
Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.
Kun päätin kolmen vuoden tauon jälkeen taas alkaa tehdä arkikuvasarjaa, mietin, mitenköhän voin välttyä toistolta. Siltä, että en tulisi tallentaneeksi tänä vuonna ihan samanlaisia asioita kuin kolmen vuoden takaisiin kuviin. Sitten tajusin, että eihän sitä tarvitse vältellä. On vain mielenkiintoista todentaa ja tallentaa kuviin, miten arkiset asiat rullaavat eteenpäin vuosien kuluessa, mutta siinä samalla elämä on kulkenut eteenpäin ja lapsetkin kasvaneet.
Kolme vuotta sitten seisoin vanhan kotimme kellarikäytävässä aamutakissani, vauva sylissä ja kolmevuotias jaloissani saunavuoron puhtaina. Nyt kolme vuotta myöhemmin kuvan kellarikäytävä on eri taloyhtiössä ja lapsetkin kasvaneet. Mutta yksi viikon kohokohdista on edelleen sama: taloyhtiön saunavuoro.
Kun saunaan ei pääse koska vain, sitä osaa arvostaa enemmän. Se on kerran viikossa samana päivänä ja samalla kellonlyömällä toistuva rituaali, jota ei ihan vähäisistä syistä jätetä väliin. Maalla kasvaneille vanhemmille taloyhtiön sauna on edelleen hauskan eksoottinen tapa saunoa, mutta kaupunkilaismukuloille osa arjen perinteitä, joista myöhemmin toivottavasti muodostuu rakkaita lapsuusmuistoja.
Saunavuoroa aletaan puuhastella jo hyvissä ajoin ennen omaa kylpyvuoroa. Pakkaamme rottinkikoriin saippuat, pefletit, kylpylelut, pyyhkeet sekä aikaisemmalla kauppareissulla valitut saunajuomat. Aikuisille yleensä oluet, esikoiselle jaffaa ja kuopukselle porkkanainen pillimehu. Saatamme laittaa uuniin valmistumaan jotain saunan jälkeistä iltapalaa.
Hieman ennen saunavuoromme alkua vaihdamme päälle kylpy- ja aamutakit ja lähdemme läpsyttelemään varvassandaaleissamme taloyhtiön kellariin. Kylpyvannat, eli punkat nappaamme mukaan häkkivarastosta. Punkassa präisköttäminen on nykyään enää saunavuoroihin ja mummilavierailuihin kuuluva erikoisihanuus.
Ei mene saunavuoroa, ettenkö miettisi lauteilla istuessani ja kiukaan naksetta kuunnellessani, että tämä elämänvaihe vanhemmuudesta on luultavasti yksi ihanimmista. Tahdotaan vielä saunoa kaikki yhdessä, mutta lapset ovat jo melko omatoimisia. Voin istua lauteilla yksin tai miehen työvuorojen salliessa kahden, sillä aikaa kun lapset leikkivät kylpyvannoissaan kylpyhuoneen puolella. Elämä ei enää ole non-stop häsläämistä, katastrofien ennakointia ja riskien minimointia.
Aina lopuksi tulee vähän kiire – 45 minuutin saunavuoroista päättäneellä ei varmasti ole itsellään pieniä lapsia – mutta silti se vajaa tunti kerran viikossa taloyhtiön kellarissa on yksi viikon rennoimmista hetkistä. Koko perhe saunapuhtaana ja löylyjen ramaisemina. (Ainakin) lapsilla alla yksi vapaapäivä, edessä vielä toinen.
Ihanaa! Käytät punkka-sanaa! Itse herätän hämmennystä kanssaihmisissä puhumalla punkasta (ensimmäinen kieleni on keskipohjanmaa).
Myös meillä saunavuoro on odotettu viikon kohokohta 🙂 Marssimme peräkanaa taloyhtiön kellariin, paljon aikaa ja saunojia nähneeseen saunaamme, jonka täydellisen oikeasta tuoksusta syntyy minun pienelle se tuoksu, joka vie lapsuuteen ja saunapäivään saunaherkkuineen.
Heh, mulle punkka-sana taas tarkoittaa sänkyä. Olen helsinkiläinen, mutta vanhemmat itä-Suomesta eli voi olla, että sana on tarttunut sieltä… Mä en tykänny lapsena käydä saunassa ja nykyäänkin vain miehen kanssa. Lasten kanssa käyminen jotenkin ahdistaisi jostain syystä. Tai ehkä mä oon ollut vain liian kauan poissa Suomesta ja vierottunut sauna-kulttuurista.:)
Mulla kanssa äitin puolen suku idästä ja punkka on sänky ja vanna on lasten amme. Mies väitti pitkään, että oon keksinyt vanna sanan päästäni 😀
Sama täällä. Itä-suomesta kotoisin ja vanna on vauvan amme, punkka on sänky. Helsinkiläinen mieheni ihmetteli vanna sanaa myös.
