Jos voisin, nykyään tekisin kaikki kestovaippojen säilytyspussukat itse. Mutta pari vuotta sitten kestovaippaummikkona ei mulla ollut hajuakaan, minkälainen on hyvä pussukka likaisten vaippojen säilytykseen. En myöskään löytänyt ohjetta moisen tekemiseen, joten ostin kaikki pussukat – kaksi pientä, kaksi keskikokoista ja yhden ison – Myllymuksuilta. Ihan hyviä ovat nekin, mutta jo parin viikon käytön jälkeen tajusin, mitä pitäisi tehdä toisin.
Pussukoiden yläpäässä oleva tarranauhalla suljettava luukku ei ole hyvä. Sen avaaminen ja sulkeminen on sitä hankalampaa, mitä enemmän tavaraa pussukassa on ja mitä painavampi pussukka täten on. Lisäksi tarranauha ei kestä tarpeeksi hyvin siihen kohdistuvaa painoa. Mä ja mies ollaankin vuorotellen korjailtu ratkenneita tarranauhoja.
Ajattelin, että täydellisen vaippapussukan täyttöaukon pitäisi ehdottomasti sijaita pussin sivulla ja sen sulkeminen pitäisi tapahtua vetoketjulla. No niinpä tein sellaisen! Pussukka on ollut nyt käytössä puolitoista vuotta ja hyvin pelittää. Sen vetoketjukin toimii hyvin, vaikka vähän jännitin, mitä se sanoo 60 asteen pesuista ja kovasta käytöstä.
Tässä teillekin kestovaippapussukan ohje, joka yhden perheen kokemuksella on maailman paras:
Kestovaippojen säilytyspussukka
Tarvitset:
- Kosteuden pitävää PUL-kangasta. Jos mahdollista, tee pussukka yhdestä kappaleesta, jolloin saumoja tulee vähemmän. Kankaan koko riippuu ihan siitä, minkä kokoisen pussukan tahdot tehdä. Itse tein pussukan, johon mahtuu noin 2 päivän vaipat.
- Kanttinauhaa tai muuta narua ripustusnauhaa varten.
- Vetoketjun, joka on noin 5 senttiä pussukkaa lyhyempi.
- Klemmareita ja teippiä toimittamaan nuppineulojen virkaa.
Taita pussukka oikeat puolet vastakkain. Aseta vetoketju sen sivun keskelle, johon tahdot vetoketjun tulevan. Merkitse kankaaseen vetoketjun hammastuksen alku- ja loppukohdat. Ompele vetoketjusivun kumpaankin päähän noin 2 senttimetrin saumat, eli noin niille kohdille, joihin olet merkinnyt vetoketjun hammastuksien alkavan (kuva 1.).
Avaa vetoketju. Aseta sen toinen puolisko oikeapuoli alaspäin pussukan etupuolen saumavaralle. Hammastuksen pitää osoittaa sauman keskelle. Kiinnitä vetskari klemmareilla tai teipillä (kuva 2.). Suristele vetoketju kiinni vain saumavaraan. Jos omistat ompelukoneen vetoketjujalan, käytä sitä (kuva 3.).
Sulje vetoketju. Ompele vetoketjun toinen puoli kiinni sauman toiselle puolelle (kuva 4.).
Käännä pussukka niin, että kangas on oikeapuoli ylöspäin. Kiinnitä teipillä sauma, johon vetoketju on ommeltuna. Ompele sitten vetoketjun ympäri (kuva 5.). Aloita vaikka vetskarin pohjasta, suristele sitten toinen puoli, käännä yläpäässä ja ompele vetoketjun ”hännän” yli ja palaa vetoketjun toista puolta alkuun. Nyt pitäisi näyttää samalta kuin kuvassa 6.
Käännä pusskka taas nurinpäin ja kiinnitä ompelemattomat sivut klemmareilla. Ompele sivut kiinni reiluilla saumavaroilla, sillä saumojen tulee kestää painoa. Käännä pussukka oikeinpäin vetoketjuaukon kautta.
