Kaupallinen yhteistyö: Otava

Ensimmäinen glögipullollinen on nautittu ja joululaulut ovat ottaneet paikkansa koti-iltojen soittolistoilla. Vaikka eteläiseen Suomeen ei saataisi lunta, joulu saadaan siitä huolimatta. Onneksi. Joulun odotus muuttaa terävän pimeyden pehmeäksi hämäräksi ja silittelee väsymyksen kireydet rennommiksi.

Meillä jouluun kuuluvat myös joulukirjat. Kaivamme jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta esiin tutut joulusadut, jotka sanoillaan ja kuvillaan tuovat joulun. Ihan kuin joulukoristeet, joissa suuri osa tunnelmasta tulee niiden tuttuudesta ja vuosien varrella kerääntyneistä yhteisistä muistoista.

Kulmistaan nuhjaantuneiden joulusatujen lisäksi meillä on viime vuosina ollut tapana lukea myös uusia joulukirjoja, joista osa jää seuraavienkin vuosien jouluperinteisiin ja osa annetaan eteenpäin ilahduttamaan uusia lukijoita.

Tässä meidän tämän vuoden jouluiset uutukaiskirjat yhteistyökumppanini Otavan valikoimista. Toinen kirjoista sopii joulunodotukseen 24 lyhyehköllä luvullaan. Toinen kirjoista taas on mahtava joululahja, sillä se sijoittuu jouluaaton jälkeisiin lomapäiviin Korvatunturilla.

Kirsti Manninen ja Ninka Reittu: Pandakaksoset joulun jäljillä

Tykkään ihan hurjasti tästä viime vuosina heränneestä joulukirjakonseptista, jossa yksi kirja toimii ikään kuin joulukalenterina sisältäen 24 tarinaa tai lukua. Sellainen on myös täksi jouluksi ilmestynyt Kirsti Mannisen kirjoittamana Pandakaksoset joulun jäljillä.

Tarinassa pienet pandat matkaavat kaukaiseen Suomeen mukanaan sukunsa muinoin Joulupukilta lahjaksi saama lyhty. Taianomainen lyhty on sammunut, mihin tarvitaan Joulupukin apua. Harmi vain, että matkanteko kuumailmapallolla tyssää Majakkasaarelle keskelle Suomenlahtea, kauas tuntureilta. Onneksi Majakkasaarella asuu tonttuja – kuten kaikkialla Suomessa – ja laajan tonttusuvun avulla pandakaksoset alkavat taittaa matkaa kohti pohjoista.

Kirjan tarina vie tutustumaan muinaisiin jouluperinteisiin, mutta mukana tasapainottamassa on nykymuksuille tuttuja jouluperinteitä: päiväkodin joulujuhlat, joulukukat, kirjastosta löytyvät joulukirjat ja joululahjojen hankinta kirpputorilta. Ja kaiken alla kulkee tietenkin tarina jouluntaiasta.

Ninka Reittun suloinen ja samalla vauhdikas kuvitus tuki tarinaa kivasti – lapsetkin tunnistivat Reittun kynänjäljen yhden lempparisatukirjasarjansa, Prinsessa Pikkiriikin, sivuilta.

Kirjan ikäsuositus on kolmivuotiaista ylöspäin, ja tarina olikin vähän liian yksinkertainen meidän koeyleisöllemme. Silti he sen mielellään kuuntelivat kokonaan kahden illan aikana. Luulen myös, että koska tarinat ovat verrattain lyhyitä, tätä olisi voinut vanhemmille muksuille lukea toisen kirjan keveämpänä kaverina joulukuun iltoina. Nyt koeluetun kirjan saa kuitenkin neljävuotias ystävä, jonka uskoisin rakastavan pandakaksosten joulutarinaa, yksi luku kerrallaan nautittuna.

Mauri Kunnas: Joulupukin joululoma

Tämä tässä on täydellinen joululahjakirja! Monesti joulukirjat kertovat jouluun valmistautumisesta ja jouluaatosta, minkä takia niiden lukeminen heti aaton perään tuntuu laimealta. Joulupukin joululoma -kirjassa keskitytäänkin aikaan jouluaaton jälkeen, silloin kun Joulupukilla väkineen alkaa loma ja kun pienet satukirjalukijatkin ovat joululomilla. Kuten sanoin, täydellistä!

Kirjan sivuilla seurataan Korvatunturin meininkiä päivä kerrallaan, joulupäivästä 25.12. aina 6.1. koittavaan loppiaiseen ja sitä seuraavaan ensimmäiseen arkipäivään Joulupukin pajalla.

Kirjassa ovat mukana perinteiset juhlapäivät, kuten tapaninpäivä ja uudenvuodenaatto. Niiden historiaa käydään vähän tarkemmin läpi, samaten kuin meille vieraampia tapoja, kuten 28.12. vietettävän viattomien lasten päivän perinteisiin kuuluvia piloja.

Vaikka Kunnaksen tarinan taika nojaa vahvasti menneisiin aikoihin, mukaan sekoitetaan hauskasti nykypäivästä tuttuja juttuja ja esineitä. Päivissäkin on leikkisyyttä mukana: on muun muassa kaupunkipäivä, hiihtoretkipäivä ja möhkimispäivä, joista kaikki ja etenkin jälkimmäisen mielelläni sujauttaisin vakituisesti mukaan meidänkin perheemme joululomaperinteisiin.

Mauri Kunnaksen omalaatuisen tunnistettava kuvitus toimii tässäkin kirjassa. Ihan samalla tavalla kuin itse jo lapsena uppouiduin runsaisiin ja yksityiskohtaisiin kuvituksiin, nyt omat lapseni tuntuvat löytävän kirjan sivuilta joka kerralla jotain uutta. Itseäni miellyttää kuvituksen lämminhenkisyys; toivottavasti meidänkin joulutunnelma on edes hivenen yhtä kotoisa, iloinen ja rakkaudentäyteinen.

Jaa