Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.
Tämän viikon kuvana olisi voinut olla myös ilosta kikattavan kolmikon kasvot teltan hämärässä, metsäretken helliminä. Mutta sen sijaan kuvana on tämä kuva, jossa olkapäitteni kireydestä näkee, miten käärmeissäni olen.
Toisinaan arki näyttää, miten helposti se nappaa itseensä takkuja, jotka kerääntyvät nopeasti hallitsemattomaksi rastaksi, jos työkaluja takkujen selvittämiseen ei ole.
Elokuun ensimmäinen viikko oli tarkoitus ottaa lempeänä paluuna arkeen. Puolisolla alkaisi loman jälkeen työt (lyhennetyllä työajalla, tietenkin) ja minä nappaisin omat työhetkeni hänen kotona ollessaan. Muut ajat liihottelisin lomalla olevien lasten kanssa kesätunnelmissa.
Niinhän sinä luulet, sanoi arki, ja alkoi takuttaa.
Puoliso oli naarannut puolikuntoiselta vaelluskaveriltaan kotiintuomisiksi helvetillisen flunssan. Niinpä sen sijaan, että olisimme saaneet hänet kotiin reilun viikon reissun jälkeen, päätimme suosiolla, että puoliso eristäytyy mökille. Muut perheessä välttyivät näin flunssalta (ja löysimme taas yhden syyn olla kiitollisia pikkumökin elämäämme tuomista mahdollisuuksista), mutta yli viikoksi venynyt eristäytyminen jo alla olevan yli viikon reissun päälle alkoi natisuttaa arjen liitoksia.
En saanut töitäni tehdyksi rauhassa. Tajusin myös, että tulevien viikkojen työt vaativat pohjatöitä jo siinä vaiheessa (helvetin amatööri, yhä vuosien jälkeen tämä pääsee yllättämään!), mikä lisäsi pakollista työkuormaa. Kurkistus sähköpostiin loman jäljiltä sai lamaantumaan. Täysin ennustettavissa ollut ja täten myös vältettävissä ollut puolison sairastuminen sai kiukun kihisemään.
Kaipasin kipeästi omaa aikaa; töille, ajatuksilleni, nukkuakseni tarpeeksi – aikaa olla ilman jatkuvaa mölyä ja minuun kohdistuvia vaatimuksia ja tarpeita.
Elämä oli kummallisessa hold-tilassa samaan aikaan kun oli tapahtunut ja tapahtui niin paljon, että en pysynyt mukana. Keho kaipasi kosketusta, sanat kuuntelijaa, mieli tyynnyttelijää ja perhearki jakajaa.
Sitten löysin itseni keittiön lattialta kauha kädessä ja naama märkänä haukkomasta henkeäni ja päätin, että seuraavana päivänä lähdetään teltan kanssa metsäretkelle kolmistaan, kun ei arjesta näinkään mitään tule.
Helvetillisen jäätävä ”kepeä paluu arkeen” se.
Tuo kolmiviikkoiseksi venähtänyt aika ilman perheen toista aikuista sai ymmärtämään, miten herkästi perhearjen toimivuus alkaa luhistua, jos siihen tulee yllättäviä muutoksia. Jokainen perhe kun pyrkii rakentamaan arkensa sellaiseksi, että se toimii juuri heillä.
Joustavalla työajalla ja etätyömahdollisuudella arkipäivisin töitä tekevien vanhempien perhearki muuttuu ja vaatii uudelleenjärjestelyä, jos yhtäkkiä toinen onkin juuri harrastusillan konferenssissa tai kaksi vuorokautta työmatkalla. Vuoroviikkovanhemman arki näyttää vuoroviikoin hyvin erilaiselta. Totaaliyksinhuoltajan on löydettävä arjen vakioturvaverkkonsa muualta kuin toisesta vanhemmasta. Erityislasten kanssa tarvitaan ihan erilaista verkostoa, kun meillä arkeen tulee pieniä takkuja jo siitä, että tarvitsee käydä lapsen kanssa lääkärissä pienen nirhauman takia pari kertaa.
