Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.

Meillä on puolison kanssa puhelimissamme jaetut kauppalistat. Kun toinen lisää listalle jotain, se ilmestyy myös toisen listoille. Ja kun toinen ruksittaa jonkun asian hankituksi, se näkyy heti myös toisen puhelimessa.

Käytämme OurGrouceries-sovellusta, joka on ilmainen ja melkoisen palikka, mutta yksinkertaisuudessaan toimiva. Meillä on siellä useampi ostoslista:

Vaateostoslistalla pysytään perässä esimerkiksi siinä, mitä seuraavan kauden ulkoiluvaatetta lapsille pitäisi hankkia. Antikvariaatti-listan avulla muistan, keiden niteitä hyllyistä ensisijaisesti metsästää. Omat listansa on myös muun muassa apteekki- ja luontaistuotteille, kosmetiikalle sekä puutarha- ja rautakaupassa asiointia varten.

Ruokakauppalista on se käytetyin lista. Olemme jakaneet listan vielä alaotsikoihin kauppojen osastojen mukaan; hedelmä- ja vihannes, kuivatavara, saniteetti- ja siivous, herkut, kylmäkaapit, pakastimet, leipomotuotteet ja niin edelleen. Näin lista pysyy järjestyksessä ja kaupassa ei tule turhaa suhattua ympäriinsä, kun listan lopusta löytyykin vielä tuorepersilja.

Kauppalistasovellus muistaa vanhat tekstit, joten jos kerran on sinne kirjoittanut huuhteluaine-etikka, sovellus osaa ehdottaa sitä jatkossa ja sijoittaa sen sitten oikealle osastolle listassa. Täytämme listaa sitä mukaa, kun jotain loppuu ja sitten teemme vielä täydennykset ennen kauppaan lähtöä. Ruksitut ostokset myös näkyvät sovelluksessa, joten sieltä on helppo tsekata kauppalistaa laatiessa, josko jotain oleellista olisi jäänyt kirjaamatta ylös.

Meillä on sovelluksessa oma listansa myös kirpputorihankinnoille. Näin on helpompi kirpputorien yltäkylläisyydessä skannata pöytiä juuri niitä etsinnässä olevia juttuja katsellen.

Kirpputorilista oli ennen yksi pötkylä, mutta jaoin senkin nyt osastoihin, mikä varmasti helpottaa täsmähakua kivijalkakirppareilla. Esimerkiksi yksi lempparikirppiksistäni, Puhoksen Fida, on kuin tavaratalo, joka on jaoteltu osastoittain.

Tällä hetkellä kirpputorilistalla on tällaisia asioita:

Astiat ja keittiötarvikkeet:

 • Pippurimylly
 • Mikrokupu
 • Valurautapannu
 • Vesikannuja

Koti:

 • Oskarin oksa -kuivausteline
 • Kenkälestejä
 • Lukuvalo olkkariin
 • Matto vessaan
 • Käsipeili
 • Sateenvarjo
 • Isoja kukkaruukkuja
 • Sisälämpömittari
 • Nojatuoli      

Harrastukset:

 • Laskulasit
 • Äyskäri
 • Soutuhanskat
 • Sup-lauta

Toimistotarvikkeet:

 • Nitoja

Vaatteet ja asusteet:

 • Farkut
 • Puukkarit palstalle
 • Kultainen kaulariipus
 • Villaliivi
 • Villasukkia
 • Musta paksu vyö
 • Pörröinen villapaita

Välillä jotain asiaa ei pitkästä etsinnästä huolimatta löydy kirpputorilta, ja jos se on melko pakollinen hankinta, sitten tietenkin pitää lähteä uuden tavaran kaupoille. Esimerkiksi jos kesään mennessä ei löydy äyskäriä käytettynä, pakkohan sellainen on kesän suotuveneretkiä varten hankkia uutena (tai puukolla veistellä mehutonkasta jonkinlainen versio).

Mutta yllättävän usein valtaosa listalla olevista asioista sitten lopulta löytyy käytettynä, kun vain on aikaa ja malttia etsiä sitä just oikeaa.

Jaa