©Lahiomutsi Lastenhuone Kidsroom Childrens Room Remontti Tapetti BarasTapeter Scandinavian Desigingers Mini, 6252 Charlie Linen Jade Lundia Entisointi-3843

©Lahiomutsi Lastenhuone Kidsroom Childrens Room Remontti Tapetti BarasTapeter Scandinavian Desigingers Mini, 6252 Charlie Linen Jade Lundia Entisointi-3843Tervetuloa kylään meidän valmiiseen lastenhuoneeseen! Vaikka mieli olisi tehnyt, en siivoillut hyllyjä ja nurkkia väljemmiksi, vaan tässä on koko komeus kaikessa autenttisuudessaan, aitona ja huvikumpumaisena. Puolentoista vuoden asumisen jälkeen se on makuuhuoneemme ja keittiömme jälkeen kolmas kotimme huoneista, jonka remontti on ihan oikeasti valmis. Viilattavaa toki tällaisessa yli kuusikymmentävuotiaassa talossa löytyy aina, mutta lastenhuoneessa on nyt lattialistoja myöten ruuvit paikoillaan. Kannatti laittaa itselleen se Pirkka.fi:n sisustusjuttu ja sen kuvaus deadlineksi, muuten ei ikinä oltaisi saatu rykäistyä remonttia loppuun tässä ajassa.

Ensimmäinen osuus remonttia tehtiin ennen muuttoa ja heti sen jälkeen. Seinistä revittiin vanhat tapetit ja arpiset seinät tasoitettiin sekä pohjamaalattiin. Vanhat lattialistat purettiin ja parkettilattia hiottiin sekä lakattiin hivenen valkoiseen taittavalla kuultolakalla. Verhokotelo purettiin ja halkeilevat ikkunapielet rapsuteltiin ja jätettiin odottamaan maalia, jota ei olla saatu hajunsa takia sudittua paikoilleen vieläkään. Sähköt uusittiin, ja samalla pistorasiat ja valokatkaisimet vaihdettiin 50-lukua henkiviin uusiin. Vanha vaatekomero hiottiin, maalattiin ja uudistettiin sisältä Elfoilla. Halkeilevan katon kanssa mies teki hommia isänsä kanssa yhden viikonlopun. Kodin mielestä se ei kuitenkaan ollut tarpeeksi, vaan katon maali rapistuu jo nyt. Se pitäisi levyttää, sitten joskus.

Sen jälkeen kamat kannettiin sisään. Koska muutimme nykyiseen neljän huoneen kotiin kaksiosta, kaikki oli lastenhuoneeseen vähän vääränlaista. Vanhassa kodissa me nukuimme kaikki neljä yhdessä makkarissa ja yhdelle lapselle aikoinaan tehty ”huone” oli olohuoneen nurkassa. Vain juuri ennen muuttoa ostettu ja karkkivärein maalattu 50-lukulainen kerrossänky oli nykyiseen lastenhuoneeseen elämäntilanteeseen sopiva. Valoisan syksyn pakottamana lastenhuoneeseen sekä minun ja miehen makuuhuoneen verhotangot laitettiin paikoilleen. Ne mies teki Ikean puisista verhotangoista muokaten. Onni on taloyhtiön puuverstas, jossa mies sai sorvattua kahdelle seinälle jatkuvan verhotangon taitteen. Sen jälkeen remontti jäi lastenhuoneen osalta uinumaan yli vuodeksi.

Remontin kakkosvaiheen aloitimme tapeteilla. Ne ovat sen Pirkka-lehden nettiin tulevan sisustusjutunkin taustalla, sillä K-Raudasta saa nykyään ruotsalaisen BoråsTapeterin tapetteja. Hiphurraa! Me saatiinkin Bårasin tapetit sisustusjuttua ja tietty myös bloginäkyvyyttä vastaan. Tykkään ihan hurjasti BoråsTapeterin värikkäistä, rehevistä ja sopivasti viisikymmentälukulaisista tapeteista. Valinta oli vaikea, ja täällä näkyvät muut tapettivaihtoehdot, joita syksyllä tapetteja valittaessa pohdittiin. Ne mallilaput roikkuivat kotimme seinillä viikkokaupalla ennen lopullista päätöstä.

