Meillä likaiset kestovaipat odottavat pesuaan kosteuden pitävissä pussukoissa. Pienemmät pussukat ovat niitä, jotka sujautetaan mukaan laukkuun kylille lähtiessä, keskikokoiset imaisevat sisuksiinsa päiväkotipäivän vaipat ja isoimmissa jemmaillaan sitten kaikkia kotona olevia likaisia vaippoja ennen niiden pesua. Vain yksi näistä pussukoista on todella toimiva ja hyvä. Sen olen tehnyt itse.

Jos voisin, nykyään tekisin kaikki kestovaippojen säilytyspussukat itse. Mutta pari vuotta sitten kestovaippaummikkona ei mulla ollut hajuakaan, minkälainen on hyvä pussukka likaisten vaippojen säilytykseen. En myöskään löytänyt ohjetta moisen tekemiseen, joten ostin kaikki pussukat – kaksi pientä, kaksi keskikokoista ja yhden ison – Myllymuksuilta. Ihan hyviä ovat nekin, mutta jo parin viikon käytön jälkeen tajusin, mitä pitäisi tehdä toisin.

Pussukoiden yläpäässä oleva tarranauhalla suljettava luukku ei ole hyvä. Sen avaaminen ja sulkeminen on sitä hankalampaa, mitä enemmän tavaraa pussukassa on ja mitä painavampi pussukka täten on. Lisäksi tarranauha ei kestä tarpeeksi hyvin siihen kohdistuvaa painoa. Mä ja mies ollaankin vuorotellen korjailtu ratkenneita tarranauhoja.

Ajattelin, että täydellisen vaippapussukan täyttöaukon pitäisi ehdottomasti sijaita pussin sivulla ja sen sulkeminen pitäisi tapahtua vetoketjulla. No niinpä tein sellaisen! Pussukka on ollut nyt käytössä puolitoista vuotta ja hyvin pelittää. Sen vetoketjukin toimii hyvin, vaikka vähän jännitin, mitä se sanoo 60 asteen pesuista ja kovasta käytöstä.

Tässä teillekin kestovaippapussukan ohje, joka yhden perheen kokemuksella on maailman paras:

Kestovaippojen säilytyspussukka

Tarvitset:

  • Kosteuden pitävää PUL-kangasta. Jos mahdollista, tee pussukka yhdestä kappaleesta, jolloin saumoja tulee vähemmän. Kankaan koko riippuu ihan siitä, minkä kokoisen pussukan tahdot tehdä. Itse tein pussukan, johon mahtuu noin 2 päivän vaipat.
  • Kanttinauhaa tai muuta narua ripustusnauhaa varten.
  • Vetoketjun, joka on noin 5 senttiä pussukkaa lyhyempi. 
  • Klemmareita ja teippiä toimittamaan nuppineulojen virkaa.

Taita pussukka oikeat puolet vastakkain. Aseta vetoketju sen sivun keskelle, johon tahdot vetoketjun tulevan. Merkitse kankaaseen vetoketjun hammastuksen alku- ja loppukohdat. Ompele vetoketjusivun kumpaankin päähän noin 2 senttimetrin saumat, eli noin niille kohdille, joihin olet merkinnyt vetoketjun hammastuksien alkavan (kuva 1.).

Avaa vetoketju. Aseta sen toinen puolisko oikeapuoli alaspäin pussukan etupuolen saumavaralle. Hammastuksen pitää osoittaa sauman keskelle. Kiinnitä vetskari klemmareilla tai teipillä (kuva 2.). Suristele vetoketju kiinni vain saumavaraan. Jos omistat ompelukoneen vetoketjujalan, käytä sitä (kuva 3.).

Sulje vetoketju. Ompele vetoketjun toinen puoli kiinni sauman toiselle puolelle (kuva 4.).

Käännä pussukka niin, että kangas on oikeapuoli ylöspäin. Kiinnitä teipillä sauma, johon vetoketju on ommeltuna. Ompele sitten vetoketjun ympäri (kuva 5.). Aloita vaikka vetskarin pohjasta, suristele sitten toinen puoli, käännä yläpäässä ja ompele vetoketjun ”hännän” yli ja palaa vetoketjun toista puolta alkuun. Nyt pitäisi näyttää samalta kuin kuvassa 6.

Käännä pusskka taas nurinpäin ja kiinnitä ompelemattomat sivut klemmareilla. Ompele sivut kiinni reiluilla saumavaroilla, sillä saumojen tulee kestää painoa. Käännä pussukka oikeinpäin vetoketjuaukon kautta.

Ompele kanttinauha nauhaksi (kuva 7.). Taita pussukan yläkulma noin kolmen senttimetrin matkalta nauhakujaksi, kiinnitä klemmarein ja ompele (kuva 8.). Pujota nauha pussukan nauhakujaan. Ompele nauhan päät kiinni toisiinsa ja pujota ruma yhdistymiskohta piiloon nauhakujaan.

Ja kas, pussukka on valmis!
Jaa