Kaupallinen yhteistyö: Made by Finland, Oral ja Suomen Blogimedia

Ei, kuvassa kädessäni oleva tikku ei ole raskaustesti, vaikka se siltä kieltämättä näyttääkin. Mutta testillä on kyllä merkitystä myös raskauteen, jos sellainen on toiveissa. Sillä tiesitkö, että tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan iensairaudet voivat laskea hedelmällisyyttä ja näin vaikeuttaa raskaaksi tulemista? Iensairauksia ovat ientulehdus ja hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti. Tuo kädessäni oleva tikku on suomalaiskeksintö, Periosafe-testi, jolla nuo suusairaudet voi todeta nopeasti ja ennen kuin hammaslääkärikään osaisi niitä paljain silmin huomata.

Tässäpä taas mainio esimerkki siitä, miten mahtavaa osaamista Suomesta löytyy. Olen ollut tämän vuoden mukana Suomalaisen Työn Liiton vetämässä Made by Finland -kampanjassa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin suomalaisen työn monimuotoisuutta. Kampanjan aikana olen päässyt ensin kurkistamaan suomalaiseen lastenvaatetuotantoon ja sitten selvittämään viisi yleisintä ongelmaa, joihin suomalaisperheet hakevat apua perheohjauksesta. Nyt on vuorossa esimerkki suuterveyden ja hammaslääketieteen saralta.

Kävin itse testauttamassa suuni terveystilan Oralilla, joka muuten on sekin sataprosenttisesti suomalainen yritys. Ennakko-oletukseni oli, että todennäköisesti saan Periofafe-testissä positiivisen tuloksen. Hoidan kyllä hampaitani kuuliaisesti pesten ne aamuin sekä illoin ja lankaamisessakin olen petrannut paljon. Käyn hammaslääkärin tarkastuksessa kerran vuodessa ja suuhygienistin palveluita käytän vähintään kerran vuodessa niitäkin. Ongelmani on kuitenkin juuri ne ikenet.

Olen käynyt lapsuudessani läpi kuultavasti lähes jokaisen siihen aikaan saatavilla olleen hammasoikomishoidon. Olen siitä ikionnellinen. Purenta on nyt kohdillaan, ylähampaiden törrötys muisto vain ja sikin sokin kasvaneet alahampaat nätissä rivissä. Mutta kun hampaat on puristettu halutuille paikoilleen, vähän on käynyt meininki ahtaaksi. Vaikka hammaslangat ovat onneksi vuosien saatossa kehittyneet, edelleenkin hammasvälien puhdistaminen on paskamainen nakki. Veri tirskuu aika usein, mikä on aina merkki ientulehduksesta. Suuhygienistitkin aina mumisevat maskiensa takaa, että onpas tosiaan ahtaat hammasvälit, ja minä hymyilen sormet, instrumentit ja verenmaku suussa, että no shit Sherlock.

Oralilla minut ottaa vastaan erikoishammaslääkäri Eva Siren. Hän muistuttaa, että käypä hoito -suosituksetkin sanovat, että iensairaudet pitäisi todeta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Suun terveys kun vaikuttaa myös yleisterveyteen. Suussa jylläävä ja usein oireetonkin bakteeritulehdus voi esimerkiksi lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä sekä vaikeuttaa diabeteksen hoitoa. Pitkälle edennyt parodontiitti aiheuttaa lopulta hampaan irtoamisen leuasta. Ja sitten tosiaan se, että iensairaudet myös alentavat naisen hedelmällisyyttä ja lisäksi nostavat riskiä keskenmenoihin ja ennenaikaisiin synnytyksiin. Tämä tieto sai minut puremaan huulta mietteliäänä, sillä oma esikoiseni kun syntyi ennenaikaisena.

Eva kehottaakin äitejä hoitamaan suunsa kuntoon ennen raskautta, oli tilanne sitten mikä hyvänsä. Vauvalle kun tarttuvat yleensä juurikin ne äidin suubakteerit, ja jokainen varmasti tahtoisi antaa eteenpäin terveen suun bakteerit. Siksi Eva suosittelee etenkin pienten lasten vanhempia myös käyttämään ksylitoltuotteita. Suomalaistutkimuksessa huomattiin jo 1990-luvulla, että ksylitolia käyttäneiden äitien mukuloilla oli 71-74 prosenttia vähemmän reikiä hampaissa heidän ollessa kaksivuotiaita kuin vertailuryhmien lapsilla. Tuosta tutkimuksesta olenkin kirjoittanut aikaisemmin täällä.

