka ei kävisi mitään poikkeavaa; onnettomuutta, synnytystä tms., ihan vain olemalla lisääntymisikäinen nainen, menettää joka kuukausi verta ja siinä mukana rautaa.
Mä en nyt haluaisi spekuloida asiasta kolmanteen, itseäkin kun väsyttää, mutta nyt olen onnistunut kahdesti viikossa liikkumaan, juttelin työkaverin kanssa ja ihmettelin miksi hän käyttää Thyroxinia, sanoi että häntä niin väsyttii jo ennen lapsia, viikonloppuisin nukkui kahdet pikkärit kunnes tutkittiin ja todettiin kilpisrauhasen vajaatoiminta, nyt jatkuvassa seulonnassa ja lääkkeen määrä kokonaisesta pilleristä puolikkaan saattaa vaihdella, mutta itse hän on todella tyytyväinen, että oikea syy löydettiin ja väsymysjaksot päättyivät….
Mulla tutkittiin kolmisen vuotta sitten myös kilpirauhasten mahdollinen vajaatoiminta, kun ensimmäisen kerran aloin tätä väsymystäni selvittää. Silloin lääkärin diagnoosi oli, että minulla on elämäntilanteesta johtuva väsymys. Ja sitä se varmasti suurimmilta osin olikin. Esim. nukkuminen auttaa siihen, että on liian vähäisten yöunien takia koko ajan kamala väsy 😀 Mutta silloin ei tutkittu ferritiiniä, vain hemoglobiini.
Mulla huomattiin myös alhainen ferritiini (alle 10) hedelmöityshoitojen yhteydessä. Yksityisellä kun oltiin, määräsivät suonensisäistä ferritiiniä, eli olin kaksi kertaa tiputuksessa. Ekan kerran jälkeen kun ei noussut vielä tarpeeksi. Myös kaksi ensimmäistä alkionsiirtoa epäonnistui, mutta toisen tiputuksen jälkeen oli ferritiini jo 50 paikkeilla ja siirtokin onnistui. Nyt on tytär jo 8 kk 🙂 Olisiko siis raskauden alkamiseen vaikuttanut tuo alhainen ferritiini, tutkimuksia aiheesta ei kaiketi ole, mutta näin lääkäri epäili.
Onnea tyttärestä <3 Tällaista minä olen kans netin syövereistä lukenut, että alhaisella ferritiinillä saattaa olla jotain tekemistä raskauden alkamiseen.
Oletko Hanne kasvissyöjä?
Joo, tuossa puoli vuotta sitten kirjoittamassani postauksessa kerroinkin, että:
”Myös kasvissyönti voi altistaa raudanpuutteelle. Syön kyllä jotain rautapitoista ruokaa joka päivä lähes jokaisella aterialla – kuten herneitä, papuja, tofua, linssejä, siemeniä, pähkinöitä, kvinoaa, vihreitä lehtivihanneksia – mutta kasvisperäinen rauta ei imeydy yhtä tehokkaasti kuin eläinperäinen rauta. Kananmunia kyllä syön, ja keltuaisessa on hyvin rautaa.”
Nappasinpa sitten tämän innoittamana purkillisen rautaa mukaan apteekkireissulta, aikomus on ollut pitkään, mutta kun ei sitä kaikkea aina muista kun nukuttaa…
Toivottavasti väsymykseesi löytyy syy <3
Juu ei mehuilla tai Maltoferillä varmastikaan nouse noin alhainen ferrit. Oma lähtölukema oli 13 tammikuussa ja elokuussa 56. Söin Ferrodania 200/pvä. Ferrodan nostaa hyvin, on pitkävaikutteinen, C-vi mukana ja vatsatstävällinen. Paras kaikista kokeilemistani. Kannattaa muistaa, että kahvi blokkaa raudan imeytymistä 2h ennen ja jälkeen. Minullakin syynä runsaat kuukautiset (ja synnytykset ja imetykset…) Tosin sisätautilääkärini sanoi, etteivät runsaat kuukautiset ole vain syy vaan myös seuraus ja oire. Eli kun raudat ovat vähissä, kuukautiset runsastuvat, ei ole luonto aina ihan viisaa sittenkään. Tsemppiä!
