Kaupallinen yhteistyö: Porin Villa ja Peite
Kun oli aika pohtia Kivinokan kesämajan nukkumisratkaisuja, otin yhteyden Porin suuntaan. Siellä yhteistyökumppanini Porin Villa ja Peitteen verstaalla valmistetaan käsityönä ja 90 vuoden kokemuksella luonnonmateriaaleista futoneita, peittoja ja tyynyjä. Porissa osattiin neuvoa, mitä huomioida, kun on hankkimassa nukkumisvermeitä talvikylmälle mökille.
Porin Villa ja Peite on meille entuudestaan tuttu, sillä olemme kotona koko perhe nukkuneet nyt pian neljän vuoden ajan heidän villaisilla peitoilla, tyynyillä ja futoneilla. Sen perusteella ei tullut mieleenkään miettiä pikkuiselle mökille muuta kuin luonnonmateriaaleista valmistettuja unentuojia.
Miksi valita luonnonmateriaaleissa nukkuminen – myös mökillä
Olen kirjoittanut siitä, miten villalla nukkuminen tutkitusti parantaa vauvojen ja lasten unta, ja oma aikuisen muikkelin kokemukseni sanoo samaa: unet luonnonkuitujen keskellä ovat pehmeämmät, hengittävämmät ja syvemmät kuin ikinä muovisten peittojen, tyynyjen ja patjojen keskellä.
Sitä ei nimittäin tule ihan heti ajatelleeksi, että hyvin usein me nykyihmiset nukumme muovin keskellä. Alla on muovipatja, päällä muovipeitto ja päänalusena muovihötöllä täytetty tyyny. Kun vielä sata vuotta sitten nukuimme olkipatjoilla villavällyjen alla, on asiat kääntyneet muutamassa sukupolvessa ihan nurinkurin. Onneksi nyt asteittaista siirtymistä luonnonmateriaaleissa nukkumiseen on taas havaittavissa. Se on siitäkin hyvä, että toisinkuin muovipeitto, esimerkiksi villapeitto on maatuva.
Ainut huono puoli luonnonmateriaaleissa nukkumisessa on se, että siihen ihanuuteen tottuu. Kun nyt käymme vuokramökeillä, mökeillä olevat muhkuraiset, sähköiset ja hiostavat peitot sekä tyynyt tuntuvat kammottavilta.
Siksi ehdottomasti halusimme vaalia untamme myös pikkumökillä. Siellä kaikki on vähän paremmin kuin kotona, ja pienessä tilassa jokainen käyttöesinekin on harkittu. Mökillä jos jossain on ansainnut kunnon unet.
Pienellä mökillä futon muuntautuu sohvasta sängyksi
Mökin unisopen rakennus alkoi meillä patjoista. Olemme puolison kanssa nukkuneet futonilla noin 15 vuoden ajan, ja emme edes ajatelleet muuta ratkaisua mökillekään. Olenkin aikaisemmin kirjoittanut 10+1 syytä, miksi sinunkin kannattaisi nukkua futonilla.
Futonin hyvä puoli pienellä mökillä on myös se, että se on kaunis ja tyylikäs. Koska patjaa ei saa piilonkaan, sen voi hyvin nostaa mökin paraatipaikalle. Meillä on kesämajallamme sohva, joka muuntautuu nelihenkisen perheemme sängyksi. Porin Villa ja Peitteen futonit ovat olennainen osa tätä ratkaisua. Sohvana ollessaan toinen patja nostetaan sängyn taakse selkänojaksi.
Koska mökkimme sohvasänky on erikoismittainen, myös futonit tehtiin mittatilauksena. Porin Villa ja Peitteellä neuvotaan mielellään, minkälainen patja ja päälliskangas sopii erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten vaikka veneeseen, parisänkyyn, saunakammariin tai pinnasänkyyn. Erikoisfutonien hinta määräytyy patjan koon, materiaalien sekä päälliskankaan mukaan.
Meidän futon-patjamme rakentui näin:
- 1. kerros: Kookoskuitu – tuo ryhtiä ja ilmavuutta patjaan.
- 2. kerros: Luonnonkumi – tuo joustoa ja pehmeyttä (käytettiin 7,5cm puhdasta luonnonkumia)
- 3. kerros: Villapinta – rauhoittaa ja tuntuu mukavalta
Päälliskankaaksi valitsimme 100 prosenttisen valkaisemattoman pellavan. Se on ihan superkaunis! Jopa niin kaunis, että pohdinnan jälkeen emme hankikaan sänkyyn vetoketjullista suojapeittoa päiväajoiksi, vaan annamme olla sen noin. Saa nähdä, saako ensimmäinen kunnon tahra harmittelemaan tätä päätöstä ja päiväpeittokaupoille.
Futonin pellavakangasta voi puhdistaa hangaten miedolla saippuasekoituksella, kunhan muistaa olla kastelematta kangasta märäksi.
Peitot, tyynyt ja patjansuojukset suomalaisen lampaan villasta
Kun neljä vuotta sitten kävin vierailulla Porin Villa ja Peitteen verstaalla, keskustelimme suomalaisen lampaanvillan käytöstä.