Joo, punkka on ehdottomasti punkka. Elin aika pitkään tajuamatta, että se ei olekaan yleiskielinen nimitys. Siksi nykyään koitan muistaa selvittää, että tarkoitan siis kylpyvannaa. Mutta onko siis sekin murresana? Mikä se yleiskielinen nimitys on? Kylpyamme kun mielestäni tarkoittaa sellaista kiinteää isoa ammetta, ei tuollaista lasten liikuteltavaa pesuvatia?
Niin ja mä olen muuten luullut, että punkka-sana tarkoittamassa sänkyä on stadin slangia – mutta siis sekö onkin Itä-Suomesta kotoisin se sana tuossa merkityksessään?
Oli miten oli, suomen kieli ja murteet <3
Tuli mieleeni lähes parinkymmenen vuoden takaiset muistot. Eron jälkeen muutin tyttöjen kanssa kerrostaloon – luulen että heidän hauskimmat muistonsa siitä ajasta ovat juuri kellarissa oleva sauna ja kerran viikossa saunavuoro – saunalimsoineen – meillä oli pitkä saunavuoro puoltoista tuntia eli 45 minuuttia saunan puolella ja loput pesutilassa
Siitä nautittiin nelisen vuotta – sen jälkeen ollut taas oma sauna käytössä – joka kyllä kuuluu meiän mielipaikkoihin edelleen – vaikka tytöt onkin jo ”lentäneet pesästä” – sauna on muuten hyvä paikka tyttöjen kanssa keskusteluille – aroistakin asioista 🙂
Mukavaa kevään odotusta terv. Hanna
On aina ihana huomata, että saunasta kirjoittaessa muillekin herää niin paljon hyviä muistoja, jotka liittyvät juuri saunaan 🙂 Tuo teillä ollut puolentoistatunnin saunavuoro kuulostaa niin hyvältä, olisipa sellainen meillekin. Taloyhtiön saunan yhteydessä on kaksi kylpytilaa saunoineen, joten se olisi mahdollista. Nyt molemmat puolet ovat aina yhden saunavuorolaisen käytössä.
Tuo on muuten varmasti totta, että sauna on hyvä paikka keskustella lasten kanssa aroistakin asioista.
Ihana kuva! Sauna ja saunominen on kyllä itsellekin mielipuuhaa!
Siksi olikin aika kurjaa saunoa edellisessä kodissa puolen tunnin vuorolla. Käytännössä rauhassa sai olla noin 15 minuuttia siinä välillä kun toisen puku- ja pesuhuoneen käyttäjät vaihtuivat. Erityisen hankalaa saunominen oli niinä viimeisinä asuinkuukausina kun perheen toinen lapsi oli alle puolivuotias. Siinä meinasi aina toinen aikuisista jäädä saunomatta kun aika loppui.
Puolen tunnin saunavuoro kuulostaa ihan älyttömältä. Miten siinä kukaan ehtii nauttia saunomisesta? Meillä oli vanhassa kodissa tunnin saunavuoro ihan vain meidän sakille, ja tämä 45 minuuttia tuntui alkuun aivan liian lyhyeltä. Sitten tajusin ostaa lapsille saunatakit (ei tarvi kuivata, sen kun kiskoo ne päälle), ja tietty myös se vaikuttaa, että lapset ovat kasvaneet ja omatoimistuneet.
Oi ihanaa sauna! Näin ulkosuomalaisena sitä kaipaa todella paljon – ja kun se Suomessa asuessa oli siinä kylpyhuoneen yhteydessä, niin siitä tuli eräänlainen itsestäänselvyys. Asuinmaassamme Saksassa toki on yleisiä saunoja, mutta sekasaunat ilman uikkareita eivät aina houkuttele… 😀 Nauttikaa tästä luksuksesta!
Mulla olisi saksalaisiin sekasaunoihin liittyvä tosi elämän vitsi. Mitä tapahtui, kun suomalainen ja ruotsalainen menivät saksassa suomalaiseen saunaan? He tulivat heitetyksi sieltä ulos puhumisen takia.
Tämä siis todella tapahtui, kun ei ruotsalaisen ystäväni kanssa osattu tarpeeksi hyvin käyttäytyä suomalaisessa saunsaa. Siellä olisi siis pitänyt olla hiljaa, mistä kertoi saksaksi oleva kyltti, jota ei ymmärretty. Vuosienkin jälkeen tämä muisto naurattaa 😀
Mulle taloyhtiön sauna on nostalgiaa. Lapsuudessa ensin oli kerrostalon kellarisauna ja saunajuoma kolmion muotoinen trip tai pienessä lasipullossa smurffilimsaa repäistävällä korkilla. Sitten myöhemmin oli rivarialueen pihasauna jonne hilpaistiin kesäilloissa paljain varpain ja talvipakkasilla tultiin tukka jäässä kotiin. Myöhemmin sitten vanhempien omakotitalossa saunaan pääsi vaikka joka ilta (ja ihana olikin puusaunan lämmössä rentoutua teiniangsteissa, mutta silti se taloyhtiön viikottainen saunavuoro on se ihanin nostalgiajuttu). Nyt taas viimeiset 10 vuotta meillä on ollut vakkarivuoro lauantai-illassa, lapsen ollessa pieni jäi monta monituista kertaa väliin tai käytiin miehen kanssa erikseen, nykyisin 6v. hoitaa itse itsensä täysin ja saadaan rauhassa nakottaa lauteilla koko perhe. Ihan parasta (etenkin kun 90-luvun alun sauna remontoitiin just ja se on suoraan sanottuna i-ha-na).
