Pääsiäinen on parin viikon päästä, joten jos tahtoo kylvää pääsiäisruohon, aika on nyt. Yksi kiva ja edullinen kylvettävä on herne. Sen lisäksi, että sen vihreät versot tuovat mukanaan lupauksen keväästä ja uudesta kasvukaudesta, herneenversot voi syödä vaikkapa leivän päällä.

Herneenversojen kasvattaminen on helppoa. Me käytimme tällä kertaa viime vuodelta jääneitä luomulaatuisia herneitä, joita kylvimme palstalle. Mutta kylvämiseen voi käyttää ihan perusmarketeissa pusseissa myytäviä kuivattuja herneitä. Iso pussillinen maksaa muutaman lantin, ja siitä riittää vaikka kuinka moneen kylvökseen. Tai sitten kylvöistä jääneistä herneistä voi haudutella hernerokan.

Näin kylvät herneenversot

Herneenversojen kasvattamista varten tarvitsee:

  • Laakean astian
  • Multaa (me käytimme taimimultaa)
  • Kuivattuja herneitä
  • (Muovikelmua tms. kanneksi itämisvaiheeseen)

Jotkut liottavat herneitä ennen kylvöä, mutta itse olen onnistunut sillä tavalla mädännyttämään herneet (ja pavut myös). Niinpä kylvän ne ihan niin sanotusti kuiviltaan, vaikka itämisessä saattaakin näin kestää päivän tai pari kauemmin.

Levitin siis ohuen kerroksen kostutettua multaa astian pohjalle, minkä jälkeen lapset saivat ripotella herneet multaan. Herneet voi kylvää melko tiheään. Sen jälkeen ripottelin ihan kevyen kerroksen multaa herneiden päälle.

Sitten nostin astian ikkunalle. Itämisvaiheessa astian päälle voi pingottaa muovikelmua, johon tekee muutamia reikiä esimerkiksi haarukalla. Näin kosteustasapaino pysyy paremmin yllä. Minulla on käytössä Nelson Gardenin kasvatuslaatikko. Suihkuttelimme kylvöstä vedellä joka päivä. Mullan pitää olla kosteaa, mutta ei märkää.

Kylvöissä alkoi näkyä elämää muutamassa päivässä, ja viikossa pystyssä oli jo komea versomatto. Miten toivoa tuovan ja häpeilemättömän vihreältä versot näyttävät! Nyt kahden viikon jälkeen herneenversoilla on jo komeasti pituutta ja ensimmäisiä versoja voisi napsia leivän päälle.

Popcornjyvistä ja auringonkukansiemenistä pääsiäisruohoa

Herneenverson lisäksi muitakin jänniä vaihtoehtoja rairuoholle on. Me olemme yleensä lasten kanssa kylväneet ohraa. Tänä vuonna kokeilimme kylvää ensimmäisen kerran popcornjyviä. Niistä kuulemma pitäisi kasvaa kaunis ruoho, saas nähdä!

Auringonkukansiemenistä taas saisi pyörälehtisen pääsiäisruohon, jonka voisi myöskin syödä. Vihanneskrassi on helppo ja herkullinen kasvatettava sekin.

Muistetaanhan, että jos kylvämme ruuaksi ostamiamme siemeniä tai nappaamme vaikkapa kaupan hedelmästä siemenen, niitä ei saa kylvää ulos. Siemenet saattavat kantaa lepotilassa olevia kasvintuhoojia ja -tauteja. Esimerkiksi siemenperunoiksi myytäviä pottuja ja kylvettäväksi tarkoitettuja tomaatin- sekä paprikansiemeniä valvotaan tämän varalta. Ruokaviraston sivuilta voi lukea tästä lisää.

Huonekasveina voi kuitenkin vaikkapa avocadoa tai sitä maissia pitää. Samaten itse voi ottaa talteen siemeniä terveistä kesäkukista ja hyötykasveista, jotka on kylvetty asianmukaisista siemenistä – tätä koitan opetella tulevan kasvukauden aikana.

Jaa