Kaupallinen yhteistyö: Kauniisti kotimainen

Joka vuosi marraskuun viimeisinä viikkoina olen huokaillut, miten tarpeeseen joulun ja sen odotuksen armollisuus sekä lämpö tulevat. Mutta tänä vuonna se kaikki merkitsee entistä enemmän.

Elättelen yhä arasti toivetta, josko sittenkin pääsisimme jouluksi Pohjanmaalle, mutta samalla olen alkanut pehmitellä ajatusta kaupunkijoulusta antautumalla joulutunnelmointiin jo hyvissä ajoin ennen ensimmäisen joulukalenteriluukun avausta. Joulu tulee onneksi poikkeusaikoinakin, maalle ja kaupunkiin.

Vaikka pidän kotimme hallittavissa olevasta runsaudesta, joulukoristeissa olen aika maltillinen. Koristelemme kotimme jouluun pääasiassa kynttilöin ja valoin (ne tosin ovat ilonamme läpi pimeän vuodenajan), jouluisin sävelin (joululaulujen harjoittelu pianolla on aloitettu jo lokakuussa) ja havuin sekä joulukukin.

Ensimmäiset kotimaiset joulukukat hankin viikko sitten, samalla kun ruukkujoulukuusi kannettiin sisään. Se oli ihmeellistä: kaikki marraskuun nimeämätön tahmeus lähti samalla ovenavauksella, kun kotiin saapui havujen sekä hyasinttien turvallinen ja kotoisa tuoksu.

Ostan joulukukkani aina kotimaisena. Se on tietoinen valinta, ja kotimaiset joulukukat on helppo tunnistaa sirkkalehtimerkistä. Lähikukka työllistää Suomessa, minkä lisäksi sen kuljetusmatkat ovat lyhyitä. Turha rahtaaminen jää pois, ja kukka saapuu kauppaan tuoreena, eikä kärsi pitkistä kuljetusmatkoista.

Minulla on tapana tehdä joulukukista erilaisia asetelmia. Niitä varten ei tarvitse hankkia mitään uusia kippoja ja kappoja, sillä hauskimmat asetelmat syntyvät käyttämällä kodin purnukoita, astioita ja koreja luovasti. Muut tilpehöörit käyn keräämässä metsästä. Puista saa irrottaa oksia vain, jos metsä on oma, mutta tuulen irrottamia oksia ja havuja saa käyttää.

Jouluisiin kukka-asetelmiin tarvitsee:

  • Kotimaisia joulukukkia, kuten hyasintteja, ritarinkukkia ja joulutähtiä.
  • Erilaisia astioita, kuten lasipurkkeja, juomalaseja, kukkaruukkuja, lautasia, tuikkukuppeja, koreja, maljakoita ja kulhoja. Jos kotoa ei tunnu löytyvän mitään sopivaa, kirpparit ovat pullollaan astioita joulukukka-asetelmiin.
  • Asioina voi myös käyttää vanhoja säilyketölkkejä ja -lasipurkkeja, joista irrottaa etiketit.
  • Metsän tarjoamia koristeita, kuten tuulen irrottamia havuja, kauniita keppejä ja risuja, käpyjä ja kaarnanpaloja. Myös kauniit kivet ja kesän jäljiltä kuivuneet talventörröttäjät ovat kivoja.

Sitten vain annan fiiliksen viedä!

Hyasintit ja ritarinkukka saavat kaiken voimansa sipulista, eivätkä ne tarvitse multaa tai edes kastelua, joten niistä voi asetelmia tehdessä varovasti irrottaa mullan kokonaan. Halutessaan molempia sipulikasveja voi myös niukasti kastella. Runsas vedenlotraus saa sipulikukat kuitenkin kasvattamaan pitkät varret. Joulutähti taas viihtyy mullassa ja voi parhaiten, jos sitä kastelee niukasti mutta usein.

Joulutähdistä on saatavilla vaikka mitä värejä, mutta yleensä suosin perinteistä punaista tai sitten raikasta valkoista. Joskus mietin, liittyykö joulukukan värivalintani siihen, mitä juuri sillä hetkellä elämääni kaipaan. Punainen olisi ehkä turvallisuutta sekä kotoisuutta ja valkoinen seesteisyyttä sekä selkeyttä. Nyt hankin valkoisen, mutta tuntuu, että tänä jouluna tarvitaan molemmat. Sama juttu ritarinkukan kanssa.

Hyasinteista taas ostan villisti kaikkia värejä ja ripottelen niitä asetelmiksi joka puolelle kotia. Kun kukkavana lakastuu, ostan tilalle uuden, jotta voin nauttia hyasinttien tuoksusta koko jouluajan.

Tänä vuonna aioin koittaa hyasinttien tuoman ilon pidentämistä tuleviin kesiin asti, sillä sain kukka-alan ammattilaiselta vahvistuksen siihen, että joulukukkasipuleita voi käsitellä samalla tavalla kuin esimerkiksi narsisseja ja muita pääsiäiskukkia:

Hyasintin voi istuttaa kukinnan jälkeen maahan, jos maa on sula. Tällöin hyasintin sipuli kannattaa istuttaa lehtineen kymmenen senttimetrin syvyyteen. Jos käy hyvin ja sääolosuhteet ovat kohdillaan, tämän joulun hyasintit ilahduttavat kukkimalla vuoden tai parin päästä keväällä. Ihan kuten palstallamme ja kerrostalopihamme yhteiskukkapenkissä kukkivat keväisin menneiden vuosien pääsiäiskukat!

Toinen vaihtoehto pitkittää hyasintin elämää on hoitaa sipuli viherkasvina ja istuttaa se syksyllä muiden sipulikukkien kanssa ulos. Silloin sipuli kannattaa sijoittaa valoisaan paikkaan ja kastella sekä lannoittaa niukasti. Ritarinkukassa on hyasinttia enemmän voimaa kukkia uudelleen, mutta se kannattaa mieluiten hoitaa tällä jälkimmäisellä viherkasvikäsittelyllä.

Kun joulukukka-asetelmat olivat valmiina ja kuusenkynttilät sytytetty, leivoimme lasten kanssa monta pellillistä pipareita ja rakensimme piparkakkutalot. Nyt koti tuoksu joululta; kuusenhavuilta, hyasinteilta ja piparkakuilta. Lapset kaivoivat joulutarvikelaatikosta tonttulakit, jotka päässä on siitä lähtien nukuttukin.

Voi jouluaika, onneksi tulit ja otit meidät halaukseesi.

Kauniistikotimainen.fi-sivulta löytyy lisää vinkkejä ja hoito-ohjeita joulukukille.

Jaa