Mielenkiintoinen tuo teoria kuukautisista, että keho ei tosiaan olisi niiden kanssa fiksu. Sinänsä pitäisi kutinsa itselläni, sillä synnytysten ja imetysten jälkeen omat kuukautiseni ns. räjähtivät käsiin.
Mä merkkaan tuon Ferrodanin ylös. Nyt kävin ostamassa sen toisen paketin Maltoferiä ja katson sen jälkeen taas verikokeet läpi.
Mä otan tabletin aina aamulla, eli sen päivän yleensä ainoan kahvikupillisen kera, jaiks!
..Niin ja Caprilon/Cyclocapron on pelastus runsaiden kuukautisten blokkaukseen! Ilman sitä olisi aika turhauttavaa syödä rautaa kun kaikki tulee toisesta päästä pois.
Joo, tämä mun pitää selvittää (jahka väsymykseltäni jaksan haha).
En yhtään ihmettele, että olosi on edelleen väsynyt! Itselläni ekoissa verikokeissa ferritiini oli 24 ja olo oli ka-ma-la. Rautaa lääkärin ohjeen mukaan tabletti aamuin illloin ja olo alkoi pikkuhiljaa kohentua. Väsymys oli hellittänyt, kun ferritiini alkoi lähennellä 50.
Ehdin tankata rautaa lääkärin ohjeen mukaan vuoden ennen toista raskauttani ja raskauteen kuuluva kooma-väsymys loisti poissaolollaan. Ehkä se ei esikoisen aikana ollutkaan ihan normaalia ja huonot rautavarat väsyttyivät. Toisen kanssa oksensin kyllä sitten sen väsymyksenkin edestä. Mutta rautaa koneeseen, vaikka sitte infuusion kautta? Raudanpuuteuupumus on jotain aivan kamalaa.
Odotan kyllä innolla, miltä mahtaa olo tuntua sitten, kun ferritiiniarvot ovat 50 tai jopa sen päälle.
Taisin käydä jo aiemminkin rummuttamassa akupunktion puolesta. Osaavissa käsissä saadun yhden kerran neulotuksen jälkeen kuukautisvuotoni on pysyneet normaaleina. Akupunktiosta voi saada avun myös kilpirauhasvaivoihin ja oikeastaan mihin vaan. Suosittelen ainakin kokeilemaan. Kannattaa etsiä osaava tekijä rekisteristä.
Mä olen näistä vähän skeptinen, vaikka vaihtoehtoisista hoidoista on myös tosi hyviä kokemuksia. Mielelläni kuitenkin kokeilisin. Jos jollain on antaa suositusta hyvästä ammattilaisesta Helsingissä, otan mielelläni suosituksia vastaan 🙂
Hei oletko nyt käynyt mittaamassa arvot uudelleen?
Hei! Pakko tulla kommentoimaan kun just tosta sun viime keväisestä ferritiini -tekstistä tunnistin itseni just noista jäätävistä väsymysoireista. Työterveydessä kävi juurikin niin, että kaikki veriarvot oli ok (hb 140, ferritiiniä ei mitattu) ja masennuskysely lykättiin eteen. ”Tiesin” itse kuitenkin että kyse on jostain muusta ja vasta muutama viikko sitten päädyin googlailemaan foolihapon puutteen oireiluja. Nyt oon syöny muutaman viikon b12 & foolihappo yhdistelmätabletteja ja en edes tiennyt että on mahdollista herätä ilman väsymystä ja että niitä paukkuja riittää vielä työpäivänkin jälkeen!
Tämä siis täyttä mututuntumaa ja omaa kokemusta, mutta tahdoin sen tähän jakaa 😀
Mielenkiintoista, kiitos kun jaoit kokemuksesi! B12 kuuluu mun vakkaritabletteihin, mutta foolihappoa olen vetänyt purkista vain raskausaikoina. Jotenkin tuntuu, että foolihaposta ei voi mun kohdalla olla kyse, sillä kasvissyöjänä ruokavalioni perustuu asioihin, joissa on kaikissa runsaasti foolihappoa. Mutta eihän sitä voi koskaan tietää. Tuota arvoa multa ei ole mitattu ainakaan niin että olisin ollut asiasta itse tietoinen (verikokeissa kun on jos minkälaista saraketta).
