Tämä kevät ja alkukesä on ollut kaupunkiviljelyn puolesta outo. Kun ensimmäisen kerran maaliskuussa yritin päästä palstalle valmistelemaan keväthommia, portti oli yhä niin jäätyneenä kiinni maahan, että piti tyytyä ihmettelemään lumikinoksia portin ulkopuolelta. Nyt, viikkoa ennen juhannusta, palstalla kukkivat samaan aikaan helmililjat sekä yksi talvesta selvinnyt tulppaani ja mansikat sekä tomaatit.

Huhtikuu ja kesäkuu samaan aikaan, ja itsekin olen yhtä lailla sekaisin aikataulujeni kanssa.

Parvekkeen sain laitettua kesäkuntoon vasta nyt, kesäkuun puolivälissä. Tähän asti parveke on ollut esikasvatustavaroiden ja taimien sekamelska, jossa on pyörinyt erinäistä sinne, tänne ja tuonne matkalla olevaa. Mutta nyt kun viimeisetkin taimet vihdoin pääsivät muuttamaan palstalle, oli aika raivata kevät pois ja antaa kesälle tilaa.

Hyllyköt ja amppelit luovat lisätilaa kasveille

Tänä vuonna parvekkeellamme kasvaa vähemmän tomaatteja kuin yleensä. Viime vuonna vähän pakon edessä istutin tomaatteja pastalle ja ne menestyivätkin siellä hyvin, ihan ilman kasvihuoneen tuomaa suojaakin. Siksipä valtaosa kymmenistä tomaateistamme kasvaa nyt palstalla.

Onkin käynyt jotain melkeinpä ennenkuulumatonta: parvekkeellamme mahtuu tänä kesänä istumaan, jopa kaksistaan! Siihen nähden sain sinne mahtumaan eriskummallisen paljon erilaisia kasveja ja kukkia – jotain kertoo se, että kesken parvekerymsteerauksen töihin lähtenyt puoliso katseli tuohuani vähän epäuskoisena ja oli varma, että puoletkaan kasveista ei tule pariin neliöön mahtumaan.

Taikana ovat amppelit, joihin laitoin roikkumaan monet taimet ja kukat. Esikasvatushyllyiksi ostamani hyllyköt vaihtavat taimivaiheen jälkeen tointa ja siirtyvät sisäikkunoilta kasvihyllyiksi parvekkeelle. Niihinkin mahtuu yllättävän paljon viheriöivää.

Ei ne neliöt, vaan kuutiot!

Parvekkeella kasvaa tomaattia, basilikaa, raparperia ja rukolaa

Tomaateissa näkyy kukkien lisäksi jo ryppäittäin raakileita. Olen hokenut itsekseni ja kaikille kuulolle tulleille haltioissani, että voitteko käsittää, että nuo ovat syntyneet niistä minun istuttamistani siemenistä, minun huolenpidollani yhdessä luonnon kanssa.

Kasvunihme ei lakkaa ihmetyttämästä kymmenen vuoden aktiivisen kaupunkiviljelyvuoden jälkeenkään.

Tomaattien lisäksi tänä vuonna parvekkeella kasvaa syötävistä tietenkin basilika, joka asustelee samoissa ruukuissa kuin tomaatitkin. Lisäksi parvekkeelta on odotettavissa ruusupapua ja vahapapua, mutta niiden kanssa odotan enemmän runsasta sinne tänne luikertelevaa vihreyttä ja etenkin ruusupavun upeita kukintoja.

Ruukussaan talvehtiva raparperi ojentelee komeita vihreitä lehtiään yhdessä nurkassa. Siitä en meinaa malttaa taittaa varsia hyötykäyttöön, niin kaunis se on. Onneksi raparperia kasvaa myös palstalla ja taloyhtiön yhteisessä kasvilaatikossa kotipihalla.

Kylvin lisäksi kahteen parvekelaatikkoon rukolaa, ja toivon että ne sieltä noustessaan antavat tuoretta kirpeyttä leivänpäälle ja salaatteihin koko kesän. Pitää vain malttaa korjata satoa tarpeeksi usein, että rukola ehdi kukkia, ja kylvää lisää syötävää koko kesän ajan.

