Kaupallinen yhteistyö: World Vision

Minä rakastan äitiyspakkausta. Se on suomalaisen tasa-arvon symboli, ja edelleen sydämessä läikähtää, kun näen vaikkapa lastenhoitohuoneissa eri perheiden vauvoja pötköttelemässä samanlaisissa äitiyspakkausvaatteissaan. Rakkaus äitiyspakkauksiin yhdistää myös meidän suvun naisia, ja kirjoitin täällä mummini ja äitini kokemuksia äitiyspakkauksista.

Äitiyspakkaushan kehitettiin Suomessa 1930-luvulla, jolloin Suomi oli monella mittarilla vielä kehitysmaa. Silloin ei mietitty potkupukujen värejä tai pakkauksen designia, vaan äitiyspakkauksen tarkoituksena oli pienentää Suomen korkeita äiti- ja lapsikuolleisuuslukuja. Äitiyspakkauksen haluttiin myös tasoittavan pikkuisten suomalaisten lähtökohtia elämään. Siksi pakkauksen saamiselle ehtona olivat seurantakäynnit neuvolassa, ihan kuten nykypäivänäkin. Se toimi – mistä on tietenkin kiittäminen myös rokotuksia – ja nykyään Suomen lapsikuolleisuusluvut ovat maailman pienempiä.

Nyt tarkoituksena on tehdä sama äitiyspakkausihme Keniassa. Sain hiljan hypisteltäväkseni suomalaisen äitiyspakkauksen, mutta sen sisältö eroaa meille suomalaisille tutusta äitiyspakkauksesta monin tavoin. Se on suunnattu kenialaisille tuoreille äideille perheineen, ja sen tarkoitus on sama kuin suomessakin: pienentää lapsikuolleisuutta ja taata perheille turvallisempi ja parempi elämä lapsiperheenä. Ja nyt haastan teidätkin auttamaan ja ostamaan äitiyspakkauksia! Tämä on oikeasti ihan mielettömän hieno juttu, sellainen käsin kosketeltavan konkreettinen tapa auttaa kenialaisia kanssamutseja.

Kyseessä on Suomen World Visionin hanke, joka toimii ainakin näin alkuun Kenian Turkanassa. Se alue on köyhyydessä muutenkin elävän kehitysmaan kaikista köyhintä aluetta, jossa 90 prosenttia perheistä elää alle virallisen köyhyysrajan. Ihmisten terveydentila on retuperällä ja pieniä vauvoja ja lapsia kuolee paljon. Lapsikuolleisuus ei ole laskenut sitten 90-luvun.

Turkanassa on lisäksi jättimäinen Kakuman pakolaisleiri, jossa asuu lähes Tampereen väkiluvun verran ihmisiä, jotka ovat paenneet esimerkiksi Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksia. Leiri on ollut pystyssä jo yli 20 vuotta, joten leirissä asuvien ihmisten mahdollisuudet palata kotiseuduilleen ovat heikot.

Turkanan seudun asukkaiden paremman terveydentilan esteenä ovat myös asukkaiden uskomukset. Vaeltavan turkana-kansan keskuudessa elää vahvana uskomus, että vain heikot naiset synnyttävät klinikalla. Tätä supermutsimyyttiä on hankala purkaa, mutta äitiyspakkauksella se voidaan tehdä. Siksi suomalaisen äitiyspakkauksen saadakseen vauvaa odottavien turkana-äitien on käytävä raskauden aikana neljällä tarkastuskäynnillä ja lisäksi synnytettävä sairaalassa.

Jaettavat äitiyspakkaukset rahoitetaan hyväntekeväisyydellä. Yksi paketti maksaa 35 euroa, ja sen voit ostaa kenialaisäidille vauvoineen vaikka nyt heti täältä. Myydyillä äitiyspakkauslahjoilla World Vision hankkii varoja myös paikallisen terveydenhoitohenkilökunnan ja erityisesti kätilöiden kouluttamiseen.

Nyt joulusesongin alla myyntiin on tullut uusi 105 euron arvoinen äitiyspakkauslahja, joka sisältää kolme äitiyspakkausta, joiden mukaan lahjan ostaja voi laittaa itse kirjoittamansa englanninkielisen kirjeen tai muun tervehdyksen äitiyspakkauksen saajille. Tämä on mainio aineeton lahja esimerkiksi työporukoissa, äitisakeissa, harrastusjengeissä tai vaikka babyshower-lahjana.

