Meillä on ollut muksujen kanssa tapana tehdä päiväkodin ja eskarin väelle yhdessä jotkut pienet joulumuistamiset. Paitsi niinä vuosina, kun joulumuistamiset on haettu lähimarketista viimeisenä iltana ennen joululoman alkua. Tämä vuosi edustaa kuitenkin tuota ensimmäistä vaihtoehtoa, ja sekoittelin kuopuksen kanssa hänen varhaiskasvatuksen väelleen eskariin sinappia.

En ole koskaan ennen tehnyt itse sinappia, vaikka rakastan sinappeja ja olen kuullut niiden teon olevan nopeaa ja yksinkertaista. Ja juu, kyllähän tämän yhden sinapintekokerran jälkeen taitaa olla niin, että sekoitellaan sinappimme itse jatkossakin. Niin hyvää, niin helposti!

Hain jouluiseen sinappiin ideoita Lähiömutsin IG stooreissa, jossa eniten ääniä taisi saada Jallulla ja ylipäätään konjakilla maustetut sinapit. Lisäksi sain rykelmä muita mahtavia idiksiä, joilla tuoda sinappiin säpinää: terva, viikuna, rosepippuri, hunaja, chili, valkosipuli, kahvi, omena, rommi, päärynä, savuinen mallasviski…

Minä päädyin kaappeja tonkimalla tuomaan sinappiin jouluntuntua käyttämällä nesteenä punaista glögiä ja lisäämällä mukaan viikunahilloa sekä pienen lorauksen calvadosta. Tämä yhdistelmä toimi tosi kivasti!

Sinapin perusreseptin kokosin tutkailemalla erilaisia ohjeita. Itse pidän tujusta sinapista ja kaupasta valitsen mieluiten dijon-sinapin tai suomalaisen Kotisinapin. Kermaa ja kananmunia sisältävä reseptit siis skippasin ainakin tällä kertaa, ihan jo myös ruokarajoitteiden sekä säilyvyyden kannalta.

Tällä kokoamallani sinappireseptillä sinappia tuli kaksi pientä purkillista sekä yksi noin sillipurkin kokoinen purkillinen. Pienet lasipurkit lahjasinappeja varten ostin kirpputorilta, ja ne taitavat olla Ikean maustepurkkeja. Ennen käyttöä tietenkin pesin ne ja lisäksi vielä lilluttelin niitä kiehuvassa vedessä.

Etiketit tein samalla tekniikalla kuin aina. Mitäpä sitä hyvää tekniikka vaihtamaan! Alimmaiseksi laitoin Marimekon mainoksista leikkaamani kuosillisen paperin. Kuosipaperin päälle liimasin revittynä valkoisen paperin, johon kirjoitin kirjainleimasimilla sisällön. Sinappivispaajana toiminut kuopus painoi vielä etikettiin sormenjälkensä, niin että niistä syntyi sydän. Kiinnitin mukaan vielä juuttinarulla aineosaluettelon.

Tämä olikin viimeinen vuosi, kun tehtiin varhaiskasvatuksen väelle joulumuistamisia. Siksi mukaan tuli varmasti keiteltyä vielä extra-annos kiitollisuutta kaikista kuluneista vuosista.

Viikunalla ja calvadoksella maustettu joulusinappi

  • 2 dl sinappijauhetta
  • 2 dl glögiä
  • 4 rkl hunajaa
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 1,5 rkl perunajauhoja
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 dl viikunahilloa
  • 2 rkl calvadosta
  • 5 rkl siiderietikkaa

Laita kasariin sinappijauhe ja glögi. Vatkaa ja laita levy päälle. Lisää mukaan vatkaten hunaja, rypsiöljy, perunajauho ja suola. Kuumenna kunnes sinappiseos kuplahtaa muutaman kerran.

Ota seos pois levystä ja lisää mukaan vispaten viikunahillo, calvados ja siiderietikka. Anna jäähtyä tovi ja purkita.

Jaa