Värikkäitä kesäkukkia omaksi ja pölyttäjien iloksi

Tänä vuonna parvekkeelle mahtui kivasti kukkia. On ihmisiä, jotka tykkäävät yhden sävyisistä kukkasista istutuksista ja sitten on Hanneja, jotka sekoittavat kaikkia maailman värejä yhteen. Tykkään valtavasti siitä energian ja seesteisyyden yhdistelmästä, jonka villinä väreissä ilakoiva parveke (tai luonto ylipäätään) minulle suo ja luo.

Ensimmäiset parvekkeelle muuttaneet kesäkukat olivat minulle uusi löytö, jonka bongasin puutarhakaupassa seuraamalla huumaavaa tuoksua. Kultalakka kestää hieman pakkasta ja lupausten mukaan kukkii syksyyn saakka. Minun lisäkseni siitä ja sen monenkirjavista kukinnoista ovat fiiliksissä myös erinäiset pörriäiset, jotka piehtaroivat laumoittain kultalakan kukissa. Tästä tuli kerrasta parvekkeemme vakkarikukka!

Parvekkeen kaiteella notkuvaan laatikkoon istutin erivärisiä markettoja (kai, en oikein tunnista näitä vastaavista kavereistaan) sekä murattia. Samettikukkaa ripottelin sinne tänne, niin kaupasta ostettuna kuin ystävän esikasvattamana. Myös komean violetti petunia löysi paikkansa monesta ruukusta muiden kasvien ja kukkien kaverina. Äidiltä pikkutaimina saamani mummonbalsamit seilaavat olohuoneen ikkunan ja parvekkeen väliä, vähän säiden mukaan.

Omalta esikasvatushyllyltä parvekkeelle päätyivät mustasilmäsusannan taimet, joille pienet kiipeilytuet alkoivat jo käydä ahtaaksi. Viritinkin parvekkeen kattoon naruja, joissa mustasilmäsusannat saavat kiipeillä. Samoille naruille löytänevät tiensä myös pavut sekä keijunmekko, jota etsin useammasta puutarhakaupasta, kunnes tärppäsi. Tarkoitus oli esikasvattaa sitä itse, mutta heräsin siihen liian myöhään. Nyt toivottavasti onnistun napsimaan sitten syksyn tullen keijunmerkon siemeniä itselleni talteen ensi vuodeksi.

Daalian esikasvatus tänä vuonna sen sijaan onnistui, ja niistä muutamat jätin parvekkeelle kasvamaan. Täydessä kukassa olevan daalian ostin torilta, missä ne olivat tarjouksessa. Se hyvä puoli myöhäisessä parvekkeenlaitossa oli, että kesäkukkia saa nyt edullisesti. Kierrätyskeskuksesta ostin juuri (luultavasti jonkun puutarhan poistokukkina) 24 kappaletta orvokkeja hintaan 4,95. Ne upposivat sinne tänne parveketta tuoden mukanaan mukavasti värisäpinää.

Altakasteluruukkuihin reikä ylijäämävesille

Nyt sitten kastellaan, nypitään lakastuneita kukkia, korjataan satoa ja ihastellaan silmissä vihertyvää parveketta. Erityisen innolla odotan, että köynnöstävät kasvit ja kukat tuosta muuttaisivat betonisen parvekekaton viherkatoksi.

Hyvän kosteustasapainon ylläpitoon tuli helpotusta, kun tajusin vähän tuunata valmiita altakasteluruukkuja. Ne ovat tavanneet rankkasateilla täyttyä helposti niin pahasti, että ruukuissa kasvavat taimet ovat meinanneet hukkua. Ylijäämäveden saaminen pois ruukuista on ollut vaikeaa ja rasittavaa.

Nyt hoksasin, että ruukun reunaan, juuri vesisäiliön yläpuolelle, voisi porata pari reikää. Ja kas; näin ruukuissa on edelleen vesisäiliö, josta vettä nousee kapilaarisesti kasvien ja kukkien käyttöön, mutta jos vettä on liikaa, se valuu reunan rei’istä pois.

Nyt sitten vain lempeitä kesäpäiviä, jotta sekä parvekkeen kasvit että ihmiset voivat hyvin.

Jaa