©Lahiomutsi Hampaiden Soodapuhdistus Kokemuksia Varjaymat Valkaisu Puhdistus Hammashygienisti-6641

Viime keväänä etuhampaisiini alkoi ilmestyä värjäytyneitä kohtia. Hampaissani olevien läikkien sävy tummeni ja koko suureni hiljalleen, ja lopulta kesän aikana huomasin vältteleväni hymyilyä. Opettelin hymyilemään huulet yhteen puristettuna, ja nauraessani vedin käteni suun eteen.

Olen ajatellut, että minulle ulkonäöllä ei ole niin suurta väliä. Paskat. Sain huomata, että kyllä on, kun ulkokuori ei enää olekaan se, mitä omakseen kokee. Tuntui, että näytin ihan epäterveeltä hampuusilta, joka vetää norttia korsteenina ja vähät välittää hampaidensa kunnosta.

Aloin miettiä hampaitani koko ajan. En laittanut huulipunaa, ettei huomio keskittyisi suuhuni. Pesin hampaitani maanisesti, mutta läikät sen kun syvenivät. Suudellessakin huomasin harhautuvani ajattelemaan, miten ällöttävältä hampaani näyttävät.

Tajuan kyllä itsekin, että ei tilanne toki ollut paha. Hampaani ovat terveet, niissä oli vain värjäymää. Mutta jotenkin kolhu tuli sellaiseen osaan ulkonäköä, johon muuten olen ollut tyytyväinen. Kaikki lähtee hymystä, mutta nyt pidin suuni mieluummin viivana. Vähensin kahvin juomista entisestään, jätin teetauon pois työpäiviä jakamasta ja punaviiniinkin tuli ikävä tumma sivumaku.

Sitten päätin, että asialle on tehtävä jotakin. Haluan hymyni takaisin! Varasin ajan hampaiden valkaisuun, vaikka hippi sisälläni tuhahteli moiselle turhuudelle ja jännitin, miten suuni ja hampaani reagoivat käsittelyyn.

Hampaiden valkaisua varten varasin ohjeiden mukaisesti ensin ajan hammaslääkärille hammastarkastukseen sekä suuhygienistille puhdistukseen. Tarkastuksessa jo hammaslääkäri totesi, että hampaideni värjäytymät ovat sellaisia, jotka kyllä lähtevät ihan soodapuhdistuksellakin. Ai että millä?

En ollut koskaan kuullutkaan soodapuhdistuksesta, mutta se kuulosti hyvältä. Se on valkaisua hellävaraisempi keino, sillä puhdistus tehdään mekaanisesti pyöreillä kalsiumkarbonaattihelmillä. Samaisella aineella siis, jota käytetään esimerkiksi kalkkitableteissa tai elintarvikkeissa happamuudensäätöaineena. Koska käsittely on hellävarainen, sen voi toistaa vaikka kahden kuukauden välein, jos niikseen tulee.

Soodapuhdistus ei valkaise kuten hampaiden valkaisu, vaan ainoastaan poistaa hampaan pinnalla olevia värjäymiä. Se sopi minulle paremmin kuin hyvin. En kaivannut –  ainakaan vielä – valkoisempaa legorivistöä, vaan sen vanhan tahrattoman purukalustoni takaisin!

Suunnitelma vaihtui siis lennosta, ja hammastarkastuksen jälkeen hammashygienisti teki minulle muun puhdistuksen ohessa myös soodapuhdistuksen.

Kasvoilleni laitettiin paperi, joka jätti vain suun näkyviin, ja huuleni pingotettiin erilleen muovisella muotilla. Sitten suuhygienisti kävi hampaani läpi laitteella, joka oli ikään kuin pieni painepesuri, jonka pesuvedessä oli mukana kaliumkarbonaattia. Se ei sattunut lainkaan tai tuntunut edes etäisesti ikävältä. Toimenpide kesti noin 20 minuuttia. Jo puolivälissä toimenpidettä suuhygienisti totesi, että värjäytymät etuhampaista ovat lähteneet.

Silti en epäuskoisena voinut kuin purskahtaa helpottuneeseen itkuun, kun puhdistuksen jälkeen sain kurkata peilistä. Tunnistin hampaani taas omakseni! Ne eivät ole Hollywoodin valkoiset, mutta ne ovat minun hampaani; tahrattomat ja ihanat hampaani. Hintaa soodapuhdistukselle tuli paljon vähemmän kuin hampaiden valkaisulle olisi tullut. Minä kävin Megaklinikalla täällä Helsingissä, ja maksoin soodapuhdistuksesta 50 euroa.

Miten tavattoman onnelliseksi niinkin pieni asia kuin muutaman tahran poistaminen hampaista voi tehdä. Minä sain hymyni takaisin.

Jaa