On kulunut reilu kuukausi siitä, kun sain masennusdiagnoosin ja aloitin lääkityksen. Ja kyllä, kuten niin moni sanoikin, kyllä se siitä alkaa helpottaa.
Ensimmäisenä huomasin muutoksen tilanteissa, joissa aikaisemmin ahdistus on humahtanut päälle kaiken nielevänä. Tunnistin ne tilanteet, osasin olla varuillaan, jännitin kehoni ottamaan pakokauhuaallon vastaan. Mutta mitään ei tullutkaan, korkeintaan pieni ärsytys.
Olo oli pölmistyneen tyyni.
Uskaltauduin kävelemään sisään keittiötarvikkeita myyvään erikoisliikkeeseen. Pari viikkoa aikaisemmin olin koittanut ostaa sieltä rikkimenneen pressopannun tilalle uutta. Tuolloin hyllyjen välissä iski kuitenkin paniikki: ihmisiä oli liikaa, en löytänyt hyllyiltä etsimääni pannua ja ajatus myyjältä kysymisestä kauhistutti. Juoksin liikkeestä ulos kadulle sen näköisenä kuin olisin juuri varastanut jotakin.
Nyt kysyin oikeaa pannua, jutustelin myyjän kanssa vielä niitä näitä ja kävelin liikkeestä ulos sisäisesti tanssahdellen. Saisin keitettyä aamukahvini ilman säätämistä, mutta ennen kaikkea olin sosiaalinen, tavallinen minä. Ilman pinnistelyä, siitä vain ohimennen.
Huomasin pelkoni sosiaalisia tilanteita kohtaan jo keväällä. Koronaeristäytymisten ja etäkokousten jälkeen tuntui kerta kaikkiaan mahdottomalta ajatukselta, että tapaisin vielä joskus yhteistyökumppaneita kasvotusten. Että voisin astella tuonne jonnekin kertomaan, miksi heidän kannattaisi satsata rahaa juuri minun osaamiseeni. Tai että haastattelisin asiantuntijoita kasvotusten. Tai että nousisin lavalle isomman yleisön eteen puhumaan. Ei ikinä.
Tunsin oloni mörrimöykyksi, jolla ei ollut enää minkäänlaisia sosiaalisia taitoja – tai edes haluja niiden hallitsemiseen.
Kesän lopussa ystävienkin näkeminen alkoi ahdistaa. Puolison täyttäessä 40 vuotta, hän kutsui naapureita synttärikahveille kotikerrostalomme pihaan. Minä en pystynyt mennä, keho painoi kuin päälleni olisi puettu lyijystä valettu haalari. Kurkin verhojen raosta pihalle kuin noh, mielipuoli. Avoimesta ikkunasta kantautui naurunpyrähdyksiä. Yritin pakottaa itseni ulos, edes käväisemään – jumalauta nainen, puolisosi nelikymppiskahvit! Mutta tuntui, että saatan kuolla, jos nyt joudun ihmisten keskelle, tuttujenkin.
Kun puoliso sitten kantoi kahvittelujen jälkeen likaisia kuppeja kotiin posket ilosta punoittaen, minua hävetti. Olin niin pettynyt itseeni, että en noloudeltani pystynyt edes itkeä.
Olen miettinyt, kuinka paljon sosiaalisten tilanteiden pelko on masennuksen aikaansaamaa, kuinka paljon koronan. Meidän arkemme, meidän elämämme, perustuu sille, että ympärillä on ihmisiä. Sitten yhtäkkiä vapauden mahdollistaneesta kaupunkikodista tuli vankila, kanssakulkijoista potentiaalisia kulkutautisia. En tiedä kumpi rikkoi sisustaani enemmän; sosiaalisten lasten sosiaalisten kanssakäymisten kieltäminen vai se, että yhtäkkiä piti pärjätä niin kovin yksin.
Ihminen on laumaeläin, ja varoittamatta meidät oli eristetty laumastamme häkkeihin. Näimme kaltereista toisemme, mutta emme saaneet koskettaa, auttaa, olla aidosti läsnä.
Parantumiseni kannalta onkin ollut olennaista, että nyt on voinut taas nähdä ystäviä ja tuttavia, avata elämä kodin ulkopuolelle. Olen mennyt pelkoa vastaan, tavannut ihmisiä ja – voi hyvänen aika – nauttinut niin paljon, että tuntuu kuin jokainen keskustelu ja halaus olisi noussut onnelliseksi hiprakaksi päähän.
(Muuten en mitään päihdyttävää olekaan nauttinut sitäkään vähää kuin ennen. Nyt tosin ajattelin – jos siltä tuntuu – viikonlopun illallisella nauttia myös viiniä, sen verran paremmissa kantamissa jo ollaan.)