Meillä arki rakentuu paljolti puolison vuorotyön sanelemin ehdoin, mutta en toden totta tietäisi, mitä tekisimme, jos minä en voisi joustaa työaikojeni ja työpisteeni sijainnin kanssa. Mitä tapahtuisi, jos minäkin työskentelisin myös iltaisin, öisin sekä viikonloppuisin ja olisin lähes viikoittain muutaman päivän kerrallaan pois muun perheen arjesta. Voisivatko lapset olla itsekseen yöt? Miten ruokailut hoidettaisiin? Voisivatko lapset kulkea itsekseen harrastuksiin? Olisiko meillä niitäkään vähiä koko perheen yhteisiä vapaapäiviä, mitä nyt on? Meidän ei ole tarvinnut miettiä näitä, mutta on monia perheitä, joissa ratkaisut on ollut pakko keksiä. Niistä on tullut osa arkea.
Kaikki vaikuttaa arjen toimivuuteen ja sen rakentamiseen. Onko päiväkoti nurkan takana vai toisella puolella kaupunkia? Onko lapsen mahdollista kulkea kouluun itse? Menevätkö illat harrastuskuskauksiin vai voiko lapsi käyttää julkisia liikennevälineitä? Jakautuuko vanhemmuus miten tasa-arvoisesti, jos toinen vanhempi on ylipäätään olemassa? Voiko vanhempien parisuhde hyvin? Onko turvaverkko miten pitävä? Onko lapsella ystäviä, entä aikuisella itsellään? Asutaanko kerrostalossa vai omakotitalossa?
Onko vanhemman oma jaksaminen ja kuormitustaso millä tolalla, johtuen kaikesta yllä mainitusta ja miljoonista isoista ja pienistä asioista, joista ulkopuolinen ei tiedä mitään?
Koitan tällä kaikella sanoa sitä, että kun kanssavanhemman jaksaminen pettää, muka-lohduttavaksi puettu vertailu omaan tilanteeseen on turhaa ja myös totaalisen tahditonta käytöstä. Sellaista kun alkoi valua viestikansioihini – kaiken ymmärryksen lisäksi – kun aiheesta tuolloin Instan stooreissa puhuin. Jos olisin etukäteen tiennyt, että olen kolme viikkoa lasten kanssa kolmistaan, olisin tietenkin rakentanut arkeni eri tavalla kuin nyt, kun luulin voivani siitä osan jakaa puolison kanssa. (Tai sitten en, olen välillä niin idiootti, että luulen jaksavani enemmän ja kykeneväni enempään kuin todellisuudessa jaksan ja kykenen.)
Ja lisäksi: onhan se nyt ihan hiton surullista kilpailla siitä, kellä on paskinta. Minä ainakin toivoisin voivani hyvin, silloinkin ja etenkin silloin kun voin paskasti.
Kun kanssavanhemman – tutun tai tuntemattoman – jaksaminen loppuu, siihen on aivan kertakaikkisen ylivoimainen ja universaalistikin tunnettu keino, jolla voi lähteä auttamaan arkitakkujen selvittelyssä: empatia.
Empatia ei kyllä auta yhtään mitän. Enemmän auttaisi jos joku tarjoaisi konkreettista apua. Toisi valmista ruokaa, ottaisi lapset hetkeksi hoitoon tms.
Olen totaalisen eri mieltä, etteikö empatia auttaisi mitään. Luitkin varmasti, että kirjoitin:” jolla VOI LÄHTEÄ auttamaan arkitakkujen selvittelyssä”. Kaikki lähtee empatiasta, vasta sitä voi seurata konkreettisen avun tarjoaminen.
Ehdottomasti empatia auttaa, se on se ensimmäinen millä voi toista auttaa. Tämän jälkeen on ne konkreettiset asiat.
Tuli ihan elävästi mieleen (niin, että alkoi taas itkettää) parin vuoden takainen tilanne, kun esikoinen joutui psykiatriselle osastolle hetkeksi ja mietin, että kuka jaksaa tehdä muulle perheelle ruokaa niin rakas, ihana naapuri toi valmista ruokaa ovelle. Kysyi, että saako tehdä ja tuoda.
Empatia oli se, joka ennen sitä auttoi jo jaksamaan hetken kerrallaan.
Kiitos taas kirjoituksestasi!
Voi että, se on varmasti ollut valtavan raskasta aikaa. Onni on empaattiset naapurit <3
Empatia kunniaan! <3 Se kun ei maksa mitään. Ja tottakai konkreettinen apu on hyvä kans, mutta aina siihen ei ole mahdollisuuksia.
