Olen julistanut tämän vuoden joulupuuhastelun onnenvuodeksi, vastaiskuksi sille, miten paljon epäonnea vuoteen noin muuten on mahtunut. Laadin listan joulupuuhasteluista, ja listalta ensimmäisenä puuhasteltavaksi pääsivät piparkakkutalot jo marraskuun puolella.

Meillä kun on vähän vahingossa tullut perinteeksi, että piparkakkutalojen olisi suotavaa odotella valmiina ennen joulukuuta. Niihin kun muuttavat asumaan joulukuun ajaksi ne tontut, jotka tuovat jonain marraskuun yönä itse tehdyn joulukalenterin pyykkipoikiin riippumaan rapisevia nyssyköitä.

Ja juu, tapana on tosiaan ollut tehdä useampi piparitalo, jotta kaikki pääsevät koristelemaan oman tupansa, myös me aikuiset. Talojen koristelu on ihanaa puuhaa!

Leikkasimme piparkakkutalojen netistä tulostamiemme kaavojen avulla. Puoliso tosin koitti nikkaroida Kivinokan pikkumökkiä omilla kaavoillaan, mutta sen arkkitehtuuri osoittautui romahdusvaaralliseksi ja kokeellinen talopaketti syötiin heti koristelun jälkeen, ennen pystytystä.

Jouluisena niksinä vinkkaan elintarvikeliimasta, jonka löysin yhteistyön kautta muutama vuosi sitten ja jota ilman en ole piparkakkutaloja sen koommin edes miettinyt kokoavani. Se pitää paremmin kuin pikeeri, mutta on niin paljon mukavampaa käyttää kuin kuuma sokeri. Rakennusmestarina en saanut tänäkään vuonna ainuttakaan kuumasta sokerista aiheutunutta palovammaa, vaikka nikkaroin tontuille kolme tupaa!

Ja tosiaan; tontut niihin muuttivat asumaan nytkin. Sen tiesi siitä, että taloihin syttyivät palamaan valot. Vähän kyllä yllätyttiin tonttujen meiningistä tänä vuonna.

Päätettiin nimittäin ostaa tontuille ensimmäistä kertaa led-valotuikut heidän tupiaan valaisemaan. Vannon aitojen kynttilöiden nimeen, mutta paloturvallisuussyistä on tämä ratkaisu parempi. Tontut saavat pitää valoja päällä silloinkin, kun ei ole vieressä vahtimassa.

Tuli vain vähän yllätyksenä, että led-tuikut yrittävät matkia aidon kynttilän lepatusta, mutta nämä meille ostetut versiot näyttävät rauhallisen valotuikkeen sijaan sätkivän ja särisevän. Kun kodin valaistus on hämärä ja taustalle laittaa asianmukaista jumputusmusiikkia, näyttää itse asiassa ihan siltä kuin piparkakkutalossa oli kunnon tamppausreivit meneillään.

Vähän erikoisjoulu, tontuillakin.

Jaa