Meillä on tässä kuussa puolison kanssa viisivuotishääpäivä! Juhlista on hujahtanut sen verran aikaa, että nyt on aika kaivaa esiin viisi vuotta sitten tekemäni tarkka kululista hääjuhliin käytetystä rahasta. Näin pitkän ajan jälkeen budjetin avaaminen ei toivottavasti tunnu kenestäkään vieraasta nololta, jos se nyt alkujankaan olisi saanut aikaan moisia tuntemuksia.
Tarkka hääbudjetti oli asia, jota itse googlailin ja kyselin monet kerrat, kun itse aloimme häitä suunnitella. Tulos oli aina aika lailla sama: häihin menee keskimäärin 10 000–20 0000, mutta hinnat riippuvat niin monista asioista vierasmäärästä lähtien. Mutta mistään en löytänyt tarkkaa erittelyä, mitä nuo summat sisältävät, vain ympäripyöreitä tuhansia ruokiin ja satasia vaatteisiin. Olisin halunnut nähdä tarkan kululistan ja näin osata vähän arvioida, mihin meillä ei ehkä rahaa menisi ja mihin taas tahtoisimme ehkä satsata enemmänkin.
Siksi päätin itse kirjata ylös aivan kaiken. Tein siis tarkan listauksen joka ikisestä häähankinnasta kirppispellavaliinoista servetteihin ja vuokrapakun bensoista häämekon pienennyskuluihin.
Viikonlopun kestävien hääjuhlien kustannukset yhteensä
Meidän hääjuhlissamme oli vieraita yhteensä 74, joista aikuisia 55 ja lapsia 19. Juhlimme viikonlopun ajan: juhlatila oli vuokralla lauantai-aamusta sunnuntai-iltaan, ja meidän lisäksemme osa vieraista myös nukkui juhlatilan makuuhuoneissa. Seuraavana päivänä kokoonnuimme häävieraiden kanssa vielä yhteen brunssille sekä saunomaan juhlapaikan rantasaunassa.
Häiden kokonaishinnaksi kaikkineen tuli: 14 117,53 euroa.
Hinnassa pitää tietenkin ottaa huomioon kulunut aika; inflaation myötä budjettiin saisi varmasti iskeä aika monta satasta jos ei tonniakin lisää, näin viisi vuotta myöhemmin.
Lisäksi juhlatilaa on remontoitu vuosien kuluessa, emmekä varmasti saisi sitä enää tuohon hintaan. Samaten huomioitavaa on se, että esimerkiksi vaatteista kaikki (paitsi alusvaatteet, puolison kauluspaita ja lasten pieneksi jääneet kengät) ovat käytössä edelleen, ja häämekon myin eteenpäin seuraavalle morsiamelle melkein samalla hinnalla kuin olin sen käytettynä ostanutkin. Häistä jäänyttä punaviiniä saimme juoda varmaan kaksi vuotta juhlien jälkeenkin, ja hääservietit riittivät vielä pidempään.
Jotain lainattua, jotain vuokrattua, jotain second handia
Oli miten oli, tämä summa on hämmästyttänyt monia juhlissakin olleita ystäviä suuruudellaan. Ei siksi, että juhlat olisivat tuntuneet halvoilta, vaan siksi, että ne olivat meidän näköisemme:
Koristeet hankimme pääosin luonnosta. Vuokrasimme ja lainasimme tarvittavia asioita. Ja jos ostimme, pyrimme hankkimaan kaiken käytettynä vaatteista tunnelmavaloihin. Vihkisormuksen hinnaksi tuli 80 euroa, sillä sain äitini vanhan sormuksen, joka pienennytettiin ja kaiverrettiin uusiksi. Lahjoiksi pyysimme vierailta apua järjestelyihin ja häiden ohjelmaan osallistumiseen.
Valtaosan hinnasta veikin juhlatilan vuokra, ruuat sekä juomat. Loput tulivat pienistä noroista ja vähän suuremmista puroista. Sellaisistakin asioista, joita ilman olisi hyvin voinut olla, kuten hampaideni soodavalkaisu. Olisimme voineet juhlia farkuissa, pitää baarin maksullisena ja olla panostamatta ammattivalokuvaajaan. Ja niin edelleen. Mutta tiedättekö mitä; vaikka meistä kumpikaan ei ollut koskaan erityisemmin haaveillut omista häistään, tekisimme kaiken samoin nytkin.
