Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää ihmiset! Kävin tänään aamulla tasa-arvovaltuutetun järjestämässä tapahtumassa, jossa lanseerattiin Edelläkävijä-kampanja, joka kannustaa työnantajia petraamaan perhevapaisiin liittyviä käytäntöjä. Se ei ole vain inhimillisyyttä, vaan näkyy työhyvinvoinnin kautta työntekijän sitoutumisena ja motivaationa. Kun työntekijät ovat onnellisia ja tyytyväisiä, se näkyy myös työnantajan menestyksessä.
Itse olen ollut raskauksien ja perhevapaiden aikana sekä määräaikaisessa työsuhteessa, freelancer että yrittäjä. Ensimmäisen raskauteni aikaan olin määräaikaisessa työsuhteessa tuotantoyhtiössä, perhevapaalla olevan työntekijän sijaisena. Äitiysvapaani alku osui näppärästi samoille seuduille kuin määräaikaisen työsuhteen loppu ja perhevapailla olleen töihin paluu. Ei siis ihme, että jatkosta ei edes puhuttu.
Työkoneeni lähetin itsekseen taksin takapenkillä työpaikalle, kun olin ennenaikaisesti syntyneen vauvan kanssa keskitalven pakkasten takia jumissa sisätiloissa ja konetta kaivattiin työpaikalla. Onnittelukimppuja tai muita muistamisia ei tainnut tulla, enkä oikein sellaisia osannut odottaakaan.
Palasin työelämään kirjoittamalla freelancerina juttuja erinäisiin aikakausilehtiin hoitovapaan ohessa. Myin juttuja lähinnä perhelehtiin, joten elämäntilanteestani oli vain hyötyä, kun juttuaiheita putkahteli mieleen vaippaa vaihtaessa. Blogistakin tienasi jo jotain karkkirahoja.
Esikoisen mennessä päiväkotiin, jatkoin friikkuhommia ja aloitin lisäksi duunit toisessa tuotantoyhtiössä. Jo työhaastattelussa tuli olo, että tänne on hyvä tulla kotikuukausien jälkeen, kun tuntui, että aivot olivat kalkkeutuneet ja en oikein muistanut, mitä toimistoarki edes on. Esimieheni oli sydämellinen ja samaan aikaan superammattilainen – se on hankala yhtälö, ja kai siksi sellaisia pomoja tuntuu olevan niin harvassa.
Työaika oli joustava. Kunhan olin läsnä viikkopalaverissa ja työtunnit tulivat kasaan sekä hommat valmiiksi, sain tehdä duunini milloin vain. Se helpotti aikataulusta kolmivuorotyötä tekevän miehen kanssa. Välillä olin työkoneellani jo aamukuudelta ja jos oli minun vuoro viedä lapsi aamulla päiväkotiin, keskustan ruuhkassa ehdin töihin vasta yhdeksän jälkeen. Arjen pyöritystä helpotti ihan valtavasti työnantajan tarjoama aamupala, joka katettiin tarjolle joka aamu. Sain viedä lapsen päiväkotiin aamupalalle ja syödä itse töissä. Täy-del-lis-tä.
Lapsi sairasteli jonkin verran ensimmäisten päiväkotikuukausiensa aikana. Sairaan lapsen hoidosta jaoimme vastuun aika lailla tasan miehen kanssa. Katsoimme, kumman työalmanakka antaisi kulloinkin parhaiten periksi, ja pyrimme jakamaan poissaolopäivät tasan. Työnantajan reaktiota ei tarvinnut pelätä, mutta harmitti aina vietävästi ilmoittaa työkavereille, joiden työtaakka noiksi päiviksi aina kasvoi yhden poissaolevan muijan verran. Töitä kun ei voinut tehdä etänä, ja projektiin ei oikein voinut ottaa ketä tahansa pystymetsästä tuuraamaan päiväksi tai pariksi.
