Minulla on  meneillään projekti, jossa etsin nopeita ja maukkaita aamupaloja. Pikaisesti valmistuvia aamiaisia tarvitaan etenkin niinä aamuina, kun minä olen konkkaronkan ainut aikuinen ja molempien muksujen pitäisi olla koulussa ja päiväkodissa ennen kahdeksaa.

Siksi onkin hivenen huvittavaa, että päädyin projektini aikana tekemään uunipuuroa, jonka valmistaminen vie 8 tuntia. Uunipuuron kikka onkin siinä, että se valmistuu yön aikana. Eli kun sen törkkää illalla uuniin, on puuro aamulla valmista.

Ajatus lähti siitä, kun löysin ruokapöytäämme taas pitkästä aikaa ohrasuurimot. Miten olinkaan unohtanut, miten ihana kotimainen vaihtoehto esimerkiksi riisille ohra onkaan! Rakastan ohran suutuntumaa ja ronskia mutta pehmeää makua. Ohrapuurokin on makunystyröille samettista hyväilyä, mutta ohraa saa keitellä puuroksi sen verran kauan, että kasin aamuina moisen voi suosiolla unohtaa.

Paitsi jos antaa uunin hoitaa homman hiljalleen yön aikana! Haa!

Niinpä eräänä arki-iltana tässä mittasin ohrasuurimot, kauramaidon sekä ripauksen suolaa ja voita kannelliseen pataan (pata saatu joululahjaksi Fiskarsilta viime vuonna), minkä jälkeen menin nukkumaan.  Seuraavana aamuna sain herätä huumaavaan puuron tuoksuun, vaikka itsellä oli ruuanlaittovuoro!

Katoin uuniohrapuuron kanssa tarjolle kauden ensimmäisiä kotimaisia omenoita ja alkukesästä tekemääni raparperihilloa. Lapset halusivat vielä ripaukset kanelia puuroihinsa. Aamu oli vielä hämärä, joten sytytin kynttilän. Hämäsin itseäni kiireettömällä fiiliksellä niin ovelasti, että lopulta tuli sitten sellainen hoppu, että puurot jäivät osittain syömättä.

Säästän siis uuniohrapuurot suosiolla viikonloppuaamuihin, kun on oikeasti aikaa hyssytellä ja kynttilän valossa katsella auringonnousua. Silloin hulautan puuron mukaan myös vähän enemmän nestettä ja laitan uunin pienemmälle, jotta ehdin nukkua ainakin 9 tunnin unet ennen kuin on aika nousta puurolle.

Uuniohrapuuro uunissa yön yli hautuen

  • 2 dl ohrasuurimoita
  • 1,5 l kauramaitoa (tai 2 litraa, jos tahdon puuron olevan löysempää)
  • Ripaus suolaa
  • Siivu voita tai margariinia

Mittaa kaikki ainekset (kannelliseen) uunivuokaan tai pataan. Laita puuro hautumaan 100 asteiseen uuniin noin 8 tunniksi.

Jaa