Pikkumökkimme pihapihlajan oksilla roikkuvista kolmesta pelargonista kaksi kukki Kivinokan kesässä jo viime vuonna. Kokeilin nimittäin viime syksyn ja talven aikana ensimmäistä kertaa talvettaa pelargonit kaupunkiolosuhteissa ja kerrostalokodissa.

Suuria odotuksia onnistumisen suhteen ei ollut, etenkin kun pimeimmän talviajan tienoilla kasveista tuntui häviävän loputkin merkit elämänilosta. Onneksi olin kuullut sen olevan normaalia, sillä niin vain, kevään herättelytoimien jälkeen, kaksi kolmesta viime kesän pelargonista puhkesi uudelleen kukkaan!

Tänäkin vuonna, kun yölämpötilat tästä Helsingissä viilenevät lähelle nollaa, aion tuoda pelargonit taas talvehtimaan kotiin. Nyt tosin aion talvettaa pelargonit kuten kuulin kotilähiössämme tehdyn jo vuosikymmenten ajan.

Sääennusteiden luvatessa hallaa, pelargoni on aika laittaa talvilevolle

Pelargonit eivät kestä pakkasta, joten kun sääennusteissa luvataan hallaa, on aika siirtää kasvit pois ulkoa.

Itse olen tätä ennen laittanut pelargonit tässä vaiheessa kompostoriin, sillä maalla kasvaneena ajattelin, ettei monivuotisen kukkijan talvettaminen mitenkään onnistu kerrostalokodissa. Omat kokemukseni talvilevolla olleista pelargoneista ovat vanhojen maalaistalojen verannoilta, kuisteilta, kesähuoneista ja viileiltä ullakkoikkunoilta, joilla lämpötila pysyy pelargonioiden talvetukseen otollisessa 5–15 asteessa.

Viime syksynä päätin kuitenkin kokeilla talvetusta niissä olosuhteissa, mitä minulla kerrostalokodin asukkaana on. Mitäpä siinä menettää, kun toinen vaihtoehto olisi heittää monivuotiset kasvit suoraan kompostoriin.

Pelargoni lepää talven yli (matalassa) huoneenlämmössäkin

Viime syksynä, joskus lokakuun alkupuolella, kuljetin ylhäällä olevassa kuvassa näkyvät pelargonit pyörän kyydissä varovasti kotiin. Kuten näkyy, ne kukkivat vielä, vaikka olivatkin jo harventuneet kesän kukkeimmasta loistostaan.

En enää muista, miten päädyin valitsemaan talvetuspaikaksi lasten huoneiden peräseinällä olevat hyllyköt. Ne seinustat ovat pimeimmät paikat koko kodissamme, ja nyt tiedän, että pelargoni kuitenkin tarvitsisi valoa myös talvella. Toisaalta olen lukenut onnistuneista talvetuksista jopa pimeässä kellarissa. Enpä sitten tiedä, varmaa taitaa olla vain se, että pelargoni on sitkeä kasvi.

Sen kuitenkin olen lukemani perusteella sisäistänyt, että talvetuksessa lämpötila on oleellinen juttu. Yli 20 asteessa talvehtiminen ei kuulemma tapahdu, vaan kasvi puskee vain uusia versoja. Miksi se sitten on huono juttu, siihen ei ole löytänyt selkeää vastausta. Olennaisin syy taitaa olla se, että Suomessa valo ei talvisin riitä Etelä-Afrikasta kotoisin olevalle pelargonille, joten talvesta selvitäkseen se on varminta lepäillä sen yli. Mutta entä nykyään, kun kotipuutarhureidenkin käytössä on kasvivaloja, muuttaako se asiaa? Ja miten pelargoni luontaisessa kasvuympäristössään vuodenaikojen vaihteluun suhtautuu? Tarvitseeko se talvilevon voidakseen hyvin tai ainakin kukkiakseen, kuten kaktukset? En tiedä. Jos jollain on parempaa tietoa tai kokemusta, mielelläni niistä kuulen.

Oli miten oli, meillä kodin sisälämpötila on talvisin noin 18 astetta, mikä saattoi olla edesauttamassa talvilevon onnistumista. Kastelin kasveja harvakseltaan, muistin tehdä sen ehkä kerran-kaksi kertaa kuukaudessa, ihan pienellä lirauksella vettä.

Kaikki talvettamani pelargonit kukkivat jollain ihmevoimalla pitkälle talveen, vaikka lehdet ympärillä kuihtuivat ja muutenkin kasvit näyttivät tekevän kuolemaa, kukkivaa sellaista. Ehkä siksi lasten huoneiden peräseinät olivat hyvät paikat talvetukseen, sillä lapsia ei pelargonien ränsistyneisyys haitannut, ja kun en itse nähnyt kasveja usein, ei se haitannut minuakaan.

Kevään tullen pelargoni herätellään talviuniltaan

Helmikuun lopussa, kun uusi kasvukausi alkoi jo kutitella kynsissä haluna upottaa kädet multaan, nostin talvehtineet pelargonit kotimme eteläikkunalle. Nypin niistä kuolleet lehdet sekä kukat ja aloin kastella niitä runsaammin ja useammin.

