

Olen smoothie-muija. Surrauttelen lähes joka aamu marjapohjaisen smoothien, jota aamupalalla ryystää koko perhe. Mansikkaa, mustikkaa, herukkaa, vadelmaa, puolukkaa, tyrniä, mitä milloinkin. Kannun pohjat kiskon sitten päivän aikana välipalana, välillä kiirelounaana (hyi kun teki pahaa kirjoittaa kiire näin kesäraukeuden keskeltä) ja joskus rippeitä jää iltapalallekin.
Mutta vihersmoothiet. Ne ovat sellaisia jääräpäisiä epäonnistujajuomia, että en ole päässyt niiden kanssa sinuiksi. Olen koittanut monen montaa reseptiä, jotka lupailevat lopputulemana olevan maailman parhaimman vihersmoohtien tai sen kaikista ihanimman vihersmoothien. Hirveää myrkynvihreää kuraa, eli liian terveellisen makuista tullut kaikista. Silti, vaikka itse aineosat olisivat yksinään syötynä hyviä kaikki.
Sitten Outi, muun muassa kakkuguruna ja kotikeittiömestarina tunnettu ystäväni, laittoi juhannuksena aamupalapöytään vihersmoothiet. Siniseen ja punaisiin smootheihin tottuneet mukulani katsoivat juomaa alkuun epäillen, mutta lopulta koko juhannusjengimme – neljä lasta ja kolme aikuista – joivat vihersmoothiemukinsa pohjaa myöten. Oli lähellä, että itse en vielä nuollut blenderikannuakin.
Niinpä rakkaat ihmiset, tässä se on, niin jukoliste hyvä vihersmoothie-resepti, että kaupoista loppuu pian pinaatti.

Ennen reseptiä pohjustetaan kuitenkin hieman. Tämän vihersmoothien taika-ainesosat ovat tuore minttu ja inkivääri. Outi kertoi, että niiden ristisiitos saa aikaan sen, että mikään ns. epäilyttävä maku ei maistu sieltä edes herkkämakunystyröisten mukuloiden suuhun. On kuulemma testattu lukemattomilla saman pihan muksuilla ja kavereiden naperoilla. Outi itse käyttää tähän reseptiin pinaatin tilalla ja rinnalla myös lehtikaalta ja heittelee mukaan jääkaapin tilanteesta riippuen kurkunpätkät ja muut vihreät jämät.
Smoothieen ei tule lainkaan mitään makeuttajaa, kuten hunajaa tai taateleita, mikä yllätti. Niin makoisaa juoma on! Pehmeä makeus tulee omenamehusta (ei tiiviste, vaan ehta omppumehu) ja etenkin banaanista. Outilla on tapana pelastaa kaupoista ne mustuneet banaanit, joita harva enää huolii, ja paloitella ne pakastimeen. Mitä mustempia banaaneja, sitä makeampaa smoothiesta tulee. Ja kun banaanit voi nakella blenderiin pakkasesta, ei myöskään jäitä tarvita.
Kun kyse on Outista, opin myös joka reseptin kohdalla jotain uutta. Nyt tämän: avokadossa on rasvaa, joten se toimii emulgaattorina, eli tekee smoothiesta kermaisen ja samalla pitää smoothien aineet sekoittuneena tasaisesti. Ilman avokadoa smoothie olisi mehumaisempaa, ja tovin kannussa seistyään smoothien neste laskeutuisi alas ja kiinteämmät aineosat nousisivat pinnalle. Ah, rakastan tällaisia nippelitietoja, jotka selvittävät arkisia asioita!
Ja sitten vielä sananen blenderistä. Jos käytössäsi on ihan peruskotikeittiöblenderi, tämä smoothie onnistuu kyllä, sillä reseptiin ei tule jäitä tai vaikka pähkinöitä. Mutta perusblenderin kannattaa antaa surista 2–3 minuuttia, jotta juomaan tulee kunnolla sileä ja miellyttävä koostumus. Ja kun lehtivihreä on ehtinyt rikkoontua kunnolla, kivana lisänä smoothieen tulee nätti syvän vihreä sävy.
Vikana vinkkinä etenkin lapsiperheille: törkkää valmiisiin smoothiemukeihin (kesto)pillit. Jännä, miten paljon paremmin kaikki maistuu pillin kautta ryystettynä!

