Kaupallinen yhteistyö: Villa ja Peite. Postauksen lopussa alekoodi!

Perheemme koululaiset pääsivät vuosi takaperin muuttamaan omiin huoneisiinsa jaetusta lastenhuoneesta. Samalla he siirtyivät junnukokoisesta kerrossängystä nukkumaan ikiomiin koululaisten sänkyihinsä, ja tuli ajankohtaiseksi päivittää kaksikon patjat, peitot ja tyynyt aikuisten kokoisiin. Siinä asiassa tiesin heti ottaa yhteyttä Poriin.

Villa ja Peitteen verstaalla Porissa nimittäin valmistetaan käsityönä ja yli 90 vuoden kokemuksella puhtaista luonnonmateriaaleista futoneita, peittoja ja tyynyjä. Heidän nukkumisvermeensä ovat meille entuudestaan tuttuja, sillä olemme nukkuneet koko perhe pian kuuden vuoden ajan heidän valmistamillaan villaisilla peitoilla, tyynyillä sekä futoneilla. Myös mökillä, sillä siellä jos jossain kaikki on vähän paremmin, mikä koskee myös unta.

Siksi oli selvää, että lapset tulevat saamaan villanpehmeät unet myös jatkossa.

Muoviin vai villaan kääriytyneenä nukkumaan?

On kirjaimellisesti kuumottavaa, miten me nykyihmiset – vauvoista vanhuksiin – nukumme niin usein ja sitä sen kummemmin miettimättä muovin keskellä. Alla on muovipatja, päälle vedetään muovilla täytetty peitto ja hengitämme pää leväten muovisella tyynyllä. Tämä muutos on tapahtunut ihan muutamassa sukupolvessa, sillä vielä sata vuotta sitten nukuimme olkitäytteisillä patjoilla villavällyjen alla.

Olen kirjoittanut aikaisemmin siitä, miten tutkimusten mukaan villalla nukkuminen parantaa vauvojen ja lasten unta. Jos joku tahtoo tutkia villojen väliin unille kömpivän keski-ikäisen naisen nukkumista, ota yhteyttä! Itse olen tähän luonnon suomaan uniluksukseen jo niin onnekkaan tottunut, että eron huomaa selkeästi vain silloin, kun villan sijaan joutuukin nukkumaan muovissa. Monien hotellien valkoisista lakanoista on hävinnyt hohde, kun uni niissä on hiostavan höttöistä.

Tykkään villapeiton ihanan raskaasta painosta kehoni yllä. Se tuntuu turvalliselta, kuin suojelevalta halaukselta, jonka ympäröimänä olo on rauhaisa ja unille nautinnollisen altis. Futon on ollut makuualustani yli 20 vuoden ajan, ja selkäkipuiluun taipuvaisena rakastan luonnonkuituisen patjan jämäkkyyttä. Villatäytteinen tyyny tuntuu pään alla viileältä ja lämpimältä samaan aikaan. Sitä on vähän vaikea selittää, mutta etenkin juuri pää villaan painautuneena tuntuu siltä kuin kuuluukin.

Tiedän, että kuulostan paatokselliselta, mutta niin saattaa käydä, jos on viettänyt elämässään vuosia nukkumatta kunnolla. Vaalin yöuniani, nyt kun tiedän niiden arvon. Luonnonkuitujen keskellä nukkuessa uneni on syvää, pehmeää ja hengittävää.

Villafuton taipuu sängyksi ja sohvaksi

Lastemme sängyt toimivat päivisin sohvamaisena hengailupaikkana kavereiden kanssa, ja siihen toimeen futonit ovat parahultaiset. Meillä mökilläkin sänky-sohva on rakentunut Villa ja Peitteen futoneiden ympärille. Futon on tarpeeksi jämäkkä ja lisäksi myös esteettisesti miellyttävä ihan sellaisenaan.

Alun perin futon oli 100 prosenttisesti puuvillainen, mutta nykyään käytetään myös muita materiaaleja. Kunnon futon on aina täysin luonnonmateriaaleista tehty. Lasten futonit ovat nämä 80 x 200 cm Leuto-villafutonit hamppukankaalla. Patjoja suojaamaan tilattiin villaiset Silaus-patjansuojukset, jotka voi pestä koneessa. Minun ja puolison parisängyn patjansuojuksen olemme pesseet itsepalvelupesulassa, mutta nuo lasten patjansuojukset mahtuvat erikseen isoon kotikoneeseemmekin.

Puuvilla- ja villafutonit kaipaavat rullausta, mutta eivät joka päivä – ellei sitten tahdo rullata patjoja sivuun päiväksi. Tavanomaisesti rullaus kerran kuussa riittää. Itselleni rullaus on kiva rutiini, jossa on mukana palanen kirsikankukkien tuoksuista arkisen puuhastelun tuomaa rauhaa. Tapaan tehdä rullauksen aina lakananvaihdon yhteydessä, jolloin samalla käännän patjan. Patjaa ei ole tarkoitus saada rullalle kuin kääretorttua, vaan rullaus on enemmänkin patjan leipomista ja möyhimistä. Kookos- ja luonnonkumipatjoille riittää kääntely.

