Kaupallinen yhteistyö: Kaslink Aito

Olen aamupalaihminen. Jos päädyn liikenteeseen ilman aamupalaa, koneistoni ei käynnisty. Vaikka paikkaisin aamiaisvajeen lounaalla, aivoni ovat koko päivän vajaatoiminnassa ja iltapäivään mennessä keho painuu väsymyksestä läjään. Voin jättää muita aterioita väliin, vaikka se suositeltavaa ei tietenkään ole, mutta aamupalaa ilman en voi olla.

Siksi kiireaamuinakin kiskon napaani vähintään aamiaiseni peruspilarit: pressopannussa valmistetun tummapaahtoisen kahvin mikrossa lämmitetyllä kauramaidolla (lorautan kauramaitoa mukiin melkein yhtä paljon kuin kahvia) ja marjasmoothien, jonka sekaan laitan yleensä myös lisäkuitua vaikkapa kaurahiutaleista ja proteiinia pähkinöistä tai siemenistä. Smoothie on helppo ottaa mukaan vaikka metroon juomapullossa, ja jos tiedossa on oikein vauhdikas aamu, teen sen suosiolla jääkaappiin valmiiksi jo illalla.

Mutta jos aikaa vain on, annan aamupalalle aikansa. Muut päivän ateriat voin kiskoa vaikka lennossa, mutta aamupalahetki on pyhä rituaali. Sytytän kynttilöitä arkenakin ja laitan lempeää musiikkia soimaan. Kauramaitokahvin ja smoothien rinnalle pilkon porkkanoita ja muita kauden vihanneksia ja hedelmiä, paistan tai keitän kananmunia ja ehkä paahdan leivän, jonka päälle sudin seesaminsiemenistä tehtyä tahinia. Ja sanomalehti, se kuuluu aamupalarituaaleihini olennaisesti.

Aamukahvini olen juonut kasvismaidolla aina, sillä aloin juoda kahvia vasta tullessani äidiksi. Mutta minulla on menneisyys teenjuojana, joka lisäsi teekupposeensa tilkkasen maitoa (nykyään en lisää teeheni mitään). Vaihdoin teen lehmänmaidon kasvismaitoon ehkä 15 vuotta sitten, ja samalla aloin käyttää ruuanlaitossa pääasiassa kasvismaitoja. Taustalla olivat eettiset syyt. En syönyt lihaa, ja halusin vähentää edes vähän lehmänmaitotuotteiden käyttöä. Maidon kohdalla se oli helppoa, kun kasvismaitovaihtoehtoja jo oli – tosin hyvät vaihtoehdot olivat vähissä. Soijamaito toimi parhaiten, ja totuttelemalla totuttelin sen makuun.

Nykyään ovat onneksi kaukana ne ajat, kun opiskelijakämpässä kiskottiin teetä, jonka sekaan ilman oikeita otteita (hiljalleen lusikan kautta kaataen) lisätty kasvismaito sakkasi näyttäen ihan pilaantuneelta piimältä. Nykyään kasvismaitovalikoimaa piisaa ja laatu on vetänyt harppauksia eteenpäin. Enää ei tarvitse etsiä korviketta lehmänmaidolle, vaan voi valita kasvismaidon, koska se on kaikkien muiden valintakriteerien lisäksi yksinkertaisesti hyvää.

Muutamia vuosia sitten vaihdoin soijamaidon kauramaitoon ekologisista syistä. Taas makumaailma vaati totuttelua, mutta jos nyt satun jossain juomaan kahvia soijamaidolla saati nyt sitten lehmänmaidolla, se maistuu eltaantuneelta ja kummalliselta.

Kauramaitosuosikkini löysin ruotsalaiselta brändiltä ja harmittelin, että suomalaisten kaurapeltojen keskellä kasvaneena lorautin kahviini naapurimaassa tehtyä kauramaitoa. Kunnes viime vuonna yhteistyökumppanini, suomalainen Kaslink Aito -kaurajuomabrändi, lanseerasi Aito Kaurajuoma Baristan. Eli toisin sanoen kauramaidon, joka soveltuu juurikin kahviin ja muihin kuumiin juomiin. Ja tästä en olisi vielä kahvinautintojeni alkumatkalla seitsemisen vuotta sitten osannut edes haaveilla: Aito Barista toimii myös vaahdotettuna, eli esimerkiksi latte-juomissa.

