Kaupallinen yhteistyö: Lundia

Syksyiset säät tulivat yhtäkkiä, kuin joku olisi kiskaissut kesää ilakoivan estradin eteen viileässä varastoidun paksun syysesiripun. Kuukausien pihalla liihottelun jälkeen kotona tekee mieli muutakin kuin käydä pyörähtämässä ja pyörittämässä pyykkikonetta. Se on vallan tervetullutta ihan senkin takia, että kotimme kevät-talven kotirymsteerauksessa viimeistelyt jäivät keskeneräiseksi. Oli venyneen aikataulun aiheuttamaa turnausväsymystä, sekoboltsiksi äitynyt kalenteri ja sitten elämän armollisesti kodin sotkujen ulkopuolelle siirtänyt kesä.

Listat puoliso nakutteli paikoilleen jostain kaivamallaan vimmalla jo keväällä, mutta nyt on aika laittaa hiljalleen irtaimistokin paikoilleen. Eniten järjesteltävää ja pohdittavaa on ollut ja yhä on kotimme kahdessa pikkumakkarissa, joista toisessa oli ennen aikuisten makuuhuone ja toisessa minun työhuoneeni. Yhteisen ison lastenhuoneen aikaisemmin jakaneet koululaiset saivat niistä ikiomat huoneensa.

Leikki-ikäisten huoneesta koululaisten huoneisiin

Huonejärjestyksen muuttaminen on kuin pieni muutto (etenkin yhdistettynä kaikki huoneet läpikäyvään lattiaremonttiin), sillä pianoa lukuun ottamatta ihan jokainen huonekalu vaihtoi paikkaa ja / tai tehtäväänsä. Eniten muutosta tapahtui lasten reviireillä, sillä sen lisäksi, että he saivat omat huoneet, oli kalustusta aika päivittää leikki-ikäisille tarkoitetuista koululaisille sopiviin.

Lasten yhteiskäytössä aikaisemmin ollut iso Lundian avokirjahylly olisi voitu jakaa paloihin ja muunnella koululaisille sopivaksi. Se kuitenkin päätettiin jättää niille sijoilleen vanhaan lastenhuoneeseen ja rauhoittaa ovin sekä laatikoin aikuisten makuu-kirjastohuoneen hyllyksi ja liinavaatekaapiksi.

Koululaisten jalat alkoivat kasvaa junnukokoisen kerrossängyn laitojen yli, joten vaikka kunnostamamme viisikymmentäluvun kerrossängyn olisi voinut jakaa kahteen osaan, se lähti uuteen kotiin.

Niinpä aivan alkuun lapset melko omatoimisesti kantoivat huoneisiinsa vintagetuoleista kunnostamani työtuolit sekä kasasivat tavaransa röykkiöihin huoneiden nurkkiin. Pedit sijattiin lattioille vieraspatjoille.

Lundia-hylly kestää aikaa, käyttöä ja muutoksia

Lapset nukkuvat edelleen ties kuinka monennetta kuukautta lattioilla varapatjoilla, mutta ikiomat hyllyt rakentuivat heti pian remontin jälkeen. Lundia-huonekalujen kanssa kuljettujen vuosien jälkeen kun oli oikeastaan itsestäänselvyys, että lasten ikiomat hyllytkin hankitaan Lundialta.

Lundia on tehty koko sen historian ajan Suomessa, siis silloinkin, kun moinen ei vielä ollut myyntivaltti. Lundian yhteistyökumppanit ovat pieniä suomalaisia perheyrityksiä, joiden yhteisestä osaamisesta syntyvät Lundian eri osat.

Niistä eri osista taas syntyy moneen toimeen, tarpeeseen ja elämäntilanteeseen muuntautuvia huonekaluja. Esimerkiksi tätä meillä olevaa Lundian Classic-sarjaa on tehty jo yli 70 vuoden ajan, ja samaa sarjaa löytyy myös minun ja varmasti aika monen muunkin lapsuuskodista. Joten voinee luottaa siihen, että kun lapset joskus muuttavat Lundia-hyllyjensä kanssa omiin koteihinsa, niihin saa hankittua tarvittaessa lisäosia silloinkin; niin käytettynä kuin uutena.

Pitkäikäisyyden varmistaa sekin, että Lundia käyttää huonekaluissaan puumateriaalina massiivimäntyä, mikä tekee niistä elämää kestäviä. Kun huonekalu on kunnon puuta, niitä voi myös huoltaa ja muunnella. Me olemme esimerkiksi hioneet ja maalanneet käytettynä hankkimiamme Lundia-osia.

Ilmainen suunnittelupalvelu auttoi kokoamaan meille sopivat hyllykokonaisuudet

Vaikka päätös Lundiasta oli helppo, juuri oikeanlaisen kokonaisuuden koostaminen ei sitten ollutkaan. Lundian monipuolisuudessa kun on se iloisen kinkkinen puoli, että erilaisilla osilla ja niiden sijoittelulla pienestäkin hyllykokonaisuudesta saa aivan erilaisen niin ulkonäöltään kuin toiminnallisuudeltaan.