Olimme samaa mieltä, että on valtavan surullista ja kammottavaa, että suomalainen villa päätyy valtaosin jätteeksi, sillä sen hyödyntäminen on taloudellisesti kannattamatonta. Lisäksi suomalainen villa on niin karheaa, että tekstiiliteollisuus ei ole siitä kiinnostunut.
Ja nyt, neljän vuoden tuotekehittelyn jälkeen, Porin Villa ja Peitteellä on valikoimissaan Suomivilla-tuotteet, jotka on tehty suomalaisten lampaiden villasta. Hiphurraa!
Suomalaisen lampaan villa on pitkää, karheaa ja kiharaista, mikä sopii mainiosti materiaaliksi peitoille, tyynyille ja sijauspatjoille – kunhan vain tuotantoprosessi muun muassa pesuineen ja karstauksineen on vuosien kehittelytyön jälkeen saatu hiottua kuntoon.
Kuten villalla tapana on, se ei hengittävänä ja kosteutta siirtävänä hiosta kesähelteilläkään. Ja sitten taas ilmojen kylmettyä sen eristävyys ja lämmittävyys nousevat arvoonsa. Toisin sanoen villa on täydellinen unimateriaali myös pienelle mökille, jota syksyn tullessa aletaan lämmittää takkatulella.
Meillä mökillä nukutaankin Porin Villa ja Peitteen Suomivillan ohuilla peitoilla. Futoneiden päälle levitetään unien ajaksi suojaksi mittatilauksena tehty villainen patjansuojus. Tyynyinä meillä on Suomivilla säätötyynyt.
Villaisten peittojen ja tyynyjen pesu
Kaikki Porin Villa ja Peitteen villatuotteet voi pestä vedellä. Tyynyt voi laittaa kotona pyykinpesukoneeseen ja levittää villatäytteet sen jälkeen kuivumaan vaikka saunanlauteille tai kylppärin lattialle.
Kodin isommat peitot ja petauspatjat me olemme nyt vieneet itsepalvelupesulan isompiin pyykinpesukoneisiin, ja niin tullaan varmasti tekemään myös mökin unireleille.
Patjojen, peittojen ja tyynyjen säilytys talvikylmällä mökillä
Talvikylmällä mökillä kosteus hiipii ilmojen kylmetessä mökin nurkkiin, joten peitot, tyynyt ja patjat pitää säilöä ilmavasti. Pahin moka olisi tunkea ne muovipussiin.
Patjat kannattaa nostaa pystyyn, ellei sängyissä ole sälepohjaa. Mutta jos sälepohja on, silloin sänky hengittää tarpeeksi ja patjat voi jättää paikoilleenkin.
Luonnonmateriaalista valmistetut peitot, tyynyt ja patjansuojukset hengittävät, myös säilytyksessä ollessaan. Siksi ne voi viikata ilmavasti vaikka komeroon säilytykseen. Meillä on aikomuksena nikkaroida mökin kattoon pari irrotettavaa ortta, jolle peitot saa talvisin levitettyä. Se varmistaa vielä ilmavammaan säilytyksen.
Jos mökillä on koppakuoriaisia tai muita ötököitä, luonnollisessa hyönteiskarkotuksessa voi käyttää punaseetriä. Sitä saa kaikenlaisissa muodoissa; niin lastuina, palloina kuin suihkeena. Esimerkiksi parin punaseetrilastun sujautus viikatun peiton kätköihin pitäisi hoitaa asiansa.
Alekoodi Suomivilla kesäpeittoihin
Sain teidän käyttöönne alekoodin Porin Villa ja Peitteen Suomivillasta tehtyihin ohuisiin kesäpeittoihin, jotka lanseerattiin tänään!
Koodilla ”kesapeitto15” saatte 15 prosentin alennuksen Porin Villa ja Peitteen nettikaupassa näistä Suomivilla Kesäpeitoista. Koodi on voiimassa 31.8.2020 asti ja koskee ainostaan Suomivilla Kesäpeittoa.
Olisipa alekoodi myös tyynyihin, mutta ehkä joskus toisen kerran, jotta uskaltaisin kokeilla, saako tuollaisesta tyynystä tarpeeksi niskaa tukevan! 🙂 Itse en käytä kesällä minkäänlaista peittoa, ja muiksi vuodenajoiksi on jo ohuehko peitto. Vanhemmillani on jo pitkään ollut villainen (parivuoteen)peite pussilakanan sisässä, joten siitä on jonkin verran kokemusta.
Se piti vielä lisätä, että vanhempieni peitto on siis enemmän huovalta näyttävä, sellainen entisaikojen peiton näköinen ja hieman raskaampi. Noistahan ei päällepäin edes huomaa, mitä sisällä on! Veikkaan, että nuo ovat myös melko kevyitä.
