©Lahiomutsi Pykinpesu Pyykkays Vaatehuolto Perheessa Polarn O Pyret POP ekologinen eko Raitavaatteet Lastenvaatteet-4099

Kaupallinen yhteistyö: Polarn O. Pyret

Pyykkimuija tässä terve! Pidempään blogiani seuranneille ei ole voinut jäädä epäselväksi se, että jollain vinksahtanneella tavalla tykkään pyykinpesusta ja vaatehuollosta. Legenda tietää kertoa, että ennen lapsia jopa silitin jokaisen silitettävissä olevan vaatteen collegepaidoista alustoppeihin. En ole enää ihan varma, uskonko itsekään tuohon legendaan, sen verran monta lapsiperhevuotta ja pursuilevaa pyykkikoria sen päälle on ehtinyt kertyä.

Mutta sen tiedän edelleen varmaksi, että vaatteiden ekologisuudessa lopulta isoin merkitys on vaatteen käyttäjän toimilla. Ei auta, vaikka vaate olisi kuinka ekosertifioitu, jos sitä vain roikuttaa kaapissa. Kaikista ekologisinta on se, että hankittuja vaatteita käytetään. Tämän lisäksi merkittävää on myös se, miten vaatteen käyttäjä tai käyttäjän vanhemmat pesevät ja huoltavat vaatteita.

Tänään pureudutaankin pyykkimuijan lemppariaiheeseen, eli lapsiperheen pyykinpesuun ja vaatehuoltoon. Vinkkejä varten olen haastatellut Polarn O. Pyretin väkeä, mutta mukana on myös paljon omaa ajan myötä kertynyttä tietotaitoa. Uudet vinkit ja niksit ovat aina tervetulleita, joten laittakaahan kommenttiosio kuplimaan kuin saippua!

Näin tunnistat kestävän puuvillavaatteen

Toimiva pyykkihuolto alkaa jo vaatekaupasta. Puuvillavaatteissa kannattaa tunnustella kankaan paksuutta, sillä paksumpi puuvilla on kestävämpää. Polarn O. Pyretin – kuten muiden vaatevalmistajien – puuvillaostaminen on muuttunut viime vuosina. Ennen voitiin ostaa isoja eriä puuvillaa, josta riitti materiaalia useaksi kaudeksi. Nykyään puuvillaerät ovat pienempiä ja niissä on enemmän vaihtelua. Esimerkiksi sateisina aikoina puuvillasta tulee helposti nukkaantuvampaa. Jotta puuvilla pysyy hyvänä, sen kuidun pitäisi olla vähintään 30 millistä.

Jos asiakas huomaa tuotteessa jotain vikaa, po.pilaiset pyytävät, että se vietäisiin takaisin myymälään. Näin saadaan selvitettyä, missä vika on. Polarn O. Pyretiltä kerrottiin, että puuvillasatojen vaihteluista huolimatta PO.P:n reklamaatioprosentti suhteutettuna ostettujen tuotteiden määrään ei kuitenkaan ole noussut vuosien saatossa.

Jos ja kun tahtoo varmistaa värien pysymisen vaatteissa, kannattaa ostaa läpivärjättyjä vaatteita. Sen tunnistaa kurkkaamalla vaatteen nurjalle puolelle. Jos se on eri värinen kuin päällisosa, vaate ei ole läpivärjätty, vaan väri tai printti on painettu. Silloin käytön ja pesun myötä kankaan alkuperäinen väri alkaa puskea vaatteesta läpi, mikä näyttää pesunukalta ja saa värin haalistumaan.

Lisäksi kannattaa tsekata, että saumat ovat suorassa ja ehjiä. Tuorein oppimani asia on se, että jos vain suinkin mahdollista, hanki puuvillavaate ilman elastaania. Silloin vaatteen voi sen elinkaaren päässä kierrättää ja valmistaa uudeksi kuiduksi. Esimerkiksi kuvissa meidän päällä olevat Polarn O. Pyretin perusmalliston luomupuuvillaiset vaatteet ovat pääsääntöisesti valmistettu 100 prosenttisesti puuvillasta, mutta sekin kannattaa aina tarkistaa.

Tahranpoistossa merkitsee aika ja kikkakolmoset

Tahrat irtoavat vaatteista sitä helpommin ja varmemmin, mitä nopeammin niiden kimppuun ehtii käydä. Itselläni vauva-ajoilta käsilaukun vakiovarustukseen jäivät kosteuspyyhkeet, joilla voi kylillä kulkiessaan antaa tahraiselle vaatteelle esipesun.

Itse suosin tahranpoistossa luonnonmukaista (ei vegaanista) sappisaippuaa. Sitä saa ekokauppojen lisäksi ainakin Helsingissä ihan perusmarketeista. Ekologisinta sappisaippua on ostaa palasaippuana. Palana sappisaippua myös kestää kauemmin ja sitä on helppo jynssätä tahroihin. Pahimpiin rasvatahroihin käytän myös ihan ei-ekoa käsitiskiainetta.