Hyllytasoja on monen värisillä lakkauksilla, liukulaatikostoja erilaisilla sulkumekanismeilla ja ovet voivat olla vaikka rottinkitäytteisiä, paneelitäytteisiä tai aaltolasitäytteisiä. Ja sitten vielä erilaiset vetimet, joilla hyllyn ilme muuttuu täysin.

Pyöriteltäisiin varmasti vieläkin eri vaihtoehtoja, ellei Lundialla olisi ilmaista suunnittelupalvelua. Laitoimme Lundian Iirikselle mitat ja toiveemme – ulkoneva pöytätaso, skandinaavinen viisikymmentäluvun ilme sekä pohdinta mahdollisesta vaatetangosta – ja pian sain paluusähköpostia muutamalla erilaisella suunnitelmalla. Niistä näkee, miten erilainen samasta hyllystä voi tulla pikkumuutoksilla!

Mäntyä, kermaisia sävyjä ja ripaus jotain messinkistä

Kävimme muhistelemassa päätöstä vielä Lundian Helsingin Fredrikinkadun myymälässä, jossa on esillä mallikappaleita ja jossa voi hipelöidä esimerkiksi vetimiä ja vertailla erilaisia ovien täytteitä.

Tikkaiden ja niiden täytepuun sekä hyllyjen ja pöytälevyn sävyksi valitsimme yhdessä lasten kanssa luonnollisen lakatun puun. Osa hyllyistä muutettiin kaapeiksi, joihin valitsimme oviksi maalatut MDF-väriovet 1950-luvun kanssa mätsäävällä kermaisella magnolia-sävyllä. Kaappien taustalevyiksi laitettiin vaneria, jotta pölyt pysyvät poissa.

Hyllyihin laitettiin myös kaksi vetolaatikkoa, yksi syvempi ja yksi matala, kaiken pienen ja tärkeän järjestelyyn. Laatikoiden väreillä olisi voinut kikkailla, mutta lapset olivat tyytyväisiä Iiriksen ehdotukseen: toinen valitsi laatikot lakatulla puulla ja toinen samalla magnolia-sävyllä kuin kaappien ovetkin. Vetimiksi sekä vetolaatikoihin että kaappeihin valittiin pitkin pähkäilyn jälkeen messinkiset L-vetimet. Pohdittiin, että ne ovat hybridi tästä ajasta ja kodin rakennusvuosikymmenestä.

Aikaisemmin lapsilla yhteiskäytössä ollut klaffipöytätaso, jonka teetimme Lundian mittojen mukaan puusepällä, olisi ollut pienempiin lastenhuoneisiin liian massiivinen, joten se jemmattiin varastoon. Eiköhän sille vielä käyttöä tule, se kun on tarpeeksi iso vaikka pikkukodin ruokapöydäksi.

Nyt hyllyihin rakentuivat koululaishuoneisiin juuri sopivan kokoiset työpisteet Lundian ulkonevista tasoista. Kun pöytälevy on kiinnitetty hyllyn tikkaisiin, sen korkeutta voi säätää lapsen pituuden mukaan. Hyllyn työpisteosion taakse laitettiin vanerinen taustalevy, joka sai aikaan kivan soppimaisen ilmeen. Huoneiden omistajat ovat kiinnitelleet vaneriin vaihtuvat kokoelmat kuvia (jotka otin kuvauksen ajaksi pois), piirroksia, koristeita ja julisteita.

Kokonaisuus viimeisteltiin vielä etulistoilla, jotka ovat ikään kuin sokkelit. Ne peittävät hyllyn ja lattian väliin jäävän tilan. Pieni juttu, mutta iso vaikutus hyllyn ulkonäköön. Eikä yhtään haittaa sekään, että rakoseen ei pääse kerääntymään imurin ulottumattomissa olevia pölykerrostumia.

Suunnitelmissa olleista vaatetangoista päädyimme lopulta luopumaan. Nyt lasten vaatteet ovat vielä komerossa aikuisten makuuhuoneessa, mutta niille pitäisi tuleman säilytystilaa lasten sänkyjen yhteyteen. Hyllyn kaappi- ja vetolaatikkotilaakin voi tarvittaessa antaa vaatesäilytykseen, katsotaan nyt, miten kaikki lopulta järjestyy. Ja jos hyllyssä olevalle vaatetangolle tuleekin tulevaisuudessa tarve, sellaisen voi sitten hankkia.

Tällaisilla spekseillä yhdelle hylly-työpöytäkokonaisuudelle tuli hintaa 1990 euroa.

Sama hylly, kaksi erilaista huonetta  

Vaikka lasten hyllyt ovat lähes identtiset keskenään, ne näyttävät ja ovat ihan erilaisia. Omanlaisiaan, ihan kuten lapsetkin.

Toisella hyllyn aarteet ovat esillä rehevästi pursuillen, toisella jemmattuna rasioihin ja pussukoihin. Toisella tarkassa järjestyksessä ovat kynät, toisella marmorikuulat. Toisella Legot ovat esillä rakennelmina, toisella palasina valmiina leikkiin.

Ja nuo kaappeihin liimatut tarrat! On näemmä asioita, jotka eivät ajan kuluessa muutu: Lundia ja lasten halu liimata Lundiansa täyteen tarroja.

Jaa