Ja öh, vielä yksi kommentti aikaisempaan aiheeseen: Monet soutua enemmän harrastavat (erityisesti muuta kuin mökkisoutua) eivät suin surminkaan käytä käsineitä. Ne nimittäin useimmiten eivät erityisemmin estä rakkojen syntyä vaan pikemminkin lisäävät niitä, sillä käsineiden myötä soutuotteessa on vain turhia kerroksia ihon ja airon välillä. Ne sitten entisestään hankautuvat toisiaan vasten. Rakkoja ei kovin hyvin kunnolla voi estää, ellei saa jotakin aivan ihmeellisen hyvää teippausta aikaan. Niissäkin on se ongelma, että teippi harvoin pysyy tarpeeksi hyvin hankauksen alla. Paras esto rakkoihin on jo ennestään hieman ”kuluneet” kädet! 🙂
Joo, tällä kertaa koodi on nyt vain peittoihin.
Ne vanhat raskaat villaviltit ovat ihania! Mä olen niitä ostanut kirppareilta, kun on tullut mieleisissä väreissä. Yksi sellainen on mökilläkin, ja kotona meillä on sellaisia läjä, että talvella niitä voi ripotella joka paikkaan. Olen niin vilukissa, että ”vällyjen alla nukkuminen” saa ihan uuden merkityksen!
Minä amatöörisoutajana olen huomannut omien käsieni kestävän paremmin, kun on hanskat. Se 20 kilometrin suoturetki silloin olisi olllut ihan mahdoton ihan hanskoja (ja lopulta laastareita). Mutta nyt kesän mittaan kädet ovat alkaneet hiljalleen muuttua pehmeistä toimistotyöläisen käsistä kämmenien kohdilta kovan koppuraisiksi 😀 Etenkin vanhojen soutamisesta tulleiden rakkojen kohdalla on nyt jo melkein panssaria haha!
Laitoin kesäpeiton tilaukseen! Odotukset ovat nyt korkealla, sillä olen nukkunut kymmeniä vuosia (!!!) saman, jo lähes läpikuultavaksi kuluneen, muovipeiton alla koska kaikki uudet peitot ovat olleet aivan liian lämpimiä – ja hiostavia. Nyt jännittää!
Mä itse olen ihan vilukissa, mutta vieressäni nukkuu vastakohtani. Ja sen perusteella villa on mahtava ihan molemmille nukkujatyypeille, se kun eristää, mutta sitten samalla hengittää ja siirtää kosteutta. Jos muistat, jaksat ja haluat, tule kertomaan, miltä unet uudella peitolla tuntuvat. Olisi kiva kuulla!
Päivitystä asiaan: kesäpeitto toimi oikein hyvin kesällä ja on käytössä yhä! Katsotaan, onko tarvetta siirtyä talvella lämpimämpään peittoon.
Hei jee, kiva että ehdit päivittää kokemuksia!
Nuo villatuotteet on ihan huippuja. Hankin keväällä meille vesisänkyyn petariksi porilaisen ohuen petarin ja se on kyllä ollut huippu. Samalla tilasin tyynyt ja voi että unet parani kertaheitolla. Peittoa olen harkinnut, mutta se jää nyt myöhemmäksi kun juuri talvella ostettiin uusi peitto. Seuraavan kun ostan niin se tulee olemaan villapeitto.
Joo, se ero on niin mieletön, että ei sitä voi tajutakkaan ennen kuin on päässyt kokemaan nukkumista villassa <3
Ah, todellakin lähtee kesäpeitto tilaukseen! Nyt kun vielä saisi jonkun alekoodin futoneihin, niin laitettaisiin makuuhuone kerralla pedin osalta uusiksi. 😉 Kuulostaa kyllä niin hyvältä tuo hengittävä mutta silti lämmin, kun meilläkin on vilukissa (minä) ja lämpöpatteri (puoliso) saman peiton alla. Kiitos koodista!
Kiva kuulla, että koodi tuli tilaukseen. Ja laitetaan toivetta futon-alekoodista eteenpäin
Meillä myös nukutaan luonnonkuiduissa. Untuvatäkit ovat käytössä talvisin ja ohuet bambutäytteiset kesäisin. Myös villainen petari on ollut lapsilla aina käytössä. Se oli satunnaisiin pissavahinkoihin sata kertaa parempi vaihtoehto kuin muovitettu, hiostava frotee.
Kallista villapeittoa tai patjaa en talveksi mökille jättäisi, sillä kelpaahan tuo hiirille, oraville ja lepakoillekin mainiosti.
Meidän vieraspeitot ovat pellavaa, bambutäytteisistä peitoista en olekaan kuuullut, mielenkiintoista!
Meillä on tarkuksena yöpyä mökillä myös talvisin, minkä takia peitot olisi hyvä säilyttää siellä. Mutta mökkikertojen välissä kosteutta tietenkin pääsee hiipimään kylmän mökin nurkkiin, minkä takia nuo orsisysteemit ovat ajatuksissa. Mutta totta, kelpaahan villapeitto hienosti myös eläimille. Olin rempan ajaksi laittanut varastoon (jonne pienet eläimet pääsevät helpommin sisään kuin mökkiin) säilöön kirppislöytö makuupussin, joka oli ajatuksena laittaa päiväunipeitoksi puutarhakeinuun. No sehän oli sitten ihan syöty ja hiirenkakkainen, kun sitä kesän alussa varastosta kaivoin.