

Toiset lapset syntyvät niskakuoppa sammaleelta tuoksuen, joidenkin mielestä metsässä oleilu on tylsää, epämieluisaa ja ehkä pelottavaakin. Valtaosa lapsista asettuu metsäkansalaisina jonnekin tuohon väliin. Oli miten oli, kokenutkin metsäretkeilijämuksu saattaa kaivata toisinaan innostusta metsään lähteäkseen.
Vaikka minua aikuisena vetää metsään ihan vain ajatus metsässä olemisesta, en oleta lapsilta samaa. Okei okei; ainakin yritän olla olettamatta. Siksi valmistelen ja pakkaan metsäretkelle lähtiessä sitä mukaa, että lapsilla olisi mahdollisimman mieluisaa. Se kummasti parantaa myös omia retkitunnelmiani.
Tässä metsämutsin neljä vinkkiä päiväretkille lasten kanssa:

Ota metsään mukaan kaverit
Itse käyn mielelläni metsässä ihan yksinäni kuuntelemassa mäntyjen huojuntaa ja omia ajatuksiani, mutta lapset eivät (vielä) saa kiinni tästä ajatuksesta. Ymmärrän sen; muistan itsekin, miten lapsena en ymmärtänyt isäni kehotusta kuunnella hiljaisuutta. Mitä kuunneltavaa siinä on, kun ei kuulu yhtään mitään?
Hiljaisuuden sijaan lapsia metsäretkelle innostaa se, että mukaan tulee myös kavereita. Ymmärrän toki myös tämän; on kivaa saada myös itselle mukaan kaveri.
Ota metsään mukaan ajatus jostain tekemisestä
Ihan vain oleilu metsässä ei useinkaan lasten mielestä vielä ole tekemistä. Myöskään kävely, saati vaeltaminen, ei itsessään riitä kipinäksi metsäpoluilla taivaltamiseen. Tähän auttavat kaverit, joiden kanssa mielikuvitus lähtee helpommin lentoon, ja metsä muuttuu seikkailuksi. Kun mukana on vielä joku lelufiguuri tai pehmolelu, metsä tulee osaksi Ryhmä Haun pelastusoperaatiota tai Luppis-nallen retkipäivää.

Vähän isompien lasten kanssa keijukaistarinat ja yleinen rymyäminen ei kuitenkaan enää välttämättä riitä, joten silloin lapselle saattaa olla tarpeen tarjoilla tekemisehdotuksia.
Sienestys ja marjastus ovat aika luontevaa tekemistä, sillä moni lapsi innostuu niiden luomasta aarteenetsintäfiiliksestä. Erilaiset pienet luontokirjat ovat mukavia myös; metsästä voi yrittää bongailla sekä tunnistaa esimerkiksi eläinten jälkiä, lintuja, erilaisia sieniä ja varpuja. Tällaisia kirjoja kannattaa koittaa kaivella antikvariaateista, sillä nykyään nuo kirjat ovat kai korvautuneet puhelinsovelluksilla, joita taas en itse tahdo metsäretkiini sotkea. Yhdessä lasten kanssa ennen retkeä piirretty luontohavaintobingo voisi olla toimiva sekin.
Taiteellinen lapsi saattaa keskittyä pitkäksi aikaa piirtämään luonnosvihkoon maisemia ja sen yksityiskohtia, toinen tykkää tallentaa metsätunnelmaa kameralla. Kiikarit ovat aina hitti, ja voisin kuvitella myös kunnon suurennuslasin tai loopin olevan sitä.

Ota metsään mukaan eväät
Jos minulta kysytään, retki ilman eväitä ei ole retki lainkaan, vaan käyskentelyä. Homma muuttuu retkeksi heti, vaikka kiivettäisiin vain takapihan siirtolohkareelle, kun mukana on vaikka yksi keksi jokaiselle ja pullollinen mehua.
Itse tykkään pakata mukaan kunnon eväät, lounaan tai päivällisen ja päälle vielä jälkkärin. Eväät houkuttavat lapsia kulkemaan, ja kun lounaan / päivällisen ja jälkiruuan ripottelee kahdeksi eri pysähtymiseksi, saa vielä paremmin vipinää kinttuihin. Ja voi metsäntaika sentään, miten hyvältä keskinkertainenkin ruoka maistuu ulkona, pienen reippailun jälkeen.

