©Lahiomutsi Arkikuva 22 Lastenhuone Siivous-9897

©Lahiomutsi Arkikuva 22 Lastenhuone Siivous-9897Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.

Vanhempieni jääkaapin ovessa on ollut iät ja ajat kiinni magneetti, johon on kirjailtu mietelauseena näin: ”Siivoaminen lasten ollessa pieniä on kuin lumenluonti lumisateessa”.

Lapsuudessa minun ja siskon yhteinen huone olikin välillä niin sotkuinen, että lattialla ei mahtunut kulkemaan. Muistan itseänikin ahdistaneen, kun mitään tavaroita ja leluja ei löytynyt. Minä siivosin kasaamalla kaikki lelut kerrossängyn ja seinän väliin jäävään koloon. Sisko taas siivosi raivaamalla lelut huoneen reunoille, jolloin keskeltä sai esiin maton. Taidot eivät kai riittäneet toisenlaisiin järjestysstrategioihin.

Näitä kumpaakaan lapsuushuoneeni siivoustapaa ei omien lasteni yhteisessä huoneessa ole tarvittu, ei ainakaan vielä, vaikka välillä katselenkin puskutraktorien myynti-ilmoituksia sillä silmällä. Johtuisikohan siitä, että en erityisemmin syty mietelausemagneeteille, sillä rohkenen väittää siivoamisen lasten ollessa pieniä olevan kuin kunnon lumenluontivälineiden hankkimista jo hyvissä ajoin ennen talven pyryjä. Ennakointia ja satsaus, joka toivottavasti palkitsee myöhemmin.

Vähemmän metaforisesti puhuttuna tarkoitan siis sitä, että mieluummin pidän järjestystä yllä vähän päivittäin kuin alan taistella kaaosta vastaan harvakseltaan talikolla ja painepesurilla. En vain voi hyvin epäjärjestyksen keskellä, en nyt, kuten en silloin lapsenakaan. Toivon myös, että kun lapsille oman huoneen siivouksesta tulee rutiini, jossain vaiheessa se tapahtuu ilman minun komentoakin.

Aika näyttää, toimiiko teoriani. Minusta ja siskostani tuli järjestystä rakastavia, vaikka lapsuudessa välillä unohdimme, minkä värinen matto huoneessamme kaiken roinan alla oli. Voihan siis olla, että lapsistani taas kasvaa aikuisia, jotka kiinnittävät omien kotiensa seiniin mietelauseita, joissa lukee jotain tyyliin ”siivottu koti on merkki elämättömästä elämästä”.

Oli miten oli, meillä lastenhuoneen järjestely kuuluu osaksi iltatoimia. Joskus harvoin se tapahtuu ilman sanomista, ja silloin tällöin muksut jo hoitavat huoneensa siistiksi kahdestaan. Yleensä se kuitenkin vaatii aikuisen osallistumista, tsemppaamista ja neuvomista. Kun huone on järjestyksessä ja niin levollinen kuin nyt avohyllyllä varustettu lastenhuone voi olla, himmennetään valoja ja aletaan valmistautua yöpuulle.

Ehkä lapsetkin jo sen hokaavat, että aamulla on kiva aloittaa leikit, kun kaikki lelut ovat omilla paikoillaan ja helposti löydettävissä.

Jaa