Lahiomutsi Vihersmoothie Smoothie Paras Resepti Ohje-0992

Olen smoothie-muija. Surrauttelen lähes joka aamu marjapohjaisen smoothien, jota aamupalalla ryystää koko perhe. Mansikkaa, mustikkaa, herukkaa, vadelmaa, puolukkaa, tyrniä, mitä milloinkin. Kannun pohjat kiskon sitten päivän aikana välipalana, välillä kiirelounaana (hyi kun teki pahaa kirjoittaa kiire näin kesäraukeuden keskeltä) ja joskus rippeitä jää iltapalallekin.

Mutta vihersmoothiet. Ne ovat sellaisia jääräpäisiä epäonnistujajuomia, että en ole päässyt niiden kanssa sinuiksi. Olen koittanut monen montaa reseptiä, jotka lupailevat lopputulemana olevan maailman parhaimman vihersmoohtien tai sen kaikista ihanimman vihersmoothien. Hirveää myrkynvihreää kuraa, eli liian terveellisen makuista tullut kaikista. Silti, vaikka itse aineosat olisivat yksinään syötynä hyviä kaikki.

Sitten Outi, muun muassa kakkuguruna ja kotikeittiömestarina tunnettu ystäväni, laittoi juhannuksena aamupalapöytään vihersmoothiet. Siniseen ja punaisiin smootheihin tottuneet mukulani katsoivat juomaa alkuun epäillen, mutta lopulta koko juhannusjengimme – neljä lasta ja kolme aikuista – joivat vihersmoothiemukinsa pohjaa myöten. Oli lähellä, että itse en vielä nuollut blenderikannuakin.

Niinpä rakkaat ihmiset, tässä se on, niin jukoliste hyvä vihersmoothie-resepti, että kaupoista loppuu pian pinaatti.

Ennen reseptiä pohjustetaan kuitenkin hieman. Tämän vihersmoothien taika-ainesosat ovat tuore minttu ja inkivääri. Outi kertoi, että niiden ristisiitos saa aikaan sen, että mikään ns. epäilyttävä maku ei maistu sieltä edes herkkämakunystyröisten mukuloiden suuhun. On kuulemma testattu lukemattomilla saman pihan muksuilla ja kavereiden naperoilla. Outi itse käyttää tähän reseptiin pinaatin tilalla ja rinnalla myös lehtikaalta ja heittelee mukaan jääkaapin tilanteesta riippuen kurkunpätkät ja muut vihreät jämät.

Smoothieen ei tule lainkaan mitään makeuttajaa, kuten hunajaa tai taateleita, mikä yllätti. Niin makoisaa juoma on! Pehmeä makeus tulee omenamehusta (ei tiiviste, vaan ehta omppumehu) ja etenkin banaanista. Outilla on tapana pelastaa kaupoista ne mustuneet banaanit, joita harva enää huolii, ja paloitella ne pakastimeen. Mitä mustempia banaaneja, sitä makeampaa smoothiesta tulee. Ja kun banaanit voi nakella blenderiin pakkasesta, ei myöskään jäitä tarvita.

Kun kyse on Outista, opin myös joka reseptin kohdalla jotain uutta. Nyt tämän: avokadossa on rasvaa, joten se toimii emulgaattorina, eli tekee smoothiesta kermaisen ja samalla pitää smoothien aineet sekoittuneena tasaisesti. Ilman avokadoa smoothie olisi mehumaisempaa, ja tovin kannussa seistyään smoothien neste laskeutuisi alas ja kiinteämmät aineosat nousisivat pinnalle. Ah, rakastan tällaisia nippelitietoja, jotka selvittävät arkisia asioita!

Ja sitten vielä sananen blenderistä. Jos käytössäsi on ihan peruskotikeittiöblenderi, tämä smoothie onnistuu kyllä, sillä reseptiin ei tule jäitä tai vaikka pähkinöitä. Mutta perusblenderin kannattaa antaa surista 2–3 minuuttia, jotta juomaan tulee kunnolla sileä ja miellyttävä koostumus. Ja kun lehtivihreä on ehtinyt rikkoontua kunnolla, kivana lisänä smoothieen tulee nätti syvän vihreä sävy.

Vikana vinkkinä etenkin lapsiperheille: törkkää valmiisiin smoothiemukeihin (kesto)pillit. Jännä, miten paljon paremmin kaikki maistuu pillin kautta ryystettynä!

Vihersmoothie (1,5 litraa)

  • 2 avokadoa
  • 120 g varsiselleriä
  • 70 g pinaattia
  • 40 g inkivääriä
  • ripaus suolaa
  • 1 l omenamehua
  • Puntti minttua (vain lehdet, ei kitkerää makua tuovia varsia)
  • 1 limen puristettu mehu
  • 200 g, eli noin 2 pakastettua banaania

Kuori ja hienonna inkivääri. Pilko varsiselleri pieniksi paloiksi. Muut aineosat menevät isompinakin palasina. Blendaa kaikkia aineksia blenderin tehosta riippuen noin 1–3 minuuttia, kunnes smoothiemassa on sileää ja ilmavaa.

Jaa