Masennusdiagnoosi on auttanut jaksamaan arkea ja etenkin töitä. Sain syyn tyhjentää kalenteria, ottaa rennommin. Kun en alkuun asettanut itselleni tavoitteeksi muuta kuin aivan pakollisten hommien tekemisen, kaikki siihen päälle tuntui saavutukselta. Ensimmäisten viikkojen aikana saattoi olla, että tein lopulta ihan täyden ja aikaansaavankin työpäivän, mutta jos olisin asettanut sen tavoitteeksi aamulla, olisin rusentunut ahdistuksen alle.
Puhelimeni muistiinpanoissa on peräkanaa kaksi huomiota työnteosta. Toisessa fiilistelen sitä, miten tuntuu kuin olisin yhtäkkiä saanut vuorokauteen lisää tunteja. Että vaikka en tunne itseäni tehokkaammaksi kuin ennen, päiviin mahtuu enemmän ja to do -lista lyhenee ilman kiireentuntua.
Ja sitten toisessa muistiinpanossa mietin, miten edelleen käytän kaikkeen tekemiseen aivan valtavan määrän aikaa. Pohdin, miten tuntuu kummalliselta, että jotkut ihmiset saavat työpäivän verran asioita aikaan parissa tunnissa, kun itselläni sähköpostitkin laahaavat pari päivää jäljessä, vaikka kuinka naputan ja naputan.
Päivät eivät olekaan toistensa kaltaisia (kuten eivät päivien säätilatkaan, mihin löyhästi sidon tämän postauksen kuvituksen, jossa uin samassa rannassa, kahtena tunnelmaltaan ihan erilaisena päivänä). Joinakin päivinä olo on niin hyvä, että mietin, olenko yksinkertaisesti vain liioitellut ja aloitinko lääkkeetkin nyt ihan turhaan. Ja sitten toisena päivänä mustuus nousee kitalakeen asti.
Niin ne lääkkeet. En saanut niiden aloituksesta oireita, vaikka kuulemma yleensä aina on jotain. Päätä kyllä särki etäisesti ja koin ohimeneviä kuvotuksen aaltoja, mutta mistä näitä tietää.
Mutta sen huomaan, että kiinnityin lääkkeisiin ensimmäisestä päivästä lähtien. Varmasti myös fyysisesti, mutta ennen kaikkea henkisesti. Lääkkeet ovat konkreettinen kädessä pidettävä todiste siitä, että olen ottanut askeleen kohti paranemista. Ne ovat lupaus siitä, että helpottaa. Voi olla, että lumelääkekin olisi auttanut alkuun. Tärkeintä oli se, että aloin uskoa, että olo on parempi.
Puhuin kuitenkin heti toisella tapaamisella psykiatrin kanssa siitä, että pelkään jo nyt, miten vieroitus lääkkeistä tapahtuu. Psykiatri otti huoleni huomioon ja muistutti että lääkkeillä mennään vain pahimman yli. Psykoterapian aloittamista varten pitää olla voimia.
Onkin oikeastaan onni, että viikkojen kuluessa aloin huomata mielialalääkkeiden sivuvaikutuksia. On sitten helpompi päästää lääkkeistä aikanaan irti.
Kuukautiskiertoni mukaan elävä himo tasaantui littanaksi, ja jos yleensä tunnen ovulaation, nyt yhteys on katkennut. Libidoni laskee. En välttele seksiä, mutta ajatus siitä ei myöskään saa vatsanpohjaa kouraisemaan odottavasti. Seksistä tulee minulle vähän samanlainen asia kuin televisiosta. Se ei pyöri mielessäni juuri koskaan ja jos pyörii, keksin sata muuta mielenkiintoisempaa asiaa tehtäväksi. Mutta kun minut saa houkuteltua television pariin, innostun ja nautin.
Orgasmit ovat ilotulituksen sijaan kuin yksi ilmaan ammuttu kissanpieru. Piu. Ihan kuin hikinen ja hallitsematon eläimellisyys olisi pyyhkäisty pois, ja jätetty tilalle vain rationaalinen ihmisyys.
Olen alkanut kärsiä uniongelmista, joita ei ennen ole ollut. Herään usein kahden-kolmen aikoihin yöllä vatvomaan ihan mitättömiä asioita. Ja kun sitten ehkä useampaakin tuntia myöhemmin lopulta nukahdan uudestaan, vaivuin vain kummalliseen horrostilaan, jossa näen unta nukkumisesta, vaikka samalla olen tietoinen, että en oikeastaan kunnolla nuku.