Vihersmoothie (1,5 litraa)
- 2 avokadoa
- 120 g varsiselleriä
- 70 g pinaattia
- 40 g inkivääriä
- ripaus suolaa
- 1 l omenamehua
- Puntti minttua (vain lehdet, ei kitkerää makua tuovia varsia)
- 1 limen puristettu mehu
- 200 g, eli noin 2 pakastettua banaania
Kuori ja hienonna inkivääri. Pilko varsiselleri pieniksi paloiksi. Muut aineosat menevät isompinakin palasina. Blendaa kaikkia aineksia blenderin tehosta riippuen noin 1–3 minuuttia, kunnes smoothiemassa on sileää ja ilmavaa.
Avokado on sen verran epaekologinen hedelma, etta kaikista hyvista ja terveellisista ominaisuuksistaan huolimatta ymparistotietoinrn skippaa sen pois.
Minulla tulee kanssa aina huono omatunto kun kirjoitan ostoslistalle avokadoja. Olen silti päättänyt sallia itselleni tätä herkkua pari kertaa vuodessa ja luvannut että ne saa nauttia ihan rauhassa ruoskimatta. Ei ihan onnistu, mutta yritetään xD
Smoothieissa avokaado olisi niin mainio juuri tuon kermaisuuden tuojana ja tykkään myös leivällä jos siihen saa jotain vähän vahvemman makuista vielä lisäksi, mutta ei omatunto anna myöten käyttää normaalissa arjessa.
Joo, olette ihan oikeassa, että avokado on monella tavoin kyseenalainen hedelmä – ekologisuuden lisäksi myös eettisesti. On hyvä, että jokainen tiedostaa ruokakaupassa ostostensa taustan, ja itsekin olen vähentänyt avokadon käyttöäni paljon sen jälkeen, kun niiden taustoista alettiin puhua.
Onkin hiton kivuliasta, että näissä asioissa on ihan mahdotonta toimia täysin oikein. Etenkin jos ei voi kasvattaa kaikkea ruokaansa itse, tahtoo syödä monipuolisesti ja toivoo talvisin lautaselleen muutakin kuin juureksia ja pakastemarjoja (jotka ovat suuressa roolissa keittiössämme toki). Ja kun on kasvissyöjä – eettisistä ja ekologisista syistä – avokado on verraton kaveri moneen juuri tuon kermaisuutensa ansiosta.
Toinen samanmoinen supertuote on banaani, jota syömme paljon. Siihen liittyvät ihan samanlaiset eettiset ongelmat, veden suuri kulutus, kuljetusmatkat jne. Sitä onneksi nykyään saa Reilun kaupan versiona ja luomuna, mikä vähän auttaa kuluttajaa tekemään parempia päätöksiä ruokakaupassa – tosin noihinkin sertifikaatteihin liittyy erinäisiä ongelmia ja kiemuroita, joita en ihan edes ymmärrä.
Banaani onkin minulle isompi kompastuskivi. Minä en vaan saa smoothiesta hyvää ilman sitä ja lapsiperheen välipalapelastus kun on terveellistä, maistuvaa ja täyttävää yhdessä paketissa.
Oikeastaan en edes välttämättä haluaisi tietää ihan kaikkea siitä mitä maailmalle aiheuttaa mikäkin ruoka-aine ja sen tuottaminen ja kuljettaminen meille pöytään. Varmaan ainoa oikea tapa syödä luonnon mukaisesti olisi mennä metsään hakemaan ravintonsa omalle perheelleen. Ehkä pitää muutamaa kotitarvekanaa ja vaikka vuohta. Ja siitäkin joku voi olla eri mieltä, koska eläintä ei saisi alistaa ihmisen palvelukseen.
Hulluksihan sitä tulee jos jokaista asiaa alkaa korjaamaan 😀 Pitää vaan valita ne omat jutut joiden kohdalla omatunto ei annan myöten tai jotka on helppo omassa arjessa korjata 🙂
Näin olen minäkin todennut, että oma ruokakuluttamisessa koitan pyrkiä siihen, että omatunto pysyy balanssissa ja keho (sekä sitä myötä mieli) kuitenkin monipuolisesti ravittuna 🙂
Kuullostaa ihanalta terveyspommilta, mutta inkivääri. Itken, koska makunystyrät itkee. Missään ei löydy HYVÄÄ vihersmoothieohjetta ilman inkivääriä.
Tähän en voi samaistua, sillä rrrrrrrrakasta inkivääriä! Haaveilen omasta mehumasiinasta, että voisin aloittaa joka päivän inkiväärishotilla. Mutta ymmärrän silti, että kaikkien makuun se ei ole 🙂 Voihan tätä koittaa myös ilman inkivääriä, kunhan minttua on kunnon puntillinen.
Oletko kokeillut kasvattaa inkivääriä kotona? Pitäisi sopivissa olosuhteissa (joista en ole varma mitä tarkoittaa) lähteä hyvinkin helposti vaan sillä että ostaa kaupasta pätkän jonka hautaan ruukkuun.
En ole kokeillut, mutta samaa kuullut, että sen kasvattaminen olisi helppoa. Tai ainakin vihreän osan ja kukankin. Mutta että miten kauan menee, että saisi sitä syötävää juurta, siitä en ole onnistuneita kokemuksia kuullut. Mutta jo sen kukan takia olisi ihana kokeilla 🙂
Olipahan loistava resepti, kiitos. Oman kokemuksen mukaan banaani pelastaa aina smoothien, laittaa siihen sitten vaikka mitä haastavampaa vihreää paljon 🙂
Smootie kuulostaa tosi herkulliselta, mutta tuo pinaatin määrä hirvittää. Siitä on nykytiedon valossa enemmän haittaa kuin hyötyä.
https://www.pinoafoods.fi/pinaatti-ja-rauta/
Voisikohan sen korvata esimerkiksi versoilla tuossa reseptissä?
Sen voi korvata ihan millä vain vihreällä. Itse teen tätä usein lehtikaalista, sillä sitä herkkua viljelypalsta tarjoilee yltäkylläisesti monen kuukauden ajan 🙂