Tällä viikolla saatiin iloisia vauvauutisia pariskunnalta, jonka lähes kaikki suomalaiset tietävät. Jenni Haukio ja Sauli Niinistö odottavat perheenlisäystä, ja vauvan laskettu aika on helmikuussa. Lämpimät onnittelut täältä Herttoniemestä!

Sen lisäksi, että tieto raskaudesta on ihana, Haukion ja Niinistön tulevan vauvavuoden vaikutukset ovat myös yhteiskunnalliset – niin kylmältä kuin se onnelliseen vauvauutiseen rinnastettuna kuulostaakin. Onhan tulevan vauvan isukki tasavallan presidentti, joka on ilmoittautunut ehdokkaaksi myös seuraavalle kaudelle. Presidentinvaalit järjestetään samoihin aikoihin kuin vauvaa odotetaan syntyväksi.

Pitkin nettiä esiin noussut vaalivauva-termi on kuitenkin kammottava, joka loukkaa sekä Haukiota ja Niinistöä, mutta myös jokaista lapsettomuudesta kärsivää ja kärsinyttä sekä keskenmenon läpikäynyttä. Jokainen varmasti ymmärtää, että vauvatoiveelle ei voi laittaa kalenteriin deadlinea. Tai voi, mutta elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan.

Presidentin kanslian tiedotteessa kerrotaan, että lasta on toivottu ja odotettu vuosia. Siinä avataan myös lyhyin lausein sitä, että vuosien aikana vauvahaaveet ovat kohdanneet useita vastoinkäymisiä. Useita, monikossa, vuosien aikana. Vaikka asiaa ei sanota suoraan, jokainen voi päätellä minkälaisen matkan vuodesta 2009 naimisissa olleet Haukio ja Niinistö ovat kulkeneet tähän päivään, että raskaus on edennyt niin pitkälle, että siitä uskaltaa kertoa koko Suomelle ja maailmalle.

Tietenkin vauva vaikuttaa presidentin imagoon, tuo siihen inhimillisyyttä ja pehmeyttä. Onhan näitä pressaskaboja voitettu aikaisemmin osittain esimerkiksi sillä, että esiintyy puolisonsa kanssa  sympaattisemmin Tuttu Juttu -televisiosarjassa kuin ehdokaskilpailija puolisoineen. Mutta että laskelmoitu vaalivauva, huhuh. Voisi oikeastaan miettiä, että vauva olisi jopa huono juttu vaaleille. Miltä näyttäisivät gallupit, jos presidentiksi ehdolla olisikin viimeisillään raskaana oleva nainen?

On silti hyvin todennäköistä, että Niinistö voittaa vaalit, ehkä jopa ensimmäisellä kierroksella. Ja se on mielenkiintoista. Presidentin kanslian tiedotteessa kun sanotaan, että vauvauutinen on yksityinen perheasia, eikä perheenlisäys tule vaikuttamaan presidentin työn hoitoon.

Haukiolle lapsi on ensimmäinen ja Niinistölle kolmas. Esikoista odottavana minäkin kuljin tuolla kylillä huudellen, että mikäänhän ei sitten muutu. Ja kuulkaa, kaikki muuttui, ihan jokainen asia. Niinistö on elänyt viimeksi vauvavuotta vuonna 1980, joten ehkä häneltä on päässyt tämä asia unohtumaan. Toki maailmakin on sitten noiden aikojen muuttunut. Mutta valvotut yöt, yli äyräiden tulviva rakkaus ja pehmeä vauvakupla ympäröivät osallistuvan vanhemman, oli sitten presidentti tai ei. Ja vaikka ikä on vain numero, voisin väittää, että kroppa ei kestä valvomista 69-vuotiaana ihan yhtä hyvin kuin silloin nelisenkymmentä vuotta sitten.

Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaista esimerkkiä Haukio ja Niinistö näyttävät vanhemmuudesta. Onko se molempien kohdalta osallistuvaa, tasa-arvoista? Mitä jos vauva syntyy juuri presidentinvaalien aikaan? Vaalivalvojaiset vai synnytys? Pitääkö Niinistö isille korvamerkityt vapaat tai jääkö hän vanhempainvapaalle tai sitten myöhemmin hoitovapaalle – vaikka olisi presidentti? Vai antaako kanslian tiedote ymmärtää, että Haukio ottaa koko paketin harteilleen yksin ja toivottavasti vahvojen tukiverkkojen sekä mahdollisten palkattujen apuvoimien turvin?

Jotenkin en jaksa Haukion julkisuuskuvan perusteella uskoa, etteikö perheen ruokapöydässä olisi ainakin tarkkaan keskusteltu tasa-arvoisesta vanhemmuudesta. Haukio on presidentin puolison edustustehtävien ohella tehnyt omaa uraa ohjelmapäällikkönä, kirjoittajana ja runoilijana, joka on ottanut kantaa poliittisiinkin aiheisiin, kuten turkiksiin ja eläintenoikeuksiin. Hänkin varmasti ymmärtää, että tämä yksityinen perheasia tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti.

Onko meillä siis tulevaisuudessa vanhempainvapaalla oleva latte-pappa-pressa, joka lykkii kotimaisia Ora-vaunuja Kaivopuistossa, pukee vauvalle äitiyspakkauksen raitabodya, pilkkoo porkkanasta sopivia tikkuja sormiruokailevalle naperollensa (vai ostetaanko perheeseen sittenkin valmiita soseita) ja vaihtaa vaippaa (kestot vai kerttikset?) kesäisin Naantalin Muumimaailman yleisissä vessoissa? Jännä nähdä.

Jaa