Markkinoille tulonsa aikaan Aito Barista jäi kuitenkin kotikeittiömme testiryhmän mielestä nipinnapin ruotsalaiskilpailijansa taakse paremmuudessa. Tuote juoksettui kahviin kaataessa ihan pikiriikkisten hippusten verran, mutta juuri sen verran, että puolisoni ei vakuuttunut. Minä olisin vaihtanut kotimaiseen jo tässä vaiheessa. Mutta nyt ihan hiljan Aito Baristan koostumusta on uudistettu, ja ainesosahionnan jälkeen se on päässyt testiryhmän läpi ja saanut vakipaikan keittiöstämme.

Toki kun on tottunut ruotsalaisen brändin kauramaitoon, makumaailma vaati tässäkin hieman totuttelua. Aito Barista on ikään kuin kermaisempi kuin mihin olin tottunut, ehkä hitusen makeampikin. Makunystyrät kuitenkin tottuivat täyteläisempään makumaailmaan, ja Aito Barista -kauramaito toimii mainiosti joko kuumana (minä) tai kylmänä (puoliso) kahviin kaadettuna. Aito-brändin kauratuotteet valmistetaan suomalaisilla pelloilla kasvaneesta kaurasta biokaasun voimalla Kouvolassa, mikä on itselleni merkittävä arvo. Leiriään ei onneksi tarvitse valita, mutta suomalainen Aito Barista löytää saletisti tiensä kahviimme entistä useammin.

Erityinen ilonaihe kesän telttaretkiä ja piknikkejä ajatellen on, että Aito Baristaa saa ostettua myös 250 millilitran kartonkipurkissa, jota ei avaamattomana tarvitse säilyttää jääkaapissa. Sellaisia voi siis huoletta nakata kesähelteilläkin rinkkaan tai koriin ja kaataa termarikahvin kaveriksi missä sitten painellaankaan menemään.

Jääkaapissa säilytettävä Aito Kaurajuoma sen sijaan on kuulunut keittiömme vakiovarustukseen jo kauemmin, vaikka täysin bändiuskollisia ei ollakaan. Aito Kaurajuoma on makumaailmaltaan raikas, ja tätä toinen lapsistamme juo silloin tällöin sellaisenaan. Mutta yleensä käytetään sitä leivontaan ja ruuanlaittoon, ja tämä on myös meidän smoothieidemme pohja. Aito Kaurajuoma ja Aito Kaurajuoma Barista ovat gluteenittomia ja täysin kasvisperäisinä tietenkin myös laktoosittomia.

Minulta kysellään ilahduttavan paljon arkisia vinkkejä kasvispohjaiseen ruokavalioon, ja yksi helpoimmista keinoista on ehdottomasti vaihtaa lehmänmaito kasvijuomaan, eli tutummin sanottuna kasvimaitoon.

Esimerkiksi postauksen loppuun laittamani smoothieresepti on sellainen, että tuntuisi nykyään ihan nurinkuriselta laittaa siihen nestepohjaksi lehmistä, kun voi käyttää kauramaitoakin. Tämä smoothie maistuu kaikille perheenjäsenille ainakin meillä, ja jos ei tahdo käyttää hunajaa, vai makeutusta tuoda vaikkapa jollain siirapilla tai muutamalla taatelilla. Smoothiesta voi hörppiä itselleen onnellisen masun ja komeat mustikkaviikset niin aamupalalla kuin iltapalalla ja niin eväänä kuin välipalana.

Mustikkasmoothie (reilu litra)

  •  1 banaani
  • 1 dl (vege)jukurttia
  • 0,5 dl tyrnimarjoja
  • 3 dl mustikoita
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • Kourallinen cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl hunajaa
  • 6 dl Kaslink Aito kaurajuomaa
  • Pinnalle kuorittuja seesaminsiemeniä ja kanelia

Nakkele kaikki ainekset blenderiin ja surisuta täyteläiseksi smoohieksi. Ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä ja kanelia. Molemmat voit myös sujauttaa mukaan jo blendausvaiheessa. Smoothie säilyy jääkaapissa vuorokauden tai parikin päivää, joten voit huoletta tehdä sitä isomman annoksen kerralla. Jos säilytät smoothieta jääkaapissa, sekoita sitä ennen tarjoilua.

Jaa