Alkaessani odottaa toista lasta, tein toimittajatöitä freelancer-verokortilla ja lisäksi olin perustanut blogin ympärille yrityksen. Olin siis itse pomoni, jolla oli asiakkaita ja työntilaajia. Vatsan kasvaessa aloin hiljalleen ajaa alas toimittajahommiani ja irtisanoin vuokralla olleen työpöytäpaikkani. Kun vauva oli puolivuotias, mies jäi vanhempainvapaalle neljäksi kuukaudeksi. Sen jälkeen hän piti vielä suurimman osan hoitovapaista, jotka esikoisen kohdalla rohmusin itselleni. Lisäksi mies on tehnyt lyhennettyä työlistaa, ja oma muokattavissa oleva työnkuvani yrittäjänä mahdollistaa pikkulapsiperhearkemme pyörityksen loppujenlopuksi melko vähillä kitkoilla.
Yksi kinkkisimmistä (työelämän) tasa-arvon esteistä on se, että perhevapaat eivät jakaudu tasaisesti sukupuolien välillä. Rationaalisesti työnantajan on edelleen järkevintä palkata mies, koska naisista tulee enemmän kustannuksia työnantajalle. Olen yrittäjäperheen tytär, yrittäjä itsekin ja seuraan erinäisiä yrittäjäfoorumeita, ja valitettavasti ymmärrän tämän varsin hyvin. Työntekijän perhevapaat voivat horjuttaa pienyrittäjän taloutta pahasti, ja valtaosan perhevapaista pitää Suomessa edelleen äiti. Siksi potentiaalinen ”vanhemmuusriski” pitäisi saada tasattua jokaisen työntekijän kannettavaksi, ei vain naisoletettujen. Se olisi osaltaan myös tasaamassa naisten ja miesten palkkaeroa, joka on Suomessa noin 16-17 prosenttia miesten kukkaroiden hyväksi.
Mutta ei olla niin negatiivisia! Vaikka voisi kauhistella sitä, että tasa-arvovaltuutettu saa syrjinnän kieltävästä laista huolimatta edelleen jatkuvasti yhteydenottoja etenkin naisilta, joiden työsuhde on vaakalaudalla raskauden tai perhevapaan vuoksi, tasa-arvovaltuutettu lähti tuoreessa kampanjassaan positiivisen kautta. Se on hyvä tapa. Innostava ja kiihkoton esimerkki inspiroi ja vaikuttaa paremmin kuin sormella heristely.
Aamuisessa tapahtumassa oli puhumassa ihmisiä kolmelta taholta – Telialta, Goforelta ja Vantaan kaupungilta – jotka ovat saaneet tasa-arvovaltuutetun myöntämän Edelläkävijä-tunnuksen, jonka voi saada perhemyönteisiä käytäntöjä kehittäneet työnantajat. Poimin heidän esityksistään muutamia kohtia, joista jokainen työpaikka voi ottaa mallia luodakseen perhemyönteisempää työpaikkaa.
Johdon esimerkki. Kun pomotkin käyttävät perhevapaita ollessaan sellaisiin oikeutettuja, on työntekijänkin helpompi esimerkistä yhdistää työ- ja perhe-elämä. Isien pitämät perhevapaat ovat monesti edelleen lyhyitä, jolloin niiden ajaksi ei palkata sijaista. Se kasvattaa painetta palata nopeasti takaisin töihin. Työnantajan olisi hyvä nähdä kahden kuukauden perhevapaa loistavana tilaisuutena tarjota jollekin toimihenkilölle mahdollisuutta koittaa eri tehtäviä. Niin ja ei, rekrytoija ei saa työhaastattelussa udella perhetilanteesta tai vauvahaaveista. Sen sanoo lakikin.
