©Lahiomutsi-Villalla-nukkuminen-Vauvat-Lapset-Aikuiset-Unipesa-Villafuton-Villapeitto,-Villatyynyt-Porin-Villa-ja-Peite-5052

Kaupallinen yhteistyö: Porin Villa ja Peite. Postaus sisältää alekoodin.

Puolitoista vuotta sitten me aloimme nukkua villalla. Kävin ensin kylässä Porin Villa ja Peitteen verstaalla etsimässä parempia unia ja todetakseni omin silmin, että Porissa ihan todella valmistetaan käsityönä ja 86 vuoden kokemuksella luonnonmateriaaleista futoneita, peittoja ja tyynyjä. Sen jälkeen pemistelimme uniasiamme uusiksi.

Minun ja miehen kymmenisen vuotta palvellut puuvillafuton, puuvillapeitot ja muovihöttöä sisältäneet tyynyt vaihdettiin Porin Villa ja Peitteen kookos-villafutoniin, villaseen patjansuojukseen, villapeittoihin ja villatyynyihin. Lapsilla muutos oli vielä isompi, sillä aikaisemmin he nukkuivat muovin keskellä. Molempien sängyt oli vuorattu muovilla, joten lasten vaahtomuovipatjat ja polyesterivanupeitot vaihdettiin nekin luonnonmukaisiin: luomupuuvillaisiin futoneihin, villaisiin patjansuojuksiin ja villapeittoihin. Nykyään myös lapsille on saatavana villa-kookosfutoneita.

Vaihdettuamme muoviset unet villaisiin, olen saanut tasaisesti kyselyitä siitä, miten villa on toiminut käytössä ja huollossa. Myös uuden alekoodin perään on kyselty. Samaten on kyselty, voisiko siitä luonnonihmemateriaalista tehdä myös vauvoille villafutonia. No kuulkaa, täältä pesee kokemuksia, alekoodia ja myös vauvojen villafutonia. Ja laitetaan päälle vielä tieto siitä, että Porin Villa ja Peite tekee myös vauvan unipesän tarvikepaketteja villaisena!

Aloitetaan tuosta mainiosta uutuudesta: vauvojen villafutonista ja settiin kuuluvasta villaisesta patjansuojuksesta. Vaikka meillä ei enää pinnasänkyikäisiä lapsia olekaan, tulin tästä uutuudesta hurjan iloiksesi muiden mukuloiden ja näiden väsymyksessä kärvistelevien vanhempien puolesta. (Kiitos eräälle sellaiselle ihanalle vanhemmalle pinnasänkymiljöön lainaamisesta kuvauksiin!) Futonilla nukkumiseen kun on ainakin 10+1 erinomaista syytä myös vauvoilla. Ja sitten vielä se materiaali, villa.

Tutkimusten mukaan villaisissa vuodevaatteissa ihmiset nimittäin nukahtavat nopeammin ja heidän unensa on syvempää ja rauhallisempaa. Jokainen vauvavuoden kokenut vanhempi varmasti on ihan yhtä pähkinöinä kuin minäkin tästä Sydneyn Yliopiston terveystieteiden laitoksen tutkimuksesta, jossa todettiin, että villalla nukkuvat vauvat viettävät yönsä selkeästi rauhallisemmin kuin puuvillalla koisivat.

Vauvat ovat siitä vekkuleita otuksia, että ne eivät ole huijattavissa tai johdateltavissa tutkimuksissa. Jos ne nukkuvat, ne nukkuvat. Ja jos ne eivät nuku, noh niin, sitten ne eivät nuku. Villatutkimuksista on käynyt ilmi myös se, että keskosvauvat nukkuivat paremmin villalla. Kun uni maistuu, jää energiaa kasvaa. Villalla nukkuneiden keskosten painokäyrät olivat 61 prosenttia korkeammat kuin puuvillalla nukkuneiden. Melkoinen luonnon luoma ihmeaine tuo villa!

Toinen Porin Villa ja Peitteen uutuus vauvaperheille on villainen tarvikepaketti ommeltavaan unipesään. Meillä ei lapsilla ollut unipesää, mutta somen suloisista vauvakuvista olen huomannut, että nykyään moni vanhempi nukuttaa vauvoja vauvasänkyyn asetellun unipesän suojissa. Meillä lapset ovat nukkuneet vauva-aikoina meidän vanhempien välissä eli niin sanotusti perhepedissä, ja voisin kuvitella unipesän toimivan siinäkin toimessa. Edit: Muistathan turvallisuuden myös unihommissa. Täällä yksi teksti unipesien turvallisuudesta.