Minulla oli ferritiini säälittävä 7.8. Söin 3 kk rautakuurin ”hevosen annostuksella” ja arvo nousi 11.8:aan eli menisi ikuisuus, että arvon saisin edes kohtalaiseksi. Päädyin käymään rautainfuusiossa, jossa suoneen tiputettiin kerralla 500 mg rautaa. Hinta Dextrassa toimenpidemaksuineen n. 350 e. Nyt odottelen vielä hetken, että pääsen uusiin verikokeisiin katsomaan että auttoiko se.
Aivan, sen saa siis myös yksityisellä puolella. Kiitos, kun jaoit kokemuksesi ja kerroit hinnan. Olisipa hienoa kuulla, mitä verikokeissa nyt myöhemmin on selvinnyt.
Lekuriin mars! Raudanpuutteen syy on selvitettävä ensin.
Tuota Ferrodania suosittelen, vatsaystävällinen (kuulemma sama tuote kuin Solgarin, vahvempi vaan). Kuukaudessa sain nostettua arvoa 20->60 annoksella: 300mg/ vrk kahdessa erässä tyhjään vatsaan. Ja siihen kun vielä yhdistää c-vitamiinin, niin hyvin imeytyy ja herkkä vatsakin kiittää.
Tsemppiä!
Joo, oot ihan oikeassa, että syy pitäisi selvittää ensin. Luultavasti syynä on synnytykset, imetykset ja runsaat kuukautiset, mutta eihän sitä tiedä.
Ferrodan kuulostaa muiden kokemusten mukaan siltä, että jahka tässä vielä vuodenvaihteen jälkeenkin pitää rautakuuria jatkaa, mietin sitä.
Itselläni ollut myös raudanpuutetta. Asia korjaantui, kun kilpirauhasarvoni tarkistettiin ja minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Arvot olivat rajalla, mutta hyvä lääkäri määräsi silti lääkkeet. Vajaatoiminta voi aiheuttaa sen, että rauta ei imeydy kunnolla, koska ruumiinlämpö on usein matalampi kuin normaalisti. Paleleminen kuuluu taudin kuvaan.
Hyvä, että syy löytyi. Itselläni kilpirauhasarvot tarkistettiin kolme vuotta sitten, mutta voisihan se olla hyvä tsekata tilanne uudestaan. Elämäntilanne kuitenkin muuttunut sen jälkeen; esimerkiksi imetys on loppunut ja nykyään nukun ihan hyvin yöni.
Hei E ! Matala ferritiini aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan, sen täytyy olla noin 80, että kilppari jaksaa toimia. Eli osaava lääkäri olisi nostattanut ensin ferritiinin lähelle 100 ja katsonut alkaako kilpirauhanen toimia. Näin mulla. Monilla ferritiininsä nostaneilla on vähennetty/ lopetettu kilpirauhasen tyroksiinilääkitys..
Voisiko väsymyksemme taustalla olla myös jatkuva ärsyketulva ja tietotyö?
Minäkään en tiedä, mikä määrä väsymystä on NORMAALI ja maksaisin satasen siitä tiedosta.
Joskus ihan pelottaa, miksi tarvii nukkua päiväunet kun on lapsille saanut ruoan pöytään. Ei omat vanhemmat nukkuneet päikkäreitä ja seitsemänkymppisenä vielä tekevät fyysistä työtä sijaisina, kun ei nuorempaa saada työmaalle. Mutta mä olen perheestä eka, jolla on ns. tietotyö. Paljon keskeytyksiä, muutoksia, tiedotteita, tarkistettavaa. Ja vapaa-ajalla somea.
Olen melko varma, että se väsyttää. Koska kesällä, kun puhelin oli poissa, ei tullut samaa väsymystä.
Aivan varmasti sillä on näppinsä pelissä. Tosin tein tietotyötä jo ennen lapsia, ja duuniini kuului silloinkin somea ja työ tuli vapaa-ajalle. Toki nyt somen kokonaisvaltaisuus on ihan eri levelillä, mutta toisaalta olen myös karsinut esimerkiksi illoista somen ja liikkuvan kuvan ihan minimiin. Mutta kyllähän sitä tuossa kesällä mietti, kun oli pirteä ja hyvä olo, että miksi en voi arjessakin olla näin jaksavainen, energinen ja pitkäpinnainen.
