Jos toisinaan pohdituttaa, mitä merkittävää olen saanut elämässäni aikaiseksi, ainakin tämän: olen saanut joukon ihmisiä kattamaan aamupalalle porkkanoita.
Aamupalaporkkana-influenceri, mikä päräyttävä meriitti ansioluetteloon kirjoitettavaksi!
Tapanani on nimittäin kuvata joka aamu lyhyt videopätkä Instagramin stooreihin aamupalapöydästämme. Vakituisesti tulevana sisältönä siitä seuraajat tietävät päivän vaihtuneen. Ja samalla saan fiilistellä yhtä lempihetkistäni päivässä: aamupalaa.
Sillä jos minulta kysytään, lempiruokani on aamupala. Jos asuisin yksin, söisin luultavasti aika usein päivän aikana pelkkiä aamupaloja. Tykkään aamiaispöydän muuttumattomuudesta, joka kuitenkin elää raaka-aineiden kausissa ja astioiden leikkisyydessä. Hämärän aikaan sytytän aina kynttilät ja kesällä pujotan maljakkoon niittykukkia. Pieniä asioita, jotka tuovat arkista kauneutta ja mielihyvää eloon.
Yksi pysyvä asia aamupalapöydässämme ovat porkkanat. Ja ne ovat herättäneet seuraajissa kysymyksiä ja hilpeyttä. Eräskin kertoi nähneensä unta meidän aamupalaporkkanoistamme. Unessa oli käynyt ilmi, että meidän aamupalaporkkanamme ovat oikeasti rekvisiittaporkkanoita, joita kukaan ei syö, mutta jotka nostetaan joka aamu pöytään kuvausta varten. Minulta on myös kysytty, että keitänkö porkkanat vai mitä. Mutta ei, ihan vaan raakana ne pilkon sopiviksi suupaloiksi (ja näin talviaikaan tietty ensin kuorin).
Ihmettelyn, hilpeyden ja uniin tulemisen lisäksi aamupalapöytämme porkkanat ovat saamieni viestien mukaan myös muuttaneet salakavalasti aamupalavideoilleni altistuneiden aamupaloja. Kuulemma aika monessa muussakin aamiaispöydässä on nykyään porkkanoita – ja kynttilöitä myös, siitäkin minua on ilahduttavan useaan kertaan informoitu.
Vaikka se vähän hupsua onkin, olen tästä ihan tosissani iloinen. Porkkana on mitä mainion raaka-aine, myös aamupalapöytään: porkkana on edullinen, suomalainen ja varastojuureksena tavallaan aina kaudessa oleva. Kaikkien ravintoon liittyvien hyvispuolien lisäksi se tuo värikkyyttä ja rouskuvuutta aamupalapöytään. Sen pilkkoo nopeasti lautaselle, ja myös lapset rakastavat sitä.
Että noin vain, maailma muuttumaan porkkanaisemmaksi yksi juures kerrallaan!
(Kuvissa näkyvä Arabia 24h Piennar -lautanen saatu)
Ihana, kun nostit tämän ihan blogipostaukseksi asti ❤
https://hennahelena.fi
Porkkanat ansaitsevat huomion kaikilla areenoilla <3
Mä rakastan porkkanoita, mutta valitettavasti lapsemme ovat allergisia. olen yrittänyt siedättää, mutta jo pienestä palasta suu ja kieli alkaa kutista. Saman aiheuttaa toinen herkku, herneet. Joskus syövät niitä tietäen, että kohta suu kutiaa, mutta eivät välitä. Onnistuisikohan siedätys, jos joka päivä kestäisi suun kutinaa?
En ole asiantuntija, mutta mikäli pestyt ja kuoritut luomuporkkanatkin aiheuttavat kutinaa, ei välttämättä kannata päivittäistä siedätystä yrittää ihan vain siksi, että se voi olla epämukavaa. Lasten hieman vanhetessa tarkkailisin siitepölyaikaan allergiaoireita, koska nuo voivat ennakoida sitä — ja siitepölyallergiaa on pienen lapsen kohdalla usein vaikea hahmottaa, ellei sitä epäile. Porkkanoita kokeilisin silloin tällöin aina uudelleen — ei kannata kuukausi- ja tai vuosikaupalla vältellä mitään ruoka-ainetta, koska lapsen elimistö kehittyy jatkuvasti. Kypsennettynä varmaan ei tule kutinoita?
Itselläni on ollut lapsena enemmänkin ruokayliherkkyyksiä, mutta suurin osa niistä hävisi itsestään. Kesäiset herneet aiheuttavat itsellenikin suun kutinaa, enkä paria enempää pysty niitä miellyttävästi nauttimaan. Vaikka kutina on lievä oire, se ainakin itselläni tuntuu ikävältä ja viipyy valitettavan pitkään allergisoivan ruoka-aineen syömisen jälkeen.
Laita porkkanan seuraan kyssäkaalia ja retikkaa… Ne ovat ihania kans!! Ja miksei retiisitkin