Pari viikkoa maltettuani, maaliskuun alussa, latvoin pelargonit. Tai kynimiseltä se enemmänkin tuntui, sillä kuolleita versoja oli paljon ja uudet kevään vihreät versot olivat honteloita ja pieniä. Tässä vaiheessa oli todettava yksi kolmesta kasvista kuolleeksi, sillä sitä leikellessä kaikki varret olivat vain ruskean elottomia, eikä niissä näkynyt elonmerkkinä vihreää ydintä. Luulen, että tuo yksi poloinen oli päässyt talven aikana kuivumaan liikaa, mutta varmaksi en voi sanoa.

Lopulta kaksi kasveista, yllä olevassa kuvassa näkyvät, pääsivät uuteen multaan ruukuissaan. Silloin tuntui vähän toivottomalta ajatukselta, että reppanoista vielä kasvaisi kukkivia pelargonioita. Mutta niin vain vajaan kahden kuukauden kuluttua, toukokuun lopussa ikkunalaudallamme jo kukkivat kauniit vaaleanpunaiset kukkarykelmät.

Hauska yllätys oli, että myös pelargonioiden kanssa samaan ruukkuun istuttamani muratti sekä joku muu vihreä, jonka nimen olen unohtanut, selvisivät nekin siinä pelargonioiden rinnalla talvesta. Nuokin kasvit olen aina tavannut heittää kompostoriin ja hankkia keväällä uudet, mikä alkaa nyt tuntua täysin pöljältä.

Kukkiiko pelargoni talvetuksen jälkeen yhtä komeana?

Pelargonin talvetuksesta intoillessani äitini kyseli, kukkivatko pelargonit talvetuksen jälkeen yhtä kauniina kuin ensimmäisenä kesänsä. Hänellä kun oli ollut aikoinaan vähän vaisuja kokemuksia sen suhteen.

En tietenkään osaa sanoa kuin yhden kesän kokemuksen, ja kuten jokainen kasvien kanssa puuhasteleva tietää, kaudet eivät ole kaltaisiaan. Mutta sen huomasin, että kaksikon rinnalle puutarhakaupasta ostamani kolmas pelargoni jäi vielä alkukesästä pienine kukintoineen talviuniltaan heränneen kaksikon varjoon. Toisaalta se sitten heinäkuussa kiri kukinnoissaan. Ja sitten loppukesästä kolmikosta jokaisen kukinnot pääsivät ehtymään, kun reissujemme ajan lakastuneita kukintoja ei nypitty.

Oli miten oli; vaikka kukinnot eivät kotiolosuhteissa talvetettaessa kasvaisi yhtä hienoksi kuin ammattipuutarhoilla, koen sen(kin) osaksi puutarhaharrastuksen syvempää merkitystä. Sitä, että arvostan vähän ruppanampaakin pelargonia ja sen kauneutta. Ihan kuten syön palstan pieneksi jääneet porkkanat, kolhiintuneet kurkut ja sen puolen tomaatista, joka on säilynyt hyvänä – asioita, joita en ruokakaupassa asioidessani edes harkitsisi, kun valinnanvaraa on.

Kaupungissa pelargoni talvehtii kerrostalon rappukäytävän ikkunalla

Tänä vuonna aioin tietenkin koittaa talvettaa pelargonit jälleen. On ihanaa ihan vain jo ajatuksenakin, että jos vain hyvin käy, samat pelargonit tulevat kukkimaan kesämajamme pihassa vuosia ja vuosia.

Nyt en kuitenkaan aio asetella pelargonioita talviunilleen meillä sisällä, vaan teen kuten täällä kotilähiössäni on tavattu tehdä jo sen rakennusvuosikymmeneltä 1950-luvulta lähtien. Ystäväni nimittäin kertoi Herttoniemessä asuneen isoäitinsä talvettaneen pelargoniansa aina kerrostalon rappukäytävän ikkunalla. Ihan kuten muutkin kerrostalon asukkaat.

Ja aivan, olenhan minä tätä nähnyt kotilähiöni kaduilla talvisin kulkiessani: kerrostalojen rappukäytävien ikkunoita, jotka karmejaan myöten pursuavat vihreää ja – nyt sen vasta tajuan – pelargonioiden kukintoja. Tietenkin, aivan!

Kerrostalojen rappukäytävissä lämpötila on yleensä huomattavasti matalampi kuin asunnoissa, minkä lisäksi niissä on valoa antavat ikkunat. Ohi kulkiessaan ehkä muistaisi paremmin välillä käydä antamassa kasveille lusikallisen tai pari vettä.

Niinhän minä, junantuoma helsinkiläinen, teen pelargonieni kanssa. Teen kuten sukupolvet ovat näissä lähiökerrostaloissa jo vuosikymmenten ajan tehneet ja kannan pelargonit rappukäytävään talviunille.

Jaa