Oli miten oli, työpäivien pirstaleisuus syö välillä ihan tolkuttomasti energiaa. Mä olen koittanut saada puhelimesta ja selaimesta esimerkiksi Facebookin ilmoitukset pois, mutta en jukoliste vaan onnistu. Äänet olen saanut sentään pois, mutta vaikkapa viesteistä tietokoneen ruudulle pomppaa ilmoitus, vaikka en ole edes kirjautuneena Facebookiin. Vituttaa ihan kohtuuttomasti 😀 Vaikka olen jo tullut aika immuuniksi niille ilmoituksille, kyllähän se vaikuttaa, kun silmäkulmassa välkkyy ja pomppii vähän väliä jotain.
Nyt lähti vähän sivupoluille, mutta joo, tästä aihepiiristä olisi paljon marisemista, oppimista ja sanomista 😀
Minä kävin nyt loppukesästä mittauttamassa ferritiiniarvot ja sen jälkeen liityin myös tuohon raudanpuute-ryhmään. Sen sieltä oon ymmärtänyt, että pitäisi selvittää aina mistä raudanpuute johtuu. Esim. mitä runsaille kuukautisille voisi tehdä, ettei vuotaisi niin paljon. Jos ei tuolle syylle tee mitään, voi olla turhaa työtä yrittää nostaa rautavarastoja.
Joo, näinhän se on. Mä olen ymmärtänyt aikaisemmin, että runsaisiin kuukautisiin auttaisi vain esim. hormonikierukka tai muu hormonikattaus, mihin en enää koskaan tahdo lähteä mukaan, jos ei ole aivan pakko. Nyt onneksi opin, että Caprilon-lääkkeellä vuodon määrään voi vaikuttaa, eikä tarvita kuin muutama täsmätabletti kuussa. Pitäisikin selvittää, voisinko minäkin saada sitä.
”Alakuloisuus, hermostuneisuus ja ärtymys kulkevat taustalla koko ajan, aaltoillen. Mutta sekin on osaltaan kiinteä palanen minua, eikä sitä hyvät varastorauta-arvotkaan poista.”
Chiching, kuuluvatkin raudanpuutteeseen 😉 Mulla samat eikä ihmettä, raudanpuutetta mulla ollut lapsuudesta, vasta vuosi sitten löysin tän asian ja 1+1=2.
Luin nopeasti läpi kommentit ja mikä jäi mieleen oli tuo lapsettomuusjuttu. Jos ferritiini liian alhaalla niin raskaus ei onnistuu tai lapsi syntyy ennenaikaisena tai liian pienenä.
http://www.raudanpuute.fi
, sieltä löytyy paljon hyvää, luotettavaa tietoa asiasta. Harmittaa kun lääkärit Suomessa eivät osaa hoitaa tän asian, eihän se mikään uusi juttu ole, on hoidettu jo 30-luvulla lisäraudalla. Ja etteivät laita verikokeisiin, mitä se on heistä pois..ja jos pääsee verikokeeseen niin eivät osaa tulkita. Vasta ferritiini 100 on hyvä arvo. Lisäksi jos astma, atopia, ibs, crohns tai joku muu tulehduksellinen sairaus niin vaatii vähintään se 150.
Joo, nuo oireet tosiaan kuuluvat raudanpuutteeseen, mutta ovat myös osa minua. Että on hankala sanoa, mikä johtuu mistäkin ja mikä on ihan vain dna:ssa 🙂
Toivottavasti saisin arvot tuonne sataseen; olisi ihana kokea, miten rautainen muija sitten olisinkaan!
