Tänään se hiipi hiljaa ja salakavalasti iholle. Aamulla ilma tuoksui erilaiselle, metsäisen raikkaalle. Ystävien nimihäispiknikillä huomasin illan lähestyessä kaipaavani hanskoja. Lähiöjepen kesäloma loppuu huomenna. Syksy, mistä sinä siihen jo nyt tulit?
Vaikka rakastankin syksyä, en ihan vielä ole valmis luopumaan kesästä. Elokuinen intiaanikesä mielessäni olenkin uimapuuhatunnelmissa. Helsingistä nimittäin löytyy kymmenien rantojen lisäksi kaksi maauimalaa. Tunnetumpi niistä on Uimastadionin maauimala, mutta Kumpulan rehevien pihojen ja sympaattisten puutalojen keskeltä löytyy jotain parempaa.

Kuvat MTV3 ja Helsingin kaupungin aineistopankki

Helsingin olympialaisten harjoitusaltaaksi kuusikymmentä vuotta sitten rakennettu Kumpulan maauimala on isoveljeään Stadikkaa maanläheisempi, rennompi ja vähemmän siideripissis ja habamacho.

Itse rakastan maauimaloita, vaikkakin tutustuin koko konseptiin vasta muuttaessamme Turkuun vuonna 2005. Mahdollisuus uida (kloori)puhtaassa ja suht lämpimässä vedessä ulkoilmassa, köllötellä auringossa, viettää piknikkiä ja saunoa samassa setissä oli kuin minikokoinen etelänmatka, mutta halvempi. Opiskelijakortilla Samppalinnan maauimalaan pääsi lantilla, joten notkuin ja nuokuin siellä yhden kesän lähes joka päivä ennen kuin menin illaksi ja yöksi töihin baaritiskin taakse.

Nyt ei enää ole opiskelijakorttia, mutta Kumpulan maauimalan kertamaksu 3,60 euroa ei yhden päivän uimailottelusta ole paha. Etenkin kun minikokoinen uima-avec pääsee sisään ilmaiseksi, kuten kaikki alle 7-vuotiaat muppelot.

Kumpula onkin lapsiperheiden suosiossa. Sieltä löytyy 25 metrin altaan lisäksi hyppyallas hyppytorneineen ja ponnahduslautoineen sekä lastenallas ja kahluuallas. Myös korista ja rantalenttistä voi pelata tai rauhallisemman menon rakastajat voivat ottaa erän shakissa. Jos ei uidessa saa kaikkea energiaa kulumaan, loput voi temmeltää menemään leikkipaikalla liukumäkineen ja kiipeilytelineineen tai maksullisessa pomppulinnassa. Loppusilauksen takuuhyville yöunille saa saunasta. Ainakin naisten saunassa on erillinen lauderivistö ihan saunan alatasolla, joten kevyemmistä löylyistäkin pitävä saa aseteltua kankkunsa muualle kuin himosaunojien jalkoihin.

Uimalan alueella vilttinsä voi levittää katsomon ja betonisen allasalueen lisäksi laajalle nurmikkokentälle. Puiden varjostamiakin paikkoja löytyy, mutta sesonkiaikaan niitä halajavan kannattaa olla ajoissa paikan päällä merkkaamassa reviiriä pyyhkein ja viltein. Jos eväskori jäi matkasta, sapuskaa saa kioskeista ja kahvilasta – mikäli makkaraperunatasoinen safka maistuu. Kahvilasta löytyy mikro, jossa vauvan eväät saa lämmitettyä. Vaipanvaihtomahdollisuuksia en huomannut, mutta mitäs sen kesällä väliä, kun vaippa vaihtuu kätevästi viltillä ja isompia vessatapauksia varten löytyy juokseva vesi.

Vaikka vanhemmat lapset saavat uimalasta hurjasti enemmän irti, myös vauva nauttii kesäpäivästä uimalan vilinässä. Viltillä pötköttelyn, leikkimisen, syömisen ja nukkumisen lisäksi Minime kokeili Kumpulassa ensimmäistä kertaa elämässään uimista. Kylpyvettä kylmempäähän vesi toki on, joten ensikosketus uimatouhuihin otettiin varovasti. Ihan turhaan. Tyyppi on selkeästi sukua merenneidoille, niin mainiosti hän vedessä viihtyy. Siksi tekisikin mieli pyllistää tälle kesälle, sillä olemme käyneet kökköjen säiden takia uimalassa kokonaiset kaksi kertaa.

Mutta onhan tässä vielä aikaa, sekä sille intiaanikesälle että Kumpulassa uimiselle, sillä uimala sulkee ovensa tältä vuodelta kahden viikon kuluttua, 26. elokuuta. Stadikka on auki pidempään, 16. syyskuuta asti.
Muut Lähiömutsin vinkit äidin ja vauvan lomailuun Helsingissä löydät tagipilven kotikaupunkimatkailu-sanaa napauttamalla.
Jaa