Ompele kanttinauha nauhaksi (kuva 7.). Taita pussukan yläkulma noin kolmen senttimetrin matkalta nauhakujaksi, kiinnitä klemmarein ja ompele (kuva 8.). Pujota nauha pussukan nauhakujaan. Ompele nauhan päät kiinni toisiinsa ja pujota ruma yhdistymiskohta piiloon nauhakujaan.
Meillä kotona vaipat säilyvät kätevästi kannellisessa ämpärissä. Reissussa käytämme kuivasäkkejä, joita saa retkeilykaupoista. Mekanismi, jossa pussin suu rullataan ja lopuksi klipsautetaan kiinni, pitää pomminvarmasti hajut ja mahdolliset eritteet kurissa 🙂
Meillä on niin minikokoinen kylppäri, että lattiatilaa säästääkseen on kätevä saada pussukka roikkumaan seinälle. Kuivasäkki olikin uusi tuttavuus mulle!
Vitsi miten kätevä ohje! Harmi, että se tulee hivenen myöhässä, kun en enää käytä kestovaippoja tuolla vajaa parivuotiaalla. Aikaisemmin me käytettiin kestovaippoja vain kotosalla, mutta nyt kuivaksiopetteluvaiheessa ne ovat jääneet kokonaan pois käytöstä (kun kävivät mokomat jo pieneksikin, eikä enää jaksanut alkaa uusia ostamaan noin ”vanhalle” lapselle). Pissavahinkoja tulee kyllä edelleen, kun eihän sinne potalle malttaisi mennä vaikka idea on jo hallussa. 🙂 Onko teillä vielä alkanut kuivaksiharjoittelu?
Joo, hieman on myöhässä ohje tosiaan, kun lukijoista kuitenkin moni on samanikäisten muksujen vanhempia. Mutta josko tulevat kestovaippailijat tämän ohjeen myöskin löytäisivät. Postauksen kuvat on tosiaan otettu silloin puolitoista vuotta sitten, kun pussin tein ja ohjeen kirjoitin. Tämä on vain ollut sellainen ajaton aihe, että vaikka se on roikkunut postauskalenterissa, sitä on ollut kätevä siirtää eteenpäin ajankohtaisempien aiheiden tieltä. Nyt tajusin, että ehkä se pitäisi jo julkaista 😀
Potta kuuluu toki Hertsikassakin päivärutiineihin, mutta vaippapussukoille on edelleen tarvetta.
Moro…..huomasin tossa taustalla tuon pesukoneen…Oootko tiedustellut,mikä on lapisperheelle esim-1-3lasta tai ajatellen, jos perheessäon 4jäsentä, 3, 5 jäsentä yms…mikä on hyvä pesukone? Miehen urheilevat, lasten ruokamenu näkyy vaatteissa, sitten lapsivahtien huonosti laitetut vaipat seurauksena vaippavuodot yms…Joskus Kuluttaja-lehdessä oli LG-merkistä mainostettu…ps. huomasin myös, että sulla on tuo Vuoden mutsi kirja, voiko siita saada komenttia, ootko lukenut myös kakkosen? Kannataako lomakirjana? entäs jos vertailet siihen kirjaan Miten kasvattaa bebe?Meillä on kotona pesukone vissiin 5,5kg:lla rummulla ja musta tuntuu, että tulevaisuudessa se ei riittää….
Huikkaan tähän väliin, että meillä on Hotpoint-Ariston pesukone-kuivuri-monitoimikone. 8kg pesuraja, 6kg kuivaus. Eli esim. lakanat, pyyhkeet, vaippojen imut ja lisäimut sekä ei-kutistumisherkät pyykit kuivuriin ja loput narulle JOS on pyykkikaaos päällä. (Esim. matkojen jälkeen, lapsen vatsataudin ohessa tai tosi kiireisen viikon päätteeksi). Muutoin selviää pitkään ilmankin kuivuria, mutta on hyvä, että se on samassa laitteessa. 4v on nyt kestänyt tuo masiina ja ollut hintansa väärti!
(Gigantissa uudempi, vimpan päälle tekninen malli ko. valmistajalta näyttäisi olevan 10kg pesulla ja tavallisempi peruskonoe 7kg kuivauksella n. 900€ ja 8kg/kg painoilla 700€.)