Osana työyhteisöä perhevapaillakin. Työntekijällä säilytetään työsuhde-etuudet myös perhevapailla, ja esimerkiksi työtietokoneet ja -puhelimet säilyvät heidän käytössään. Pikkujoulut ja muut kemut sekä tapahtumat koskettavat myös perhevapailla olevaa. Esimies pitää työntekijään yhteyttä, mutta yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaan. Jos esimies vaihtuu tai talossa tulee muita muutoksia perhevapaiden aikana, niistä informoidaan myös perhevapailla olevaa. Isoissa yrityksissä perhevapaalla olevalle työntekijälle ilmoitetaan myös firman avoinna olevista työpaikoista, jotta työntekijä voi halutessaan hakeutua urapolullaan ylemmäs, vaikka olisikin juuri sillä hetkellä enemmän keskittynyt vanhemmuuteen.
Soljuva paluu ja perehdytys perhevapaan jälkeen. Paluusta aletaan keskustella jo hyvissä ajoin. Työntekijä ja työantaja pohtivat yhdessä, minkä kokoinen työkakku toimii. Olisiko osa vastuista hyvä siirtää jollekin muulle? Minkälainen työnkuva on palatessa? Työpaikalla ei odoteta, että perhevapaalta palaava työntekijä tuosta noin vain sujahtaisi takaisin vanhaan työhönsä. Siksi hänelle pidetään kertaava perehdytys tehtäviinsä.
Työelämän joustot. Lain mukaan vanhempi voi olla osittaisella hoitovapaalla kunnes lapsen toinen koululukuvuosi loppuu. Osittaista hoitorahaa saa Kelalta eka- ja tokaluokkalaisen osittaisella hoitovapaalla oleva vanhempi. Esimerkiksi Telialla tätä etuutta on kuitenkin laajennettu lakisääteisten ulkopuolelle, ja vaikkapa lukioikäisten lasten vanhemmat, isovanhemmat tai perjantaisin omia työprojekteja tekevät voivat myös tehdä lyhennettyä työviikkoa. Lisäksi mahdollisuus etätöihin leppoistaa arkea.
Perhetapahtumat. Työpaikoilla järjestetään tapahtumia, joihin läheiset ovat tervetulleita – olivat ne sitten lapsia, puolisoita tai ystäviä.
Minkälaisia kokemuksia teillä on ollut työnantajana tai työntekijänä perhevapaista? Posin kautta mennessä olisi kiva kuulla juurikin niitä hyviä esimerkkejä siitä, miten toimii tasa-arvoinen ja perhemyönteinen työpaikka.
Aaahhaaa, kyllä meinaa naurua puskea kun tätä lukee 😀 Nämä on kaikki hyviä ohjeita, mutta naurattaa se, kuinka omalla kohdalla asiat menee just päinvastoin…
Työpuhelimesta piti luopua, sähköposti suljettiin kokonaan, avaimet piti palauttaa jne äitiysloman ajaksi. Erikseen kysyin, että voisiko sähköpostin pitää käytössä, mutta ei.
Takaisin töihin palaan suoraan koko putiikin toimariksi (vaikkei meidän organisaatiossa juuri sitä titteliä käytetä, niin vastaa sitä), noin 35 hengen esimieheksi kaikkine vastuineen. Edeltäjä ei ehdi mua mitenkään perehdyttää. Että voi sen näinkin tehdä…
Apua. Miten tuo tapa menetellä voi palvella yhtään ketään? Toivottavasti teidänkin duunipaikalla ymmärrettäisiin alkaa siirtyä perhemyönteisempään tapaan hoitaa asioita. Tuo sähköpostin sulkeminen on ihan absurdiakin. En ymmärrä, miksi se pitäisi sulkea? Sitä kauttahan perhevapaalla oleva pysyisi kärryillä duunipaikan menoista.
Ai kun kuullostaa hyvältä…omalla osalla, kun palasin töihin pomo oli niin koko ajan vit………..huomasi, että olisi halunnut etttä vaihdan työpaikan, mutta kun ei tällä hetkillä duunia tarjoilla, joten siinä nyt ollaan, kun ei voi potkutka antaa….vallankäyttö Suomessa erityisemmin jos naispomo, ja itsellä lapsia, ei ymmärrä sit yhtään mitään…perhemyönteinen työpaikka, no ei ainakaan meidän…kuulemma naisen ura menee siinä, kun saa lapsia jepjepejepjep….