Vuosien valvominen pikkulapsiaikana jätti kehoon muistijäljen. Nyt yksikin huonosti nukuttu yö tuntuu siltä kuin minut olisi valettu elävältä betoniin. Jätän pois illan rauhoittavan yrttihaudukkeen, että en ainakaan herää pissahätään. Herään silti, harva se yö, eikä koskaan illalla tiedä, minkälainen yö on edessä. Pelottaa, että pian olen samassa tilanteessa, jossa vuosia sitten olin: en uskalla mennä nukkumaan, kun ei siitä kuitenkaan mitään tule.
Luin Hesarista artikkelin, jossa kerrottiin, että masennus ei aiheuta unettomuutta, mutta että unettomuus aiheuttaa masennusta. Helvetin nurinkurista, että sitten juuri masennuslääkkeet unettomuutta kuitenkin aiheuttavat.
Valvoessani tajuan yhä selvemmin, että vaikka tämä on ensimmäinen masennusdiagnoosini, olen kärsinyt ihan samoista oireista ennenkin. Vaikka olen aavistanut jonkun olevan pielessä ja jälkikäteen ymmärtänyt kaikkien oireiden mätsäävän masennukseen ja uupumukseen, en ole aikaisemmin ymmärtänyt tilanteeni vakavuutta. Olen ollut niin väsynyt. Olen laittanut väsymyksen piikkiin kaiken sekoilun, unohtelun, ahdistuksen ja mustan sumuisuuden.
Oli miten oli, nyt kaikkineen ero ihan vain kuukauden takaiseen on jättimäinen.
Ihan kuin edessäni avautuvalta näyttämöltä olisi ensin yhden kohdevalon sijaan laitettu päälle kaikki valot. Sitten vain raollaan olevaa esirippua alettiin hiljalleen vetää sivummalle. Pieneen pisteeseen keskittynyt katseeni laajeni. Sitten takaseinäkin irrotettiin. Näin yhtäkkiä horisonttiin, joka oli ollut mustan seinämän takana niin kauan, että en ihan hahmota milloin mielelläni on viimeksi ollut näin paljon tilaa.
Oman navan ympärille keskittynyt hätäinen pyöriminen on hidastanut tahtia ja pystyn taas paremmin avartamaan keskittymistäni ja ymmärrystäni myös muihin ihmisiin ja eliöihin. On taas näkymä kauas, tulevaisuuteen ja haaveisiin.
Mutta silti edelleen: minä olen vasta matkalla, minä olen mielenterveyskuntoutuja.
Hieno kirjoitus, ihan kokonaan hieno.
Tutulta kuulostaa tuo sosiaalisten tilanteiden pelko pitkän poikkeusajan päätteeksi.
Voimia ja ihanaa että olet aloittamassa psykoterapian. Se on mahtavaa. Hidasta, mutta mahtavaa.
Voi miten kylmät väreet nostattavasti kuvasit niin tutun tarinan, kiitos! Jos jotain voi sanoa varmuudella, niin parempaa on tulossa. Libidon katoaminen on pelottavaa, mutta se palautuu kyllä.
On tosi arvokasta, että kerrot matkasta jo alkuvaiheessa. Kun paljastaa haavoittuvaisuutensa, saa huomata, että ympärillä on iso joukko ihmisiä, jotka on kokeneet saman ja osaavat tukea. Samalla tunnistaa heidät, jotka kääntää selkänsä.
Masennus muutti mua pysyvästi, mutta toipumisen jälkeen se on valtava voimavara. Tiedän varmuudella, että aivan kaikki menee ohi, joka kerta. Niin paljon valon hetkiä sun matkalle, pidä ekstra hyvää huolta itsestäsi!
Masennus on epäreilu ja katala oireyhtymä, koska se muuttaa AJATTELUA ja TUNNE- elämää. Siksi usein onkin hyödyllistä, että oirejaksoista kirjoitetaan; myöhemmin pystyy erottelemaan ainakin osan niistä ajatuskiertymistä, jotka ovat oireiden triggeröimiä. Että tosiaan- minkälaisen linssin läpi maailmaa ja sen tilanteita havannoidaan. Osa uskomuksista on juurtuneena mieleen klassisesti ”lapsesta lähtien”, oireiden vuoksi ne kulminoituvat. Esim. ”pitää tehdä kaikki hyvin/ pärjätä omatoimisesti/ välttää virheitä/ ansaita arvostus/ tai ”ei saa vaivata toisia/ olla takertuva/ itsekäs/ lapsellinen/ hankala”. Mieli voi olla täynnä sääntöjä, joiden mukaisessa labyrintissä pitää navigoida. Päälle kuorruttuu vielä monenlaista kompensaatiota, mikä pitkittyessään pahentaa oloa. Ydintunteet peittyvät reaktiivisilla tunteilla.
