Bongasin Biolanin Instagram-tililtä vinkin, että tulppaanit ja muut sipulikukat voi istuttaa kukkapenkin lisäksi kasvamaan myös ruukkuihin. Tietenkin, miten en ollut tullut ajatelleeksi moista!  

Me olemme sujauttaneet syystöiden yhteydessä palstalle kymmenittäin tulevan kevään kukkijoita, ja myös kerrostalopihan yhteisöllisestä kukkapenkistä nousee keväällä aina ensimmäisenä narsisseja, tulppaaneita ja krookuksia. Mutta parvekkeella on aina ensimmäiset kukkijat haettu puutarhamyymälästä.

Ensi keväänä tilanne on toivoakseni toinen! Sipulikukkia voisi istuttaa ihan omiin ruukkuihinsa, mutta minä päätin hyödyntää parvekkeella valmiiksi majailevien kasvien ruukkuja. Näin sipulikukat saavat olla niillä sijoillaan lakastuttuaankin ja toivottavasti nousta kukkimaan aina uudestaan keväisin.

Sujautin siis parvekkeella ensimmäistä vuotta talvehtivien minttujen ja jo useamman talven sekä kesän nähneen ruukkuraparperin ruukkuihin tusinan verran tulppaanin sipuleita; sellaisia yllätyssipuleita, jotka on kerätty pusseihin laarien pohjilta ja laitettu alennukseen. En siis tiedä niiden väriä tai edes lajia.

Minttu ja raparperi ottivat sipulikukkien istutuksessa vähän osumaa, mutta onneksi molemmat ovat sitä sorttia, että ne kasvavat, vaikka ne olisi unohtanut kastella ja sen jälkeen heittänyt kuolleeksi luultuina tunkiolle. Ehkä ne eivät pahastu, että saivat uusia kämppiksiä samaan ruukkuun.

Kukkasipulit saivat ehkä vähän liian vähän multaa päälleen, kun en viitsinyt alkaa availla uusia multasäkkejä. Tosin luin ohjeita, joiden mukaan ruukkuihin istutettaessa sipulit saavat jäädä lähemmäs maanpintaa, joten ehkä istutus onnistui puolivahingossa. Vettä sentään muistin laittaa, jotta kukkasipulit asettuvat kodiksi.

Ohjeissa tosin sanottiin sekin, että ruukut pitäisi nostaa talveksi johonkin lämpimään suojaan, varastoon tai autotalliin, mutta ei sitä kukkapenkkiäkään varastoon nosteta. Tietenkin ruukussa halla pääsee tekemään tuhojaan helpommin kuin avomaalla, joten jospa tänä vuonna muistaisin suojata talvehtijat hallaharsolla.

Sitten vain unohdetaan koko juttu ja toivottavasti yllätytään iloisesti keväällä! Mitään runsasta kukkaloistoa muutaman sinne tänne tuikatun sipulikukan istuttaja ei tietenkään voi odottaa. Mutta mielenkiinnolla odotan, josko kevään voisi ensi vuonna huomata parvekkeella niin mullasta tunkevista punaisista raparperinykeröistä kuin ylväästi kohti taivasta kohoavista tulppaaneistakin.

Jaa