Unelmaduunarit-podcastin ensimmäisen tuotantokauden äänitykset ovat nyt paketissa. Jes! Lyhyesti kerrottuna tarina eteni jotensakin näin: Esitimme Satun kanssa ideamme podcastista Wecast-tuotantoyhtiölle huhtikuussa, kesäkuussa linnoittauduttiin viikon ajaksi studioon äänityksiin ja nyt hiljan elokuussa rykäistiin vielä samanlainen viikon setti.

Nyt meneillään on editointi ja muu viilaus, ja Unelmaduunarit-podcastin ensimmäinen jakso ilmestyy kuunneltavaksi maanantaina 18. syyskuuta. Eli ihan pian!

Palaan pian tarkemmin podcastiimme, mutta nyt ensin ylipäätään siitä, mikä on podcast. Siitä on kyselty, eikä ihme. Ei se itsellenikään ole mikään selvä juttu, vieläkään. Jos moni bloggaaja sanoo, että lähti muinoin tekemään blogia tietämättä genrestä oikein mitään, minä olin Lähiömutsin perustaessani uiskennellut blogimaailmassa syvällä jo vuosien ajan. Mutta podcastien kanssa hyppäsinkin sitten suoraan pää edellä syvään päähän. Kuuntelin ensimmäisen kerran podcasteja ajatuksella vasta huhtikuussa, kun omaa podcastia jo suunniteltiin.

Podcastit tulivat elämääni luultavasti vasta nyt, koska tykkään kuunnella podcastini suomen kielellä, eikä tarjonta kotimaisella ole ollut laaja. Englanniksi materiaalia kyllä löytyy, ja esimerkiksi Ruotsissa suosituimmat podcastit keräävät jopa puoli miljoonaa kuulijaa viikkotasolla. Se on valtava määrä! Nyt on aistittavissa, että vihdoin myös Suomessa alkaa tulla kunnolla säpinää podcastien ympärille. Ruotsissa podcastien menetystarina lähti lentoon siitä, että suositut bloggaajat siirtyivät poddaamaan.

Ja kas kas, meidän Unelmaduunarit-podcastin lisäksi nyt on tarjolla ainakin Valeäiti-blogin Hannen Valeäidin nauhoitukset, Kasper Diem -blogin Kasperin ja muusikko Mikko Pykärin Suomen suosituin podcast ja Livet och LA -blogin suomalaissyntyisen Peppen ja ruotsalaissyntyisen Magnuksen ruotsinkielinen Magnus ja Peppes -podcast suoraan Los Angelesista. Myös Pupulandian-Jennin ja hänen kanssapodaajien After work -podcast alkaa ilmestyä ihan juuri. Että sanonpahan vain!

Podcast on siis verkossa julkaistava puheohjelma tai sarja. Eli kuin äänimuotoinen blogipostaus, keskusteluohjelma, lehtireportaasi, ajankohtaisohjelma tai sketsi. Sisältö riippuu paljon tekijästä / tekijöistä ja aihepiiristä, kuten nyt muissakin medioissa. Ruotsalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan podcastien kuuntelijat ovat yleensä +30-vuotiaita korkeakoulutettuja kaupunkilaisia. Eli jos nuorisolaiset ovat ottaneet omakseen liikkuvan kuvan ja tuben, minun kanssani samoissa ikänumeroissa pyörivät taas audion ja podit.

Podcastien voisi sanoa olevan audiomaailman Netflix, eli jaksot voi kuunnella itselleen sopivaan aikaan, ja uusi jakso ilmestyy yleensä kerran viikossa.Yleensä kuulijat tilaavat suosikkinsa, eli uusi jakso tulee heille heti sellaisen ilmestyessä. Erona Netflixiin on kuitenkin se, että mitään tilaajamaksuja ei ole, vaan meidänkin Unelmaduunarit-podcastia te pääsette kuuntelemaan ihan ilmaiseksi. Palkkaa pääsemme maksamaan itsellemme mainostulojen kautta.

Yleisin tapa kuunnella podcasteja on puhelimen kautta ja kuulokkeet korvilla. Siksi podcast on mediana intiimi – siinä ollaan ihan lähekkäin, kuulija ja poddaaja. Puhelimessa podcasteja voi kuunnella esimerkiksi iTunesin podcast-sovelluksen kautta. Monissa puhelimissa on valmiina myös muita podcastien kuunteluun sopivia sovelluksia. Omasta iPhonesetani löytyy sellainen niinkin yksinkertaisella nimellä kuin Podcastit. Toki podien kuuntelu onnistuu ihan vain suoraan selaimessa siellä minne audioklippi sitten onkaan upotettu. Esimerkiksi Unelmaduunarit-podcastia voi sen ilmestyessä käydä kuuntelemassa toki myös Lähiömutsissa.

Minä kuitenkin suosittelen lataamaan puhelimeen ilmaisen Acast-sovelluksen podien kuuntelua varten. Acast on kuin audiosisältöjen Spotify, jossa voi kuunnella omia suosikkejaan ja lisäksi löytää uusia tarinoita sovelluksen antamien suositusten kautta.

Podcastien ihanuus on se, että voin napata ne mukaani minne menenkin ja mitä teenkin. Voin laittaa kuulokkeet korviin siivotessa, metrossa istuessa, lenkillä, meikatessa, lasten sängyn vieressä unta odotellessa, kuvia editoidessa ja vaikka silittäessä. Parasta on se, että podcast mahdollistaa oman ajan nappaamisen, uuden oppimisen ja viihteen nauttimisen sekä niinä päivinä kun ruuhkavuodet meinaavat jyrätä alleen että niinä seesteisempinä päivinä, kun on aikaa pysähtyä vain kuuntelemaan.

Kuvat: Sanni Riihimäki

Jaa