Mihin muualle sitä rahojaan tahtoisi hussata kuin ystävien ja muiden tärkeiden tyyppien sekä itsensä kestittämiseen, yhteiseen hauskanpitoon ja rakkauden juhlimiseen!
(Edelleen: kylppärin ja vessan ehtii remontoida sitten joskus.)
Marrashäiden tarkka juhlabudjetti vuonna 2018
Vaatteet, asusteet, korut:
- Häämekko (second hand) 900 euroa
- Häämekon pesetys ennen ja jälkeen 217,30 euroa
- Häämekon pienennys 40 euroa
- Morsiamen laukku (second hand) 35 euroa
- Morsiamen kengät 119,20 euroa
- Morsiamen korut (second hand) 22 euroa
- Morsiamen brunssimekko (second hand) 67 euroa
- Morsiamen alusvaatteet 153,95 euroa
- Morsiamen sukkahousut 33,83 euroa
- Sulhasen sukat ja alusvaatteet 10 euroa
- Sulhasen kengät 87,92 euroa
- Sulhasen kauluspaita 69,90 euroa
- Sulhasen pukuliina 19,90 euroa
- Sulhasen rusetti 39,95 euroa
- Sulhasen pukuliivi 99,90 euroa
- Sulhasen puvuntakki 229 euroa
- Lasten kengät 152 euroa
Yhteensä: 2 296,85 euroa
Hiukset, meikit, kukat:
- Morsiamen latvojen tasaus 35 euroa
- Sulhasen parturi 45 euroa
- Morsiamen hampaiden soodapuhdistus 50 euroa
- Morsiamen kosmetologi 85 euroa
- Morsiamen meikki ja kampaus, morsiamen kukkaseppele ja sulhasen kukkaviehe yhteensä 255 euroa
- Kynsilakka 5,20 euroa
Yhteensä: 475,20 euroa
Vihkiminen ja sormukset:
- Vihkisormus (morsiamen äidin vanha) 0 euroa
- Sormuksen kavennus ja kaiverrukset 80 euroa
- Vihkiminen ja julkisen notaarin matkakulut 269,32 euroa
Yhteensä. 349,32 euroa
Juhlatila ja sen somisteet sekä muut kulut:
- Tilavuokra juhlatilasta kahdeksi vuorokaudeksi sekä rantasaunasta yhdeksi iltapäiväksi 1920 euroa
- Ulkoroihut 31,90 euroa
- Kynttilät 70,80 euroa
- Kosmetiikat vessaan ja saunalle 57,64 euroa
- Tunnelmavalot (second hand ja lainattu) 19,50 euroa
- Iso lasipurnukka (loput kynttiläpurnukat omista nurkista tai ystäviltä lainattuja) 20 euroa
- Pellavaisia liinoja, verhoja ja lakanoita pöytäliinoiksi (second hand) 70 euroa
- Kuvakollaasin valokuvat 27 euroa
- Askartelutilpehöörit 58,18 euroa
- Harsokukat 21 euroa
- Muut kuivatut kukat, talventörröttäjät, oksat yms. luonnosta poimittuja 0 euroa
- Pakettiauton vuokra 300 euroa
- Bensat vuokrapakuun 50 euroa
Yhteensä: 2646,02 euroa
Ruoka ja juoma + ruokailuun liittyvät kulut:
- Catering (alkupalat, illallinen, yöpala buffet-tarjoiluna + henkilökunta alkupalojen ja illallisen ajalle) 3200 euroa
- Illallisen villikalavaihtoehto 169 euroa
- Kakkuainekset ja kakkutelineiden vuokra (ystävän leipomistaidot lahjaksi) 125 euroa
- Tontonton-kakku 35 euroa
- Kahvit, teet ja tilpehöörit 41,67 euroa
- Juomat, holilliset ja holittomat 903,25 euroa
- Juomienhakulaivareissu + autovuokra 76 euroa
- Astioiden ja lasien vuokra 466,22 euroa
- Patenttikorkilliset pullot vedelle (second hand) 20 euroa
- Servetit 24 euroa
- Tiskariapu (tutun teini-ikäinen lapsi) 100 euroa
- Brunssin ruuat (koostettu illallisjämistä sekä itse tehdyistä ja anopin lahjaksi tekemistä ruuista) 0 euroa
Yhteensä: 5 160,14 euroa
Juhlien ohjelma:
- Laulu ja pianosäestys vihkimisen aikana (ystävä esiintyi lahjaksi) 0 euroa
- Leikityspalvelu kolmeksi tunniksi 200 euroa
- Puheita, laulu- ja soittoesityksiä (ystäviltä ja sukulaisilta lahjaksi) 0 euroa
- Pikapotrettien maalaus (ystävältä lahjaksi) 0 euroa
- Yllätysesiintyjänä mentalisti Pete Poskiparta (morsiamen isältä lahjaksi) 0 euroa
- Äänentoistolaitteet (kirjastosta lainaan) 0 euroa
- DJ 600 euroa
Yhteensä: 800 euroa
Valokuvaus:
- Valokuvaus lauantai 2390 euroa
- Valokuvaus sunnuntai (ystävä kuvasi lahjaksi) 0 euroa
Yhteensä 2390 euroa
Häiden kulut kokonaisuudessaan: 14 117,53 euroa
Kaikki hää-aiheiset postaukset löytyvät täältä.
