Kävimme loppukesästä puolison kanssa yön yli treffeillä vanhassa kotikaupungissamme Turussa. Olimme saaneet häälahjaksi lahjakortin Kuori-ravintolaan ystäviltäni, joihin tutustuin opiskellessani Turussa. Vaikka kiellettiin lahjat, senkin ihanat ryökäleet!

Nyt sitten vihdoin elokuussa, yli puolitoista vuotta häistä ja erinäisten sekoilujen ja lahjakortin voimassaolon siirtojen jälkeen (kiitos ravintolalle ymmärryksestä!), pääsimme lunastamaan lahjan. Vaikkakin tälläkin kertaa lapsiperhesäätö meinasi perua koko reissun, ja lopulta matkasuunnitelma typistyi vain yhteiseen illalliseen ja hotelliyöhön.

Vaikka jossain lähtökiirestressissä mietin, onko tässä nyt mitään järkeä, tietenkin siinä oli. Turku, kiireetön ravintolaillallinen kahdestaan ja yö hotellissa on jotain, jossa todellakin on ihan aina järkeä.

Entiseen kotikaupunkiimme muutama vuosi sitten avautunut Ravintola Kuori oli juuri niin kiva kuin olimme kehuista saaneet ymmärtää. Tyylikkäästi mutta rennolla otteella kasvisruokaa tarjoava tunnelmallinen ravintola, jonka menu vaihtuu kasvisten sesongin mukaan.

Saimme myös mainion tarjoilijan, jolla oli tilannehuumorintajua ja työhönsä sellainen intohimo ja asiantuntijuus, että siitä oli ilo asiakkaana nauttia. Hän myös osasi suositella meidän mieltymystemme ja ruokien mukaiset viinit niin hyvin, että pöytämme ympärille muodostui oma aikatauluista ja vielä tovi sitten selkäpiitä noruneesta kiirehiestä vapaa alue.

Oli vain ruokaonni, viininautinto ja me. En muista, milloin moista viimeksi.

Useampaa tuntia myöhemmin kävelimme hotellia kohti pitkin Aurajoen rantaa, muistojen maisemia. Miten kaikki voi olla samaan aikaan niin tuttua, mutta etäiseksi liukunutta. Talot, jokilaivat, sillat, bussien linjanumerot.

Puhelimen muistiin meillä oli tallennettuna uusi muisto Turusta. Meille suositeltiin Kuoressa alkudrinkeiksi ravintolan omaa negronia, Jallu-negronia. Siinä klassikkodrinkin gini on vaihdettu Jalluun ja sekoitus on tehty valmiiksi pulloon, jonne makua tuomaan on sujautettu tuoretta timjamia. Drinkki tarjottiin timjaminoksien ja syötävien orvokkien kanssa.

Jallu-negroni oli niin hyvää, että kirjasin sen ohjeen tarjoilijan sanelemana ylös. Sittemmin sitä on juotu esimerkiksi kekri-juhliemme alkujuomana. Kun sen tekee valmiiksi pulloon, tarvitsee tarjoiluvaiheessa laseihin laittaa vain jäät ja koristeet, vaikka ei negronin sekoittelu toki muutenkaan aikaavievää ole.

Negroniin tulee tässä Kuoren Jallu-versiossakin yksi osa jokaista alkoholia. Jos tekee vain yhden annoksen, jokaista alkoholia laitetaan 3 senttilitraa. Mutta koska ideana on tehdä kerralla isompi pullo juomaa valmiiksi ja maustumaan timjamin kanssa, ohjeessa mennään desien kanssa.

Kuori-ravintolan Jallu-negroni

Baarimestari Samuli Rivalan kehittelemä

(9 desiä valmista juomaa)

  • 3 dl Jallua
  • 3 dl Aperolia (tai Camparia)
  • 3 dl Punaista ja makeaa Vermuttia
  • 3 Timjamin oksaa
  • Tarvitset myös litran pullon
  • Tarjoiluun reilusti jäitä, timjamin oksia ja syötäviä orvokkeja

Kaada pulloon 3 dl jokaista alkoholia. Tätä pienemmän tai suuremman annoksen voit tehdä laskemalla mitat sitä mukaa, että jokaista alkoholia tulee yksi osa, eli yhtä paljon.

Sujauta pulloon kolme timjamin oksaa. Jätä maustumaan ainakin pariksi vuorokaudeksi.

Kaada jäillä täytettyihin laseihin jokaiseen noin kuusi senttilitraa valmista Jallu-negroni -seosta ja koristele timjamilla sekä syötävillä orvokeilla.

Jaa