Mökkikausi Kivinokan kesämajallamme jatkuu aina vain näin joulukuussa, joten uskalsimme toteuttaa haaveemme lintulaudasta. Piipahdamme mökillä vähintään kerran viikossa, joten lintujen ruokintaa voi jatkaa koko talvikauden siinä samassa. Palkintona saamme toivottavasti seurailla lintulaudalla runsain määrin vierailevia pikkulintuja.

Kaupan lintujenruokahyllyltä otin lapsuuden lintulautakokemuksia muistellen kuorimattomia auringonkukansiemeniä. Sittemmin luin, että niissä on linnuille isompi homma kuin kuorituissa, mikä etenkin kovilla pakkasilla kuluttaa lintujen energiaa ihan turhaan. Seuraavalla kerralla ostan siis valmiiksi kuorittuja siemeniä. Niistä ei tule kuoriroskaakaan.

Lintujenruokahyllyillä tutkailin myös erilaisia lintujen talipalloja ja rasvasiemensekoituksia, ja niiden sisällysosaluetteloita lukiessani aloin miettiä, voisiko niitä tehdä itse. Raaka-aineet kun olivat yksinkertaisia, mutta valtaosassa rasva oli eläinperäistä tai epämääräisesti merkitty.

Ja internet osasi kertoa, että tokihan pikkulintujen talisiemenpalloja voi tehdä myös itse! Kunhan ainesosat ovat suolattomia ja mahdollisimman rasvaisia, kaikki on hyvin.

Lintujen talikakkuset voi tehdä esimerkiksi kuivakakkuvuokiin tai käyttää muottina vaikkapa kartonkisia maito- ja mehutölkkejä. Itse käytin muffinivuokia, jotka pysyivät muodossaan muffinipellin avulla. Menolippu maalle -blogissa talikakkuset oli tehty vanhoihin kahvikuppeihin, jotka oli ripustettu korvistaan puiden oksiin. Ihana idea!

Rasvana itse tehdyissä talipalloissa voi käyttää esimerkiksi kookosrasvaa, joka hyytyessään pitää talipallot kasassa. Etenkin pakkasilla vähän turhankin hyvin, joten mukaan kannattaa sekoitella oman paikkakunnan lämpöasteiden mukaan jotain kasviöljyä, kuten rypsiöljyä. Edullisempi munkkirasva toimii myös, mutta itse vältän sitä, sillä siinä on palmuöljyä – ja koska yhtä hyvä vaihtoehto on tarjolla kookoksisena.

Siemen-pähkinäsekoitukseen taas voi kipata kaikki kaappeihin kertyneet pussinpohjat. Kunhan vain esimerkiksi pähkinät eivät ole suolattuja. Itse lisäsin talikakkusten joukkoon vielä muutamat punaiset viinimarjat, ihan vain koristeeksi. Ehkä joku tintti arvostaa, että on muuten hienon punaiset marjat.

Ohje: itse tehdyt talisiemenpallot

24 kpl muffinikokoisia kakkusia

  • 500 g kookosrasvaa
  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • 2 litraa erilaisia siemeniä ja pähkinöitä. Itse käytin auringonkukansiemeniä (kuorittuja ja kuorimattomia), quinoaa, pellavansiemeniä, maapähkinöitä, hasselpähkinöitä ja rouhittua hamppua
  • Halutessasi pakastettuja marjoja, kuten punaviinimarjoja
  • Tarvitset lisäksi esimerkiksi muffinivuokia sekä ripustusnarua, ellei talikakkusia sitten laita tarjolle talipalloautomaattiin

Sulata rasvat kattilassa. Sekoita sulaneen rasvan joukkoon siemenet, pähkinät ja muut herkut.

Annostele seosta muffinivuokiin. Pidä huolta, että kaikkiin tulee tarpeeksi kakkuset kasassa pitävää rasvaa.

Aseta jokaisen kakkusen keskelle ripustusnarunpätkä tai laita niihin pystyyn ruuvi, naula, hammastikku tai joku vastaava, joka tekee kakkusiin niiden kovettuessa ripustusnarulle reiän. Tai tee kuten me ja käytä akkuporakonetta, tuota jokaisen keittiön perustyökalua, tehdäksesi reiän kakkusiin.

Mutta ennen porakoneen käyttöä laita kakkuset kovettumaan pakkaseen. Riippuen pakastimen tehoista, vajaassa tunnissakin on valmista. Valmiita kakkusia kannattaa säilyttää pakkasessa, kunnes ne ripustaa ulos lintujen riemuksi.

Jaa