Kaupallinen yhteistyö: Kuja Studio

12 neliötä, 2 aikuista, 2 lasta ja 4 vuodenaikaa Suomessa. Pikkumökkimme alkutilanne sekä haaveemme sen tulevasta saivat sormen suuhun. Meidän toiveenamme oli remontoida mökistä nelihenkisen perheen pienen pieni kesäparatiisi, jossa olisi mahdollisuudet laittaa kunnolla ruokaa (pääasiassa ulkokeittiössä tosin), muokkaantuvat tilat yöpymiseen koko sakille ja mahdollisuus yöpyä myös kesäkauden ulkopuolella.

Ymmärsin, että oma kirppisaarteita bongaileva silmäni sekä kodin rymsteeraustaitoni yhdistettynä puolison remonttitaitoihin eivät tässä tilanteessa riittäisi, vaan tarvittaisiin ammattilaista. Lopulta yhteisten ystävien kautta löysin Kuja Studion, jonka arvot mätsäsivät ja jonka muotoiluilme tuntui juuri sopivalta 50-luvulla rakennettuun ja tähän päivään päivitettävään pikkumökkiin.

Kuja Studio on viime vuonna perustettu itsenäinen muotoilustudio ja puusepänverstas, joka toimii tuossa melkein Helsingin naapurissa, Lohjalla. Tekemisen pohjana on vastuullisuus ja lähituotanto. He tekevät oman huonekalumalliston lisäksi tuotesuunnittelua sekä puusepäntyönä mittatilauskalusteita. Tekemisessään he keskittyvät urbaanin asumisen tarpeisiin – eli vaikkapa linnuntietä nelisen kilometriä Helsingin keskustasta sijaitsevan kesämajan tilaratkaisuihin!

Sain ilokseni Kuja Studion yhteistyökumppanikseni, ja maaliskuun alussa alkoivat suunnittelutyöt. Kuja Studion Mikko ja Antti kävivät tutustumassa mökkiin ja mittailemassa sen vinoja nurkkia ja kaltevia lattioita laitteilla, jotka näyttivät siltä kuin olisivat peräisin jostain avaruuselokuvista. Jokaisen millin huomioiminen on kuitenkin tärkeää, kun mökkiä ei todellakaan ole rakennettu vatupassin kanssa.

Saimme nähtäväksemme myös erilaisia materiaaleja, joita kiintokalusteissa voitaisiin käyttää. Lisäksi Mikko ja Antti kuuntelivat ajatuksiamme ja toiveitamme, minkä perusteella ensimmäiset raakapiirrokset tehtiin.

Ensimmäinen hahmotelma tehtiin puolison ja minun mietteiden perusteella. Siinä pöytätila on porstuan isojen ikkunoiden ääressä ja pieni takka keskellä tilaa. Kuvissa näkyvään vuoderatkaisuun palaan myöhemmin, sillä se ei ole Kujan käsialaa (vaikka heilläkin oli vaikka mitä ideoita tähänkin). Sänky kuitenkin on päiväsaikaan sohvana ja avattuna tulee keskellä pohjapiirrosta olevan katkoviivan kohdalle.

Sitten Kujan jengi sai idean siirtää takan mökin keskeltä porstuan puolelle. Näin se kylmällä säällä lämmittää isojen ikkunoiden kautta käyvän vedon, ja koska porstuan lattia on laattaa, ei erillistä lattiasuojaustakaan tarvita. Isoin juttu tässä pyöräytyksessä oli kuitenkin se, että mökin muita huonekaluja pystyi pyöritellä eri asentoihin paljon paremmin.

Ainut miinus taas oli takan savuhormi, joka tulee peittämään osan ikkunan komeasta näkymästä, mutta siitä huolimatta takan paikan siirto oli loistava idea, joka ei olisi tullut itselleni mieleenkään! Samalla pöytä siirtyi tuvan puolelle, mikä oli hyvä ratkaisu. Pöytä kun olisi ollut korkeammalla kuin ikkunan alalaita, mikä olisi ollut vähän hassun näköistä ja myös epäkäytännöllistä.

Seuraavassa hahmotelmassa päätettiin siirtää ikkunaa nurkasta keskelle huonetta. Keittonurkkauksessa huomioitiin pieni integroitu ja aurinkosähköstä virtansa ottava jääkaappi. Pöytä vaihtui vanhaksi klaffipöydäksi, jonka yksi teistä seuraajista minulle möi ja Pohjanmaalta tänne Helsinkiin postitti, kiitos vielä hurjasti! Myös jakkarat tulevat käytettynä, sillä niiden ei tarvitse olla mökin mittojen mukaan tehtyjä.

