Samalla kun olin innoissani, hartioille painautui ikävän painava ja raskaasti hulmuava viitta. Olin ostamassa minulle ja ystävälleni Auralle junalippuja pohjoiseen, ja innostukseen sekoittui häiritsevän paljon etukäteisikävää.

Viikko ystävän kanssa retkihiihtäen, neuloen ja kirjoittaen. Äläslompolon latujen hurmiota ja tuntureiden rauhaa ruuhkaisimman turistikauden ulkopuolella. Aikaa olla vastuussa vain itsestään. Juuri sellaista, mistä olen joka kesä haaveillut – joskus ohikiitävän hetken ajan, joskus niin että pää on räjähtää – kun puoliso on kavereidensa kanssa hilpaissut yli viikoksi jonnekin pohjoisen erämaahan, puhelinverkkojen ulottumattomiin.

Ja nyt sitten ikävä mourusi jäsenissä pilaten tunnelman. Tiesin kyllä vanhasta tottumuksesta, että ikävä on pahimmillaan ennen kuin edes ollaan erossa, ja että kun oven sulkee, äitiyskerros minuuteni yllä hälvenee. Ei se kuoriudu pois, se vain menee lepotilaan tarpeettomana. Kotona ollessa on ikävä poissaolijoita, mutta reissussa moiselle märehtimiselle ei onnekkaasti riitä kaistaa, vaan ikävä kelluu kevyenä jossain taustalla.

Tekee myös niin hyvää matkata välillä ilman puolisoa, olla kaksikon sijaan yksikkö. Sen huomasin taas nyt, sillä tajusin, etten koskaan ole matkannut pohjoiseen ilman puolisoa. Hän minut sinne ensi kerran vei, näytti lempipaikkojaan, pystytti teltan yhdellä kädenheilautuksella mihin tahansa ryteikköön ja piti kainalossaan, kun katsoin haltioituneena Jäämeren terävän kovaa sinisyyttä.

Tuolla vuosien takaisella reissulla opin myös, mikä on räkkäaika, mitä se tarkoittaa käytännössä. Ihoni oli yhtä kutiavaa paukamamattoa, ja toinen silmäni muurautui pistoksista umpeen. Palasimme reissusta aiottua aikaisemmin, ja sen jälkeen puoliso on minun puolestani saanut pitää kesäiset tunturinsa ihan keskenään. Vasta kun pakkanen on ihan varmasti hätistänyt koloihinsa minua syövät pienet hyönteiset, pohjoinen alkaa kutsua minuakin.

Ja nyt olin matkalla sinne, ensimmäistä kertaa ilman puolisoa. Huomasin, että ikävän kovin terä olikin jännitystä siitä, miten etelän likka pärjää ilman Nuuskamuikkustaan. Osaanko suunnitella hiihtoretket mielekkäiksi ja toimiviksi, saanko taukopaikalla puut syttymään, pakkaanko fiksut eväät tai hahmotanko vaatetuksen oikean määrän usean tunnin talviretkille. Minä kun tulisin tällä kertaa kuitenkin olemaan retkikaksikostamme se vähän kokeneempi retkeilijä ja hiihtelijä.

Kun reissupäivä sitten koitti, lapset lähtivät yökylään ja puoliso töihin hyvissä ajoin ennen yöjunani lähtemistä. Ehdin pakkailla rauhassa, käydä yksinäni saunavuorolla. Siinä pukuhuoneen naulakkoriviin vain omaa kylpytakkia ripustaessani mietin, että aikoinaan, ei edes niin kovin kauan sitten, tällaiset hetket olisivat olleet ihan utopistisia. Silloin puolison kanssa saunoessamme tapasimme välillä miettiä, että ajattele, joskus vielä lapset voivat räisköttää ammeissa ja me molemmat voidaan saunoa samaan aikaan.

Ja siinä minä olin saunakoreineni ihan yksinäni, mutta en yksinäinen. Saunoin ja koin onnellista ikävää niitä kohtaan, jotka rikkoisivat hiljaisuuden.

Ihan kuten lapsillekin olen sanonut, ikävä on lopulta onnellinen tunne. Se kertoo siitä, että välittää toisesta hurjasti. Näin lasten vanhempana siihen ikävään sekoittuu vielä onnellinen tunne siitä, että on mahdollisuus saada omaa aikaa sen verran, että alkaa ikävöidä. Ja onhan se parisuhteessakin aika kiva huomata, että toinen on niin rakas ja tärkeä, että hänen läheisyyttään ikävöi.

Viikko korkeiden hankien äärellä meni hyvin, ihanasti. Mitä nyt viikko-ohjelmasta kirjoittamiselle jäi vähemmän aikaa kuin luulin. Ladut veivät voiton, muuta voi tehdä ympärivuoden kotonakin. Ja juu, me pärjäsimme ystävän kanssa hienosti siellä merkittyjen latureittien, latukahviloiden ja ylläpidettyjen tulistelupaikkojen parissa. Eihän noissa oloissa päiväretkeillessä rintapieleensä komeita eräjorma-plakaatteja keräile, mutta itselleni sillä oli merkitys, jota en ennen reissua edes ymmärtänyt.

Minä pärjäsin, minä osasin, ihan itse, yhdessä Auran kanssa. Olen ennen nojannut talviretkeilyssä Nuuskamuikkuseeni, mutta nyt pysyin pystyssä ihan omilla jaloillani. Etenkin, kun välillä söi latukahviloiden päänkokoisia munkkeja.

Ja ikävä oli hyvää, onnellista. Sellaista, mitä ikävöi silloin, kun kaipaukselle ei jää tilaa.

Jaa