Reseptikirja saatu PR-kappaleena

Äitienpäivänä kävi jotain kerrassaan kummallista. Minä, joka täytekakun sijaan valitsen juhlapöytään mieluummin voileipäkakkua tai vaikka keon sipsejä dippikuorrutteella, toivon kermaista täytekakkua. Mieliteon takana oli Tammelta PR-kappaleena saamani Urbaani vegenda – leivo vegaanisesti -kirja, jonka tekijä on ravintola-ammattilainen ja vegaanileivonnan asiantuntija Tiina Tohu.

Urbaani vegenda -kirjassa on oma osionsa täytekakuille, ja huomasin lukevani sen mielenkiinnolla läpi. Siitäkin huolimatta, tai ehkä siksi, että olen mestari tekemään kymmenillä erilaisilla tavoilla epäonnistuneita kakkuja, vaikka käyttäisin eläinperäisiä tuotteita ja mummin luottoreseptejä. Ja koska haluan mieluiten leipoa vegaanisesti, enkä oikein enää jaksa raakakakkuja, olen mieluummin jättänyt kakut leipomatta ja ostanut vaikka pussillisen sipsejä sen sijaan.

Täytekakkua täytettäessä kermareunus pitää täytteen paikoillaan

Reseptikirjat ovat parhaimmillaan silloin, kun ne saavat ymmärtämään ja hoksaamaan jotain laajemmin ruuanlaitosta tai leivonnasta. Tohu ei ole kirjoittanut kirjaansa vain reseptejä, vaan avannut sen, miten resepteissä onnistuu. Tätä arvostan isosti, sillä pienillä vinkeillä voi olla yllättävän iso merkitys siihen, miten monin tavoin voi joko epäonnistua tai onnistua reseptiä seuratessaan.

En ollut esimerkiksi tullut hoksanneeksi tätä niksiä aikaisemmin: Jos täytekakun sisään tulee marjoja tai muuta irtonaista täytettä, kannattaa pursottaa kermasta tai moussesta rengas kakkupohjan reunoille. Kun täytteet laittaa renkaan sisään, ei täytettä pursua reunoilta ja pilkistele valmiin kuorrutuksen alta.

Kirjaan on koottu myös hyvät yleisvinkit siihen, miten leipoa vegaanisesti ja esimerkiksi korvata kananmuna erilaisissa resepteissä ja leivonnaisissa.

Tämä kirja vakiinnutti kertalaakista (tai kertakaakusta, ehe) paikkansa meidän keittiömme reseptikirjojen joukossa.

Kesän ensimmäinen mansikkakakku vegaanisesta mascarponesta

Viisastuttuani vegaanisista täytekakuista, mieleeni jäi pyörimään Urbaani vegenda -kirjan kannessakin oleva mansikka-raparperikakku. Ovelana sujautin toiveeni siitä sekä reseptikirjan äitienpäivän aikoihin puolisolle, jolla on perheessämme kätevämpi sokeripeukku kuin itselläni.

Ja katsokaa nyt, miten upean vegaanisen ja kesän ensimmäisistä kotimaisista (kasvihuone)mansikoista tehdyn kakun sain! Maun joudutte mielikuvittelemaan, mutta annan ohjaileviksi sanoiksi nämä kolme: suloinen, makea ja kumpupilvien pehmoinen.

Kakkuun tuli muun muassa vegaanista mascarponea, jota en tiennyt tätä ennen olevaksikaan. Kirjassa tämä kakku tehtiin vaaleaan kakkupohjaan, mutta minä toivon pohjaksi kirjan toista kakkupohjaa, mantelikakkupohjaa. Tykkään siitä, miten pieni määrä mantelijauhoa tekee leivonnaisista pehmeämpiä sekä ilmavampia ja miten makuun tulee vivahde mantelia.

Tuo kakkupohja oli niin hyvä, että tässä se vinkiksi teillekin. Siinä kananmunan tilalla käytetään omenaviinietikkaa, joka tehostaa ruokasoodan vaikutusta. Ja ei todentotta tullut lässähtänyt kakku, vaan nätti kolmikerroksinen herkku.

Lisää Urbaani vegendan vegaanisia täytekakkuideoita resepteineen löydät kirjasta sekä samannimisestä blogista.

Vegaaninen mantelikakkupohja

Halkaisijaltaan 20 cm:n kakkuvuokaan

Kakkupohja

 • 260 g soijamaitoa
 • 2 ¼ rkl omenaviinietikkaa
 • 150 g leivontamargariinia
 • 290 g sokeria
 • 1 ½ tl vanilja-aromia
 • ¾ tl suolaa
 • 250 g vehnäjauhoa
 • 50 g mantelijauhoa
 • 1 ½ tl ruokasooda

Esivalmistele

 1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
 2. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen kakkuvuoka.

Valmista kakkupohja

 1. Sekoita soijamaito ja omenaviinietikka kulhossa ja jätä seos paksuuntumaan siksi aikaa, kun mittaat muut raaka-aineet.
 2. Sulata margariini.
 3. Mittaa leivontakulhoon sulanut margariini, sokeri, vanilja-aromi ja suola. Sekoita tasaiseksi.
 4. Sekoita joukkoon paksuuntunut soijamaitoseos.
 5. Yhdistä vehnäjauhot, mantelijauho ja ruokasooda. Lisää ne taikinaan koko ajan sekoittaen.
 6. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia tai kunnes pohja on kypsynyt eikä puutikkuun jää taikinaa.
 7. Annan kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa se sitten ritilälle.
Jaa