Äh, niin kurja kuulla! Toivottavasti teillä pomo löytäisi väylän ja halun toteuttaa ihmislähtöistä johtamista. Sillä niistä ihmisistä se firman alle jäävä voitto / tappiokin lopulta koostuu. Jos ei nyt sitten kyse ole siitä, että yritys on taloudellisissa vaikeuksissa ja työntekijöitä ei meinaa olla varaa pitää. Se on sitten toinen tarina, mutta ihmislähtöisyys on silloinkin supertärkeässä roolissa asioiden hoidossa.
Mä niin koitan omalta osaltani olla vaikuttamassa siihen, että tuo sinun viimeinen lause ei enää pitäisi työmaailmassa paikkansa. Jospa vaikka tästä postauksesta jokunen esimis tai yritysjohtaja saisi ajatuksen toisenlaisesta tavasta johtaa tiimiä ja / tai firmaa.
Hei,
Sinulla oli loistava kirjoitus ja toivoisi että tämä tulisi mahdollisimman monen työnantajan tietoon. Kun työntekijän perhe voi hyvin, voi työntekijäkin hyvin ja toisinpäin. Kenenkään työnantajan intresseissä ei ole kouluttaa työntekijää ja sen jälkeen savustaa häntä ulos, vaan saada hänet kiitolliseksi ja jäämään yrityksen palkkalistoille. Tämän kun kaikki ymmärtäisivät. Itselläni eräs työnantaja halusi rajoittaa tuntejani, kun kuuli että minulla on neljä lasta, vaikka itselleni tämä nimenomaan tuo motivaatiota ja organisointikykyä työelämään! Jaan postauksesi, tykkäsin kovasti!
t.Bloggaava lääkäri
ps. blogistani voit käydä kurkkimassa omat salaisuuteni työn ja perheen yhteensovittamiseen: http://www.medipudas.fi/salaisuuteni-tyon-ja-perheen-yhteensovittamiseen/
Kiitos, ihanaa, että luit ja jaoit <3 Ja tuo on niin totta, että tuskin kukaan työnantaja tahtoo kouluttaa työntekijää ja sen jälkeen savustaa häntä ulos. Tietenkin rekrytoinnissa tapahtuu välillä virhearviointeja, mutta noin yleensä ottaen.
Olen töissä yksityisellä hoivakodilla. Hyvin naisvaltaista siis. Meillä on itsestään selvää, että lyhennettyä työaikaa voi tehdä, lapset sairastelevat ja toimari on parhaillaan itse äitiysvapaalla. Meidän perheelle lähetettiin kotiin kukkia ja onnittelukortti, kun itse palasin lapsen kanssa sairaalasta kotiin. Äitiysvapaiden aikana sain kutsun pikkujouluihin ja työpaikan kesäpiknikille. Työkaverit kävi vapaa-ajalla yhdessä syömässä ja kutsuivat minut mukaan. He kävivät myös meillä kotona katsomassa vauvaa ja toivat yhdessä keräämänsä ”äitiyspakkauksen”.
Minun oli vaikea raskautua ja koko työyhteisö esimiestä myöten tsemppasi ja eli suruissa mukana. Ilouutinen jaettiin riemusta hyppien myös työpaikalla.
Paluu töihin oli leppoisa. Esimies huomioi hyvin aina kaikkien työvuoro- ja lomatoiveet. Myös heidän, joilla ei ole perhettä. Nyt puuhaamme mother blessing-juhlia yhdelle työkaverilleni. Niihin osallistuu myös koko yksikön johtaja.
Minulla on asiat näemmä hyvin!