Lopuilta päädyimme BoråsTapeterin uuden Scandinavian design mini -malliston Charlie-tapettiin mustalla pohjalla. Sitä on myös valkopohjallisena, mutta tuo mustapohjainen oli herkullisen mehevä ja myös lasten selkeä suosikki. Tätä tapettia tuli yhdelle seinälle, ja loput seinät tapetoitiin BoråsTapeterin Linen-malliston Jade-tapettilla, jonka värisävy poimittiin tuosta Charlie-tapetista. Linen-malliston tapeteissa on kohokuvioinen pinta, joka saa sen näyttämään ihan kangastapetilta. Eli juuri passeli talon rakentamisvuosikymmentä kunnioittavalle remontoimistavallemme.

Toinen iso huoneen ilmettä muuttanut asia oli aikaisempien yksittäisten hyllyjen vaihtaminen isoon yhtenäiseen Lundian hyllykköön. Kerroin pari päivää sitten, miten hyllykkö rakentui uudistamalla vanhaa, ostamalla jotain uutta ja teettämällä hyllykköön liitettävä klaffipöytä puusepällä. Lasten kasvaessa hyllyihin voi hankkia ovia – niitäkin liikkuu käytettynä tosi hyvin – mutta nyt lelut ovat valmiina leikkeihin avohyllyillä. Samalla uudistettiin myös vanhat vinyylipinnoitteiset työtuolit uudella maalipinnalla, vaneriselkänojilla ja kankaalla.

Lastenhuoneen uudessa järjestyksessä ikkunanukkaan jäi sopiva kolonen lukunurkalle. Näissä kuvissa siinä on taloyhtiön kerhohuoneesta lainaan napattu korituoli, ja sittemmin paikan on vallannut viisikymmentälukulainen nojatuoli, joka tosin muuttaa työhuoneeseeni remontin edistyessä. Lastenhuoneeseen onkin etsinnässä vanha rehevä nojatuoli, jonka uumeniin satuja lukemaan mahtuisi useampikin tyyppi. Näiden kuvien jälkeen myös valaisinasioissa on tapahtunut muutosta, ja kattovalaisinkin on ehditty siirtää oikealle paikalleen katossa. Valaisinasioihin palaan tarkemmin ensi viikon aikana, sillä sekin osa kodinlaittoa on edistynyt harppauksella viime aikoina.

Kuten jo aikaisemmin ehdikin kertoa, lastenhuoneen matto on saatu kotimaiselta Finartelta. Lastenhuoneen vanha matto oli myöskin Finarten, mutta vaalea puuvillamatto oli lapsiperhe-elämän tuhoama ja liian pieni tuohon tilaan. Terrakottaan taittava Norm-villamatto on kokoa 2 m x 3 m, mikä on ihan kuin mittojen mukaan lastenhuoneeseen tehty.

Ollaan ihan valtavan tyytyväisiä lastenhuoneeseen. Se on toimiva ja käytännöllinen, mutta silti kotoisa ja lämminhenkinen. Liekö villamaton ansiota, mutta huone ei enää kaiu. Lastenhuoneessa yhdistyy klassisuus, 50-luku ja nykypäivä – uusi ja vanha. Vaikka porjekti vei aikaa, oli hyvä tehdä se ajan kanssa. Nyt huoneessa on kerroksellisuutta, sieltä ja täältä mukaan tarttuneita tarinoita. Lastenhuone kestää aikaa ja on muuntautumiskykyinen huoneen asukkaiden ja käyttötarkoituksen muuttuessa. Huone on meidän perheemme, ja mikä tärkeintä, etenkin kahden pienen asujansa näköinen.

Jaa