Kaupallinen yhteistyö: World Vision

Aurinko loimusi oranssina ja niin kuumana, että sen säteiden sirinän pystyi melkein kuulemaan ilmassa. Punaruskea maa pöllysi takanamme, kun möngimme kolisevilla Jeepeillä kuoppaisia polkuja, joita hädin tuskin teiksi erotti. Iltaisin kehoissa tuntui kuin lapsena huvipuiston jälkeen, kun yhä tunsi olevansa karusellin kyydissä. Samalla kun keho tuntui yhä huojuvan ja tärisevän, myös mielessä myllersi kaikki päivän aikana koettu, opittu ja ymmärretty.

Sain helmikuussa olla mukana yhteistyökumppanini World Visionin kenttäreissulla Keniassa. Pääsin näkemään käytännössä, miten minun ja muiden kummien sekä kertalahjoittajien lahjoitukset käytetään. Miten kaiken kurjuuden keskelläkin sain kylpeä paikallisten toiveikkuudessa, ilossa ja naurussa. Miten annettiin, vaikka ei ollut edes mistä ottaa. Miten minäkin vapauduin tanssimaan auringossa pylly heiluen, laulamaan osaamatta sanoja ja halasin, halasin ja halasin.

Se kaikki tuntuu kaukaiselta, toiselta todellisuudelta nyt. Mutta siellä se kaikki on yhä. Pandemia on monin tavoin paskamainen, eikä vähinten siksi, että kuten kriisit yleensä, koronakin osuu pahiten heihin, joilla on jo muutenkin vaikeaa. Niin se on omassa kotikaupungissa, niin se on tuolla maailmalla.

Siksi tuntuu hyvältä antaa lahjaksi sitä, mitä ilman elämää ei ole: toivoa. Minulla on mahdollisuus muistaa lähimmäisiäni lahjoilla, ja vaikka pipertelen itse joitakin pikkuisia ruokalahjoja ja lapset saavat molemmat yhdet lelutoiveensa ja yllärinä vielä kunnon tussit piirrustushommiin, muuten käärin lahjapaketteihin toivoa. Sellaisia kuin World Visionin eettisen lahjakaupan lahjat.

World Visionin eettisen lahjakaupan tuotteilla tehdään hyvää ja luodaan toivoa tuolla maailmalla – ja lähimmäiseni taas saavat lahjaksi hyvää mieltä. Jokaisen lahjan mukana saa sähköisen tai tulostettavan kortin, joka kertoo kortin saajalle lahjoituksen merkityksen.

Joululahjaksi äitiyspakkaus Keniaan tai Somaliaan

Peitto, lämpimät vaatteet, taskulamppu, vaseliini ja moskiittoverkko. Siinä kenialaisten äitien mielestä ne kaikista eniten avuksi ja hyödyksi olleet äitiyspakkaustuotteet.

Pääsin helmikuun World Vision -reissulla tutustuman paikalliseen klinikkaan, jossa oli siihen mennessä jaettu 73 kappaletta äitiyspakkauksia. Niitä samaisia, joita minäkin yhdessä teidän kanssanne olen ostanut ja lahjoittanut paikallisille äideille.

Oli upea kuulla äideiltä itseltään, miten äitiyspakkaus on tosiaan toiminut, kuten Suomessa aikoinaan; äidit osallistuvat raskausseurantaan ja tulevat synnyttämään klinikalle, koska palkkiona on äitiyspakkaus. Pakkaus toimii houkuttimena myös perheen iseille, jotka päättävät naisten asioista. Se näkyy tilastoissa: äitiyspakkauksen myötä tuon paikallisklinikan käyntimäärät nousivat viime vuonna noin 50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vierailemallemme klinikalle mennään synnyttämään 10 kilometrin säteeltä, eikä kotisynnytyksiä alueella enää ole. Riskisynnytykset ohjataan isompaan sairaalaan. Se vähentää lapsi- ja äitikuolleisuuden määrää ja antaa jokaiselle pienelle perheineen tasa-arvoisemman alun elämäleen.

Tästä voit ostaa äitiyspakkauksen hintaan 35 euroa.

Joululahjaksi metsähehtaari Etiopiaan

Keniassa pääsin näkemään käytännössä, miten hiekkamaa oli kolmessa vuodessa kasvanut satoa tuottavaksi viljelymaaksi.

Suoranaiselta ihmeeltä tuntuvan tapahtuman takana oli se, että paikallinen viljelijäperhe oli käyttänyt pihapiirissään World Visionin koulutuksessa oppimaansa FMNR-metsitysmenetelmää. Siinä hiekkamaan alla olevat kasvien juuret ja puiden kannot elvytetään. Sen avulla voidaan herättää jopa aavikoitunut maa, eikä uusia puita tarvitse istuttaa yhtään!

Maan alkaessa taas elää, viljelijäperhe oli voinut lisäksi myös istuttaa vihertyneeseen maahan kasveja, ja he olivat saaneet satoa myytäväksi asti. Kasvaneiden satojen lisäksi aikaa myös säästyy, kun lehmiä ei enää tarvitse viedä päivittäin ruuan ääreen, kun sapuska löytyy kotipihasta. Hyvin ravittujen lehmien maitomäärät olivat lisääntyneet niin että perheellä oli riittänyt maitoa myytäväksi asti.

Samalla metsitysmenetelmä on myös ilmasto- ja ympäristöteko, kun kasvillisuus sitoo hiiltä ilmakehästä maaperään, ehkäisee eroosiota, tulvia ja maaperän köyhtymistä.

Niin kreisin yksinkertaista ja toimivaa, että en meinannut alkuun uskoakaan! FMNR-metsitysmenetelmän kehittänyt Tony Rinuado voittikin komisen vuotta sitten ”vaihtoehto-Nobelin”, jonka on sittemmin voittanut myös esimerkiksi Greta Thunberg. Joskus ratkaisu ongelmiin voi löytyä läheltä, maasta, jonka päällä seisoo. World Visionin paikalliset työntekijät kertoivatkin, että tämä menetelmä on juuri se, jolla vanhempi paikallinen väestö muistaa viljelyksiä ennen hoidetun.

World Visionin metsitysmenetelmäkoulutukseen osallistuneista noin puolet on naisia, ja jokainen koulutettu on velvoitettu kouluttamaan 10 viljelijää. Vähän kuin opinsiemen, joka versovaksi puuksi kasvaessaan kehittää itse uusia siemeniä! Samalla tavalla homma toimii myös Etiopiassa, jonne metsähehtaarilahjoitukset nyt ohjataan paikallisten viljelijöiden koulutukseen.

Tästä voit ostaa lahjaksi metsähehtaarin hintaan 36 euroa.

Edullisin eettisen lahjakaupan lahja maksaa 7 euroa

World Visionin eettisestä lahjakaupasta löytyy myös monia muita lahjoja, kuten vaikkapa vuohi, oma puutarha, puhdasta vettä tai ammatti nuorelle.

Toisin kuin äitiyspakkauksen ja metsähehtaarin kohdalla, nämä lahjat ovat esimerkkejä World Visionin työstä, eivätkä ole korvamerkittyjä tiettyyn projektiin. Ne käytetään asioihin, joita paikan päällä tarvitaan, oli se sitten koulutarvikkeita, syntymätodistus tai puhdasta vettä. Oleellista on se, että kaikki varat käytetään World Visionin lapsia auttavaan työhön.

Ylin kuva minusta Stella Harasek, muut omia otoksiani.

Jaa