Evan mielestä suurimmat suomalaiset hammaslääketieteen keksinnöt ovatkin ksylitol, koko leuan alueen röntgenin mahdollistava PTG-laite ja iensairaudet paljastava Periosafe-testi. Eivät nämä nimittäin mitään pikkujuttuja ole. Periosafen lanseeraustakin on edeltänyt 20 vuoden tutkimustyö Helsingin yliopistolla professori Timo Sorsan johdolla. Ja nyt on vihdoin aika tehdä Periosafe-testi myös minulle.

Purskuttelen hampaita ensin vedellä ja sen jälkeen testipakkauksessa olevalla steriilillä vedellä. Purskutellun steriilin veden syljen mitta-astiaan, josta Eva vetää sen ruiskuun ja sitten tiputtelee sylkinäytteestäni suodattimen läpi muutamat tipat sille raskaustestin näköiselle tikulle. Sen jälkeen odotellaan.

Suomalaisista yli 50 prosenttia sairastaa iensairautta, joten mahdollisuudet negatiivisen tulokseen on fifty-fifty. Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan parodontiittiin liittyviä syventyneitä ientaskuja oli suomalaisilla yli 30-vuotiailla naisilla 55 prosentilla ja miehillä 70 prosentilla.

Eva paljastaa, että hänkin sai ensimmäisestä testistä positiivisen tuloksen. Ja hän on sentään erikoishammaslääkäri! Niinpä Eva on joutunut opettelemaan hampaiden harjausta suuhygienistin opastuksella, jotta myös poskihampaiden sisäpintojen ientaskut varmasti tulisivat puhtaaksi – siellä kun se tulehdus oli muhinut.

Eva nauraa, että työ hammaslääkärinä ei suusairauksilta valitettavasti suojaa. Hammaslääketieteen ammattilainenkin tarvitsee suuhygienistin palveluita, ja Eva sanookin syyhygienistin olevan kuin hammasterveyden personal trainer, jolta ammattilaisetkin saavat kannustusta ja varmuutta tekemiseen. Nyt puoli vuotta myöhemmin testi näyttää negatiivista, mutta Eva on edelleen hoitoputkessa, jolla varmistetaan, ettei tulehdus pääse uusiutumaan.

Oman Periosafe-testitikkuni ikkunaan piirtyy hieman yllätykseksenikin vain yksi viiva – testi on siis negatiivinen. Se tarkoittaa sitä, että ienterveyteni on kunnossa. Vau, mahtava tietää! Tosin petrattavaa löytyy minultakin, jotta testi näyttää jatkossakin negatiivista. Takahampaideni sisäpinnoista Eva löytää tarkastuksessa plakkia, eli ikeniä ärsyttävää bakteerimassaa. Siis ihan sieltä samasta paikasta, jossa Evalle itselleen oli päässyt kehittymään bakteeritulehdus. Minun pitää siis kiinnittää tarkemmin huomiota sen osan harjaamiseen ja lankaamiseen.

Sain myös teille alekoodin, jolla pääsette testauttamaan oman suuterveytenne Periosafe-testillä edullisemmin. Kun varaatte puhelimitse ajan Oralin hammaslääkäreille (pisteitä löytyy ympäri Suomen) ja mainitsette alennuskoodin PERIO20, saatte Periosafe-testin hintaan 20 euroa (normaalisti 29 euroa). Puhelinajanvarauksen numero on 010 400 3400. Valitettavasti verkkoajanvarauksessa alennusta ei saa. Testin voi tehdä hammastarkastuksen tai suuhygienistikäynnin yhteydessä, mutta myös varaamalla pelkän testiajan. Tarjous on voimassa 31. lokakuuta 2017 asti.

Lisäys 8.9.2019 kello 18: Teknisten ongelmien takia tekstiin oli jäänyt muutama epäselvyys faktojen tarkastuksesta huolimatta. Ientulehdus itsessään siis ei aiheuta hedelmättömyyttä tai vaikuta yleisterveyteen, mutta ientulehdus voi hoitamattomana edetä parodontiitiksi eli kiinnityskudossairaudeksi, joka vaikuttaa yleisterveyteen ja tutkimusten mukaan esimerkiksi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Jaa