Olipa ihana tarina teidän työpaikasta ja sinun perhe-elämästä, kiitos kun kerroit! Tuli ihan kyyneltä silmäkulmaan, niin hyvin teidän työpaikalla tuntuu asiat olevan. Päivi tasa-arvovaltuutetun toimistolta tuossa alla arveleekin, että työnantajasi voisi hyvinkin ansaita perhemyönteinen edelläkävijä -tunnuksen 🙂
Hei Konna,
pyydä ihmeessä työnantajaasi tekemään Edelläkävijä-testin osoitteessa http://www.edellakavija.fi! Voi hyvin olla, että työnantajasi saisi perhemyönteisen edelläkävijän tunnuksen!
t. Päivi Ojanperä, tasa-arvovaltuutetun tiedottaja
Konnan tarina kuulosti kyllä siltä, että tunnus olisi varmasti täysin oikeutettu 🙂
Minulla on tainnut käydä hyvä tuuri: raskautumisista on onniteltu, osa-aikainen työviikko järjestynyt aina kun olen niin halunnut ja koskaan ei ole tullut mieleenkään että sairaan lapsen kanssa ei voisi jäädä kotiin. Toki työni ovat aina olleet sellaisia että itsepä ne hommat joutuu tekemään ja kirimään valmiiksi vaikka olisi a) itse sairaana tai b) lapsi olisi sairaana. Että eipä siinä oikeastaan työnantaja mitään edes menetä vaikka olisin päivän joskus poissa sairauksien takia. Duunitkin ovat ehtineet vaihtua vanhemmuuden aikana eli paristakin työnantajasta on kokemuksia.
Kuulostaa siltä, että sinun duunipaikoilla ovat hommat olleet ja ovat kohdillaan. Se on ihana kuulla se! Ei ole mikään itsestäänselvyys, että esimerkiksi raskautumisesta onniteltaisiin, vaikka näin voisikin kuvitella.
Terveisiä Norjasta! Meidän työpaikalla on hoidettu nämä asiat erinomaisesti. Ilmapiiri on rohkaiseva, nuoria naisia palkataan ennakkoluulottomasti ja esimieheni sanoi suoraan minulle että jos suunnittelen lisää lapsia, ei minun tarvitse murehtia ajoitusta firman kannalta vaikka en olekaan ollut siellä kauaa töissä. Työntekijä on heidän mukaansa tärkeä eivätkä he laske seuraavan vuoden tai kahden varaan vaan seuraavan kymmenen. Työntekijä, joka on tyytyväinen siviilielämäänsä on myös parempi työntekijä.
Ollessani äitiyslomalla/hoitovapaalla firma maksaa puhelinlaskuni, nettilaskun ja tietenkin käytössäni on minulle hankittu tietokone. Kulkukortti toimii ja olen tervetullut toimistolle pyörimään mikäli siltä tuntuu. Minut pidetään ajantasalla (mutta ei häiritä) ja olen tervetullut kaikkiin kekkereihin ja ammatillisiin iltoihin. Saan muuttaa vapaiden kestoa ja/tai kattavuutta ihan vain ilmoittamalla. Sitten kuulemma vain sovitaan ja löydetään sopivat projektit uuden tilanteen mukaan.
Etätöitä saa tehdä sen mukaan miten asiakkaille/projekteille sopii. Palkallista vapaata saa kenen tahansa läheisen hoivaamiseen, ei ainoastaan pienten sairaiden lasten. Tavoitettavissa tarvitsee olla kuuden tunnin aikaikkunassa, muuten työt saa tehdä silloin kun itselle sopii.
Muutenkin ilmapiiri on hyvin perhemyönteinen ja myös isät pitävät vapaita käsittääkseni varsin hyvin. Ainakin it-alalla myös isät jäävät kotiin sairaan lapsen kanssa yhtä usein kuin äiditkin.
Kiitos Norjan-terkuista! Mahtava kuulla tämä tarina. Teidän työpaikalla on selvästi asiat hienosti. Teillä on selvästi ymmärretty just se, että kun ihminen voi elämässään hyvin, hän voi myös töissä paremmin ja on täten parempi työntekijä.
Itseäni ilahdutti myös huomiosi isien perhevapaista ja heidän jäämisestään kotiin sairauden lasten kanssa. Kuten hyvin tiedämme, ei ole mikään itestäänselvyys sekään, valitettavasti, vielä.