Futonia varten ei tarvita mitään erikoissänkyjä, vaan futon sujahtaa ihan tavallisiin sängynrunkoihin. Sälepohja niissä kuitenkin on hyvä olla, jotta futonpatja pääsee hengittämään.

Suomalaisten lampaiden villaa peitoissa ja tyynyissä

Suomalaisen lampaan villa oli vuosikausia hyljeksitty materiaali. Suomalainen villa on karheaa ja pitkää, joten sen hyödyntämistä on pidetty taloudellisesti kannattamattomana. Onneksi paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun muutamia vuosia sitten uutisoitiin siitä, miten suomalainen villa päätyy valtaosin jätteeksi. Siitä on kiittäminen Villa ja Peitteen kaltaisia tekijöitä!

Villa ja Peite aloitti vuonna 2017 Suomivilla-projektin, ja neljän vuoden tuotekehittelyn jälkeen valikoimiin tulivat täysin kotimaisesta villasta valmistetut peitot ja tyynyt. Nykyään yli puolet Villa ja Peitteen tuottamista peitoista ja tyynyistä on tehty suomalaisten tilojen lampaiden villasta. Tarkoituksena on, että viiden vuoden kuluessa Porin verstaalta lähtevistä peitoista ja tyynyistä 90 prosenttia on valmistettu kotimaisesta villasta.

Meidän mukulamme nukkuvat näissä 150 x 200 senttisissä Huoma-peitoissa, minkä lisäksi molemmilla on kaksi Huoma-tyynyä, toinen väliompeleella ja toinen ilman.

Lapset ehtivät tovin jos toisenkin nukkua erinäisillä sänky- ja patja- sekä peittoviritelmillä ennen kuin remontin keskellä saatiin kaikki järjestykseen. Lapsen kommentti nukkumisesta kuvaa hyvin onnea ja huojennusta, kun kaikki oli vihdoin valmista: ”Mä näen nykyään taas öisin unia!”

Sängyn rungossa säilytystilaa ja ulosvedettävä kaverisänky

Lastemme sängyt on teetetty mittojen ja toiveiden mukaisesti puusepällä. Toiveissamme olivat niin materiaaleiltaan kuin ilmeiltään aikaa ja käyttöä kestävät sängyt, sellaiset, jotka lapset voivat sitten joskus ensimmäisiin omiin pikkukoteihinsa muuttaessaan ottaa mukaansa. Toiveissa oli myös runkoon ympättynä oleva säilytystila sekä vieraspeti.

Sängyt ovatkin jakautuneet kolmeen: päällä sänky, keskellä säilytystilaa ja alhaalla ulosvedettävä kaverisänky.

Kahteen vierekkäiseen vedettävään laatikkoon jaettu säilytystila on ihan valtava tilansäästö, sillä lasten vaatteet mahtuvat niihin pystyviikattuina. Lisäksi heillä molemmilla on huoneissaan vanhat hattuhyllynaulakot, joiden rekkeihin lempivaatteitaan voi laittaa henkareissa esille. Vaatteiden lisäksi isoihin laatikoihin jää tilaa muille tärkeille jutuille, kuten valmiiksi kootuille Lego-rakennelmille.

Alimmasta laatikosta saa vedettyä esiin laatikkosängyn, mikä on mahtava juttu perheessä, jossa yökyläillään usein. On ihanaa ja säätöä vähentävää, kun patjat, peitot ja tyynyt ovat aina valmiina – sen kun vain vetää kaverisängyn esiin. Sen ansiosta lapset kavereineen saavat minulta paljon helpommin luvan kello 15.38 perjantai-iltapäivänä esitettyyn kysymykseen yökyläilystä.

Koska kodissamme vieraspatjoista on vähän väliä pulaa (yksi mukavimmista ongelmista, joita ihmisellä voi olla), päätimme nyt satsata ja hankimme lasten sänkyjen ulosvedettäviin kaverisänkyihin Villa ja Peitteeltä paksut villaiset Huoma-petauspatjat. Ne ovat tosiaan siis petauspatjat, jotka on tarkoitettu ennen kaikkea laitettavaksi kaikenlaisten patjojen päälle eristämään nukkuja keinokuidusta. Petauspatjat ovat kuitenkin esimerkiksi meillä olevia luiruloita vierastaittopatjoja paksummat, jämäkämmät ja ennen kaikkea villasta valmistetut. Nyt saavat lasten kaveritkin nukkua täysin luonnonmateriaaleissa.

Alekoodi pehmoisiin uniin

Sain teidän käyttöönne alekoodin lähellä tehtyihin arjen pehmoistajiin ja luonnollisiin uniin:

Koodilla ”valtari5” saatte 5 prosentin alennuksen Villa ja Peitteen verkkokaupassa kaikista tyynyistä sekä peitoista. Alekoodi on voimassa 30.4 asti eikä sitä voi yhdistää muihin tarjouksiin tai etuihin. 

Villa ja Peitteen kaikki tuotteet valmistetaan puhtaista luonnonmateriaaleista käsityönä Porissa, josta tuotteet myös myydään ilman välikäsiä.

Jaa