On ihanaa, miten paljon aina herättää muistoja, kun kirjoitan jotain saunasta <3 Repäistävillä korkeilla olevat smurffilimsat, voi lapsuus!
Mä olen lapsena ja nuorena tottunut aikarajattomaan omaan saunaan sekä mökkisaunaan että en pysty tottumaan taloyhtiön saunaan. Meillä on käytettävissä 60min josta 45 saa löylytellä. En pysty rentoutumaan kun toimitus on kelloon sidottu. Me ei siis nykyään talvella juurikaan saunota. Sitäkin enemmän kesällä mökillä.
Saunallisessa omakotitalossa asuneena siihen meni kyllä totutella, mutta heti alusta asti olen kyllä osannut nauttia myös saunavuoroista. Mutta sitten mökillä tai vanhempien luona kyläillessä on ihanaa saunoa pitkään ja juuri silloin kun huvittaa 🙂
Yksi asia jota kaipaan suomesta on juuri saunakulttuuri. Täällä Ruotsissa ei saunota niin paljon kuin Suomessa. Minulla on silti tuuria että minun talossa on kuitenkin ihan pieni sauna, mutta liian harvoin tulee käytettyä sitä.
Saunassa on kyllä sitä jotain – juurevuutta, puhtautta, aitoutta ja suomalaisuutta. Ihana kuulla, että teillä kuitenkin on sauna teidän taloyhtiössä. Me asuttiin kerran talossa, jossa ei ollut saunaa. Tajuttiin se vasta muutettuamme, ja sen jälkeen on tarkistettu, että onhan talossa varmasti sauna 😀
Lapsena lauantaisin viidestä kuuteen oli meilläkin saunavuoro ja siihen liittyvät kyllä minun lapsuuteni parhaat muistot. <3
Ihana kuulla! Toivottavasti myös meidän lapsille saunavuorot ja sen ympärillä olevat perinteet jäävät mieleen rakkaina lapsuusmuistoina <3
Mullekin punkka on sänky. Itse käyttän enemmän amme sanaa, vannasta tulee mieleen mun mummo, joka asui koko ikänsä Kotkassa, eli oletettavasti mummo on tuota sanaa käyttänyt. Suku on mulla Uudeltamaalta ja Kotkan seudulta.
Punkka on kyllä jännä sana, kun sille on murteissa niin täysin eri merkitys 😀 Käytätkö siis amme-sanaa tuollaisesta liikuteltavasta vauvan / lasten, öööh, pesuasiasta? Kun mulle amme on sellainen iso ja kiinteä kylpyamme.
Saunomista on kyllä ikävä. Kaverit täällä ihmettelee (ja varmasti salaa ihailee!) suomalaista saunakulttuuria ja etenkin alastomuutta. Olen järkyttänyt heitä kaiken maailman saunatarinoilla, heh. Puoliso maksoi tänään meidän kaupunkiloman päätteeksi 17$ siitä, että pääsi saunaan. Ihan sairas hinta, mutta oli se kyllä onnellinen! Odotan jo meidän Suomi-loman mökkisaunoja, onneksi ilmaisia.
Haha, hyvä, että olet järkyttänyt paikallisia suomalaisilla saunatarinoilla :DDD Mä mielelläni pidän itsekin yllä sellaista hullun saunovan suomalaisen tarinaa haha! Ja siksi ymmärrän täysin sun puolisoa, joka maksoi 17 dollaria saunasta, olisin tehnyt ihan saman. Voi vitsi, te tuutte niin nauttimaan mökkisaunomisesta sitten lomalla <3
Punkka on sänky ja vanna on vauvan amme, näin myös olen idästä tulleilta vanhemmiltani oppinut. Turkulainen mieheni luuli, että olen jotain kukkaa lähdössä ostamaan kun puhuin vannan osto-aikeista ensimmäisen kerran!
Hahha, kukkaa ostamaan tässä menossa 😀 Mitä sanaa miehesi sitten käyttää punkasta / vannasta? Mä olen ollut siinä luulossa, että punkka on enemmänkin Pohjanmaan murretta, mutta olisiko se laajemmin Länsi-Suomen juttu?
Mulle taas se lasten amme on punttu ja punkka on sänky. Varsinkin armeijassa sänky oli tietenkin punkka. Oon tamperelainen ja suku eteläisestä Satakunnasta.
Meillä voi taloyhtiöstä milloin vain varata saunavuoron ja välillä ollaan siellä säännöllisesti käytykin, välillä taas jää. Pitääkin käydä varaamassa, koska itsekin haluaisin pojalleni muistoja perheen yhteisistä saunareissuista 🙂
Punttu, mahtava sana – ja ihan uusi mulle. Mahtava ja ihana suomen kieli murteineen <3 Käykää ihmeessä varaamassa taas saunavuoro, jos siihen mahdollisuus ja intoa on :)