Kaupallinen yhteistyö: Fazer Aito

Kyselin teiltä Lähiömutsin seuraajilta hiljattain ruokalajeja, jotka olette valmistaneet lihaisina, mutta jotka tahtoisitte oppia tekemään vegenä. Noista ehdotuksistanne nappasin ensimmäisenä työn alle lasagnen.

Tai okei: pikemminkin kysyin, josko ystäväni ja ruokaguruni Outi voisi opettaa minulle ja samalla teille, miten hänen eittämättä maailman paras kasvislasagnensa tehdään. En nimittäin ole ainut, joka on Outin lasagnevuoan ääressä mumissut onnesta ja nautinnosta – olen omin silmin todistanut saman tapahtuneen lukemattomille aikuisille ja lapsille.

Outi lupautui tehtävään, ja vietimme aurinkoisen sunnuntain yhdessä keittiössä, välillä kahvit keittäen. Lasagne kun ei ole mitään pikasapuskaa, vaan juuri hitaiden vapaapäivien ruokaa, kun on aikaa pilkkoa ja hauduttaa. Me aloitimme iltapäiväkahdelta menemällä yhdessä ruokakauppaan, ja lasagnen ääreen pääsimme istumaan illallisaikaan, auringon jo laskettua.

Seitsemän lautasta, seitsemän pitkään haudutellun ja laitetun lohturuoan hellimää vatsaa.

Kaikki lähtee hitaasti haudutetusta tomaattikastikkeesta

Outin liedellä porisee usein iso kattilallinen tomaattikastiketta. Tuo täyteläisen makuinen tomaattikastike on monien hänen vakioruokareseptiensä pohjana, ja siksi sitä tehdään aina kerralla iso satsi. Valmista kastiketta käytetään viikon mittaan jääkaapista erinäisiin ruokiin tai säilötään pakastimeen odottamaan.

Outi tekee tomaattikastikkeesta lasagnen, vegebolognekastikkeen, vegaanisen butter tofun, erilaiset curryt ja lisäksi hän korvaa kastikkeella erinäisissä resepteissä listatun tomaattimurkskan. Joka tilanteeseen reseptiä hienosäädetään vähän, mutta kaiken pohja on kunnon tomaattikastike.

Valmis tomaattikastike on koostumukseltaan silkkisen pehmeää ja maultaan täyteläisen makeaa. Kastikkeen täyteläisen maun takana on pitkä haudutusaika. Siinä ei voi oikoa. Kuten sanottu: lasagne ei ole pikaruokaa, ei edes silloin, kun tomaattikastike on hauduteltu valmiiksi jo aikaisemmin.

Resepti: Monikäyttöinen tomaattikastike

Noin 3 litraa valmista kastiketta

 • 1 dl oliivi- tai rypsiöljyä
 • 2 punasipulia
 • 0–5 valkosipulikynttä
 • 3 isoa porkkanaa
 • 3 varsisellerin vartta
 • 4 tlk kokonaisia säilykekirsikkatomaatteja + tölkkien huuhteluvedet (yhteensä 4 dl vettä)
 • 2 kasvisliemikuutiota
 • 2 tl balsamicoa
 • 2 rkl siirappia / sokeria
 • 2–3 tl suolaa
 • Mustapippuria

Mittaa öljy isoon kattilaan. Leikkaa sipulit, porkkanat ja sellerit pikkiriikkisiksi atomeiksi ja heitä öljyn sekaan.

Kuullota kuumalla liedellä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen, älä anna palaa. Kaada sekaan säilyketomaatit, tölkkien huuhteluvedet, kasvisliemikuutiot ja mausteet.

Jätä porisemaan liedelle miedolla lämmöllä vähintään 1,5 tunniksi. Sekoita välillä.

Kun et enää malta odottaa, suristele sauvasekoittimella sileäksi. Ja nyt ei saa hosua, vaan maistetaan ja lisätään tarvittaessa suolaa / sokeria / balsamicoa. Kastikkeen tulee olla pehmeää, tasapainoista ja tyystin vailla irvistyttävän kirpeää sivumakua. Siinä vaiheessa kun kastiketta haluaa vain lapata suuhunsa lusikalla, on makutavoite saavutettu.

Kasvislasagne valmistuu soijabolognesesta ja vegaanisesta valkokastikkeesta

Kun tomaattikastike on porissut liedellä tunnin verran, voidaan siirtyä lasagnen jatkovalmisteluihin.

Paras ja todennäköisimmin kaikkien makunystyröihin mätsäävä kasvisperäinen bolognesekastike syntyy sekä minun että Outin mielestä soijarouheesta. Monissa soijarouhepaketeissa taitaa yhä lukea, että kuivattua rouhetta pitäisi paisuttaa vedessä ennen käyttöä. Sillä tavalla suutuntuma kuitenkin kärsii ja maustakin tulee löllöisä. Soijarouheesta tulee parasta, kun sen ensin paistaa sellaisenaan runsaan öljyn kanssa ja lisää veden tarvittaessa vasta sitten.

