Ei se ole mekko tai hame ollenkaan, elleivät sen helmat hulmua. Tätä mieltä on ainakin esikoisemme, joka on viime aikoina systemaattisesti jättänyt kaikki liivimekot ja muut suorahelmaiset hepeneet käyttämättä. Vaatteen pitää leijua ja lentää!

Päätinkin testata vanhan kunnon kellohameen tekemistä lapselle. Ja siitähän tuli vallan hieno! Perinteisimmistä kellohameista poiketen ompelin siihen värikkään vuorikankaan, joka vilkkuu kivasti tanssiaskeleita ottaessa tai korkealta kiveltä hypätessä. Nyt tosin tekisin hameeseen vetoketjun ja napin sijaan joustavan vyötärön. Lasta kun harmittaa, että hän tarvitsee apua tämän pukemisessa. Ensi kerralla sitten resoria vyötärölle – sellainen olisi vielä tätäkin nykyistäkin helpompi tehdä.

Tässä kellohelmaisen hameen ohje myös teille. Mä bongasin ohjeidean Suuri Käsityö -lehdestä joskus kesällä, mutta muokkasin ohjetta hieman. Tällä samalla ohjeella saa tehtyä hameen aikuisellekin, sillä kangas leikataan omien mittojen mukaan yksinkertaista kaavaa noudattaen. Mä itse olisin tehnyt tästä esikoisen hameesta vähän lyhyemmän, mutta käyttäjä itse tahtoi reilusti polven yli ulottuvan hamosen. Ja sellainenhan tehtiin.

Kellohame mittojen mukaan

Tarvitset: päälliskangas, vuorikangas, 15 cm vetoketju, nappi. Itse käytin kankaina kierrätyskankaita. Sininen kangas on ollut muinoin sisustustyyny ja vaaleanpunainen pussilakana.

 

  • Taita kangas kaksinkerroin ja sitten taas kaksinkerroin. Mittaa lapsen vyötärönympärys ja lisää siihen 4 senttiä. Ja tulos 3,14 (piillä) ja sitten vielä kahdella. Esimerkiksi meillä tulos kolmevuotiaan hametta varten oli 8,6 senttiä. Mittaa tuon mitan pituus molempiin taitereunoihin vyötäröaukkoa varten. Piirrä harpin avulla kaari toisesta merkistä toiseen.
  • Mittaa mittanauhan avulla, mihin asti haluat helman yltävän lapsen yllä. Meillä mitta oli 35 senttiä. Merkkaa haluamasi helman pituus taitereunoille ja leikkaa saman pituinen pätkä lankaa. Aseta langan toinen pää vyötäröaukon keskelle ja käytä lankaa harppina piirtäessäsi helmareunan. Lisää vyötärölle ja helmaan yhden sentin saumavarat ja leikkaa. Leikkaa vuorikangas käyttäen jo leikkaamaasi kangasta kaavana.

 

 

  • Leikkaa vyötärökaitale, jonka koko on 10 senttiä x vyötärönympärys + 4 senttiä. Muista leikata kaitale poikittain kankaan kudontaan nähden, jotta se ei valmiissa mekossa lähde venymään ja vanumaan miten sattuu (kuten tässä mun tekemässä hameessa, johon ei riittänyt kangasta poikittaissuunnassa leikkaamista varten).
  • Asettele päälliskangas ja vuorikangas oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla ja saumuroi helma. Käännä kankaat oikeinpäin. Silitä päälliskangasta helmasta noin sentin verran nurjalle puolelle. Ompele silitetty helmasauma tikkaamalla läheltä reunaa.
  • Saumuroi vyötäröaukon päälliskangas ja vuorikangas yhteen, jotta niitä on helpompi käsitellä yhtenä kankaana. Samalla kankaiden reunat tulee huoliteltua.

 

 

  • Leikkaa vyötäröaukon taakse halkio vetoketjua varten. Halkion pituus riippuu tietenkin käyttämäsi vetoketjun pituudesta. Ompele vetoketju paikoilleen.
  • Huolittele vyötärökaitaleen toinen reuna saumurilla. Kiinnitä vyötärökaitale huolittelemattomasta reunastaan nuppineuloilla vyötärölle oikeat puolet vastakkain ja niin, että vetoketjun kohdalle jää napin kiinnitystä varten toiseen päähän yksi senttiä ja toiseen kolme senttiä kaitaletta reunan yli. Ompele saumurilla kiinni.

 

 

  • Taita napin kiinnitystä varten jättämäsi vyötärökaitaleen päät oikeat puolet vastakkain ja ompele niiden päät sekä alareuna. Käännä oikein päin ja silitä kaitaleen päät ojoon.
  • Taita huoliteltu vyötärökaitaleen reuna hameen nurjalle puolelle. Muista kääntää reuna taitteen sisään. Tikkaa kiinni ommeljuovaa pitkin.
  • Ompele vyötärökaitaleeseen napinläpi ja nappi.
Jaa