Kuvat: Jaakko Sorvisto
Ei kyllä olis varaa noilla hinnoilöa mennä naimisiin. Onneksi omat häämme maksoi murto-osan. Vihkiminen ja juhlat kotona, halpa häämekko, miehellä vanha puku, halpa sormus, itse tehty hääkimppu, koristeet itse tehden, ruoka ja juoma halvalla paikalliselta yrittäjältä. Hinnaksi tuli 3000 euroa. Suurin kuluerä oli syötävä ja juoma. Ihanaa oli silti
Onneksi naimisiin voi mennä tosiaan melkein ilmaiseksikin, jos niikseen toivoo. Mekin olimme monesti miettineet, josko vain piipahdettaisiin todistajien kanssa maistraatissa, ehkä ravintolalounaalle sen jälkeen ja siinä se. Olisi toiminut meille sekin, koska itse naimisiin meno ei ollut meille mikään haave tai unelma, vain lakitekninen juttu, kun on yhteistä omaisuutta ja perhettä (juhlissa sitten yllätti, miten ihanalta ja upealta seKIN osuus juhlia tuntui). Mutta tahdoimme järjestää ystäville juurikin ne juhlat. Kuten listauksesta huomaa, meillä eniten rahaa meni tilavuokraan (ei oltaisi mahduttu meidän kotiin, eikä meillä ole rantasaunaakaan :D) ja ruokaan sekä juomaan. Jos johonkin, mielelläni hussaan rahaa ystävien kestitsemiseen, jos ja kun tässä tapaukessa siihen varaa oli.
On hassua, että monesti joutuu puollustuslinjalle (tämä yleisellä tasolla sanottuna), jos haluaa kestittää ystäviään ja laittaa juhliin rahaa työllistämällä paikallisia yrittäjiä – itse voisin listata aika monta hölmömpää ja etenkin vastuuttomampaa kulutuskohdetta.
Budjetin avaamisen tarkoitus on juurikin se, että suuntaa antavien budjettien sijaan kaikki eurot on purettu palasiksi, ja juhlia järjestävät voivat miettiä, mihin nyt eivät ainakaan halua panostaa, missä voisi säästää ja mihin nyt ainakin tahtoo laittaa enemmmän rahaa kuin me teimme (vaikka hääkimppuun, jota meillä ei ollut). Toivon, että alleviivaamattakin on selkeää, että tekstin tarkoitus on juurikin antaa apua budjetointiin ja tehdä selkeäksi, että tämä oli meidän tapamme tapamme järjestää meidän oloiset juhlat JA että ihanat juhlat voi järjestää monin tavoin.
Kiitos tästä postauksesta, tosi kiinnostavaa lukea kerrankin näin tarkka kuvaus kulujen synnystä. Vaikka ei omia häitä olekaan suunnitteilla, mutta jos olisi, tästä saisi tosiaan hyvin käsitystä siitä, miten eri tavoilla voisi esim. säästää kuluissa 🙂
Kiitos kiitoksista! Tällaista postausta ja senteiksi palasteltua budjettia olisin itse kaivannut häitä järjestäessä. Toivon ja uskon, että tästä on apua tuleville hääpareille 🙂