Kodinkoneet ovat intohimoni. 😀
Mä olen ostanut ebaysta pari vetoketjullista kassia kestovaipoille eikä paljoa maksanut, kun Kiinasta tulivat. Tämä siis vinkiksi niille, jotka ei käsitöitä harrasta (kuten allekirjoittanut). 😀
Ai että mikä mahti-idea noi kuivasäkit! Mä oon tuskaillut hoitovaippojen kanssa, kun kiristysnarullinen pussi ei toiminutkaan. kuivasäkkejä löytyykin vaatehuoneesta vaikka pienelle armeijalle, eiköhän niistä yksi jouda vaippa-ajaksi säilytyspussiksi!
Ämpärissä meilläkin vaipat majailee kylppärissä.
Käytetäänkö teillä vielä vaippoja?
Mulla ei ole ole paljolti vertailupohjaa tuohon meidän koneeseen verrattuna, mutta ollaan tykätty siitä ihan hurjasti. Ostettiin se ennen lapsen syntymää. Tykkään etenkin siitä, että se pitää vaatteet todella hyvässä kunnossa, vaikka pesisi kuumissakin lämpötiloissa. Välillä kun on reissussa ja pesee muilla koneilla, sen huomaa heti vaatteissa, johin ilmestyy pesunukkaa ja joista mahdolliset printit haalistuvat. Pidän myös siitä, että se laskee pyykkisatsin painon, jonka perusteella laskee pesuajan ja vesimäärän. Toisaalta ainut harmmillinen asia on tuo sama äskeinen, sillä pesuaikaa ei voi itse säätää. Lapsiperheessä kun välillä joutuu esipesemään suurimpia likoja pois, vaikka nyt yrjötaudin aikaan, jolloin pyykit tietenkin painavat enemmän. Silloin kone saattaa jurnuttaa pyykkisatsia useita tunteja, kun luulee koneen olevan äärimmilleen täynnä, vaikka näin ei olekaan.
Vuoden Mutsi -kirjoista heränneistä ajatuksista olen kirjoittanut, ykkösestä täällä
ja kakkosesta täällä. Miten kasvattaa bebe -kirjan olen lukenut, mutta enpä ole jostain syystä siitä tainnut kirjoittaa. Sen vertaaminen Vuoden mutseihin on vähän hankalaa, ovat niin erilaisia kirjoja. Bebe-kirjan koin mielenkiintoisena vertailuna erimaiden kasvatustapoihin. Siitä myös otin onkeeni muutamia kasvatusasioita tai vahvistin jo olemassa olevia tietoisesti. Vuodet Mutsit taas ovat enemmänkin viihdyttäviä vertaistukikirjoja, jotka sopivat mainiosti lomakirjoiksi helppoudellaan ja hauskuudellaan. Riippuu tietenkin, millaisesta lomalukemisesta tykkää.
phocahispida: Jos lapsi olisi nyt vastasyntynyt, ehdottomasti kans hankkisin kuivurin. Ja toivottaisiin moista nytkin, jos vain jostain sattuisi tulemaan sen verran ylimääräistä rahaa 😀
Kiitos vinkistä!
No hei vaan sullekin! Nämä toimivat vaippa-ajan jälkeen komiasti esimerkiksi uimavaatepussukoina tai päiväkodissa pussina vaatteille, jotka päällä on päässyt käymään vahinko.
Kiitos kanssa vinkeistä kaikille ja vastauksista mutsille……;)
Ole hyvä!
Muistelin tätä postausta nyt kun meidän lapsella on päiväkodinaloitus edessä. Kiitos ohjeesta! Itse tehty säilytyspussi vaikuttaa tosi toimivalta ja oli helppo tehdä, vaikken ompelupuuhissa kovin kunnostautunut olekaan.
Kiitos tästä ohjeesta! Teinkin jo yhden ja tarkoitus tehdä toinenkin ennen kuin esikoinen syntyy lokakuun lopussa! Huippu sivut sinulla =D
Kiitos!
Ihana kuulla, että tästä oli iloa ja apua. Ja voi että mikä kestovaippapyllyinen vauva (ja toinenkin) meillä on joskus ollut <3