Maltofer imeytyy vain n. 5 %:lla väestöstä. Tämän tiedon taustalla raudanpuutokseen vihkiytynyt lääkäri Esa Soppi. Hän sanoi että osta apteekista mitä tahansa muuta kuin Maltoferia. Maltoferia en itse ole tästä johtuen kokeillut, mutta muuta valmistetta maaliskuun alusta lähtien syöneenä ferrit noussut n. 15 —> 100. 🙂
No jaiks! Jos tosiaan näin on. Miten tuollaista sitten myydään edes apteekissa, jos se toimii noin harvalle. Minä nyt joka tapauksessa olen hakenut toisen paketin ja kiskon sen loppuun. Tuleepa sitten testattua verikokeissa, toimiiko se minulla. Nyt tuntuu, että ei toimi, mutta olisihan se kiva saada positiivinen ylläri 🙂
Hei, itsellä oli kans alhainen ferritiini(8) ja kävin yksityisen puolen kautta rautainfuusiossa maaliskuussa. Laitettiin suoneen kerralla sama määrä rautaa mikä vastaa vuoden rautatablettien syömistä maksimiannoksella. Ferritiini nyt 116 viimeisessä mittauksessa.
Suosittelen Esa Soppia lääkäriksi, hän on sisätautilääkäri joka on erikoistunut nimenomaan anemian hoitoon ja hänen kauttaan on mahdollisuus päästä rautainfuusioon kans jos tarvii. Kallis toimenpide oli mut oli todellakin sen arvoinen. Pari päivää oli outo olo infuusio jälkeen mut sen jälkeen lähti energiatasot nopeaan nousuun!
Esa Sopilla on myös kotisivut missä on juttua alhaisesta ferritiinistä ja lisäksi esim Hesarissa ollut hänen kirjoituksiaan asiasta.
Julkisella puolella kävin kans asian kanssa mut siellä oli tosi tiukat kriteerit että kenelle annetaan infuusio koska se on niin kallis. Mulla oli hemoglobiini lähes normaalilla tasolla eikä perussairauksia joten en päässyt sinne niin piti mennä yksityiselle. Itellä toistaiseksi pysynyt hyvin ferriini ylhäällä mutta joillain potilailla se joudutaan uusimaan kun elimistö ”imaisee” kaiken raudan niin nopsaan käyttöön että varastot tyhjenee uudestaan.
Ja ite infuusio siis kestää vaan runsaan tunnin ja on yleensä suht hyvin siedetty.
Moikka,
Yritin selailla kommentit läpi, ja katsoin ettei tätä linkkiä ainakaan vielä ollut. Tässä siis suositus raudanpuutteeseen perhetyneen lääkärin (hematologi) tekstiin, ja siinä myös hänen suosittelemiaan rautavalmisteita: http://www.foibos.fi/blogi/ Hänellä on vastaanotto myös terveystalossa. 😉
Itse kävin kanssa mittaamassa ferritiinit ja nyt kova tutkiminen,e ttä mitäs valmistetta sitä nyt sittne ostaisi. I love me -messuilla oli kielen alle laitettavaa rautavalmistetta, mutta nyt jäi mietityttämään, että imeytyyköhän, jos ohutsuoli on se mistä parhaiten rauta imeytyy. ärsyttää kun tästä on näin vähän tietoa, vaikka toki nyt on muutama naistenlehtikin asian nostanut esille.
Minulla todettiin ferritiini tasoa 9 ja rautakuurin aloittamisen jälkeen mm. 2 vaivannut ihottuma parani itsestään viikon jälkeen. Myös rytmihäiriöt ja kilpirauhaseen vajaatoimintaan viittaava oireilu on loppunut kokonaan. Flunssatkaan eivät tartu niin helposti. Runsaisiin kuukautisiin sain Caprilon -lääkkeen, jota käytän siihen asti, että menen kohdun lämpöpallohoitoon. Ensin kokeiltiin miedointa hormonikierukkaa, mutta sivuoireiden takia otettiin suosiolla pois. Olen menossa myös sterilisaatioon, mutta yllättävän monen lääkärin konsultaatiossa piti käydä, että siihen sain lähetteen. Ikää kuitenkin jo 43 v ja 6 -ja 14-vuotiaat pojat. Mies ei suostu vasektomiaan ja minulle ei mikään hormonaalinen ehkäisy käy.
Hei, olipas kiinnostavaa tietoa, kiitos. Eilen akupunktiolääkärini osasi yhdistää tilanteeni ferritiiniin, en ole vielä käynyt labroissa mutta kaikki oireet täsmäävät.
