Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.

Sanovat, että samaa arkeahan se on ulkomaillakin, kun matkakaverina on lapsia. Varoittelevat, että nelikuisen kanssa matkustaessa elo on sitä vaipanvaihtoa ja yöheräilyä. Saanen olla eri mieltä.

Vietimme juuri lomaa yhden kokonaisen viikon ja vielä vajaan toisen siihen päälle. Ihan ihka aitoa lomaa. Vaippaa toki vaihdettiin lomallakin, mutta kun sen tekee rannalla aurinkotuolissa, ei ihan tunnu arjelta. Aurinko saa aikaan sen, että lentokoneessa väännetyt nipat ja vaipanvaihdot ahtaissa ravintolavessoissakin tuntuvat pikkujutulta. Esikoinen oivalsi heti Dubaihin saavuttuamme sen oleellisen: ei tarvitse haalaria! Voi väiskäle, miten rentoa oli vain painella ulos ilman puolentunnin naparetkivarustelua.

Lomalla ei tarvitse laittaa ruokaa, pyykätä, siivota tai miettiä arjen logistisia kuvioita. Tuntuu, että vasta nyt ehdin keskittyä nauttimaan ajasta myös vauvan kanssa ilman säntäilyä sinne ja tänne. Kun mies on jakamassa eloa jokaisena vuorokauden tuntina, ei joudu hikiseksi kantojuhdaksi toisen lapsen simahtaessa ja toisen kadottaessa kävelytaidon. Kaksi aikuista käsiparia mahdollistavat sen, että hampaat peseytyvät, yökkärit vaihtuvat päälle, kadonneet unilelut löytyvät ja iltasadut on luettuna ilman niihin välillä normiarjessa puskevaa suorituksen makua.

Loman kohokohtina on nostettava esille ne hetket, kun sain sulkeutua ökyhotellin vessaan ikivanhan naistenlehden kanssa. Vain minä, lehti ja vessanpytty. Väitän, että olen kerännyt osan vauvavuosikiloistani siksi, että en arkena vain ehdi käydä rauhassa poistamassa kuonaa kehostani.

Kokonaista yötä en toki ole nukkunut sitten viime vuoden syksyn, eikä Dubai tehnyt poikkeusta. Mutta jokin tuhannen ja yhden yön taika Persianlahden aavikon öissä sai vähintään kahden tunnin välein heräilevän vauvan tankkaamaan öisin vain kerran tai kaksi. Kun ehtii katsoa edes yhden unen yössä loppuun, olo on kuin sadan vuoden unesta heränneellä aavikkoprinsessalla. Pölmistyneen onnellinen ja epätodellisen levännyt.

Siksi edellisen viikon arkikuva näyttää tältä.

Jaa