Kaupallinen yhteistyö: Porin Villa ja Peite

Kun oli aika pohtia Kivinokan kesämajan nukkumisratkaisuja, otin yhteyden Porin suuntaan. Siellä yhteistyökumppanini Porin Villa ja Peitteen verstaalla valmistetaan käsityönä ja 90 vuoden kokemuksella luonnonmateriaaleista futoneita, peittoja ja tyynyjä. Porissa osattiin neuvoa, mitä huomioida, kun on hankkimassa nukkumisvermeitä talvikylmälle mökille.

Porin Villa ja Peite on meille entuudestaan tuttu, sillä olemme kotona koko perhe nukkuneet nyt pian neljän vuoden ajan heidän villaisilla peitoilla, tyynyillä ja futoneilla. Sen perusteella ei tullut mieleenkään miettiä pikkuiselle mökille muuta kuin luonnonmateriaaleista valmistettuja unentuojia.

Miksi valita luonnonmateriaaleissa nukkuminen – myös mökillä

Olen kirjoittanut siitä, miten villalla nukkuminen tutkitusti parantaa vauvojen ja lasten unta, ja oma aikuisen muikkelin kokemukseni sanoo samaa: unet luonnonkuitujen keskellä ovat pehmeämmät, hengittävämmät ja syvemmät kuin ikinä muovisten peittojen, tyynyjen ja patjojen keskellä.

Sitä ei nimittäin tule ihan heti ajatelleeksi, että hyvin usein me nykyihmiset nukumme muovin keskellä. Alla on muovipatja, päällä muovipeitto ja päänalusena muovihötöllä täytetty tyyny. Kun vielä sata vuotta sitten nukuimme olkipatjoilla villavällyjen alla, on asiat kääntyneet muutamassa sukupolvessa ihan nurinkurin. Onneksi nyt asteittaista siirtymistä luonnonmateriaaleissa nukkumiseen on taas havaittavissa. Se on siitäkin hyvä, että toisinkuin muovipeitto, esimerkiksi villapeitto on maatuva.

Ainut huono puoli luonnonmateriaaleissa nukkumisessa on se, että siihen ihanuuteen tottuu. Kun nyt käymme vuokramökeillä, mökeillä olevat muhkuraiset, sähköiset ja hiostavat peitot sekä tyynyt tuntuvat kammottavilta.

Siksi ehdottomasti halusimme vaalia untamme myös pikkumökillä. Siellä kaikki on vähän paremmin kuin kotona, ja pienessä tilassa jokainen käyttöesinekin on harkittu. Mökillä jos jossain on ansainnut kunnon unet.

Pienellä mökillä futon muuntautuu sohvasta sängyksi

Mökin unisopen rakennus alkoi meillä patjoista. Olemme puolison kanssa nukkuneet futonilla noin 15 vuoden ajan, ja emme edes ajatelleet muuta ratkaisua mökillekään. Olenkin aikaisemmin kirjoittanut 10+1 syytä, miksi sinunkin kannattaisi nukkua futonilla.

Futonin hyvä puoli pienellä mökillä on myös se, että se on kaunis ja tyylikäs. Koska patjaa ei saa piilonkaan, sen voi hyvin nostaa mökin paraatipaikalle. Meillä on kesämajallamme sohva, joka muuntautuu nelihenkisen perheemme sängyksi. Porin Villa ja Peitteen futonit ovat olennainen osa tätä ratkaisua. Sohvana ollessaan toinen patja nostetaan sängyn taakse selkänojaksi.

Koska mökkimme sohvasänky on erikoismittainen, myös futonit tehtiin mittatilauksena. Porin Villa ja Peitteellä neuvotaan mielellään, minkälainen patja ja päälliskangas sopii erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten vaikka veneeseen, parisänkyyn, saunakammariin tai pinnasänkyyn. Erikoisfutonien hinta määräytyy patjan koon, materiaalien sekä päälliskankaan mukaan.

Meidän futon-patjamme rakentui näin:

  • 1. kerros: Kookoskuitu – tuo ryhtiä ja ilmavuutta patjaan.  
  • 2. kerros: Luonnonkumi – tuo joustoa ja pehmeyttä (käytettiin 7,5cm puhdasta luonnonkumia)
  • 3. kerros: Villapinta – rauhoittaa ja tuntuu mukavalta 

Päälliskankaaksi valitsimme 100 prosenttisen valkaisemattoman pellavan. Se on ihan superkaunis! Jopa niin kaunis, että pohdinnan jälkeen emme hankikaan sänkyyn vetoketjullista suojapeittoa päiväajoiksi, vaan annamme olla sen noin. Saa nähdä, saako ensimmäinen kunnon tahra harmittelemaan tätä päätöstä ja päiväpeittokaupoille.