Vielä vinkkaan uudestaan: kandee tsekata Mielenterveystalon sivuilta ”Psykoterapiaan hakeutujan opas”.
Voimia marraakuuhun!
Avoin ja rehellinen kuvaus, josta saa vertaistukea. Suosittelen lukemaan Maria Nordinin ”Eroon oireista” -kirjan. Siinä pn perspekstiiviä avaavaa asiaa kehon ja mielen oirehdintaan sekä paranemiseen liittyen.
Minä taas suosittelen olemaan lukematta, ja hakemaan jatkossakin neuvot mielummin terveydenhoitoalan ammattilaisilta.
Jännä lukea tätä kun itselleni nuo sosiaaliset paniikit ja sosiaalisten tilanteiden pelko, ahdistus ja haluttomuus seksiin ovat olleet kiinteä osa arkea teini-iästä asti. Olen ottanut ne osaksi persoonaani. Minä olen tällainen ja tällaista on elämäni.
Välillä olen miettinyt millaista olisi elää jos ei tarvitsisi jännittää kaupassa käyntiä ja uskaltaisi mennä vaikkapa elokuviin yksin (yleensä en mene edes seurassa). Tai jos ei tarvitsisi aina tulevaa suunnitellessa pohtia myös sitä vaihtoehtoa, että mieli potkiikin täysin vastaan. Mutta nuo ongelmat ovat minulle niin normaaleja etten edes viikottain tai kuukausittain ajattele millaista olisi jos niitä ei olisi. Kun niin vaan on.
Minulla on joskus diagnosoitu keskivaikea masennus, mutta lääkkeitä en ole syönyt ja luulen, että kun nämä asiat ovat minulle niin arkisia niin en ole osannut niitä nostaa esille. Minulle väläytettiin psykoterapian mahdollisuutta, mutta se ei koskaan edennyt sen pidemmälle.
Tästä vaan herää se kysymys, että millainen olen oikeasti? Voinko sanoa oikeasti olevani tällainen kuin nyt olen vai olisinko ehkä oikeasti se ihminen, joka tietyssä seurassa nousee esille ja hetkittäin iloitsee estoitta. Olen nytkin värikäs persoona, mutta miten paljon säihkettä ja glitteriä olisi jos minulla ei olisi rajoitteitani. Vai onko pitkäkestoinen masennus tarttunut minuun niin syvälle, että se on muokannut persoonaani pysyvästi?
Niin ja noista muistijäljistä. Huomaan sen itse vahvasti työssäni. Olen kerran polttanut itseni loppuun ja sen jälkeen en ole pystynyt lähes kymmeneen vuoteen tekemään täysipainoisesti töitä. Huomaan todella herkästi tilanteet ja asiat, jotka vievät voimia ja rwagoin niihin ihan valtavalla herkkyydellä. Jos ennen en huomannut pieniä merkkejä niin nyt ne loistavat neonvaloissa edessäni.
Olen myös tietoisempi turvamekanismeistani jotka kytkeytyvät päälle kun kuormitus kasvaa. Vahvimpana tietynlainen automaattiohjaus. Tunteet ja ajtukset kytkeytyvät pois päältä ja suoritan minulta vaaditut arkiset toimet mekaanisesti olematta läsnä tilanteissa.
Meni nyt enemmän itsetutkiskeluksi ja oman navan tuijotteluksi tämä kommentti, mutta teksti herätti nyt tällaisia ajatuksia niin mennään näillä.
Ihanaa kun olet näin avoin. Itse juuri mietin, että pärjäänkö kahden viikon päästä olevaan psykiatrintapaamiseen asti, vai pyydänkö jo aiemmin jotain lääkitystä. Eli ilmeisesti kuitenkin itse suosittelet sitä, tai ainakin sinulle toimi se? Vaikka sivuvaikutuksia on ollutkin. Toi unettomuus on kamala oire, mitenhän sit kun se on muutenkin jo kuvioissa mukana… 🙁
Kaikki masennuslääkkeet ei aiheuta unettomuutta, mulla on nimenomaan korjattu lääkkeillä unettomuutta.
Lisäksi on väsyttäviä lääkkeitä, esim. mirtazapiini (murunen riittää, mutta se myös nälättää ihan hulluna). Kannattaa rohkeasti pyytää apua unettomuuteen <3
Ei ole pakko vastata tähän, jos menee liian henkilökohtaiseksi. Mietin vain, ajatteletko, että pikkulapsiajan valvominen on johtanut tähän tilanteeseen? Itsekin kyseisenä ajanjaksona ryytyneenä jäin pohtimaan. Tuntuu, että jotain minussa meni sen unettomuuden takia lopullisesti rikki enkä ole oikein missään vaiheessa toipunut.
Sama juttu täällä.