Ota metsään mukaan kevyt riippumatto
Tämän niksin opin ystävältäni Senniltä. Hänellä on tapana ottaa riippumatto mukaan myös yksinään päiväretkeillessä ja pysähtyä välillä pötköttelemään. Me olemme aikaisemmin kuljettaneet meidän Ticket to the moon – riippumattoamme yöretkillä, mutta tänä syksynä riippumatto on pakattu mukaan myös päiväretkille.
Etenkin sienestäessä on kätevää, kun väsähtäneet lapset voi parkkeerata riippumattoihin lukemaan tai ihan vain yleissekoilemaan sillä aikaa, kun me aikuiset keräilemme leirin ympärillä sieniä. Ruokailu riippumatossa on toimiva ratkaisu sekin, kun ei tarvitse erikseen pakata takapuolenalusia ja lapsilla riittää riippumatossa riemua sen aikaa, että aikuisetkin ehtivät syödä rauhassa ja sitten pakata kamat taas kasaan.

Ja kun koko perhe kömmitään riippumattoon raajat solmuilla toistensa kanssa ja metsän hyräillessä ikiaikaista lauluaan ympärillämme, tuntuu hetken siltä, että olevaisuudessa olemme vain me.
Ja lopulta sitten
Jos näistä neuvoista huolimatta reppuun onkin vahingossa pakattu känkkäränkkä ja puusta harteille tipahtaa teiniangsti, yritän muistaa vanhan herttoniemeläisen viisauden: hyvä se on paskakin retki.
Ihania vinkkejä <3 Kiitos tästä. Tuo riippumatto, niin yksinkertaisen nerokasta.
Kiva kuulla, kiitos! Ja sepä, riippumatto on mainio retkivempele, olisinpa tajunnut ottaa sen mukaan päiväretkille jo vuosia aikaisemmin!
Jännä miten tuo tosiaan menee, meillä toinen lapsi rakastaa metsässä oleilua/liikkumista/retkeilyä ja nauretaan aina, että painaa menemään kuin rusakko jaksaisi kävellä nyt 5 v varmaan 10 km heittämällä metsässä. 3 v taas joutuu maanittelemaan joka askeleen kohdalla, että eteenpäin. Ei tykkää yhtään liikkua metsässä.
Meillä oli ihan sama kuvio. Esikoinen käveli päiväkotilaisena reilun 9km lenkin (tosin tietä pitkin) ja seuraavalle lapselle on vielä eskarilaisenakin kolmisen kilometriä aika maksimi.
Sama perhe, samat arvot, samanlainen elämäntapa. Ainut ero minkä keksin on, että esikoisen ollessa 1-2-vuotias käytiin aika usein kahdestaan retkillä kun piti saada päiviin vähän vaihtelua. Hän myös konttasi umpihankeen ennen kuin osasi kävellä. Minä vaan jäin katsomaan, että sinne meni monen metrin matkan upottavaan hankeen :’D (Jouduin itse konttaamaan hänet sieltä pois).
Seuraavan kanssa retkeilyä oli vähemmän, koska vauva-aika oli raskaampi valvomisineen ja siinä oli jo esikoisen päiväkotikuviot yms mukana. Tuntui ettei paukut riittäneet siinä kohtaa ihan samassa mittakaavassa retkeilyyn. Mutta tuo lapsi oli myös jo pienenä ihan erilainen. Piti maanitella kävelemään ollenkaan, veti äksäkiukkuja ja mieluummin olisi ollut vaan sisällä. Kotipihakin tuntui välillä olevan hänelle liikaa.
Nyt sitten jännätään millainen seikkailija tästä kolmannesta tulee. Elkeet on aika lupaavan energiset kun ekat ryömimiset oli ennen 4kk ikää ja hädintuskin 6kk nosti itsensä ekaa kertaa tukea vasten seisomaan.
Joo, kun lapsia on useampi kuin yksi, tulee hyvin huomanneeksi sen, että vaikka toki kasvatuksella ja just vaikka yhteisillä harrastuksilla on vaikutusta, jokainen lapsi on silti oma persoonansa. Toista kiinnostaa metsäretket luontaisesti, joku ei hakeudu metsään omaehtoisesti, yksi tekee pitkiä vaelluksia ennen kouluikää, eräs nukkuu vauvana hyvin vain metsässä ja niin edelleen – vaikka olisivat samassa perheessä kasvaneet 🙂
Häpeäkseni myönnettävä, että olen tainnut käydä kohta 3-vuotiaan kanssa metsäretkellä yhteensä 2 kertaa. Onneksi lapsi on nyt päiväkodissa ja siellä tehdään metsäretki joka viikko, tai ainakin melkein.
Riippumatto kuulostaa kyllä ihanalta idealta. Metsään on itsellä ikävä, mutta kumma kun sinne ei vain tule mentyä.
Ei sitä aina vaan pysty ja jaksa. Itsellä lähtemiset ovat edelleen isompienkin lasten kanssa lähtökohtaisesti stressitasoja nostattavia, mutta jo ovesta päästyä helpottaa, viimeistään metsässä. Ja onneksi on tosiaan varhaiskasvatus, joka tukee vanhempia esimerkiksi metsäretkihommissa <3