Futonin pellavakangasta voi puhdistaa hangaten miedolla saippuasekoituksella, kunhan muistaa olla kastelematta kangasta märäksi.

Peitot, tyynyt ja patjansuojukset suomalaisen lampaan villasta

Kun neljä vuotta sitten kävin vierailulla Porin Villa ja Peitteen verstaalla, keskustelimme suomalaisen lampaanvillan käytöstä.

Olimme samaa mieltä, että on valtavan surullista ja kammottavaa, että suomalainen villa päätyy valtaosin jätteeksi, sillä sen hyödyntäminen on taloudellisesti kannattamatonta. Lisäksi suomalainen villa on niin karheaa, että tekstiiliteollisuus ei ole siitä kiinnostunut.

Ja nyt, neljän vuoden tuotekehittelyn jälkeen, Porin Villa ja Peitteellä on valikoimissaan Suomivilla-tuotteet, jotka on tehty suomalaisten lampaiden villasta. Hiphurraa!

Suomalaisen lampaan villa on pitkää, karheaa ja kiharaista, mikä sopii mainiosti materiaaliksi peitoille, tyynyille ja sijauspatjoille – kunhan vain tuotantoprosessi muun muassa pesuineen ja karstauksineen on vuosien kehittelytyön jälkeen saatu hiottua kuntoon.

Kuten villalla tapana on, se ei hengittävänä ja kosteutta siirtävänä hiosta kesähelteilläkään. Ja sitten taas ilmojen kylmettyä sen eristävyys ja lämmittävyys nousevat arvoonsa. Toisin sanoen villa on täydellinen unimateriaali myös pienelle mökille, jota syksyn tullessa aletaan lämmittää takkatulella.

Meillä mökillä nukutaankin Porin Villa ja Peitteen Suomivillan ohuilla peitoilla. Futoneiden päälle levitetään unien ajaksi suojaksi mittatilauksena tehty villainen patjansuojus. Tyynyinä meillä on Suomivilla säätötyynyt.

Villaisten peittojen ja tyynyjen pesu

Kaikki Porin Villa ja Peitteen villatuotteet voi pestä vedellä. Tyynyt voi laittaa kotona pyykinpesukoneeseen ja levittää villatäytteet sen jälkeen kuivumaan vaikka saunanlauteille tai kylppärin lattialle.

Kodin isommat peitot ja petauspatjat me olemme nyt vieneet itsepalvelupesulan isompiin pyykinpesukoneisiin, ja niin tullaan varmasti tekemään myös mökin unireleille.

Patjojen, peittojen ja tyynyjen säilytys talvikylmällä mökillä

Talvikylmällä mökillä kosteus hiipii ilmojen kylmetessä mökin nurkkiin, joten peitot, tyynyt ja patjat pitää säilöä ilmavasti. Pahin moka olisi tunkea ne muovipussiin.

Patjat kannattaa nostaa pystyyn, ellei sängyissä ole sälepohjaa. Mutta jos sälepohja on, silloin sänky hengittää tarpeeksi ja patjat voi jättää paikoilleenkin.

Luonnonmateriaalista valmistetut peitot, tyynyt ja patjansuojukset hengittävät, myös säilytyksessä ollessaan. Siksi ne voi viikata ilmavasti vaikka komeroon säilytykseen. Meillä on aikomuksena nikkaroida mökin kattoon pari irrotettavaa ortta, jolle peitot saa talvisin levitettyä. Se varmistaa vielä ilmavammaan säilytyksen.

Jos mökillä on koppakuoriaisia tai muita ötököitä, luonnollisessa hyönteiskarkotuksessa voi käyttää punaseetriä. Sitä saa kaikenlaisissa muodoissa; niin lastuina, palloina kuin suihkeena. Esimerkiksi parin punaseetrilastun sujautus viikatun peiton kätköihin pitäisi hoitaa asiansa.

Alekoodi Suomivilla kesäpeittoihin

Sain teidän käyttöönne alekoodin Porin Villa ja Peitteen Suomivillasta tehtyihin ohuisiin kesäpeittoihin, jotka lanseerattiin tänään!

Koodilla ”kesapeitto15” saatte 15 prosentin alennuksen Porin Villa ja Peitteen nettikaupassa näistä Suomivilla Kesäpeitoista. Koodi on voiimassa 31.8.2020 asti ja koskee ainostaan Suomivilla Kesäpeittoa.

Jaa