Palstan sadonkorjuurieha alkaa hiljalleen hiipua, kaiken paitsi lehtikaalin osalta. Lehtikaali on tänäkin vuonna hellinyt kaupunkiviljelijöitä yltäkylläisellä sadolla, jota on syöty monin tavoin laitettuna – ja nyt myös juotu.

Meillä vihersmoothiet on valmistettu kuluneeseen kesään asti tällä ystäväni Outin julkoliste-hyvän vihersmoothien reseptillä. Siihen tulevan pinaatin voi reseptin laatineen Outinkin luvalla vaihtaa tai osittain korvata jollain muulla vihreällä, vaikka salaatilla, kurkulla tai just sillä lehtikaalilla. Silti vasta tänä kesänä, kun palstan pinaattisato oli jo aikoja sitten vihersmoothieina juotu, heräsin testamaan reseptissä lehtikaalta.

Siitä oivalluksesta lähtien palstalta kotiin kannetut lehtikaalit on pääasiallisesti juotu. Se on saanut urbaanin marttailijan minussa hykertelemään, sillä lehtikaalismoothien aineksista myös varsiselleri ja minttu kasvavat palstalla. Vasta nyt viime viikkoina minttua on joutunut ostamaan.

Kuitupitoinen lehtikaalismoothie on kuin pusu vatsalle

Lehtikaalivihersmoothie on ihanaa. Raikasta, pirskahtelevaa ja sellaista, josta tulee ensin vatsaan hyvä olo, sitten koko kehoon. Lueskelin juuri, että lehtikaali sisältää runsaasti kuitua, mikä varmasti selittää osaltaan vatsan tyytyväisen hyrinän ja sen, että mehumaisesta meiningistä huolimatta lehtikaalismoothie on eriskummallisen täyttävää.

Tietenkin jos ei lähtökohtaisesti tule juttuun lehtikaalin kanssa, tuskin siihen tulee juomamuodossakaan rakastumaan. Mutta meillä lehtikaaliin tottuneet lapsetkin juovat tätä, toinen ihan erikseen palstan satokorin äärellä toivoo, että lehtikaalista tehtäisiin vihersmoothieta.

Parhaat smoothiebanaanit ovat kouriltaan melkein mustia

Ennen kuin kerron reseptin, alleviivaan muutamaa juttua. Smoothieen ei tule mitään makeuttajaa, vaan makeus tulee banaaneista. Siksi banaanien olisi hyvä olla kunnolla kypsiä, mieluiten ihan kuoriltaan mustuneita jo. Lisäksi olisi hyvä, että banaanit olisivat pakastettuja, jotta ne toimivat samalla ikään kuin jääpaloina. Itse tapaankin nykyään kuoria mustuneet banaanit pakkaseen, jossa ne odottavat (viher)smoothieen päätymistään.

Alkuperäiseen Outin reseptiin tulee avokadoa, sillä rasvainen hedelmä toimii emulgaattorina. Se tarkoittaa sitä, että avokadon ansiosta smoothiesta tulee kermaista ja sen ainesosat pysyvät sekoittuneena tasaisesti. Itse olen kuitenkin yleensä jättänyt avokadon pois, sillä niitä tulee kulutettua muutenkin avokadokauden aikaan pusseittain. Ilman avokadoa smoothie on enemmänkin vihermehumaista, mutta vallan herkkua niinkin. Jos ja kun ilman avokadoa tehtyä smoothieta pitää kannussa jääkaapissa, sitä pitää vain aina ennen tarjoilua sekoittaa jollakin käsillä olevalla kapustalla.

Jos epäilyttää, lisää mintun ja inkiväärin määrää

Siihen alkuperäiseen maailman parhaaseen vihersmoothieen tulee myös reilummin minttua kuin nyt tähän ylöskirjaamaani reseptiin. Kesällä minäkin laitoin minttua reilulla kädellä, mutta nyt koitan totuttaa itseäni siihen, että talvisin tuoreita yrttejä ei ehkä enää voi niin yltäkylläisesti käyttää. Mutta jos epäilee lehtikaalin sopivuutta omille makunystyröille, mintussa ei kannata säästellä. Samaten inkivääriä kannattaa silloin laittaa enemmän. Mintun ja inkiväärin muodostama makuliitto kun peittää muut maut ovelasti alleen.

Lehtikaalista tapaan poistaa ruodin, vaikka nyt kun mietin, siinähän se menisi atomeiksi blenderissä sekin. Itselläni on tapana laittaa blenderin kannuun ensin kaikki muut ainekset, paitsi lehtikaali ja omenamehu. Sitten tungen kannuun ensin niin paljon lehtikaalta kuin mahtuu, minkä jälkeen kaadan päälle mehun – se kyllä löytää paikkansa kannusta muiden ainesosien välistä.

Ja sitten ohjeeseen:

Lehtikaalivihersmoothie (2 litraa)
  • 2 kypsää ja jäistä banaania
  • Puolikas minttupuska (vain lehdet, ei kitkerää makua tuovia varsia)
  • 100 g varsiselleriä
  • 1 limen puristettu mehu
  • 15 g inkivääriä
  • Ripaus suolaa
  • 160 g lehtikaalta
  • 1 l omenamehua

Kuori ja hienonna inkivääri. Pese varsiselleri ja lehtikaali sekä esisilppua niitä vähän. Blendaa kaikkia aineksia blenderin tehosta riippuen noin 1–3 minuuttia, kunnes smoothiemassassa ei ole yhtään edes pienen pieniä sattumia, vaan smoothie on sileää.

Jaa