Kaupallinen yhteistyö: Ava Room. Postaus sisältää alekoodin.

Meidän pikkuisella Kivinokan kesämajallamme on nyt sohva! Samalla siellä on myös sänky, jossa koko nelihenkinen perheemme mahtuu nukkumaan mukavasti. Ja lisäksi saimme vielä isot määrät säilytystilaa, joka kätkeytyy sohvan alle. Melkoinen taikatemppu 12 neliön mökissä!

Yhteistyökumppanini Ava Room valmisti sohvasängyn pikkumökkimme mittojen mukaan. Aikaisemmin mökissä oli suloinen sivusta vedettävä laveri, joka ei kuitenkaan riittänyt koko perheemme unipaikaksi. Kai laveri mielessäni en olisi ikinä tullut ajatelleeksi, että sivusta vedettävän sohvasängyn voi rakentaa myös niin, että siinä nukutaan pitkittäin, ei poikittain. Mutta onneksi Ava Roomin jengillä on vankka kokemus pienistä tiloista, ja he osasivat nähdä tämän mahdollisuuden.

Sohvasänky rakennettiin siis mökin takaseinälle, koko mökin leveydeltä. Näin yhtäkään senttiä ei mennyt hukkaan, vaan voimme pötkötellä 244 senttiä leveällä ja 100 senttiä syvällä sohvallamme mukavasti koko perhe. On ihan hullunkuristakin, että meillä on tosiaan pienellä kesämajallamme isompi sohva kuin kotona! Siinä on letkeiden vapaailtojen ja -viikonloppujen tunnelmaa, jos jossain.

Kun sohvan tahtoo muuttaa sängyksi, sohvan sivusta vedetään esiin laatikot. Laatikot kulkevat pienillä pyörillä kevyesti. Sitten nostetaan selkänojana toimiva futonpatja laatikon säleikön päälle ja sänky on valmiina. Tämän jatko-osan koko on leveydeltään saman 244 senttiä ja syvyydeltään 80 senttiä. Sohvan patjat on toteutettu yhteistyössä Porin Villa ja Peitteen kanssa, ja palaan niihin myöhemmin.

Levitettynä sänky on siis 244 senttiä leveä ja 180 senttiä syvä. Ja siinä nukutaaan päät takaseinää kohden ja varpaat kohti pikkumökin porstuaa, jossa kylmillä ilmoilla takkatuli ritisee ja näin alkukesällä ikkunoiden takana meri kimaltelee syreenien heiluessa verkkaan tuulessa. Täydellistä!

En olisi ikinä uskonut, että saataisiin pikkuruiseen mökkiin mahtumaan sekä neljän hengen unipaikka (rapiat 60 senttiä tilaa jokaiselle!) ja silti säilyttää ilmavuus sekä pienen kesämajan kodikas tilantuntu.

Ava Room valmisti sohvasängyn heidän Moduleistaan. Taviksen silmin Modulit ovat yksinkertaisesti muuntautumiskykyisiä kalustelaatikoita, joihin kätkeytyy hurjasti säilytystilaa. Meidän sohvasängyn alla on kolme isoa laatikkoa.

Yhteen niistä saa päivisin jemmaan peitot sekä patjansuojuksen ja loppujen lootien tarpeen osoittaa kokemus, kun olemme ehtineet nautiskella mökkieloa. Uskoisin, että sohvan alle tullaan jemmaamaan ainakin varavaatteet, vessapaperirullat, saunakamat ja lautapelit.

Meillä sohvasängyn vedettävän osan Moduleiden päällä on pohjasäleiden sijaan leveämmät Module yöpöytälevyt. Näin sohvan viereen saa näppärästi vedettyä esiin pienenä pöytänä toimivan laskutason tai vaikka kolme. Tämä yksinkertainen mutta käytettävyyttä lisäävä pieni nyanssi tekee minut valtavan iloiseksi!

Sen lisäksi, että Ava Room taitaa pienten tilojen haasteet, on sen meininki muutenkin mainio. Heidän kalusteensa tehdään itse puusepänverstaalla Klaukkalassa sekä yhteistyössä jurvalaisen Peltola Oy:n kanssa. Kaikki kalusteisiin liittyvät komponentit ovat myös kotimaisilta yrityksiltä. Meidän pikkumökimme sohvasänky on valmistettu koivuvanerista, ja Ava Roomin käyttämä koivuvaneri on 90 prosenttisesti kotimaista ja loput tulevat Venäjältä ja Latviasta.

Pari parannusehdotustakin on tullut mieleen nyt, kun sohvasänkyä on ehditty niin sanotusti protoilla käytössä. Nyt miettisin sohvaosan alle pyöriä. Näin sohvaosan saisi helposti työnnettyä kiinni seinään silloin, kun seinään nojaava selkänojapatja on muuntautunut sängyksi ja nostettu laatikoiden päälle. Nyt sohvasängyn ollessa sänkymuodossa, sängyn ja seinän väliin jää pieni rako. Ei sinne pääse tipahtamaan kuin korkeintaan iltasatukirja, mutta esteettisesti sänky olisi nätimpi seinässä kiinni.

Pieni juttu, jota ilmankin voi hyvin olla, mutta jos ja kun joku muu pohtii vastaavaa ratkaisua mökille tai kotiin, tämä vinkiksi. Yksi keino olisi myös ollut teettää sohvan selkänojana ja sängynpatjana toimiva futon syvyyssuunnassa kahtia taittuvana. Näin sitä ei tarvitsisi säilyttää sängyn ja seinän välissä, vaan se toimisi taitettuna paksuna selkänojana, ja sen saisi sänkykäytössä oikaistua koko syvyyteensä.

Oli miten oli, sohvasänkymme on niin ihana, että joka kerta mökillä käydessä vain istuskelen siinä välillä nipistäen itseäni. Että onko tottakaan, että meillä on tällainen pikkuinen mansikkapaikka!

Aikaa ja käyttöä kestävät materiaalit sekä skandinaavisen levollinen muotokieli tekevät sohvasängystämme varmasti sellaisen, jossa pötkötellään ja nukutaan vielä vuosikymmentenkin päästä. Mutta sitä ennen lähitulevaisuuden haaveissa on ensimmäinen yö Kivinokassa. Ihan vain ajatuskin, että saa herätä aamuaurinkoon omassa pienessä töllissään, kutittaa vatsaa kuin vuohenputken haituvaiset kukinnot!

Tässä vielä alekoodi, jonka sain teidän käyttöönne: Kun käytät Ava Roomin verkkokaupassa alekoodia ”Kesäparatiisi<3”, saat -10 prosentin alennuksen Module-malliston kalusteista. Alekoodi on voimassa: 11.6–18.6.

Kuvista kiitos Kaksin yksiössä -Nonnis.

Jaa