Kaupallinen yhteistyö:  Kustantamo S&S ja Lasten PR

Minä rakastin lapsena leikkiä, että maailma on ylösalaisin. Mummilassa oli leikkiä varten täydellisen kokoinen mintunvihreä muovipeili. Pidin isohkoa neliönmuotoista peiliä käsieni välissä, peilipuoli kohti kattoa. Sitten kävelin mummilassa ajatellen, että peilin kautta näkyvä maisema on se, mitä oikeasti olisi jalkojeni alla. Kiipesin korkeiden kynnysten yli ja väistelin lamppuja. Yläkerrasta pystyi laskettamaan alas kattoa pitkin, ja ikkunasta ulos katsoessa alkoi huimata.

En ollut muistanut tuota koko leikkiä – joka pitäisi muuten opettaa omillekin lapsille – kunnes luin Vuokko Hurmeen lasten fantasiakirja Kiepauksen. Kiepaus-kirjan päähenkilö on kahdeksanvuotias Lenna, joka asuu Kardumissa, maailmassa, joka on kääntynyt ylösalaisin. Se on Lennalle ihan tavallista, sillä hän on elänyt koko elämänsä niin. Painovoima heitti kuperkeikkaa jo silloin, kun Lennan vanhemmat olivat vasta lapsia. Silloin maailma yhtäkkiä kääntyi väärinpäin, ja tapahtuma nimettiin myöhemmin Kiepaukseksi.

Me kävimme esikoisen kanssa hakemassa kirjan tapahtumiin tuntumaa Seikkailupuisto Korkeessa yhdessä kirjan kirjoittajan Vuokon (kuvassa alhaalla) kanssa. Kardumissa kun liikutaan juuri noin kuin me kuvissa; vaijereiden ja valjaiden varassa kulkien. Kiepaus-kirjassa tuo liikkumistapa on oikeastaan ainut mahdollinen, sillä maa on kääntynyt taivaaksi ja painovoima vetää kohti alhaalla siintävää pudotusta. Vain vahvimmat talot ovat pysyneet paikoillaan, kun lähes kaikki muu tipahti tyhjyyteen maailman kääntyessä ylösalaisin.

Kiepauksesta selvinneet ihmiset ovat opetelleet pärjäämään uudenlaisessa maailmassa ja saaneet lapsiakin. Lenna asuu kerrostalossa vanhempiensa, pikkusiskon ja perheen kanan kanssa. Elämä on tavallisen mukavaa lapsiperhearkea, Kardumin malliin. Äiti pitää lapsille kotikoulua, sillä ehti käydä muutaman vuoden koulua ennen Kiepausta. Ruoan proteiinista pitävät huolen hyönteiset, joista tehdään kakkusia. Joskus katossa roikkuvasta vessanpytystä tipahtaa syötäväksi herkullinen rotta. Pesulla ei käydä, eikä pyykkejä tai astioita pestä, sillä vettä eri riitä tuhlattavaksi moiseen turhuuteen.

Vesipulan takia Lenna ja hänen perheensä lopulta joutuvat jättämään kotinsa lähteäkseen etsimään puhdasta vettä. Se tarkoittaa, että perhe lähtee matkaan tietämättä, mitä perillä odottaa ja selviävätkö he matkasta hengissä.

Pidän siitä, että Kiepauksen kerronnassa ei aliarvioida lapsilukijoita. Kirjassa katsotaan maailmaa, elämän pieniä iloja ja suuria pelkoja lapsen silmin. Kirja ei lässytä tai kaunistele, mutta ei myöskään paisuttele ja kauhistele. Voisi sanoa, että vaikka tarina on satua, Vuokko Hurme ei ole Kiepausta kirjoittaessaan satuillut. Kiepaus tapahtuu fantasiamaailmassa, mutta silti voi siitä löytää yhteneväisyyksiä tämän meidän maailmamme tilanteeseen. Se näyttää, miten samanlaisista asioista lapset pitävät ja miten samanlaisia asioita he pelkäävät, oli maailma ja elinpiiri ympärillä minkälaiset vain.

On mahtavaa, että lapsillekin tehdään ja julkaistaan suomeksi kirjoitettua lasten fantasiakirjallisuutta. Käännöksistä häviää aina jotain, oli kääntäjä työssään sitten kuinka hyvä tahansa. Kiepaus-kirja sopii alakouluikäisten ja sujuvasti lukemaan oppineiden itse luettavaksi. Kirja toimii mainiosti myös aikuisen ääneen lukemana pienemmille lapsille, kuten viisivuotiaan esikoiseni ikäisille. Kaksivuotias kuopus ei vielä ihan pysynyt mukana jutussa, mutta kuunteli silti mielellään kirjaa iltasatuna – mitä nyt nukahti tavanomaista nopeammin.

Esikoiselle tuollainen 250-sivuinen fantasiapaketti oli uudenlainen tarinakokemus. Ihan kaikki tarinan nyanssit eivät hänellekään avautuneet, mutta selkeästi tällainen jännittävä ja paikoin synkkäkin kirja herätti kiinnostusta ja ajatuksia ihan eri tavalla kuin kirjat tätä ennen. Onkin ihan mieletöntä voida elää tätä aikaa yhdessä oman lapsen kanssa; kun ovet tarinoiden ja pidempien kirjojen maailmaan alkavat hiljalleen aueta.

Kiepauksen ilmestymistä juhlitaan ylihuomenna torstaina 14. syyskuuta täällä Helsingissä, Kampin kauppakeskuksen toisessa kerroksessa kello 12–18. Tapahtumassa lapset voivat suunnitella oman nurinpäin kääntyneen maailman kartan. Lisäksi tarjolla on pillimehua ja – Kardumin tapaan – ötököitä.

Alekoodilla KIEPAUS saatte kirjan hinnasta -30 prosentin alennuksen täällä. Alekoodi voimassa sunnuntaihin 17. päivä syyskuuta asti.

Kuvat: Riikan blogi, Riikka

Jaa