Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.
Meillä on puolison kanssa puhelimissamme jaetut kauppalistat. Kun toinen lisää listalle jotain, se ilmestyy myös toisen listoille. Ja kun toinen ruksittaa jonkun asian hankituksi, se näkyy heti myös toisen puhelimessa.
Käytämme OurGrouceries-sovellusta, joka on ilmainen ja melkoisen palikka, mutta yksinkertaisuudessaan toimiva. Meillä on siellä useampi ostoslista:
Vaateostoslistalla pysytään perässä esimerkiksi siinä, mitä seuraavan kauden ulkoiluvaatetta lapsille pitäisi hankkia. Antikvariaatti-listan avulla muistan, keiden niteitä hyllyistä ensisijaisesti metsästää. Omat listansa on myös muun muassa apteekki- ja luontaistuotteille, kosmetiikalle sekä puutarha- ja rautakaupassa asiointia varten.
Ruokakauppalista on se käytetyin lista. Olemme jakaneet listan vielä alaotsikoihin kauppojen osastojen mukaan; hedelmä- ja vihannes, kuivatavara, saniteetti- ja siivous, herkut, kylmäkaapit, pakastimet, leipomotuotteet ja niin edelleen. Näin lista pysyy järjestyksessä ja kaupassa ei tule turhaa suhattua ympäriinsä, kun listan lopusta löytyykin vielä tuorepersilja.
Kauppalistasovellus muistaa vanhat tekstit, joten jos kerran on sinne kirjoittanut huuhteluaine-etikka, sovellus osaa ehdottaa sitä jatkossa ja sijoittaa sen sitten oikealle osastolle listassa. Täytämme listaa sitä mukaa, kun jotain loppuu ja sitten teemme vielä täydennykset ennen kauppaan lähtöä. Ruksitut ostokset myös näkyvät sovelluksessa, joten sieltä on helppo tsekata kauppalistaa laatiessa, josko jotain oleellista olisi jäänyt kirjaamatta ylös.
Meillä on sovelluksessa oma listansa myös kirpputorihankinnoille. Näin on helpompi kirpputorien yltäkylläisyydessä skannata pöytiä juuri niitä etsinnässä olevia juttuja katsellen.
Kirpputorilista oli ennen yksi pötkylä, mutta jaoin senkin nyt osastoihin, mikä varmasti helpottaa täsmähakua kivijalkakirppareilla. Esimerkiksi yksi lempparikirppiksistäni, Puhoksen Fida, on kuin tavaratalo, joka on jaoteltu osastoittain.
Tällä hetkellä kirpputorilistalla on tällaisia asioita:
Astiat ja keittiötarvikkeet:
- Pippurimylly
- Mikrokupu
- Valurautapannu
- Vesikannuja
Koti:
- Oskarin oksa -kuivausteline
- Kenkälestejä
- Lukuvalo olkkariin
- Matto vessaan
- Käsipeili
- Sateenvarjo
- Isoja kukkaruukkuja
- Sisälämpömittari
- Nojatuoli
Harrastukset:
- Laskulasit
- Äyskäri
- Soutuhanskat
- Sup-lauta
Toimistotarvikkeet:
- Nitoja
Vaatteet ja asusteet:
- Farkut
- Puukkarit palstalle
- Kultainen kaulariipus
- Villaliivi
- Villasukkia
- Musta paksu vyö
- Pörröinen villapaita
Välillä jotain asiaa ei pitkästä etsinnästä huolimatta löydy kirpputorilta, ja jos se on melko pakollinen hankinta, sitten tietenkin pitää lähteä uuden tavaran kaupoille. Esimerkiksi jos kesään mennessä ei löydy äyskäriä käytettynä, pakkohan sellainen on kesän suotuveneretkiä varten hankkia uutena (tai puukolla veistellä mehutonkasta jonkinlainen versio).
Mutta yllättävän usein valtaosa listalla olevista asioista sitten lopulta löytyy käytettynä, kun vain on aikaa ja malttia etsiä sitä just oikeaa.
Meillä samaa virkaa ostoslistojen teossa hoitaa OneNote.
Se ei kyllä jaottele ostoksia mitenkään, mutta sielläkin saa helposti kasattua listoja ja ruksittua kaupassa. Ja pystyn kotoa lisäämään listaan asioita ja ne päivittyvät miehen listaan.
Kauppareissun aikana listaan päivittyvät lisäykset (just se tuorepersilja, joka on ilmestynyt listalle siinä vaiheessa kun on jo kassalla) saavat aina hetkeksi aikaan olon, että mitäh 😀
😀 ”Miten en muka huomannut tuota äsken..? 😮 ”
OneNotessa meillä on ehkä suurin heikkous se että aina se ei päivity ihan reaaliaikaisesti. Eli jos toinen on jo kaupassa kun lisää jotain se ei ihan välttämättä mene läpi. Mutta jos sen ehtii kirjoittaa ennen kun toinen avaa listan kaupassa niin yleensä silloin ehtii hyvin mukaan listaan.
Käytetään sitä moneen muuhunkin. Esim. juhlien suunnitteluun, remonttien suunnitteluun ja minulla on ensi kesäksi uuden kasvimaan istutuskartta tallessa siellä.
Niin ja pakkauslistat on myös siellä. Perus pakkauslistat jokaiselle perheenjäsenelle erikseen niin että sieltä voi ennen pakkaamista ruksia valmiiksi ne jutut mitä ei sillä reissulla tarvita (esim. pitkätkalsarit kesällä). Lisäksi tavallisimmille vierailukohteille, kuten isovanhemmille tai harrastusporukan tapaamisiin on ihan omat listansa jotka sisältävät erityisesti niissä tarvittavia varusteita. Kun yhdistää peruslistan ja tietyn kohteen listan ei todennäköisesti unohda mitään oleellista 😉
Minä olen aika listaihminen. Stressaan paljon vähemmän kun tiedän että asiat on listattu ja voin pakatessa vaan ruksia listaa. Ilman listoja hypin aina seinille.
Toinen listaihminen täällä myös, elämä ja arki pysyy jotenkin paremmin järjestykessä ja hallussa, kun sitä paloittelee listoiksi 🙂