Halusin myös tuoda tietoon lisämunuaishäiriöt, jotka voivat aiheuttaa samansuuntaisia oireita, rajujakin. Pikku hiljaa olen toipunut lisämunuaisongelmista, ovat kestäneet liki vuoden. On toinen ”naisten muotiongelma” ja Suomessa todella huonosti tunnettu. https://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/lisamunuaisten-uupumus/
Olen lukenut raudanpuuteryhmästä että maltofer ei monilla nosta ferritiiniä. Lueppa medipudaksen blogi lactoferriinistä, jo pitäs alkaa ferritiinin nousemaan kun raudan kanssa syö. Jos ei maltofer ole tähänkään mennessä nostanut niin tuskin nostaa jatkossakaan. Vidan vahva rauta hyvin siedetty, tyhjään mahaan eikä kahvia kahteen tuntiin ☺️ tässä linkki minkä tieto auttanut monia saamaan ferritiinit ylös.
http://www.medipudas.fi/laktoferriini-maidon-salainen-ainesosa/
Iherbistä saa ainakin tuota tilattua, just itselleni tilasin.
Löysin tänne nettihaun perusteella, ja kuinkas sattuikaan, että aihe on myös blogosfäärissä ajankohtainen. Minulla on kroonisen sairauden vuoksi perusverenkuvan seuranta kerran vuodessa ja pari viikkoa sitten otetussa tämän syksyn otteessa hemolgobiinini oli laskenu edellisestä yli 20 g/l (138 –> 116), mikä aiheutti lähetteen varastoraudan verikokeeseen. Lääkäri soitti heti tuloksen saatuaan kertoakseen, että ferritiini oli 4 µg/l !
Aiheesta nyt luettuani arvo on ilmeisesti todella alhainen, ja rautakuuri tulee tarpeeseen. Menneistä terveystiedoistani voin kuitenkin seurata, että itse asiassa korkeampienkin hemoglobiinien aikoina ferritiini on ollut vain 10-13 µg/l. (Minulla on siis sairauden takia tutkittu useampana vuonna myös laajempi verenkuva.) Tuntuu aivan uskomattomalta, että ihannearvo on 50+, liekö minulla ollut sellaista koskaan aikuisiällä.
Kiinnostavaa nähdä, haihtuuko aivosumu rauta-arvojen (toivottavasti) parantuessa!
Toivottavasti sinullekin löytyy puhtia viimeistään valon lisääntyessä. Keskellä synkintä kaamosta on vaikea arvioida, mikä määrä uupumusta on tavanomaisesta poikkeavaa.
Mielenkiintoinen aihe, ja kuulisin mielelläni, miten homma edistyy! Myös kommenteissa todella hyödyllistä infoa – hienoa, että ihmiset jaksavat (väsyneinäkin) ottaa itse selvää silloin, kun lääkäreistä ei välttämättä ole apua :/
Itse olen taistellut illat nuupahtaneena viimeiset pari vuotta ja luullut, että pikkulapsen kanssa kuuluu olla näin. Viime syksynä, reilu vuosi synnytyksen jälkeen, korva-nenä-kurkkulääkäri löysi ihan muuta tutkiessaan kookkaan struuman. Selvisi, että kilpirauhaseni oli osittain tuhoutunut synnytyksen jälkeen (post-partum tyreoidiitti). Labrojen arvot olivat vielä rajalla, enkä aloittanut tyroksiinia ennen kuin tänä syksynä, kun olin tehnyt positiivisen raskaustestin. Lounaan jälkeinen väsymys helpotti tyroksiinin avulla huomattavasti, vaikka olenkin alkuraskaudessa. Illat ovat edelleen tahmeita.
Ekassa neuvolassa selvisi, että hemoglobiini on nyt jo aika kehno, 113. Menin omin päin mittauttamaan ferritiinin, joka oli surkeat 14 yksikköä 🙁 Raskausaikana ilmeisesti pelkkä uuden elämän kasvattaminen vaatisi 60 yksikköä. Labroihin vastannut lääkäri suositteli 100-200 mg lisärautaa imetyksen loppuun saakka, mutta uusia labroja vasta synnytyksen jälkeen, mitä vähän ihmettelen. Popsin nyt 100 mg Obsidania päivässä ja odottelen virkeyden palaamista iltoihin. Ja pidän aerobisen liikunnan aika minimissä – mieluummin joogaa ja punttia, jotka ei vie elimistöstä rautaa.