Kävi yksi vähän hämärä juttu tovi sitten, kun ilmaisin empatiani ja esitin huoleni erään ystäväni jaksamisesta kysymällä mitä kuuluu ja voinko auttaa hänen avautuessaan. Mielestäni yritin olla tahdikas ja tunkeilematon sekä tarjota tukea. Sain yllättäen vastaani hyökkäyksen siitä, että "kyllä sieltä niin helpon arjen keskeltä pikkuisen eri tilanteessa on helppo huudella". Olisin voinut lähteä kilpailemaan ja vähän suuttuakin… ja huudella takaisin, että ei kaikki ole aina ihan sitä, miltä näyttää ja jokaisella on ristinsä, ja se, että tämä näyttää sujuvan näinkin hyvin, vaatii aika paljon etukäteistyötä myös jne. Kuitenkin nielaisin ja ajattelin, etten nyt kiinnitä tuohon huomiota enkä ota itseeni vaan annan sen mennä. Sekään ei maksanut mitään, että annoin mennä. Sanoin vaan, että kysyin siksi, kun olen huolissani ja muistutin, että olen täällä ja mielelläni autan jossain, jos saan/ osaan/ voin/ haluatte.
Arki on – herkästi takkuuntuva tosiaan. Ja silloin itsellä ainakin menee hartiat jumiin, uni heikkenee ja vatsakin alkaa oireilla. Suorittamismuudi menee päälle, ja äksyilee turhasta vaikka myös ihan aiheesta. Sanottaminen on ihan ok, jos jaksaa ja muistaa. Selittää edes kerran, et anteeks muksut, et äksyilen, mut oon väsynyt ja kaikki tuntuu kaatuvan päälle. No mitä minkäkin ikäiselle sopii sanoa. Mut kyllä semmosessa härdellissä pienetkin empatian eleet auttaa jaksamaan. Kuten vaikka kaupan kassan ystävällinen katse riehuville lapsille, kaverin lähettämä "I feel U" giffi tai mikä vaan. Ei semmonen kilpahuuto siitä, kenellä on asiat vaikeimmin auta yhtään – ja kaikkihan tietää, että Afganistanissa on just nyt rankempaa.
Tsemppiä kaikille arjen takkuihin! Kyllä nekin siitä – aikanaan.
Empatia kunniaan, tosiaankin. Aina konreettiselle avulle kun ei ole tosiaan mahdollisuuksia, ja kokemus kuulluksi tulemisesta jo keventää taakkaa.
Todella viisaasti olet osannut kertomassasi tilanteessa nielaista! Toivoisin, että jos olisin samassa tilanteessa, osaisin pitää kieleni sekä mieleni kurissa ja toimia yhtä hyvin.
Ja ah, juuri tämä mitä toiseksi viimeisessä kappaleessa kirjoitat.
On yksilöllistä mikä auttaa ketäkin, mutta jos edes saisi empatiaa niin olisi sekin tyhjää parempi. Aina vois asiat toki olla huonomminkin, mutta tahmeaa erityislapsiarkea eläessään ei siitä juuri voimaa ja riemua elämäänsä saa.
Kyllä, vertailu ei auta ketään – jokainen tietää ilman muistuttamistakin, että aina löytyy joku, jonka murheiden rinnalla omat murheet ovat pieniä – mutta empatia, sillä pääsee toisen tukena olemisessa jo valtavan pitkälle.
ihana kun kirjoitit tämän. mulla erityislapsi ja toinen erityisesti tarvitseva ei-erityislapsi. tuntuu hyvältä kuulla et muillakin on välillä vaikeeta, eikä jaksa. herättää empatian lisäksi vertaistukea. on merkityksellistä nähdä ja kuulla myös sitä, miten vanhemmuus haastaa, kuten myös miten vanhemmuus on välillä kultaa.
Mitenköhän monet kerrat mä olen jonkun tunnemyräkän keskellä miettinyt, että kenelläkään muulla ei voi olla tällaista. Mutta kyllä voi (kuten oma lapseni viisaasti älinöihini vastaa). Että juu, melkoisen tunneksaalan hommaa tämä vanhemmuus, parasta ja ja toisinaan myös paskinta.