Yksi meidän perheessä eniten käytössä olevista tahranpoistokikoista on suoraan vedenkeittimestä mustikkatahroille kaadettava tulikuuma vesi. Tahraisen kankaan voi pingottaa esimerkiksi lattiakaivon päälle kylppärissä, jolloin kuuma vesi hulahtaa kankaan läpi ja vie samalla tahran mennessään. Toinen maagisen hyvä kikka on aurinko. Kun tahraisen vaatteen levittää kosteana kuivumaan aurinkoon, aurinko vaalentaa ja poistaa tahrat ihan ilman hankausta.

Pese harkiten ja ajatuksella

Meillä pyörii pesukone nykyään noin kerran päivässä. Silloin vaatehuolto pysyy hallinnassa. Vielä muutama vuosi sitten koneellisia piti pyörittää aika usein kaksi päivässä, kun mukana pyykkirallissa olivat vielä kestovaipat. Isoin muuttunut tekijä on kuitenkin se, että minun vaatteeni eivät enää sotkeennu niin helposti. Jos ennen lapset onnistuivat sotkemaan omien vaatteidensa lisäksi myös minun vaatteeni, nykyään riittää aika usein, että vain tuuletan omat vaatteeni ulkona.

Minä vien iltaisin esimerkiksi farkut, villapaidat ja sekä omat että lasten villakerrastot parvekkeelle tuulettumaan henkarissa. Ostin hiljan tuollaisen monirivisen housuhenkarin (kuva alhaalla), jonka nahkea pinnoitus estää vaatteiden liukumisen pois henkarilta. Nyt mahtuu enemmän tavaraa tuulettumaan, eivätkä vaatteet enää lentele maahan tuulessa. Etenkin pakkasten aikaan vaatteet ovat aamulla ihanan raikkaat, mutta ulkoilma tekee ihmeitä ihan kaikkina vuodenaikoina.

Villavaatteiden huollosta olen kirjoittanut tarkemmin täällä.

Pesuun menevät vaatteet kannattaa kääntää nurin jo siinä vaiheessa, kun ne nakkaa pyykkikoriin. Kuuden vuoden jälkeen ensimmäinen lapsi on jo oppinut tekemään tämän omien vaatteidensa kanssa itse, nuorimmaisen kanssa harjoitukset ovat vielä kesken. Vaatteet lajitellaan pyykkiin pesuohjeiden ja värien mukaan. Me pesemme kolmea erilaista koneellista: tummaa, värikästä ja vaaleaa. Lakanat, pyyhkeet ja rätit sitten vielä erikseen neljäntenä. Vaatteet pitäisi pestä kankaan vaaleimman sävyn mukaan, eli jos siinä on on vaikka printti valkoisella pohjalla, vaate kuuluu vaaleiden pyykkien joukkoon.

Herkät vaatteet, kuten sukkahousut kannattaa sujauttaa pesupussiin. Itse laitan pesupussiin myös värin- ja liankerääjäliinan. Mielestäni näin vaatteiden värit pysyvät kirkkaampina.

Itse suosittelen valitsemaan fosfaatittoman ja zeoliitittoman pesuaineen. Maalaisjärjen mukaan pahvipakkauksessa myytävät pyykkipulverit ovat ekompi vaihtoehto kuin muovipulloissa myytävät vettä sisältävät nestemmäiset pesuaineet. Muista myös pesupähkinät! Meidän sotkumääriin niiden teho ei riitä, mutta ehkä teillä on toisin.

Minä käytän tarvittaessa pyykinpesuaineen kaverina pesuainelokerossa myös ei-ekoa tahranpoistoainetta, kuten Vanishia. Tämä ihan siksi, että on kuitenkin parempi saada tuote puhtaaksi ja käyttöön kuin joutua heittämään ikitahrainen vaate pois. Huomioithan, että Vanishin teho toimii vain 40 asteen pesuissa ja sitä alle. Ruokasooda on luonnonmukainen Vanish, ja sitä käyttäessä kannattaa muistaa, että se valkaisee. Eli sitä kannattaa sujauttaa vain valkopyykin joukkoon.

Pesuainetta annostellaan yleensä ihan liikaa. Suuri vaahtomäärä saattaa ehkä näyttää puhdistavalta, mutta oikeasti silloin saattaa pestä pyykkinsä tahmaiseksi ja likaiseksi, kun pyykkiin jää suuria määriä pesuainejäämiä. Uudet koneet tunnistavat vaahdon määrän, ja jos pesuainetta on annostellut reilulla kädellä, kone myös käyttää sen huuhteluun enemmän vettä ja energiaa.