Haluan jakaa tähän kokemukseni, vaikka tämä ei suoranaisesti liity tähän tärkeään ferritiini-asiaan. Vuosia väsymyksestä kärsineenä hämmästykseni oli suuri, kun kahvin ja mustan teen lopetettuani kokonaan (vaikka join vain 1-3 kupillista päivässä), virkeys palasi elämääni. Aamulla klo 7 herätessäni oloni on levännyt (en tiennyt tämän olevan mahdollista), oloni on rauhallinen, keskittynyt ja energiaa riittää koko päiväksi – myös illaksi. Aiemmat päivän mittaan tulleet väsymyspiikit katosivat ja oloni on tasaisen virkeä ja energinen koko päivän ja illan, nukkumaanmenoon saakka. Kolme viikkoa kahvin lopettamisen jälkeen kärsin vieroitusoireista (kuten päänsärystä), mutta sen jälkeen aivo-sumu katosi ja tuntui kuin verhot olisi avattu silmieni edestä.
Löysin tänne ferritiiniä googlettamalla, olipa loistava viestiketju, kiitos kaikille. Aion nyt tämän pohjalta mennä perusteellisiin tsekkauksiin, oireet on juuri kaikkea edellämainittua. Se mikä loisti poissaolollaan oli vaihdevuosi-ikäiset ja vanhemmat. Olen 50 ja vaikkei kuumia aaltoja ole vielä, kuukautiset ovat jääneet viimeisen vuoden aikana muutamaan kertaan, välillä lähes olemattomiin, välillä runsaampiin. Aamukahvin kanssa otettu rauta on siis nyt uutena oppina mennyt vähän hukkaan, täytyy myöhäistää aikaa ja ottaa vissiin illalla toinen rauta. Hyvä naiset, noustaan joukolla puolustamaan oikeuttamme hyvään oloon. Tsemppiä kaikille!
Hei olen 78 rauta arvot 23.9. Koko loppukesä ja syksy joulukuun loppuun meni sumussa en muista juri mitään
Väsynyt hikoilu päässä sumenee tähtiä näkyy kun nousen 8 rappua.
Joulukuussa kävin ferritiinikokeessa oli23.9 ja nyt syönyt tammikun rautaa 200 mg. Oli 52 tuntuu jo vähän parem
malta jaksaminen .
Lisää rautaa.
Olin mittauttamassa ferritiiniarvoni, lähinnä sydämentykytyksen takia, kun ei holter tai -ekg: stä löytynyt mitään. Tulos 30, taidan hakea rautakuurin, vaikka lääkäri ei sellaista suositellut.. Täällä kun on terveystietoisia ja – haluisia ihmisiä, katsokaa ihmeessä Netflixistä dok: The Magic pill ketogeeninen ruokavalio. Auttaa moneen vaivaan/ sairauteen..
Tässä on hyvä artikkeli raudanpuutteesta ja ferritiinistä:
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/
Hematologi muuten vinkkasi, että rautatabletteja voi ottaa myös esimerkiksi joka toinen päivä, jos kärsii mahavaivoista. Lisäksi imeytyminen voi olla tehokkaampaa, sillä rautalisä nostaa seerumin hepsidiini-tasoja, jolloin raudan imeytyminen fysiologisesti vähenee. Pidemmät annosvälit näyttäisivät auttamaan ehkäisemään hepsidiinin nousua.