Kasvisperäisen bolognesekastikkeen toinen olennainen osa on tuo jo hehkuttamani pitkään haudutettu tomaattikastike. Vaikka tuossa kastikkeessa on italialaista perusmakukolmikkoa – porkkanaa, sipulia ja varsiselleriä – sitä lisätään kasvisbologneeseen vielä erikseen. Tomaattikastikkeessa kasvikset kun ovat suristeltu sileäksi, ja sen takia tätä kasviskolmikkoa pilkotaan pureksittavaksi mukaan vielä erikseen bologneseen.

Kasvislasagnen valkokastike taas syntyy kaurajuomaan tehtynä. Fazer Aito Barista on mukavan täyteläistä niin maultaan kuin koostumukseltaan käytettäväksi tähän. Juustoista makua tuo niin ikään vegaaninen Fazer Aito Ruokakaura Juustonmakuinen. Se on ihan älytöntä taikatavaraa! Niin vahva juustoinen maku siinä on, ihan ilman mitään eläinperäistä ainesosaa.

Resepti: Vegaaninen pinaattilasagne

2,5 litran lasagnevuoka

Soijabolognese:

 • 1 iso porkkana
 • 1 varsisellerin varsi
 • 1 punasipuli
 • 1 dl oliiviöljyä
 • 3 dl soijarouhetta
 • 1 dl vettä
 • 1 tl suolaa
 • Rouhittua mustapippuria
 • 0,5 tl (tai tulisuuden mukaan) chililastuja
 • Puolet haudutetusta tomaattikastikkeesta (ja loput jääkaappiin tai pakastimeen)
 • 1 basilikapuska

Pinaattinen valkokastike:

 • 250 g pinaattia (+2 l ryöppäysvettä)
 • 100 g margariinia
 • 80 g vehnäjauhoja
 • 8 dl Fazer Aito Barista -kaurajuomaa
 • 1 prk Fazer Aito Kauraruoka Juustonmakuinen
 • 1tl suolaa
 • rouhittua mustapippuria

Lisäksi:

 • 1 pkt vegaanisia lasagnelevyjä (joissain on kanamunaa, valitse tarkkaan)
 • 2 tomaattia

Valmista tomaattikastike edellä olevan ohjeen mukaan.  

Seuraavaksi tehdään soijabolognese.

Suikaloi porkkana ja varsisellerin varsi, silppua sipuli.

Kaada paistinpannulle oliiviöljy, kuumenna ja lisää pannulle soijarouhe. Paista soijarouhetta keskilämmöllä koko ajan käännellen muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon porkkanat, varsisellerit ja sipulit sekä chililastuja. Jatka paistamista muutaman minuutin ajan.

Lisää pannulle vesi, rouhi sekaan mustapippuria ja suolaa. Kaada joukkoon puolet keittämästäsi tomaattikastikkeesta sekä pienen pieneksi silputut basilikanlehdet. Maistele! Lisää tarvittaessa suolaa.

Seuraavaksi valmistetaan pinaattinen valkokastike.

Kiehauta kattilassa pari litraa vettä, kaada sekaan pinaatti ja anna kiehua minuutin–pari. Kaada pinaatit lävikköön ja painele ylimääräiset vedet pois. Silppua pinaatti veitsellä pienemmäksi.

Punnitse kattilaan margariini, nosta kattila liedelle ja sulata margariini. Sekoita margariiniin puisella haarukalla vehnäjauhot ja kypsennä margariini-jauhoseosta liedellä miedolla lämmöllä, kunnes jauhot kypsyvät. Varo, etteivät jauhot pääse ruskistumaan.

Lisää Fazer Aito Barista joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää Fazer Aito Ruokakaura Juustonmakuinen ja anna kiehahtaa edelleen sekoittaen.

Lisää joukkoon pinaatti ja surauta kastike sileäksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Maista ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Lopuksi kootaan lasagne. Lisää voitelemattomaan vuokaan aivan ensin hieman kasvisbolognesekastiketta. Sitten aletaan kerrostaa: lasegnelevyjä, kasvisbolognesea, pinaattisoosia, lasagnelevyjä ja niin edelleen. Viimeisen kerroksen olisi hyvä olla kasvisbolognesea.

Viipaloi kaksi tomaattia ohuiksi siivuiksi. Asettele siivut päällimmäiseksi vuokaan.

Laita vuoka uuniin 30–40 minuutiksi, käytetyistä lasagnelevyistä riippuen. Eri valmistajien pastat kypsyvät hieman eri tahtiin.

Anna kasvislasagnen vetäytyä tovi uunin jälkeen, jos maltat. Lopulta ilmoille voi kajauttaa yhden lempiäänistäni: SYÖMÄÄN!

Jaa