Sitten vieno pyyntö kanssaeläjältä ja luonnolta: älä käytä kaupan keinotekoisia ja kamalan hajuisia huuhteluaineita. Paras huuhteluaine on ihan ruokakaupasta saatava väkiviinaetikka, jota voi lorauttaa ruokalusikallisen tai pari huuhteluainelokeroon. Se raikastaa pyykin, oikoo ryppyjä ja vähentää tekokuitujen sähköisyyttä. Kestovaippaperheessä etikka on ehdoton pyykkäyksessä. Kosteana pyykki tuoksahtaa etikkaiselle, mutta kuivuessaan haju haihtuu.

Jos huuhteluveteen tahtoo mukaan tuoskua, muutama tippa eteeristä öljyä huuhteluainelokerossa ajaa asian. Eteerisiä öljyjä saa esimerkiksi Frantsilalta.

Puuvillavaate kestää periaatteessa aina 60 asteen pesun, mutta Polarn O. Pyretillä monissa puuvillavaatteissa saattaa olla silti 40 asteen pesumerkintä ihan vain siksi, että kuumemmat lämpötilat kuluttavat enemmän energiaa ja vaatetta. PO.P:n alusvaatteissa, yökkäreissä ja vastasyntyneiden vaatteissa on kuitenkin aina 60 asteen pesumerkintä. Puuvillakuitu aukeaa vasta 60 asteessa, joten joidenkin tahrojen poistamiseen tarvitaan kovemmat lämpötilat.

Ulkovaatteiden huollosta- ja pesusta olen kirjoittanut ihan oman postuksensa täällä.

Kuivata pyykit ulkona ja henkareilla

Pyykkien kuivaaminen ulkona on kaikista energiatehokkainta ja plussana saa vielä huumaavan puhtaan pyykin tuoksun. Kerrostaloissa kannattaa hyödyntää myös omaa parveketta ja taloyhtiön tuuletusparvekkeita.

Pyykit kuivuvat kuulemma pakkasessakin, mutta itse en osaa sisäistää tätä. Plussasään aikana viemme pyykit taloyhtiön pihassa olevalle pyykkinarulle kuivumaan, mutta näin talvisin käytämme paljon ilmalämpöpumpullista kuivausrumpuamme. Ne pyykit, joita en tahdo rumpuun laittaa, kuivaan kylpyhuoneen rättipatterilla, seinään kiinnitetyillä kuivausoksilla sekä kuivausoksilla roikkuvilla henkareilla. Etenkin omat mekkoni kuivaan henkareilla, jotta vältyn silitykseltä.

Korjaa tai korjauta rikkinäiset vaatteet

Jos – ja lasten kanssa kun – vaatteisiin tulee reikiä, paikkaa ne. Itsestäänselvyys, joka ei kuitenkaan enää kuulemma ole itsestäänselvyys. Itse vien ompelijalle hankalimmat tapaukset, kuten vetoketjut, mutta muuten mies tai minä osaamme paikata ja korjailla vaatteet itsekin.

Etenkin kuopuksen housuista kuluvat polvet aika usein puhki. Ne on mukavin paikata hauskoilla paikoilla, ja ollaan käytetty aika usein näitä Polarn O. Pyretiltä saatavia. Värikkäitä paikkoja voi tehdä myös itse jämäkankaista.

Ulkovaatteiden paikkaukseen PO.P:illa on heijastavat paikkansa, mutta näistä minulla ei ole kokemusta. Rymyävästä sakista huolimatta reilun kuuden äitiysvuoteni aikana vain yhdet ulkohousut ovat saaneet palkeenkielen polveensa, ja silloin mies korjasi ne samaisella aineella, jolla korjaa vedenpitäviä kalastushousujaan.

Sen sijaan ulkovaatteiden ja kuravaatteiden lahkeiden kumilenksuja meillä kuluu ainakin yksi tai kaksi paria kaudessa. Niitäkin voi ostaa PO.P:lta erilaisissa väreissä. Polarn O. Pyretin haalareiden, ulkohousujen ja kurahousujen lahkeissa on napit, joihin ehjät kumilenskut voi kiinnittää.

Noin, siinäpä melkoinen paketti pyykkäystä ja vaatehuoltoa! Jos tämäkään ei vielä ollut tarpeeksi, kannattaa tsekata tämä parin vuoden takainen postaukseni, johon keräsin pyykkivinkkejä teiltä lukijoilta saamistani pyykkäyskommenteista, joita kertyi lähes 600 kappaletta.

Kuvissa meillä on tosiaan päällä PO.P Orginals -malliston raitatuotteita ja peruspaitoja. Harmaa-valkoiset raidalliset pöksyt löytyvät isommassa koossa täältä ja pienemmässä koossa täältä, esikoisen pitkähihainen valkoinen täältä, kuopuksen valkoinen t-paita täältä ja oma harmaa raitapaitani täältä. Lempeän pehmeää luomupuuvillaa kaikki.

Jaa