©Lahiomutsi Itse tehty kasvooljy Kukista Frantsila Ohje Resepti-

Pyöräilimme eilen reissuillamme lasten kanssa vaaleanpunaisenaan kukkivien ruusupensaiden ohi. Tuntui kuin olisi ajanut suoraan ruusupilveen, kun pensaiden tuoksu hyppäsi ympärille. Tuoksuisi ja näyttäisi siltä, että ainakin joissakin ruusulajikkeissa kukinta on nyt komeimmillaan. On siis aika kertoa ohje itse tehtyyn kukkaiskasvoöljyyn.

Sain ohjeen käsiini viime kesänä, kun matkustin ystäväni kanssa autuaan ihanalle kukkaistyttöretriitille Hämeenkyröön, Frantsilan Hyvän olon keskukseen. Paijasin siellä lempeästi raiteilleen kehoni, joka festareilla ryvettyneenä puski krapulakuonaa huokosistaan vielä retriitin ensimmäisen päivän ajan. Reissun aikana valmistin myös elämäni ensimmäistä kertaa itse kasvoöljyni kaikkien kukkaistyttöjen gurun, Frantsila-luonnonkosmetiikkasarjan perustajan Virpi Raipala-Cormierin opein.

Kasvoöljyn valmistaminen on lopulta ihan tavattoman helppoa, vaikka toki näissäkin hommissa voi hifistellä. Frantsilassa valmistimme kukkaisöljyn, johon raaka-aineet löytyvät ruokakaupasta ja omasta puutarhasta tai vaikka kaupunkiluonnosta. Olen alkanut hahmottaa, että yksinkertaisuus on yleensä parasta ja toimivinta yllättävän monessa asiassa elämässä.

Keskikesän kukkainen kasvoöljy

  • 1 dl hyvää öljyä
  • 3 dl kukkia ja yrttejä
  • (eteerisiä öljyjä)
  • Pieni lasipurkki ja harso tai ohut kangas

Oman kukkaiskasvoöljyn valmistamiseen tarvitsee siis hyvää öljyä, kuten vaikkapa auringonkukansiemenöljyä, viinirypäleensiemenöljyä tai vaikkapa manteliöljyä, jota käytin tehdessäni viimeksi kotitekoisen kuorinta-aineen. Näitä öljyjä myyvät hyvin varustellut marketit ja esimerkiksi Ruohonjuuri.

Kukkaset ja yrtit me poimimme Frantsilan puutarhasta intuitiota kuunnellen. Toisin sanoen siis keskityimme rauhassa tuoksuttelemaan ja tuntemaan kukat ja yritit. Voin kertoa, että se oli täydellisen tyhjentävää vastapainoa hektiselle elämälle – tai festarirymyämiselle.

Itse poimin talteen ruusua, siankärsämöä ja minttua. Virpi kertoi, minkälaisia vaikutuksia näillä kasveilla ja kukilla kuulemma on:

  • Ruusu: stressiä poistava, naiseutta ylistävä, rentouttava ja erinomainen herkälle iholle sekä ryppyjen poistoon.
  • Siankärsämö: Ihoa uudistava ja desinfioiva, joten sopii etenkin epäpuhtaalle iholle, mutta käy ihan kaikille ihotyypeille. Elvyttää verenkiertoa, vähentää punoitusta, auttaa ihoa parantumaan ja ennaltaehkäisee ryppyjä.
  • Minttu: Ihohuokosia supistava, desinfioiva ja viilentävä. Sopii etenkin, jos ihossa on tulehduksia.

Lisäksi kasvoöljyn uuttamisessa voi käyttää esimerkiksi keto-orvokkia, kehäkukkaa, vadelmaa, kauraa, mesiangervoa, ratamoa, basilikaa ja salviaa.

Kun kukat ja yrtit on poimittu, ne silputaan veitsellä mahdollisimman pieneksi hakkelukseksi. Tämä tuntui hellän poimimisen jälkeen suorastaan teurastukselta, mutta rikkomalla kukan tai yritin rakenteen, niistä saadaan niiden ominaisudet paremmin uutettua öljyyn. Kukkasilppu laitetaan lasipurkkiin ja päälle kaadetaan öljy.

Seoksen annetaan uuttua 2 viikon ajan lasipurkissa auringossa esimerkiksi ikkunalaudalla, harsolla peitettynä. Seosta pitäisi sekoitella joka päivä kevyesti. Kahden viikon jälkeen öljy siivilöidään harson läpi, minkä jälkeen öljy jätetään seisomaan hetkeksi, että vesi laskeutuu seoksen pohjalle. Sen jälkeen öljy kaadetaan varovaisesti esimerkiksi pipettipulloon ja pyritään jättämään seoksen pohjalle laskeutunut vesi poissa. Mutta älä huoli, ei se ole niin nöpönnuukaa.

Öljyiset kasvit voi muuten hyödyntää vielä esimerkiksi kasvonaamiona, hiushauteena tai iholle hierottuna löylytellessä saunavuorolla.

Jos haluaa, tämän jälkeen öljyyn voi vielä sekoittaa eteerisiä öljyjä, noin 1-2 tippaa 10 milliä kohti. Eteerisiä öljyjä on esimerkiksi Frantsilalla, ja minä olen ostanut oman pulloni yleensä Sokokselta. Esimerkiksi lavanteli on hyvä herkälle iholle, kuiva iho ilahtuu jasmiinista, normaalin ihon kasvoöljyyn voi tipauttaa vähän appelsiinia, rasvaiselle iholle taasen palmarosaa ja ikääntyvä iho tykkää muun muassa pelargoniasta.

Ihoöljy säilyy parhaiten jääkaapissa, mutta itse olen pitänyt sitä ihan peilikaapissa, valolta suojattuna. Itse tehty kasvoöljy olisi hyvä käyttää vuoden kuluessa sen tekemisestä.

Jaa