Nykyään meidän mukelot nukkuvat tosiaan omissa sängyissään – siis silloin kun eivät kömmi kesken yön meidän vanhempien väliin. Oli miten oli, mukavasti villan keskellä nukkuvat, missä nukkuvatkin. Nyt tämän yhteistyöpostauksen myötä sain aikaiseksi vaihtaa lasten muhkuraiset polyesterityynyt 50×60-kokoisiin villatäytteisiin tyynyihin. Niiden sisällä olevaa villaa voi lisätä tai poistaa ihan sitä mukaa, tuleeko tyyny isolle vai pienelle nukkujalle. Meillä aikuisilla on ihan samat tyynyt, mutta niissä vain vähän enemmän villaa sisällä.

Puolentoista vuoden aikana villaiset petivaatteemme ovat ehtineet kokea pikkulapsiperhe-elämän koko kirjon. Olen ehtinyt nipistää niihin viimeiset imetyshiet, niihin on lorahtanut pissaa ja niitä on herätty pesemään keskellä yötä sen oksennustaudin starttaavan ensimmäisen ja pahimman roiskinnan jäljiltä.

Futoneita lukuun ottamatta kaikki sänkyjemme villakamat voi pestä pesukoneessa: tyynyt, peitot ja patjansuosukset. Saatiin jopa erään mustikkaisen kokosänkyoksennusmarinadin jäljiltä kaikki petivaatteet puhtaiksi. Kaikki villakamat ovat myös säilyttäneet muotonsa monista pesukerroista huolimatta, ja villaisten tyynytäytteiden kuivaaminen kylppärin lattialla levitettynä toimii hyvin. Lattialämmitys tosin nopeuttaisi prosessia.

Lasten unesta en oikein osaa heidän puolestaan vastata. Meillä nukutaan nyt paremmin kuin puolitoista vuotta sitten – ja kyllä, käytän sanaa me – mutta se voi myös johtua lasten kasvamisesta, kuun asennosta ja iltalaulun oikeasta laulunuotista. Mutta omasta puolestani voin sanoa, että rakastan sitä, että saan iltaisin pujahtaa villojen väliin ja nukkua yöni kuin villaan kääritty onnellinen hodarinakki.

Ainut huono puoli tässä on se, että jokaisen hyvänkin hotellin sängyt tuntuvat nykyään nihkeiltä, sähköisiltä ja muovisilta. Alan pian yhdeksi niistä henkilöistä, jotka kuljettavat omaa tyynyä mukanaan hotelleihin. Ehkä peittoakin.

Tykkään siitä, miten villatyyny tuntuu luonnolliselta, oikealta. Muovitäytteinen tyyny tuntuu muhkuraiselta, sähköiseltä ja noh, muoviselta. Villatyynyllä nukkuessa tyynyyn ei kiinnitä huomiota, eikä sitä tarvitse pyöritellä. Sen kun nukahtaa. Futon on toiminut unilla yhtä hyvin kuin aikaisemminkin, enkä ole huomannut nykyisen villaisen ja vanhan puuvillaisen välillä mitään merkittävää eroa. Runkoni voi paremmin, kun saan nukkua futonilla, sen kyllä tiedän jo monen vuoden kokemuksella.

Toisin kuin futonissa, villaisessa peitossa huomaan eron vanhaan puuvillapeittoon. Villapeitto on samaan aikaan lämmin ja hengittävä. Viime kesä oli toki poikkeuksellisen kylmä, mutta nukuin koko kesän villapeitollani, vaikka ennen jossain vaiheessa kesää vaihdoin aina nukkumaan pelkällä pussilakanalla. Villapeitto on myös ihanan raskas; pöyheä ja jämäkkä samaan aikaan. Keveät peitot eivät ole makuuni, vaan tunnen oloni rauhallisemmaksi ja turvallisemmaksi peiton alla, jonka tunnen. Se on kuin turvallinen halaus, kotikolo.

Ja sitten vielä se lupaamani alekoodi! Koodilla lähiömutsi2018 saatte 5 prosentin alennuksen kaikista Porin Villa ja Peitteen tuotteista. Alekoodi on voimassa 30. huhtikuuta asti. Porin Villa ja Peite on sitten viime postauksen perustanut näyttelytiloja ympäri Suomen, jotta niissä pääsee kokeilemaan ja hypistelemään tuotteita.

Jaa