Sitten pyöriteltiin taas. Keittiö siirtyi nurkasta toiselle seinustalle. Ilmavamman ilmeen lisäksi tämä järjestys mahdollistaa keittiön näppärämmän yhdistämisen seinän takana olevaan varastoon, jossa tulee sijaitsemaan lieden kaasu sekä aurinkoenergiajärjestelmä, josta esimerkiksi jääkaappi ottaa energiansa. Pöytäryhmä siirtyi keskelle huonetta siirretyn ikkunan ääreen. Ja kas, seinustalle jäi vielä tilaa hyllykölle!

Nyt raakahahmotelmat olivat valmiina, ja Kuja Studiossa alettiin piirtää 3D-mallinnuksia. Niitä oli keskellä sekasortoisinta remonttikaaosta upea katsoa: että tällainenkö tästä tosiaankin tulee! Jokainen sentti mietitty niin jetsulleen että!

Ihastuttiin kaiken muun lisäksi etenkin Kujan ajatukseen kaapinovien leikkisästä mutta tyylikkäästä väriyhdistelmästä. Pienessä mökissä meillä on ajatuksena mennä paljon luonnonläheisemmin ja maltillisemmin sävyin kuin niin sanotussa kaupunkiasunnossa (mikä on sinällään hassu määritelmä, sillä lähtiessämme mökille, lähdemme kohti Helsingin keskustaa), mutta tämä väri-ilottelu tuo kivaa kujeilevaisuutta luonnosta poimittuihin sävyihin.

Ruokaa laitetaan kesällä pääasiallisesti ulkona, mutta mökkiinkin tahdottiin pienenpieni keittiö kaasuliedellä. Siinä voi sitten talvisin keittää kaakaot ja kesäisin sadesäällä aamupuurot. Ison alaoven taakse piiloutuu integroitu jääkaappi, ja vetolaatikot ovat jätteille. Biojätteelle ei tarvita erikseen keräysastiaa, sillä ne voi käydä kippaamassa heti kokkailun jälkeen kompostoriin, mutta muu kierrätys koitetaan saada mahtumaan näihin ja mahdollisesti sängyn säilytysjärjestelmään jemmattuihin pussukoihin.

Kujan ehdottamista keittiövaihtoehdoista yhdisteltiin mieleinen ja pyöriteltiin värikarttaa vielä ympäri.

Eteiseen Kuja Studio piirsi kaksi erilaista säilytysjärjestelmää. Molemmat niin upeita ja kauniita! Penkki säilytyslaatikoilla toisi lisää säilytystilaa, mutta toisaalta avohyllyt kengille ovat etenkin lasten kanssa näppärät.

Nurkkaan mittojen mukaan suunniteltu hylly on ihan mieletön! Ei olisi tullut mieleenkään, että siihen edes mahtuisi hylly. Mutta tähän tulevat ainakin mökin ihanat kirppisastiat.

Päädyn säilytystila on myös sellainen puusepänammattitaidon kultamitalinäyte, että huhhuh! Vinon mökin kanssa on tehty millintarkkaa duunia, käytännöllisyyttä unohtamatta. Vau! Toisessa mökin päädyssä on myös avomallinen säilytystila, jossa on huomioitu paloturvallisuuden vaatimat etäisyydet takasta. Miten tarkkaa suunnitteluduunia, tämäkin!

Vaihtoehtojen pyörittelyn jälkeen teimme valintamme, joiden perusteella Kuja Studio taas piirsi 3D-mallinnukset. Kalusteiden runkojen laminaattipinnoitteiden harmaa vaihdettiin toiveestamme lämpimämmän sävyiseksi, ja muiden värifiilistelyjemme pohjalta he tekivät muutamia ehdotelmia kaapinovien väreistä. Ja jo oli hankala päätös se!

Mutta niin vain kesämajan mittojen mukaan tehdyt kiintokalusteet ovat nyt puuseppien valmistettavina Kuja Studion verstaalla Lohjalla. Parin viikon kuluessa pitäisi päästä asentelemaan niitä paikoilleen. Hykerryttävä ajatus, sillä ihan juurihan mökin seinistä puuttui vielä paloja!

Jaa: