Kivinokan kesämajallamme on pöytä! Tai on se ollut meillä jemmassa jo keväästä asti, mutta vasta nyt ilmojen kylmettyä sille on ollut tarve. Noin muuten pikkumökillä on syöty, kahviteltu, oleiltu ja vähän tehty töitäkin terassilla, 1950-lukukaisen puutarhapöydän ääressä.

Koska 12 neliön töllerössä ei hukkaneliöillä koreilla, se kannettiin sisään vasta kun tarve oli. Ja kas, sehän on aivan kertakaikkisen täydellinen! Pelkäsin mökin menevän ihan tukkoon pöydän kanssa, mutta sehän on kuin mittojen mukaan tehty, vaikka sillä on tiettävästi ikää parisenkymmentä vuotta enemmän kuin viisikymmentäluvulla rakennetulla mökillämme.

Miettiessämme mökin sisätiloihin pöytää, ajattelimme ensin sellaisen teetättämistä samalla puusepänverstaalla kuin missä mökkimme kiintokalusteet on tehty. Pöydän kanssa ei kuitenkaan tarvitse mennä niin millilleen mittojen mukaan, joten päätimme hankkia sellaisen kuten kaikki huonekalumme aina kun mahdollista; käytettynä.

Ennekuin ehdin sen kummemmin pöytää etsiskellä, eräs teistä seuraajista otti yhteyttä kertoen, että hänellä olisi pöytä, jolle heillä ei ole paikkaa, mutta joka ansaitsi päästä autotallista taas jonkun töllin kunniapaikalle, niihin tehtäviin, joihin se on tehty. Muutamia sähköposteja ja pöytäkuvia myöhemmin pöytä matkasi meille Pohjanmaalta.

Ja onhan se nyt aivan kertakaikkisen täydellinen 12 neliön tölleröömme. Se on täyspuinen ja sen molemmin puolin on klaffit, eli isot kasaan taittuvat siivekkeet. Niiden avulla pöytää voi muokata eri kokoiseksi.

Kasassa ollessaan pöydän ääressä mahtuu polttamaan kynttilää ja juomaan teetä. Yhden siivekkeen avaamalla pöytään voi kattaa aterian koko perheelle ja varmasti isommallekin sakille. Molemmat siivekkeet aukinaisina se on isompi kuin meidän kotimme pöytä.

Pöydän on nikkaroinut sen entisen omistajan vaarin veli luultavammin ennen sotavuosia. Silloin kodit olivat monesti pieniä, joten huonekalujen oli suotavaa olla monikäyttöisiä. Siksi klaffien lisäksi pöydän molemmista päädyistä löytyvät kaapit, joihin mahtuu vaikka mitä. Vielä ne ovat tyhjinä, mutta suunnitelmana on jemmata sinne tekemistä etenkin lapsille; lautapelejä, palapelejä, sarjakuvia ja muuta kivaa puuhaa.

Pöytä oli pitkän säilytyksen jäljiltä vähän rispaantuneessa kunnossa ja tunkkaisen hajuinen. Ylimääräiset tuoksut lähtivät hiomalla pöytä, ja elämänjäljet, kolhut ja kerrostumat saavat mielestäni näkyäkin.. Sen takia pöytä hiomisen jälkeen vain kevyesti kuultomaalattiin.

Tuoleina pöydän ympärillä ovat entisessä elämässään Herttoniemen yhteiskoulussa virkaa toimittaneet klassiset ja pinottavat Tuoli 50 -tuolit. Ja toki istuimena toimii myös neljän hengen perhepediksi levitettävissä oleva sohva.

Tekisi sitten joskus mieleni kokeilla, kuinka monta ihmistä pöydän ympärille mahtuu, eli kuinka monen ihmisen illanistujaisiin 12 neliön mökki taipuu. Hykerryttävän ihanaa jo ihan vain ajatuksenakin!

Jaa