Hei! Mulla oli hb 110 raskaudessa (tuplat), ferritiiniä ei koskaan mitattu. Imetyksen aikana, vauvojen ollessa 6kk, olo rupes olemaan niin vetämätön, että järki sanoi, että kyllä 8 tunnin hyvillä unilla pitäis olla olo jo virkeä. Tuntui että vois nukkua tunti tolkulla ja ei riitä. Noh, rupesin syömään Ferrodania x2/vrk 100mg vuorokaudessa (C-vitamiinia 1000mg poretabletin kanssa). Meni 1kk kun hb käytiin mittaamassa ja se oli jo 134! Nyt oon siis 3kk syöny ja olo on aivan loistava! Se C vitamiini on aika ehdoton, koska edesauttaa raudan imeytymistä, kofeiini ja kalsium taas estää tehokkaasti imeytymisen. Eli ei maitoa tai kahvia 2h ennen ja jälkeen raudan ottamisen. Ajattelin nyt vauvojen 1v neuvolassa mittauttaa hb ainakin (elokuussa), että mikä meno sitten
Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta!
https://www.matchoffice.fi/coworking
Rauta tarvitsee imeytyäkseen myös muutamaa eri vitamiinia.
Täällä näyttää olevan paljon kohtalotovereita. Hemoglobiini on ollut aina yli 130 eli normaali, mutta minä olen kärsinyt matalasta Ferritiinistä yli 10 vuotta. Arvo on aina 10-20 välillä. En ole koskaan päässyt 50-100 arvoihin, enkä tiedä millaista se edes olisi. Sydän hakkaa milloin mistäkin, jos innostun ja yritän liikkua, kiirehtiä, nauraa jne johon onneksi olen saanut Beetasalpaajan Propral 40 mg tarvittaessa. Syönyt sitäkin yli 10 vuotta. Hiuksia ei juuri ole, eikä ne kasva edes olkapäille asti, jäävät korvien kohdalle jumiin. Kuukautiset ovat järkyttävät. Menee 2-3 pakettia (Vihreä OB) eli noin 48 kpl. Se tarkoittaa noin 5 kpl päivässä 8-10 päivän ajan putkeen. Lisäksi Dorina-kuukautishousut, muuten tulisi pahoja läpivuotoja erityisesti kaupoissa ja öisin. Olo on ihan hirveä myös ennen ja jälkeen. Kuitenkin kuukaudessa pystyy joten kuten lapiperhearkea viettämään noin 1-2 viikon ajan olo on ok. Loppuaika kuusta menee täysin sumussa. Makoilen vain sohvalla elokuvia katsellen. Vältän kaikkea ylimääräistä toimintaa, ettei tule hengenahdistusta tai muuta pelottavaa oireilua, joka voisi johtaa sitten jatkuviin paniikkikohtauksiin. Itse en ole saanut Ferritiiniä nousemaan koskaan yli 30, mutta elossa olen pysynyt syömällä Rautalääke-Coctailia esimerkiksi Ferrodan 50 mg + SiderAl Folic 30 mg + Rautasuihke 20 mg + Puhdistamo TriplaRauta 50 mg + Sana-Sol Rauta 20 mg. En suosittele ottamaan rautavalmisteita yli 200-400 mg päivässä. Jokaisen kannattaa tutustua itse missä muodossa rauta noissa on, ettei syö turhaan samoja päällekkäin vaan mahdollisimman monipuolisesti vaihtoehtoja, että löytyy se oma tuote, joka sitten imeytyy. Kahvia, teetä tai maitotuotteita en suosittele lainkaan, jos rautalääkkeet ei nosta Ferritiiniä. Samalla kannattaa lisätä ruokavalioon esimerkiksi maksa, veriohukaiset, pähkinät, pavut ja linssit. Itse en luota julkiseen terveydenhoitoon, joten en hakeudu rautainfuusioon koskaan, siitä on peloteltu tarpeeksi. Seuraan Ferritiiniäni itse Puhti-verikokeilla tai ostamalla Ferritiini -kotitestin. Tuskaa on, mutta elimistö onneksi tottuu myös tähän häiriötilaan lopulta, kunhan ei henki lähtisi. (Ainiin ja olen muuten ollut myös raskaana + imettänyt muutaman vuoden välein, jolloin elimistö saa noin 9-18 kk tauon tappomenkkoihin.) Tsemppiä kaikille Ferritiinin kanssa taisteleville.
Yksi oire huonosta rautapitoisuudestahan on se hiusten lähtö. Sinulla on kyllä paksut ja vahvat hiukset, siinä se ei ainakaan näy!