Itkuhan siinä tuli, kun ensimmäisen kerran kuvaustilanteessa tutkin äitiyspakkauksen sisältöä.  Edes meidän perheen saamien äitiyspakkausten hypistely ei ole saanut aikaan moista tunneryöppyä. En edes voi kuvitella, miten tärkeä ja upea asia äitiyspakkaus kenialaisille äideille ja vauvoille on. Ylipäätään jo se, että sen avulla naiset saadaan raskausaikana seurantaan, jotta mahdollisiin komplikaatioihin ja sairauksiin voidaan ajoissa tarjota apua.

Ja sitten vielä ne tavarat, jotka on valittu pakkaukseen paikallisten äitien toivomusten mukaan. Siellä on mukana steriilejä välineitä synnytystä varten. Sellaisia kuin veitsi, jolla voi leikata napanuoran tai klipsi, jolla vauvan napanuoran voi sulkea leikkauksen jälkeen. Klinikoilla niitä on harvoin omasta takaa. Eipä tule mieleenkään Suomessa, että tuollaisia asioita pitäisi sinne sairaalakassiin pakata!

Lisäksi pakkauksessa on muun muassa pienen pieniä vaatteita, saippuaa, huppupyyhe, harsoja, lakanat, pumpulia, vauvojen moskiittoverkko ja aurinkokäyttöinen taskulamppu. Jälkimmäistä äidit olivat erikseen toivoneet pakkaukseen, sillä vauvaa pitää hoitaa öisinkin, mutta valottomissa kodeissa se on pimeydessä tietenkin hankalaa. Tässä näkee, miten tärkeää on kuunnella paikallisia äitejä ja heidän toiveitaan, taskulamppu ei olisi tullut itselleni mieleenkään.

Pakkauksessa on mukana myös kantoliina, vaikkakaan ei sellainen kudottu paksuhko ja pitkä liina kuin itse olen tottunut. Itse asiassa luulin oranssisävyistä puuvillakangasta ensin lakanaksi, mutta kenialaiset naiset ovat heti nähneet siinä kantoliinan. Kantaminen kun ei ole kenialaisille äideille vain mainio tapa antaa lapselle läheisyyttä ja helpottaa arkea, kuten itsellä, vaan heille se on elinehto.

Kantoliina kun mahdollistaa kaikenlaisen kotityönteon äidille, mikä Keniassa on naisten hommaa. Kotona on yleensä likaiset maalattiat, jossa luikertelee ja mönkii kaikenlaista öttiäistä, joten turvallisin paikka vauvalle onkin kantoliinassa. Lisäksi vedenkantaminen on Keniassa naisten ja lasten kontolla, ja vedenkantomatkat voivat olla jopa 10-20 kilometriä. Kantoliina mahdollistaa sen, että äiti saa kannettua molemmissa käsissään vesikanistereita.

Pakkaus itsessään on kannellinen muovilaatikko, mikä sekin on tarkkaan mietitty yhdessä paikallisten äitien kanssa. Koska kodeissa lattiat ovat maalattioita, laatikon pitää kestää kosteutta, jotta siellä säilytettävät tavarat pysyvät puhtaina. Lisäksi muovilaatikkoa voi käyttää kylpyvannana.

Nyt mä haastan teidän ostamaan äitiyspakkauksen! Ihan nyt heti, että se ei sitten jää vain ajatuksen tasolle. Mun lisäksi omia lukijoitaan äitiyspakkaushankintoihin on haastamassa Puutalobaby-blogin Krista ja Matkakuume-blogin Gia. Meillä on tavoite saada jokaisen blogista ainakin 100 äitiyspakkausta Keniaan, eli yhteensä 300 pakkausta ennen joulua. Krista ja Gia kertoivat tästä jo pari päivää sitten, ja nyt jo pakkauksia on kertynyt Keniaan jo yli 100. Niin mahtavaa! Nyt näytetään yhdessä, mikä voima joukossa on, ja laitetaan se 300 täyteen, eikö vain?

Täältä voit ostaa yhden äitiyspakkauksen hintaan 35 euroa.

Täältä kolmen pakkauksen setin, jossa mahdollisuus kirjoittaa henkilökohtaisesti kirje tai muu tervehdys paketin saavalle äidille. Kolmen äitiyspakkauksen hinta on 105 euroa.

Minä ostin äitiyspakkauksia neljä kappaletta, ja annan ne aineettomiksi joululahjoiksi lähipiirilleni. Tiedän, että mummini ei blogiani pysty lukemaan, joten voin sanoa yllätystä paljastamatta, että ainakin hän on saamassa joululahjaksi hyvää mieltä ja tiedon siitä, että hänen lahjansa tuo konkreettista apua jollekin kenialaiselle äidille vauvoineen.

Jaa